Uit De Kast

Uit De Kast: “Ferrero” Clim Supplie

Clim Supplie leerde ik kennen in een Facebook groep. Tussen alle foto’s van vintage toys viel haar verzameling onmiddellijk op. PEZ, McDonald’s, Kinder Surprise, M&M’s, ze had het allemaal.

Omdat ik bedrijvig voor Geekster de wekelijkse Uit de Kast reeks samenstelde, was mijn vraag naar haar toe snel gesteld. Ze wou meewerken, als ze daar de tijd voor vond. Dat was in 2015.

Uiteindelijk lukte het wel. Dus breng ik vandaag een interview dat samengesteld werd uit verschillende chatsessies. Er is nu eenmaal zoveel je haar wil vragen.

[su_quote cite=”Clim Supplie”]Er staat veel in vitrines uitgestald, maar omdat ik samen zo’n 35 000 tot 40 000 items heb ligt er veel in opslag.[/su_quote]

Inleiding

Clim, je hebt duidelijk één van de meest fascinerende en diverse verzamelingen dat ik heb mogen aanschouwen. Welke delen genieten jouw voorkeur?

“Dat zullen wel McDonald’s en Ferrero zijn.”

Is dit een verzameling dat je al van kleinsaf spijst?

“Toen ik klein was verzamelde ik wel verschillende dingen, maar het echte verzamelen kwam later.”

Ik had er absoluut geen idee van dat er zoveel verschillende merchandise rond die merken bestond. Zijn dit items die je in de winkel kan kopen of via wedstrijden winnen? 

“De Happy Meal figuren kun je bij McDonald’s kopen. Elke week brengen ze in de Verenigde Staten bijvoorbeeld 4 nieuwe figuren uit. Dat is nu eenmaal een grotere markt. De M&M’s figuren en Kinder Surprise items worden meestal gewoon in de winkel verkocht.”

12768093_475400862666275_100872760_o

Ik zie wel verzamelstukken dat ik nooit eerder in een winkel heb gezien.

“Ja, de Ferrero diorama’s zijn speciaal voor vertegenwoordigers. Maar die kun je later via eBay of Marktplaats kopen. Nu, de oudere diorama’s zijn echt moeilijk te bemachtigen. Daar hangt dan ook een prijskaartje aan vast.”

In ons voorbereidend gesprek sprak je regelmatig over het museum.

“Daarmee bedoel ik mijn McDonald’s museum.”

Een fysieke plaats waar je je verzameling toont en mensen mogen bezoeken?

“We hebben aan ons huis 2 extra gebouwen gebouwd. Daar vind je mijn McDonald’s verzameling terug. Mensen kunnen na afspraak komen kijken. Er staat veel in vitrines uitgestald, maar omdat ik samen zo’n 35 000 tot 40 000 items heb ligt er veel in opslag.”

Is het moederbedrijf hiervan op de hoogte?

“Ja, zowel de franchisenemer van mijn plaatselijke afdeling als McDonald’s Nederland weten er van.”

[su_slider source=”media: 606,605,607,604,603,602,601,591,582,576,574,573,569,567,563″ limit=”100″ link=”image” target=”blank” width=”700″ height=”700″ title=”no”]

KINDER

Wat me het meest verbaasde aan haar verzameling was de focus op Kinder Surprise. Als ouders kennen we wel hoe hun kinderen smeken om een Surprise-ei. Het speeltje verdwijnt dan even later of in de kinderbak, of in de vuilbak. Je staat er niet bij stil dat deze items wel eens verzamelwaarde hebben.

Zeg ik het verkeerd dat we Kinder Surprise-ei speeltjes nu als collectables mogen beschouwen? Moeten we de rommelmarkten afschuimen?

“Persoonlijk ga ik graag naar rommelmarkten. Het grote nadeel is dat je de figuurtjes meestal niet compleet vindt. Wat de waarde betreft, enkel de oude figuren zijn wat waard. Die van de laatste jaren niet.”

Het blijft me verbazen. Ik herinner me een periode in de jaren 90 dat de figuren menig meisjesslaapkamer sierden. Maar ze leken me wel steviger.

“Dat klopt. Het waren ook mooiere figuren.”

12746278_475278246011870_77214210_nWelke vond je persoonlijk de mooiste surprises?

“Dan kies ik toch voor de steekfiguren van Disney, Tom & Jerry of van de vaste figuren Pumuckl en Jungle Book.”

Is er volgens jou een reden waarom ze minder kwalitatief zijn geworden?

“Dat kan aan de productiekosten liggen, want ergens moet bespaard worden. Als je ziet hoeveel bedrijven over kop gaan is dat best beangstigend.”

Ook LEGO, Playmobil en andere speelgoedreeksen goochelen met de hoeveelheid plastic. Alles is duurder en minder kwalitatief. Aansluitend, bestaat er repro(ductie)?

