Uit De Kast

Uit De Kast: “The Punisher” Tom Claerhout

Wellicht val ik in herhaling, maar het is altijd leuk als je de verzamelaar waarmee je een Uit De Kast maakt je ook als vriend mag beschouwen. Nadat hij me herhaaldelijk vroeg om een artikel rond zijn verzameling te maken, is het eindelijk zo ver.

Maak kennis met The Punisher van Onze-Lieve-Vrouw-Waver. In deze Uit de Kast praat ik met Tom Claerhout.

[su_quote cite=”Tom Claerhout”]Maar ik heb het voornamelijk voor Marvel personage The Punisher Frank Castle…Hij is een eye for an eye kinda guy.[/su_quote]

The Punisher!

Wat verzamel je?

G.I. Joe, comics, Marvel action figures, LEGO en muziek! Maar ik heb het voornamelijk voor Marvel personage The Punisher Frank Castle.”

Waarom?

“Iets spreekt mij zeer hard in hem aan. Zijn verleden en zijn gevoel van gerechtigheid. Hij is een eye for an eye kinda guy. Of beter a life for an eye kinda guy. En dan liefst met zoveel mogelijk geweld om dat leven te ontnemen. ZALIG! Van The Punisher probeer ik dus alles, behalve statues, te verzamelen.”

Geen fan van statues?

“Let op, statues zijn mooi, maar die verdienen een betere plaats dan toys. En net die plaats heb ik niet. Ook ligt het kostenplaatje pakken hoger.”

Een feit, maar ze zijn soms een pak gedetailleerder.

“Akkoord, maar weet je, met action figures kan je leuke dingen doen zoals…SPELEN! Als je een statue zijn hoofd draait is dat meestal finaal.”

Ik merkte ook de voorliefde voor G.I. Joe op.

“G.I. Joe is pure nostalgie. In mijn jeugd heb ik de meest bloederige oorlogen uitgevochten met vriendjes die dan ook hun Joe’s in de strijd gooiden. En hoewel hij stiekem wilde meespelen soms tot grote ergernis van mijn vader. We toverden de tuin verschillende malen tot een slachtveld om. Loopgraven, bunkers, tunnels, …alles was aanwezig. Als ze binnen een 500-tal jaar opgravingen in de tuin van mijn ouders doen vinden ze wellicht nog wel wat Joe’s die zijn omgekomen in ingestorte bunkers en schuilplaatsen. Bij slecht weer speelde ik in mijn kamer episodes na van G.I. Joe, Tour Of Duty of Platoon.”

uit-de-kast-tom-claerhout-shelfporn-20

The Punisher, Vietnam, G.I. Joe, oorlog, …Ik merk duidelijk een voorliefde voor geweld.

“Bwaaaah. Vooral de Vietnam-oorlog sprak tot de verbeelding. Verder ben ik de vredelievendheid zelve.”

Waar is het verzamelen begonnen?

“Ook in mijn jeugd. Ik denk dat ik altijd al heb verzameld. Als het geen speelgoed was, dan waren het wel Panini-stickers om maar iets te zeggen. Ik mocht dan van mijn grootmoeder voor 20 frank een paar van die zakjes halen in de krantenwinkel.”

Heb je er een verklaring voor?

“Het is genetisch bepaald.”

Typisch excuus.

“Ik kan de keren dat mijn moeder en grootmoeder tegen hun partners Houde gij nu echt alles bij??? zeiden niet meer tellen! Mijn vrouw heeft mij dat ook al ettelijke keren gevraagd, dus ik vrees dat het bij mij niet anders is. Zelfs met het speelgoed van mijn dochter heb ik het moeilijk om dat weg te geven of weg te gooien. Het liefst zou ik alles stockeren. Nu, ik merk dat ik de genen heb doorgegeven! Mijn dochter is bijna 6 jaar en ze verzamelt Pokémon tradecards sinds de Pokémon Go gekte.”

Je mag trots zijn. Zo jong wisselen de interesses wel.

“Ook bij mij. Luister, ik evalueer mijn verzameling wel van tijd tot tijd. Wat mij niks meer doet mag dan weg. Het probleem is soms dat ik met een verzameling start, maar wat later de interesse verdwijnt. Een groot leermeester met de initialen A.W. heeft mij ooit een waardevolle les gegeven. FOCUS!

uit-de-kast-tom-claerhout-shelfporn-22

Fortune & Glory

Koop je veel nieuws of probeer je zoveel mogelijk te ruilen? 

