Uit De Kast

Uit De Kast – Bert Quaghebeur aka Ed’s Retro Geek Out

Instagram lijkt momenteel de leukste plaats om collega verzamelaars te ontmoeten. Bert Quaghebeur is één van de enthousiastere. Van de talrijke foto’s van zijn mancave die hij post kan ik stil genieten. Dit is iemand die er volledig voor gaat.

Blijkt dat hij ook een eigen succesvolle vlog, Ed’s Retro Geek Out, op YouTube presenteert, en dat het heel entertainend is. Ook blijkt dat hij zonder problemen Uit De Kast wil komen.

The Story So Far

We starten met de klassieke vraag. Wat verzamel je?

“Als je mijn verzameling bekijkt, zie je meteen dat 2 dingen in het oog springen, namelijk TMNT (Teenage Mutant Ninja Turtles, red.) en Nintendo Games.”

Dat is redelijk vaag. Ik begin met de schildpadden. Verzamel je alles van Turtles?

“Mijn focus ligt echt op de vintage reeksen van 88′ tot 97′.”

Ed's Retro Geek Out Shelfporn

Waar is het verzamelen begonnen?

“Als kind wellicht. Toen al probeerde ik zoveel mogelijk van TMNT vast te krijgen. Gelukkig heb ik dat speelgoed nooit verkocht.”

Veel verzamelaars verleggen hun focus, of verliezen hun enthousiasme, eenmaal ze tiener worden. Is dat bij jou ook zo verlopen?

“Ja, muziek kwam in mijn leven. Dan begon ik gitaren, effectpedalen en versterkers te verzamelen. Maar, door de muziek rolde ik terug in mijn oude liefdes. In 2008 toerden we door Denemarken, Duitsland en Nederland. Omdat ik me tijdens de lange ritten verveelde, kocht ik in een retrowinkel terug een Gameboy met enkele games die ik al lang wilde. Battletoads, Teenage Mutant Ninja Turtles 2 en Kirby.”

En zo was je terug vertrokken.

“Daarna bleef ik op rommelmarkten games bijkopen. Maar op F.A.C.T.S. 2009 zag ik de eerste TMNT game voor NES en dat triggerde zoveel goede herinneringen. Dan nam ik maar als doel om voor elke Nintendo console de Mario en TMNT games te kopen. Via YouTube kwam ik bij Angry Video Game Nerd en mijn favorieten The Game Chasers terecht, en stelde ik het nieuwe doel om alle retroconsoles te verzamelen en voor een Gameboy en NES full set te gaan.”

Ed's Retro Geek Out Shelfporn

Ed’s Retro Toy Hunt

Hoe raak jij aan je items?

“Ik koop en ruil. Het laatste nu steeds vaker via kennissen, maar voorheen kocht ik in de wintermaanden meestal op Tweedehands, Marktplaats of Facebook. De klassiekers. Behalve voor een prijsbepaling heb ik nooit echt op eBay gezocht.”

Doe je ook beurzen en rommelmarkten aan?

“Ik doe beide. Tegenwoordig doe ik zo goed als elke beurs. Er was zelfs een periode van 3-4 jaar dat ik 6 tot 8 rommelmarkten per week deed. Maar nu ik wat minder tijd heb geef ik de voorkeur aan beurzen. Het kost altijd meer, maar de items die ik mis ga ik daar sneller vinden. Wat ik het leukst vind zijn garageverkopen.”

Ed's Retro Geek Out Shelfporn

Waarom?

“Het is veel werk maar als je iets vindt is het echt genieten. Als ik mijn nummer achterlaat en ze bellen terug, wat heel weinig gebeurd, is het vaak voor een killer haul!”

Houd je alle gevonden items bij?

“Niet echt. Soms is de thrill of the hunt in combinatie met opzoeken wat je gevonden hebt leuker. Maar het houdt het verzamelen fris en het zorgt ervoor dat je het niet beu wordt.”

Ed's Retro Geek Out Shelfporn

Op beurzen is het altijd moeilijk de uitgaven te beperken. Je krijgt een overdosis aan vintage speelgoed te zien. Houd je je dan aan aankopen voor je kernverzamelingen?

“Neen, door zo vaak te gaan zoeken zie je ook andere consoles en toylines die je interessant vindt. Dus nu verzamel ik nu niet alleen Sega, Playstation, Atari maar ook veel speelgoed uit de jaren 80 en 90. Jurassic Park, Masters Of The Universe, Skeleton Warriors, The Real Ghostbusters, Thundercats, Toxic Crusaders, Transformers, Small Soldiers, Beast Wars, … Verder verzamel ik ook de comics die bij de toys horen en MAD Magazine.”

MAD! Yes! Waarom ben je fan van het grappigste maandblad ter wereld?

“Opnieuw jeugdsentiment. Als kind vond ik de stash van MADs uit de jaren 80 van mijn moeder. Die magazines bleken zo grappig dat ik ze toen ook in de jaren 90, naast Spider-Man en X-Men strips begon te kopen. Het leuke is dat MAD alle grote gebeurtenissen in de geek cultuur door de jaren heen heeft geparodieerd. Van jaargangen 1987 tot 2002 heb ik bijna elke Amerikaanse uitgaves in mijn bezit.”

Ed's Retro Geek Out Shelfporn

Vlogging Killed The Radio Star

Je bent vlogger. Wanneer heb je voor jezelf beslist om het te gaan doen?