“Absoluut, neem de petjes van Goofy. Daar staat een nummer in aan het plastic bevestigingspunt in de rand. Zo kun je zien of het echt is. Maar ook bij andere dure figuren worden de kleine toebehoren nagemaakt. Vooral bij Pumuckl moet je regelmatig onder een UV-lamp controleren of je geen fake in je handen hebt.”

Ik denk niet dat er mensen bij stil staan dat Kinder Surprise figuren onder de lamp worden gelegd.

“Ik heb het niet over goedkope figuren. Een Pumuckl kostte in de jaren 90 zo’n 1000 Deutsche Mark (511 EUR!). Dan zocht je alle informatie om te kijken of je een echte vast had. Internet bestond nog niet, dus haalden we de UV-lamp boven.”

Wat controleer je dan?

“Pumuckl’s parapluutje licht op onder een lamp. Doet hij dat niet is het fake.”

Wat was je duurste aankoop?

“In de jaren 90 had ik wat geld gespaard en wou ik wat oude Kinder Surprise figuren aanschaffen. Toen zijn we naar een winkel in Keulen gereden. Dat weekendje kostte ons zo’n 3500 gulden (1588 EUR), maar het was het waard. De figuren zijn nog steeds zeer moeilijk te krijgen.”

12782118_475278222678539_1274541859_n

Het blijft een onbekende wereld voor me. Een tijdje geleden zag ik dat je Cars auto’s uit de Zaini eieren zocht. 

“Ja, ik zocht er nog 2. Maar dat is ook niet zo evident. Ik verzamel ze liever met de stickers apart.”

Dat lijkt me niet evident. Sprekend uit ervaring: wij hebben gevloekt ze er op te krijgen.

“Meestal worden ze scheef geplakt of zijn ze al beschadigd. Maar de meeste verzamelaars hebben ze nog in originele staat, en in een klein zakje.”

[su_quote cite=”Clim Supplie”]In de jaren 90 had ik wat geld gespaard en wou ik wat oude Kinder Surprise figuren aanschaffen. Toen zijn we naar een winkel in Keulen gereden. Dat weekendje kostte ons zo’n 3500 gulden (1588 EUR), maar het was het waard. De figuren zijn nog steeds zeer moeilijk te krijgen.[/su_quote]

[su_slider source=”media: 596,583,580,568″ limit=”100″ link=”image” target=”blank” width=”700″ height=”500″ title=”no”]

Verzamelen, hoe doet je dat?

Ik merk dat er veel exclusief per land wordt uitgebracht. Is het moeilijk de buitenlandse items te bemachtigen? 

“Niet echt. Ik heb wereldwijd contacten.”

Wat is het verste land waarmee je al hebt geruild?

“Dat zullen Australië en New Zeeland geweest zijn.”

Waar koop je anders de meeste verzamelstukken?

“Er bestaan naast de grote verzamelbeurs in Utrecht ook specifieke Kinder Surprise beurzen. Verder vind je ook wel leuke zaken op eBay of rommelmarkten. Oudere figuren koop ik soms via internet. Er zijn altijd verzamelaars die er mee ophouden.”

12767236_475278302678531_811851959_n (1)

Vind je in ons taalgebied veel medeverzamelaars?

“Dat valt mee. Maar In Nederland richten ze zich meer op Kinder Surprise dan op McDonald’s.”

Wat is voor jou leuker: de thrill of the chase of het bezitten van de item.

“Het bezitten van een item is leuker. Zeker als het veel moeite heeft gekost om het te vinden.”

Zijn er zaken waarvan je beseft dat je het eigenlijk nooit op de kop gaat tikken?

“Eigenlijk niet. Veel van mijn reeksen zijn door goed zoeken compleet.”

12767277_475393382667023_256137901_n

Clim, je bent online zeer actief. Niet dat ik het bijhoud, maar hoeveel Facebook – groepen beheer je momenteel?

“Ik vermoed zo’n 11 groepen. Voor elke reeks bestaat er wel een groep.”

Ik wil eindigen met een vraag dat op mijn lippen ligt. Je verzamelt hoofdzakelijk merchandise en artikels uit de voedingssector. Puilen je kasten uit van de chocolade?

“Dat valt reuze mee. Vroeger kocht ik de volledige displayboxen van Kinder Surprise en had ik zo’n 72 eieren per box. Dat doe ik niet meer. Bij M&M’s zit er meestal maar één zakje bij de items, dus daar is overheen te komen.”

[su_slider source=”media: 600,598,597,595,592,590,589,588,584,583,579,578,577,564″ limit=”86″ link=”image” target=”blank” width=”700″ height=”840″ title=”no”]

Wie meer over Clim Supplie’s McDonald’s verzameling wil weten verwijs ik graag naar haar website door. Die vind je hier.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.