Uit De Kast

Uit De Kast : “Mighty Morphin’ Power Rangers” Rutger Van Oost

[su_quote cite=”Rutger Van Oost”]Via internet zag ik pas echt mooie vintage verzamelingen, met speelgoed waar ik mee heb gespeeld. Het leek me een uitdaging deze opnieuw te bemachtigen.[/su_quote]

Het is altijd leuk als je met een persoonlijke vriend en mede-verzamelaar over toys kan praten. Ik ken Rutger Van Oost nog niet zo heel lang, maar met zijn easy going en laid back persoonlijkheid voel je je onmiddellijk bij hem op je gemak. Rutger verzamelt veel verschillende reeksen, waar toch eentje – waar velen lang op hebben gewacht – uitspringt. Welke? Dat kom je hier uitvoerig te weten. De vraag is immers nog steeds dezelfde.

De Verzamelaar

Rutger, wat verzamel je?

“Wat toys betreft reken ik Real Ghostbusters, Mighty Morphin’ Power Rangers, Thundercats, Jurassic Park en Teenage Mutant Ninja Turtles als mijn voornaamste focus.”

En dat is niet alles…

“Neen, ook de meer recentere filmfiguren en sets gebaseerd op blockbusters Ghostbusters, GremlinsTerminator, Jaws, Alien, Predator, Back to the Future, Nightmare on Elm Street, Friday 13th, Indiana Jones, Hellboy, The Matrix en zoveel meer komen aan bod.”

Rutger Van Oost Ghostbusters shelfpornDat is een meer dan een gezonde hoeveelheid.

“Mijn verzameling is vooral een mix van humor, actie en horror. Mijn grote favoriet, Ghostbusters, vat deze drie perfect samen en is meteen ook mijn voornaamste verzameling, maar ik wil toch een lans breken voor de Power Rangers.”

Geduld, geduld. Maar aan deze kindertijd kwam een eind?

“Er komt een moment wanneer alles plots aan de kant vliegt en je je op andere zaken dan spelen met ventjes en autootjes concentreert. Het internet was in volle opmars. En dus vloog alles op de rommelmarkt en was al dat moois verdwenen. Onwetend dat ik een goeie 15 jaar later deze toys in mijn vroegere speelkamer terug zou hebben staan.”

Waar heeft het verzamelvirus zijn kop opnieuw opgestoken?

“Vijf jaar terug werkte ik in een speelgoedwinkel, wat zeer veel fun was. Op dat moment vond je vooral Ben 10,Transformers, Star Wars, Cars en Toy Story in de rekken terug. Een beetje zoals nu eigenlijk, maar ondanks dat dit leuke verzamelingen zijn trokken die toys me niet meteen aan. Er werd ook geen merchandise van Ghostbusters, verkocht. In 2011 zag ik de GB game liggen, waarbij een mini-Ecto-1B keyring met geluid bij kwam, die in de game te zien was. Ik vroeg aan mijn overste of ik die keyring kon krijgen en pas nadien heb ik ook de game gekocht, die tegen dan scherper geprijsd stond.”

Flink van je.

“Mijn eerste collectible als ik erop terugkijk. Misschien is het verzamelzaadje daar gaan groeien. Het was pas een tijdje later dat het echt goed startte.”

Vertel.

“Toen ik een jaar later, in de zomer van 2012, de Ghostbusters films nog eens terug bekeek, vroeg ik me opnieuw af of daar niets te koop van was. De Mattel-figuren waren alreeds in 2009 uitgekomen, maar dat heb ik niet eerder dan die bewuste zomer ontdekt. Het kantelmoment kwam toen ik een groot lot opebay.de zag.”

Wat bedoel je met kantelmoment?