“Beide. Het meeste vind ik op 2dehands.be, Marktplaats en Facebookgroepen.”

Geen beurzen of rommelmarkten?

“Ik probeer naar rommelmarkten te gaan, maar als verpleger moet ik soms weekends werken en als ik dan eens thuis ben, wil ik vooral uitslapen. Tegen dat ik dan wakker en vertrekkensklaar ben, zijn de opkopers al geweest en zijn de mooiste stukken reeds verdwenen.”

[su_quote cite=”Tom Claerhout”]Wat echt opvalt is dat iedereen nu ineens de “waarde” van dingen sterk overschat![/su_quote]

Dat ligt dan vooral aan jezelf.

“Maar ik zend mijn minions uit. Als iemand op de rommelmarkt iets ziet liggen geven ze me een belletje. That is what friends are for, niet?”

Proper, jij belt mij nooit.

“Omdat – laten we daar eerlijk in zijn – jij een straat- en contactverbod tegen mij hebt laten uitvaardigen. Remember?”

Terug naar kopen en ruilen. Hoe is de secundaire markt in jouw ogen veranderd?

“Wat echt opvalt is dat iedereen nu ineens de “waarde” van dingen sterk overschat! Het is niet omdat iets vintage is dat het ook duur hoeft te zijn. Programma’s als Toyhunter hebben deze trend uitgelokt. Die vervloekte Hembrough.

uit-de-kast-tom-claerhout-shelfporn-28

My Precious

Op welke stukken ben je het meest trots?

“Goh, dat is een moeilijke. Op een manier ben ik trots op mijn gehele verzameling. Af en toe loop ik is door mijn mancave en voel ik een warme gloed.”

uit-de-kast-tom-claerhout-shelfporn-2Een warme gloed? Mooi gezegd.

“Het recentste waar ik toch wel trots op ben is de tekening van Romano Molenaar van The Punisher, en mijn Jim Lee Marvel Legends Punisher. Je weet wel, die met het 80ies wit hoofdlintje.”

Tom, dat kan toch beter.

“Goed, ik heb Show No Mercy, de eerste dubbel lp van Slayer, gekocht toen hij net uitkwam met mijn zakgeld. Is nu heel wat waard, maar ik zou die nooit verkopen. Dan heb ik ook alle 7″ van Madball, H2O en Dropkick Murphy’s. Nog meer? Verder het ik nog een vintage AT-AT, Slave 1 en Millenium Falcon staan. Niet dat ik bewust Star Wars verzamelen, maar die spullen die ik heb zijn van mijn jeugd en die gaan niet weg.”

[su_quote cite=”Tom Claerhout”]Dus heb ik dozen vol tekeningen en knutselwerkjes van Emma die veel voor mij betekenen.[/su_quote]

Persoonlijke items doen het em steeds.

“De tekening van The Punisher van de hand van Shabuj Rammeloo valt daar ook onder. Hij is een goede vriend, heeft mij al veel geholpen en die tekening was een geschenk. Net als die eerste UK Punisher comic die ik van je kreeg. Het plan is om die, en ik zever niet, in te kaderen. Wat de ouders onder ons ook wel zullen snappen is dat elk kunstwerk dat je kind maakt ook ergens speciaal is. Dus heb ik dozen vol tekeningen en knutselwerkjes van Emma die veel voor mij betekenen.”

uit-de-kast-tom-claerhout-shelfporn-5Heb je noemenswaardige miskopen te delen?

“Ik ben vaak teleurgesteld geweest. Zeker bij online aankopen of biedingen, want er wordt veel rommel aangeboden op veilingsites. Alles ziet er op foto zeer mooi uit, maar eens je ze in handen hebt… Zeker met G.I. Joe. Die figuurtjes zijn soms zo breekbaar en een afgebroken kruisstuk is zo makkelijk te maskeren. ”

Dat van de kruisstukken kan ik beamen. Daar ben ik zelf al slachtoffer van geweest.

“Dus daar ben ik mee gestopt. Geen grote loten meer voor mij. Over teleurstellingen gesproken, mijn laatste miskoop was de XL- cd van Shlagerzanger Christoff. Daar had ik zoveel meer van verwacht.”

