Uit De Kast

Uit De Kast: “Starcom” Quinte Ridz

Op 10 juli 2016 trekken geekbroeders en- zusters naar het ICC Gent om er de eerste Comic Con Gent, ook bekend als StarCom te bezoeken. Dan hoor ik je denken “Nog een beurs“? In tegenstelling tot FACTS roemt deze beurs er op de kleinste van de Benelux te zijn. Tenminste als ik de man achter het project mag geloven.

[su_quote cite=”Quinte Ridz”]Ik kon uren verdwalen in de toenmalige winkels van Christaensens en kijken naar al die verpakkingen van M.A.S.K., G.I Joe, Transformers en Go-Bots.[/su_quote]

Quinte Ridz ken je misschien nog van de rapgroep ABN. Maar in deze Uit De Kast praten we over zijn passie voor toys. De eerste vraag is altijd dezelfde.

Wat verzamel je? 

“Ik verzamel vintage Star Wars-figuren, TIE-fighters, Shogun Warriors, Battle Beasts, MOTU (Masters Of The Universe), Marvel Select en los van deze toys zeefdrukken, Dvd’s en euh..ervaringen.”

Ja, even over die Tie-fighters. Dat is een interessante focus.

“Het design van sommige stukken kan ik ook zo mooi vinden, zoals de lijn van een Tie-fighter of de bizarre details aan het hoofd van Gaiking. Het zegt toch altijd iets over de tijdsgeest van toen. Ook meng ik ze met andere souvenirs of spiegel ik ze.”

Quinte Ridz Uit de Kast

Waar is het verzamelen begonnen?

“Moeilijk te zeggen eigenlijk. Maar ik vond de zoektocht naar iets dat moeilijk te vinden is al boeiend sinds mijn jeugdjaren. Zo liep ik een groot deel van mijn kinderjaren rond met een pikhouweel op zoek naar fossielen, en dat was in de rand van Brussel niet altijd een groot succes. Maar het moet gezegd zijn dat als je als kind altijd rondloopt met een pikhouweel het een zeker veiligheidsgevoel geeft (lacht).”

Opnieuw liggen de kinderjaren aan de basis van een verzameling.

“Ik kon uren verdwalen in de toenmalige winkels van Christaensens en kijken naar al die verpakkingen van M.A.S.K., G.I Joe, Transformers en Go-Bots. Geld om alles te kopen was er niet maar ik was dus zo’n kutkind dat al het speelgoed in de winkel wel heeft vast gehad maar nooit iets kocht. Daarom kan ik tot op de dag van vandaag genieten van graphics van die oude verpakkingen en nu heb ik af en toe het geld om eentje te kopen. Al was het maar voor de doos.”

Hoe lang verzamel je al?

“Ik denk dat een verzameling altijd begint met het tweede stuk dat je van een reeks koopt. Want 1 stuk is moeilijk een verzameling te noemen natuurlijk? (lacht)”

Terechte opmerking.

“Na een tijd ben je er ook bewust van als je van iets een tweede stuk koopt, dan zegt er in je achterhoofd een stemmetje van en nu moet je oppassen, hé? (lacht)”

Dan is het meestal al te laat.

“Een verzameling is leuk en boeiend zo lang ze niet volledig is. Ook de sport om iets te vinden aan een goede prijs blijft een uitdaging.”

Quinte Ridz Uit de Kast (4)

Hoe zou jij je verzameling omschrijven?

“Als een allegaartje, een patchwork van onvolledige beschadigde figuren die naast complete mint topstukken staan.”

Huh, dat klinkt vreemd. Op je foto zie ik bijvoorbeeld een op zijn minst ongebruikelijke samenstelling van Kuifje, Barbapapa, Star Trek en MOTU.

“Voor mij is het net zeer gebruikelijk. Ja, ben nogal picky in wat ik wil en niet wil. Zo verzamel ik ook vintage 12 inch Stormtroopers maar niet de andere figuren. Of enkel Andre the Giant en Macho Man Randy Savage omdat het zo’n kleurrijke worstelaars waren.”

Herken ik daar een worstelfan?

“Wist je dat als Andre the Giant in de hotelbar in slaap viel, ze hem daar gewoon lieten liggen? Niemand kreeg hem toch naar boven. Wie wil er ook zo een beer die teveel gedronken heeft wakker maken natuurlijk?”

[su_slider source=”media: 1838,1840″ limit=”86″ link=”image” target=”blank” width=”700″ height=”480″ title=”no”]

Je hebt ook geen specifieke mancave zoals velen?

