Het leven zoals het is

Blijft FACTS nog onze beurs?

Ik schreef dit artikel over FACTS vorig jaar, en werd op Geekster (03/02/2015) gepubliceerd, maar is daarom niet minder relevant geworden.

[su_quote]In late December 2014, Artexis Easyfairs, specialist in events organisation and event halls management, reached an agreement with company Con-Fuse about the acquisition of FACTS, the largest comics, sci fi and anime festival in the Benelux held annually at Flanders Expo in Ghent, which is also run by Artexis Easyfairs. (29/01/2015- Press Release)[/su_quote]

Met deze eerste woorden gaf een press-release vrij dat FACTS als evenement door een groot bedrijf is overgenomen. Ik werd er toch even stil van, want de beurs behoort al sinds 2002 tot mijn jaarlijkse verplichtingen.

In de eerste plaats start ik met Con-Fuse, BVBA een welgemeende dank u toe te wensen. Jullie mogen op jullie lauweren rusten en van alle lucratieve vruchten die aan deze transactie verbonden zijn genieten. Ondanks wat jaarlijkse kritiek (wachtrijen, ademruimte,…) dat ik elk jaar had, organiseerden jullie telkens een schitterende beurs. Petje af, jullie opvolgers hebben een zware erfenis gekregen.

FACTS gaf zowaar de geekcultuur in België een gezicht. Hobbits, cardplayers, cosplayers, verzamelaars, Trekkies en vooral veel Stormtroopers beleefden samen een onvergetelijk weekend. Deze bezoekers vertelden hun vrienden erover en brachten jaren later, in de hoop een traditie verder te zetten, hun kinderen mee. Het bracht gelijkgestemde mensen bij elkaar, veel verenigingen vonden er hun creatieve oorsprong en er ontstonden hechte vriendschappen. Kortom, being geek became cool.

Van het eerste bezoek in het rustige ICC (International Convention Center) met zijn magische gloed van de lichtweerkaatsing op de ramen, tot de laatste in de superdrukke mensenzee in de hallen van de koele Expo, kan ik in alle eerlijkheid zeggen dat het een eer was. Maar één gedachte bleef na elke bezoek hangen. De beurs wordt groot. Waar eindigt dit?

FACTS in ICC Gent

[su_quote] The cooperation with Artexis Easyfairs offers new prospects in order to develop FACTS even further as an entertainment event, with more exclusive activities, even more famous names from the world of comics, film and television and an even wider range of content. The future editions of FACTS here and abroad are certain to enthral fans even more. [/su_quote]

Het eindigt dus voor Con-Fuse en begint met de nieuwe eigenaar. En hoewel de kern van de oude organisatie 3 jaar lang het evenement zal helpen coördineren, is duidelijk dat Artexis Easyfairs grootse plannen en ambitie heeft.

Wat is men met de geekbeurs van plan? Een zin als “develop even further as an entertainment event” kan je heel ruim interpreteren. Komt Jan Verheyen, om maar één iemand te noemen, volgend jaar een Vlaamse film promoten? Klopt Studio 100 aan de deur? Wordt dit de Vlaamse ComicCon? Wat me nadeloos brengt naar de “here and abroad“. Gaat FACTS internationaal?

FACTS opinie 80sgeek

Persoonlijk ben ik geen fan van grote, onpersoonlijke bedrijven die culturele of maatschappelijke evenementen in handen neemt. Uiteindelijk draait voor hen de bottom line en hoge inkomsten. Een avondjeKinepolis vertelt me alles wat ik hoef te weten. Artexis Easyfairs bestaat wellicht niet uit geeks die van hun hobby een jaarlijkse traditie hebben gemaakt. Hoewel het voorbarig is voorspellingen te doen naar de eerstvolgende editie, durf ik al eens speculeren. Wat volgt is dus een persoonlijke mijmering, en roep ik meer vragen dan antwoorden op.

Iedere bezoeker gaat er reeds van uit dat de ticketprijzen zullen stijgen. Ongetwijfeld zal dit vergezeld worden door onvermijdelijke marketingsslogans als “verhogen van het comfort”, “totaalbelevenis” en “unieke ervaring”. Een hekel punt, want de laatste jaren was al wat wrevel over de behandelingskosten (per ticket, niet per bestelling). Alles hangt af van hoe men de toeschouwer zal benaderen, zijn we de loyale geek of de easy cashcow?

Als het voor de klant duurder wordt, dan mag je er prat op gaan dat het voor de handelaars duurder wordt om hun waren aan te bieden. Gaan die de prijzen van hun artikelen verhogen? Voor grotere handelaars zal dit niet echt een probleem vormen, gezien hun omzet groot genoeg is. Maar wat gebeurt met de kleinere winkel, de tweedehands handelaar en de hobbyist die zijn verzameling verkoopt? Zien we hier een kentering in het gehele FACTS gebeuren?

Als eigenaar van de Gentse Expo heeft Artefix Easyfairs afspraken met vaste cateringbedrijven. Dat daar nog werk aan de winkel is, kunnen we het allemaal over eens zijn. We zijn allemaal voorstander van betaalbare variatie in plaats van de typische artificiële, culinaire eenheidsworst.

Wat met de Cosplay Contest? De Fan Village? Exhibities?

FACTS in ICC Gent

Maar niet alles zal doom en gloom zijn. De ruime ervaring dat het bedrijf met grote evenementen heeft, zal wellicht voelbaar zijn in de omkadering. Niet alleen zal de eerder vermelde ticketverkoop efficiënter verlopen, maar ik verwacht een positieve evolutie met betrekking tot de wachtrijen en crowdcontrol. Zoals ze zelf aangeven krijgen we ook grotere sterren uit de entertainment industrie. Wat natuurlijk tot een grotere groep bezoekers, meer zondagse slenteraars dan geeks, leidt.

Wat er ook op til staat, we krijgen nooit meer die intieme sfeer van vroeger terug. Want FACTSis niet langer die kleine, gezellige, door medegeeks georganiseerde verzamelbeurs. In zijn plaats staat een groot entertainmentevenement, geleid door een professioneel bedrijf. De vraag blijft of dit de beurs voor de geek blijft, of als men zich op een breed bezoekerspubliek gaat richten.  De volgende editie zal uitwijzen welke richting men uitgaat, en of deze evolutie voor ons positief is.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.