“Het was een supergoot lot met 8 Mattel-figuren, waarvan één 12” Winston Zeddemore, en een 1/18 Ecto-1van Hotwheels Elite. Dat zag er zo goed uit dat ik een keuze moest maken.  Of ik koop dit lot en start met verzamelen, of ik laat het liggen en zoek een andere hobby. Ik ben voor de eerste, niet evidente optie gegaan. Het blijft tot op heden mijn duurste aankoop, en ik heb het me nog geen seconde beklaagd. De rest is geschiedenis. Amper een maand later kwamen de eerste toys van Ghostbusters en ik was ‘hooked’. Dat eerste jaar waren het dus vooral filmcollectibles en Real Ghostbusters.”

Go Go Power Rangers shelfpornDie eerste aankopen waren dan wel moderne collectibles. In jouw cave zie ik veel meer oud speelgoed staan.

“Tja, in het begin vond ik die toys wat te veel voor kinderen. Via internet zag ik pas echt mooie vintage verzamelingen, met speelgoed waar ik mee heb gespeeld. Het leek me een uitdaging deze opnieuw te bemachtigen.”

Lukte dat makkelijk?

“In het begin moest ik alles kopen, omdat ik weinig of geen contacten had om mee te ruilen had. Ik kocht vooral van eBay, omdat het toen nog redelijk van prijs was en er veel werd aangeboden dat ik niet had.”

Ze noemen het evilbay voor een reden.

“Toen ik via 2ehands.be enkele mooie loten, aan een betere prijs, vond is dat wat veranderd. Een groot voordeel is dat je het zelf kan ophalen, wat meer zekerheid biedt. Want via zendingen kan soms heel wat fout lopen. En zo leer je ook andere verzamelaars kennen, waarmee je dan later zelfs eens kan ruilen.”

Wij hebben al enkele keren geruild, dat viel goed mee.

“Maar na een jaar leerde ik ook meer verzamelaars kennen, die dan soms items vonden die ik nog niet had. Dan konden we al eens iets ruilen in persoon en zo leer je ook de mensen achter de verzameling kennen.”

Zo zijn we elkaar tegen het lijf gelopen.

“Ja, ik had toen al een beetje ervaring door onze verzamelgroep. In het begin ruil je soms iets te snel, waardoor je sommige stukken liever niet had weggedaan, maar naderhand leer je wie wat verzamelt en hou je ook bewust stukken bij, die je dan later als ruil kunt gebruiken. Het is vaak niet alleen voordeliger, maar hierdoor kan je soms ook sneller aan bepaalde items geraken, waar je anders veel langer over zou doen.”

Ghostbusters terror DogsWat springt er voor jou echt uit?

“De Terror Dogs zijn van Ghostbusters. Ik heb ze beide MISB en los. De ogen lichten op, wat zeer angstaanjagend is. Daar heb ik als kind nachtmerries van gehad.”

Mietje. Staan er nog van die griezelige items in huis?

“Ja, binnen mijn filmcollectie zijn ook de Jaws en Alien Queen box set MISB van McFarlane pareltjes.”

Heb je nog iets uit die verzameling dat je wil delen?

“Mijn Ayrton Senna Collection. Toen ik 9 jaar was, heb ik het dodelijke ongeval van Senna in 1994 rechtstreeks op televisie gezien. Dat trieste moment had een zeer grote impact op me. Uit eerbetoon heb ik een mooie kast met Senna raceauto’s en andere legendarische piloten.”

Go Go Power Rangers

Rutger, de hoofdreden waarom je me contacteerde was om je liefde voor de Power Rangers met ons en de verzamelwereld te delen. Waarom niet, go go for it.

“Ja, het valt me op dat ze in de verzamelwereld soms een beetje scheef worden bekeken.  En dit terwijl ze al veel langer dan eender welke 80ies licentie meegaan. Sentai, of de Japanse Power Rangers, ontstonden in1975. Zelfs voor Star Wars had je dus al Power Rangers!”

Ze zullen het graag horen.

“Misschien is het wat kort door de bocht, want Star Wars is gebaseerd op ‘The Hidden Fortress’, een Japanse film uit 1958. Het ontdekken van die geschiedenis en andere weetjes maken het verzamelen minstens even boeiend.”