Waar haal jij je voldoening uit?

“Ik wilde al enkel jaren een YouTube show doen rond de bands waar ik in speelde. Het zou een genre reality tv worden, maar dat kwam er wegens te weinig tijd nooit van. Wanneer ik naar coverbands was overgeschakeld had ik iets meer vrije tijd. Maar het werd game en Toy Hunt vloggen, ook al is er mega veel content aanbod in deze sector.”

“Creatief bezig zijn. Veel bijleren. Toen ik hier aan begon had ik 0 editing skills en geen idee wat een structuur of een script was. Nu heb ik al een betere techniek voor het filmen en editen. Maar ik experimenteer er mee en probeer vaak nieuwe ideeën uit. Als je daar dan complimentjes op krijgt is dat wel heel leuk.”

Heb je tips voor mensen die er ook aan willen beginnen? Geen paniek, je krijgt vanuit mijn hoek geen concurrentie.

“Probeer jezelf een deadline op te leggen (contentplanning), anders blijf je misschien uitstellen van iets uit te brengen. Lees de feedback die je krijgt en doe het vooral omdat je het graag doet want dat zien je kijkers meteen!”

Jump, Mario, Jump

Terug naar toys. Wat is je Holy Grail?

“Het begint toch te knagen om de TMNT Grails Scratch the Cat en Hotspot te zoeken. Maar mijn eerste prioriteiten worden een boxed versie van The Channel 5 News Vanen de resterende personages van het team zoals Irma, Vernon en Burne. Voor de gameverzameling wil ik zeer graag een Power Glove in originele verpakking vinden.”

Heb je haalbare doelen?

“De Wild Guns en Ogre Battle spellen voor de SNES en een Ghostbusters Firehouse Playset wil ik dit jaar graag aanschaffen.”

Op welke items uit je verzameling ben je het meest trots?

“Ik houd het tot drie.

 • Ik bezit een TMNT store display uit de winkel waar ik vroeger mijn games en TMNT figuurtjes kreeg. Mijn moeder had dit geregeld met de eigenaars van de winkel dat ik deze kreeg. Het heeft me overal gevolgd. Op universiteit stond ze in mijn kot boven op de kast, en nu staat ze in mijn gameroom. Ze zal steeds een speciaal plekje krijgen.
Ed's Retro Geek Out Shelfporn
 • De NES Powerblade 2 heb ik in een retro winkeltje voor 10 euro gekocht. Later kreeg ik te horen dat het spel bijna 400 dollar waard is. Soms kun je dus wel vondsten bij resellers doen.
Ed's Retro Geek Out Shelfporn
 • De Teenage Mutant Hero Turtles NES Set zocht ik al een tijdje en staat nu centraal op mijn kast tussen alle andere boxed consoles. Eigenlijk is het niet meer dan een kartonnen doos met de Turtles op, met binnenin een standaard set. Maar laat die doos nu net 200 tot 300 EUR waard zijn. Absurd.
Ed's Retro Geek Out Shelfporn

Zijn er reeksen waar je echt ontgoocheld over bent?

“Ik ben fan van de Power Rangers, maar – damn – sommige van die toys lijken ze goedkoop gemaakt. Vooral de Evil Aliens, die groter zijn, voelen als een KO toy. Ik heb veel geluk dat ik er als kind nooit mee geconfronteerd werd.”

Wie gaf jou ooit de beste raad?

Koen Baleine. Vroeger had hij een giga TMNT verzameling*. Hij zei me ooit dat als je een item ziet dat je wilt maar het is te duur, je het best laat gaan. There’s always the next one. Bijna alles wordt altijd terug aangeboden. Je moet gewoon even kunnen wachten.”

*Geen leugen, uw favoriete blogger kreeg ooit het genoegen het te bewonderen.

Goede raad van de wereldberoemde Koen Baleine? Het is de wereld op zijn kop. Welke raad geef je zelf aan andere verzamelaars?

“Onlangs zag ik een meme. “POP Figurines are this generation’s Beenie Babies”. Ik heb wel zelf 3 POPs, en ik begrijp niet wat er zo collectable aan is. Maar, uiteindelijk kies je dat voor jezelf. Collect what YOU love en laat niemand zeggen dat wat je verzamelt stom is.”

Ed's Retro Geek Out Shelfporn
Ed's Retro Geek Out Shelfporn
Ed's Retro Geek Out Shelfporn
Ed's Retro Geek Out Shelfporn

Nood aan meer Ed’s Retro Geek Out?

Instagram: https://www.instagram.com/edsretrogeekout/

Twitter: https://twitter.com/edsretrogeekout

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

5 reacties

   • Nostra

    Dan zou ik misschien toch ook wat losser gaan dan dat ik nu doe 🙂 Jaren geleden hadden we het plan om nog een verdieping op onze woning te laten bouwen, inclusief m’n eigen bioscoopkamer. Uiteindelijk besloten dat niet te doen, maar als ik die wel had gehad had ik denk ik wel dingen gekocht om het aan te kleden/zaken uit te stallen.

    Wat ik qua oudere games heb staat voornamelijk in dozen en vind nu allemaal langzaam de weg naar marktplaats (Atari 2600 en Vectrex) en wat ik van m’n huidige consoles (xbox 360/wii/switch) in de woonkamer heb staat voornamelijk uit het zicht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.