“Mijn verzamelstukken staan over heel het huis als objecten, iets waar mijn vriendin niet altijd even tevreden mee is, maar het is toch nog steeds beter dan binnenshuis crack te basen zeg ik altijd. (lacht). Ook is het leuk om ze ten alle tijden gewoon te kunnen vast pakken en ze elders te zetten. Ik leef al heel mijn leven tussen mijn toys eigenlijk dan maak ik er zo nu en dan composities mee.”

Ze maken eigenlijk deel uit van je persoon.

“Als ik mijn verzameling bekijk zijn het bijna allemaal souvenirs waar herinneringen aan kleven, want ik weet nog perfect waar ik ze gevonden heb. Mensen die beginnen verzamelen en een hele verzameling meteen op eBay kopen zal ik nooit echt kunnen begrijpen.”

Ze bestaan. 

Where’s the fun in that? En laten we eerlijk zijn, je bent dan ook geen verzamelaar maar iemand die een verzamelaar zijn collectie opkocht. Toevallig een figuur in betere staat of soms eens het wapentje over de jaren heen vinden is net het leuke er aan. Je blijft jaren zoeken.”

[su_quote cite=”Quinte Ridz”]Als ik mijn verzameling bekijk zijn het bijna allemaal souvenirs waar herinneringen aan kleven, want ik weet nog perfect waar ik ze gevonden heb.[/su_quote]

Welke stukken beschouw je als je favorieten?

“Dat moeten mijn levensgrote Playmobil ruimtevaarder en Rodan zijn. De laatste omdat ik er jaren naar heb moeten zoeken om hem eindelijk eens tegen te komen. En die Playmobil stond al sinds mijn jeugd aan de ingang van een speelgoedwinkel als reclame en je kon hem niet kopen. Jaren heb ik moeten zagen om hem te kunnen kopen maar uiteindelijk is het toch eens gelukt. Noem het de tip van de week: lichtjes aangeschoten roepen en met geld staan zwaaien kan ik iedereen aanraden als iemand iets niet wilt verkopen.”

Is het een waterdicht plan?

“Het hielp toch in dit specifieke geval. (lacht)”

Quinte Ridz Uit de Kast Playmobil

Waar ga jij op jacht naar nieuwe items?

“Tegenwoordig op conventions, ook in het buitenland, en online want op rommelmarkten is er nauwelijks nog iets te vinden en wat er nog ligt is meestal te gehavend. Ook hebben ze gehoord dat “Star Wars-pekes” veel geld waard zijn dus vragen ze soms zelfs meer voor toys op een rommelmarkt dan op een convention.”

Je preekt tegen het koor. De keuze tussen een rommelmarkt en zondagsrust wordt steeds makkelijker.

“Maar het blijft wel een droom om ergens ten lande in een boerengat een hele collectie van iets te vinden dus blijven we maar gaan naar die rommelmarkten Soms ga ik zelfs naar rommelmarkten gewoon om te wandelen, het is toch een beetje een tijdmachine om al die gebruiksvoorwerpen terug te zien uit vervlogen decennia.”

Quinte Ridz Uit de Kast (7)Heb je ooit al een serieuze miskoop gedaan of ben je ergens teleurgesteld geweest?

“Ik ben ooit al thuisgekomen en gezien dat iets was gelijmd, maar dat heeft iedereen al meegemaakt vermoed ik. Maar meestal als je terug gaat dan krijg je wel een refund. Ik heb het echter zeer moeilijk met oneerlijke verkopers in het algemeen of namaak. Als iets stuk of niet compleet is dan vormt dat geen probleem als de prijs er naar is en de klant het weet. Maar dat is wel het probleem met al die repro-wapentjes tegenwoordig, die worden beter en beter gemaakt.”

Hoe is de verzamelmarkt de laatste jaren volgens jou veranderd en geëvolueerd? Zie je het nog veranderen?

“De prijzen zijn in ieder geval allemaal gestegen en het is moeilijk om te speculeren of iets zijn waarde wel gaat behouden. Het is in ieder geval veel populairder dan vroeger waardoor het ook een pak ‘normaler ‘ is geworden. Waarom een volwassen man speelgoed zou verzamelen was enkele jaren terug nog iets waar de wenkbrauwen eens van gingen fronsen. (lacht)”

Schuilt er ergens ter wereld nog een Holy Grail voor Quinte Ridz??

“Niets speciaal eigenlijk. Of het moet een Blue Snaggletooth of de vintage Spazer van Goldorak zijn. Daar zijn er, zelfs in Japan, maar enkele stukken van bekend. Dus is het niet alleen onmogelijk te vinden, maar ook onbetaalbaar. Maar wie weet is het op een dag wel te vinden op de rommelmarkt in Oosterzele of Maria Bachte Leerne. (lacht). Ik heb geduld. Veel geduld.”