Waar is de liefde voor de Power Rangers begonnen?

“Nostalgie, nostalgie. Als achtjarige had ik reeds Ghostbusters en Turtles speelgoed, maar daar kwamen plots de Power Rangers. Wie? Wat? Het was iets volledig nieuw, de outfits waren kleurrijk, maar het waren gewone tieners die konden morphen naar megacoole Power Rangers.”

Je was direct verkocht?

“Ze vochten ook in groep, dus je kon je er met je vrienden sterk mee identificeren. Zo had iedereen op de speelplaats wel zijn favoriet. Voor mij was dat de Rode en vooral de Groene Ranger.”

Waarom?

“Omdat die uniek was met zijn gouden schild, Dragon Dagger en hij had ook zijn eigen Dragonzord. Die Zords, waarmee ze gigantische tegenstanders konden verslaan, waren indrukwekkend. De verschillende combinaties tussen Megazord en Dragonzord, samen met de Titanus, zorgden voor het ultieme wapen, deUltra Megazord.”

Megazord Power RangersStop, stop, even halt. Kun je Axel even kort uitleggen wat een Zord is?

“Elke Power Ranger heeft zijn eigen Zord. Dit is een unieke robot met specifieke eigenschappen en wapens, die door de Power Rangers worden bestuurd. Die aparte Zords worden samengevoegd tot één grote Megazord, die dan op zijn beurt over nog krachtigere wapens zoals bijvoorbeeld een zwaard of kanon beschikt. Bepaalde zords kunnen dan ook in verschillende variaties worden samengevoegd om nog sterker te worden.”

Ook bij de televisieseries krijg ik er noch kop noch staart aan. Er is simpelweg te veel.

“Nu, ik heb als jonge knaap de afleveringen tot aan het vierde seizoen, Power Rangers Zeo, gevolgd.  Dan werd ik al wat ouder en vond ik ze niet meer zo boeiend. Er kwamen steeds nieuwe acteurs en andere Zords bij. Dan verlies je die verbondenheid met de eerste seizoenen.”

Oké…. Power Rangers speelden dus in je kindertijd een belangrijke rol.

“Ja. Een goed rapport, feest-of verjaardag vertaalde zich in meer speelgoed, waarmee je dan thuis verder kon vechten tegen het kwaad van Rita Repulsa en Lord Zedd. Jaren hebben de Power Rangers samen met de Turtles en Ghostbusters tegen de Thundercats en andere G.I. Joes gevochten. De allianties wijzigden wel van tijd tot tijd.”

[su_quote cite=”Rutger Van Oost”]Een goed rapport, feest-of verjaardag vertaalde zich in meer speelgoed, waarmee je dan thuis verder kon vechten tegen het kwaad van Rita Repulsa en Lord Zedd.[/su_quote]

Net als bij Ghostbusters heb je je ook opnieuw op de merch gestort.

“Yes, toen ik zag dat hier vrij veel van te koop stond heb ik niet lang getwijfeld. De Megazord en Dragonzord zijn veruit het populairst, maar ook de Witte Ranger en zijnTigerzord zijn een must als beginnend PR verzamelaar. Van daaruit kan je verder opbouwen. Vooral het laatste jaar heb ik nu wat minder PR binnengehaald, omdat ik van de eerste 4 seizoenen al vrij veel heb, maar een verzameling is nooit compleet dus blijf ik verder zoeken.”

Kies je voor modern of vintage?

“Tegenwoordig heb je die moderne collectibles, met onder meer enkele zeer gedetailleerde remakes van de toys die destijds door Bandai zijn uitgebracht en nu onder de Legacy Collection worden verkocht. Ook SHF Figuarts maakt prachtig afgewerkte Mighty Morphing Power Rangers. Dit zijn echt mooie stukken, maar daar hangt ook een stevig prijskaartje aan vast. Voor dat geld ga ik dan liever voor de originele toys. Al heb ik toch niet aan de verleiding kunnen weerstaan en heb ik wel de SDCC exclusive Black Armored Ranger en Toys ‘R’Us Exclusive Lord Zedd aangeschaft.”