 

Een ster, ze is speciaal voor jou

Houd je meer van zijn vroege werk?

“Ik hou vooral van zijn PMAPositive Mental Attitude – periode van hem ja. Neem de hit “Een optimist”. Zalig gewoon! De kans is groot dat ik zijn schoenen ga verzamelen.”

uit-de-kast-tom-claerhout-shelfporn-7-christoffJuist, je verzamelt ook muziek.

“Cd’s, Lp’s en singeltjes verzamelen heb ik meegekregen van mijn vader. Muziek werd er thuis van jongs af aan met de paplepel ingegeven. Er speelde altijd muziek bij ons thuis. Mijn vader heeft een grote vinyl verzameling, van Metal tot Kleinkunst tot Franse chansons! Punk, disco, soul, hip hop, folk,…you name it! Onze smaak is vrij breed.”

Heb je zelf ooit muziek gemaakt?

“Ja, ik heb in verscheidene bands gezongen. None Shall Pass, Roll The Dice, Do It Right.”

Waarom ben je er mee gestopt?

“Nu kriebelt het nog steeds, maar ik merk zelf dat ik te weinig tijd heb om mij er 100% voor in te zetten. Ofwel 100% in of helemaal out. Aan bandleden die maar 80% kunnen geven heb je vrij weinig. Maar ik kijk met een voldaan gevoel op die periode terug.”

Do The Right Thing

Laten we afsluiten met een leuke anekdote.

“Ik heb een goede. Ooit heb ik eens met diens interviewer een taaie reseller aangepakt. Do you remember???”

Oh ja, dat heeft wat teweeg gebracht. Vertel het maar voor de mensen die het verhaal niet kennen.

“Iemand verkocht een Technodrome van Teenage Mutant Ninja Turtles voor belachelijk weinig geld. Alle resellers sprongen erop! Maar ene was zeer gehaaid. Wij hebben toen op de verkoper ingesproken en die heeft zich bijgevolg niet laten bedotten. Maar het venijn zat in de staart, want hij heeft alles alsnog aan een andere reseller in plaats van aan een verzamelaar verkocht. Maar toch, we hebben er één kunnen stoppen, Axel!”

Laat ons dat nu in het verleden houden. Tom, bedankt voor je tijd.

Nood aan meer Uit De Kast?

Uit De Kast: “Marvel Legend” Shabuj Rammeloo

Uit De Kast: “Ferrero” Clim Supplie

Uit De Kast: “Orko The Wizard”Gert Driesen

uit-de-kast-tom-claerhout-shelfporn-4
uit-de-kast-tom-claerhout-shelfporn-6
uit-de-kast-tom-claerhout-shelfporn-9

uit-de-kast-tom-claerhout-shelfporn-10

uit-de-kast-tom-claerhout-shelfporn-11

uit-de-kast-tom-claerhout-shelfporn-12

uit-de-kast-tom-claerhout-shelfporn-13

uit-de-kast-tom-claerhout-shelfporn-14

uit-de-kast-tom-claerhout-shelfporn-15

uit-de-kast-tom-claerhout-shelfporn-18

uit-de-kast-tom-claerhout-shelfporn-19
uit-de-kast-tom-claerhout-shelfporn-21
uit-de-kast-tom-claerhout-shelfporn-24

uit-de-kast-tom-claerhout-shelfporn-25

uit-de-kast-tom-claerhout-shelfporn-26

uit-de-kast-tom-claerhout-shelfporn-27
uit-de-kast-tom-claerhout-shelfporn-30

uit-de-kast-tom-claerhout-shelfporn-31

uit-de-kast-tom-claerhout-shelfporn-32

uit-de-kast-tom-claerhout-shelfporn-34

uit-de-kast-tom-claerhout-shelfporn-36

uit-de-kast-tom-claerhout-shelfporn-37

uit-de-kast-tom-claerhout-shelfporn-38

uit-de-kast-tom-claerhout-shelfporn-39

uit-de-kast-tom-claerhout-shelfporn-40

 

uit-de-kast-tom-claerhout-shelfporn-42

uit-de-kast-tom-claerhout-shelfporn-43

uit-de-kast-tom-claerhout-shelfporn-44

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.