Je hoopt op die ene spectaculaire vondst. Zo bestaan er veel cowboyverhalen over vintage speelgoed.

“Ja, ik vind die oude verhalen altijd leuk. Van de oude stock van een speelgoedwinkel die in de container werd gesmeten of van die toeristenwinkels aan de Spaanse kust die dan plots nog op zolder een oude stock MOTU hadden staan. Is er iets waar van die verhalen of zijn het koppige urban legends? Wie zal het zeggen? Maar het is in ieder geval wel zeer leuk om over te fantaseren.”

Quinte Ridz Uit de Kast (3)

Sire, er zijn teveel beurzen.

Je praat niet met Quinte Ridz zonder het te hebben over Starcom. Of is het nu Comic Con Gent? Aan mijn gast om duidelijkheid te scheppen. 

“Op de vraag of het nu Comic Con Gent of Starcom is kan ik alleen maar iedereen nog meer verwarren door te zeggen dat het beiden is.”

Nu weet ik evenveel.

“Het is 1 ticket voor beiden. Comic Con Gent is de naam van de eigenlijke Comic Con los van alle quirky dingen die er gebeuren. Starcom is dit jaar een aparte zaal met de Starcom Stage en waar er heel de dag dingen met een hoek af zijn gepland. Vorig jaar kwamen we tot de vaststelling dat mensen het liefst zelf kiezen en niet altijd zin hebben in een hiphop-optreden als ze aan het cratediggen zijn. Dit jaar kunnen mensen kiezen en meepikken van Starcom wat ze willen. Er zullen beursgangers zijn die een heel rock ’n roll social con gaan beleven en anderen die gewoon een rustige zondag tegemoet gaan met de kids.”

Twee verschillende ervaringen dus.

“Beiden zijn evenwaardig maar toch wel leuk dat er dit jaar de keuze is. We veranderen de formule niet en het zal even zot en gezellig zijn als vorig jaar, maar je kan nog individueler je dag samen stellen.”

Starcom Comic Con Gent

Waarom je destijds met de Starcom bent begonnen heb je in eerdere interviews al belicht, maar wat antwoord je als je het in 1 zin moet samenvatten.

“Omdat ik zin had in een Belgische social con en ze niet bestond. Dat ik er door ze zelf te organiseren weinig tijd zou hebben om er zelf van te genieten had ik niet bij stilgestaan. Maar de vele lachende gezichten van de bezoekers maken dat ruimschoots goed.”

[su_quote cite=”Quinte Ridz”]Dat ik er door ze zelf te organiseren weinig tijd zou hebben om er zelf van te genieten had ik niet bij stilgestaan.[/su_quote]

Quinte, we denken het allemaal. Zijn er momenteel te veel beurzen?

“Neen, dit is een overgangsfase waarin er eindelijk dingen aan het gebeuren zijn. Ik denk dat er nog veel leuke initiatieven gaan komen en de tijd zal leren hoe het verder gaat verlopen. Je moet het bekijken zoals bij muziekfestivals. Vroeger had je ook alleen enkele grote en nu heeft elk dorp wel zijn eigen festival.”

Quinte Ridz Uit de Kast (2)Festivals horen bij de zomer. Maar nu lijkt het of er elke maand wel ergens een grote geekbeurs gepland staat.

“Die paniek is normaal maar ze mogen ze wel wat beter spreiden. Wat ik wel een spijtige evolutie vind, is dat het allemaal zo groots moet zijn en dat er zelden creatieve en originele dingen te zien zijn. Het ontbreekt nog al snel aan ziel dan en dat is spijtig.”

 

Heb je het dan over grote speler Artexis Easyfairs dat nagenoeg alle bekende beurzen onder zijn paraplu heeft?

“Buiten dat het een groot bedrijf is dat buiten paardenshows, hondenshows, horecabeurzen en wapenbeurzen nu ook comic conventions organiseert, heb ik er eigenlijk niet echt een mening over.”

Ze kiezen de data voor hun beurzen wel strategisch.

“Het lijkt wel of ze doelbewust de kleintjes schade willen berokkenen door hun data te laten overlappen. Terwijl het voor iedereen, zowel de handelaar als de bezoeker, toch leuker is als alles wat gespreid is? Soit, ik krijg die vraag wel vaker maar ken er eigenlijk niemand. Uiteindelijk zijn het ook maar gewoon mensen die hun cijfers willen halen. Hopelijk kunnen ze dat in de toekomst op een nettere manier doen.”

Op deze noot wil ik eindigen en je een goede beurs toe te wensen.

Meer informatie over Comic Con Gent vind je op hun homepage.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.