Power Rangers pornshelf

Mix je ze met je vintage items?

“Die staan in hun verpakking tussen de andere toy figuren, maar eigenlijk wil ik modern en vintage zoveel mogelijk gescheiden houden. Ik zie nu die Legacy Zords soms naast een originele Zord uit 1993 staan. Leuk om eens te vergelijken, maar dat past niet echt samen. Enkel vintage toys naast elkaar tonen hun echte waarde.”

Looking For The Grail

Zijn de vintage toys makkelijk te vinden?

“Het is een uitdaging om bepaalde items aan een aanvaardbare prijs te vinden. Dit omdat heel wat reeds in handen van andere verzamelaars of handelaars zit. Als een verzamelaar zijn eigen collectie ooit wegdoet zal dat meestal niet voor een appel en een ei zijn. Een handelaar heeft dan weer de nodige kosten die uiteraard ook moeten betaald worden. Al kan er via ruil al veel uitgewisseld worden.”

Op welke stukken ben je het meest trots?

“Wat grootte betreft moet dit de gigantische Pyramidas zijn. Helemaal opgebouwd is die zeker zo’n 60cm hoog ! Dit is een carrier zord van de Zeo-reeks, die de andere zords vervoert en ook kan ingezet worden als ultiem wapen. Deze is echter bijzonder moeilijk compleet te vinden, tenzij je je blauw wilt betalen. Mijn exemplaar is jammer genoeg niet compleet. De Megazord en Dragonzord zijn dan wel 100% compleet met hun originele doos. Idem voor de Thunderzord, met alle kristallen en mini-figuren, Tiger-en Shogunzord. DePower Dome met de exclusieve Alpha-5 figuur is ook speciaal, doordat je de stem van Zordon, de mentor, kan imiteren met behulp van een micro.”

Zord Power Rangers

Je vermeldt steeds de grote stukken.

“Goh, onlangs heb ik het gouden schild voor de 5” Green Ranger fliphead kunnen bemachtigen. Daar zocht ik al een hele tijd naar. Het zijn soms die kleine stukken die het waardevolst zijn. Ook de metalen ketting voor de Titanus Zord behoort tot die categorie.”

Je bent klaarblijkelijk een gelukkig man. En dat met Power Rangers.

“Ik sta er soms van versteld dat de figuren en Zords die ik in mijn verzameling heb staan in uitstekende staat zijn. Dat had ik eigenlijk nooit gedacht toen ik er mee startte. Het lijkt alsof niemand daar ooit mee gespeeld heeft.”

Heb je nog een Mighty Morphin Grail?

“Ik weet niet of er voor Power Rangers echt een Holy Grail bestaat. Sommige items zijn wel moeilijker te vinden, maar de meeste fans verzamelen, denk ik, om hun kindertijd een beetje te herbeleven ipv puur te verzamelen en de duurste en meest zeldzame stukken binnen te halen. Daar heb je andere verzamelingen voor.”

Power Rangers ShelfpornGun ons er eentje, Rutger.

“De Red Saba Sword is wel een rariteit, want er is weinig over geweten, vandaar dat de meningen hierover verschillen. Eerder liet acteur Jason David ‘Tommy’ Frank die zowel de Groene, Witte Ranger als de Rode Zeo Ranger speelde dit niet aan zijn hart komen en kocht hij deze red Saba voor 1200 USD van een vrij bekende Toyhunter. De Battle Borgs zijn ook zeldzaam en gebaseerd op de Shogun zord, maar met dat verschil dat ze enkel als actiefiguur dienen. In de EU alvast niet makkelijk te vinden, in de VS iets makkelijker maar prijzig. Er staat nu een aanbieding voor de set van 5 figuren aan 400 USD om je maar een idee te geven. In diezelfde mini-reeks heb je ook de Alien Rangers. Daarnaast zijn er ook Gold Team two-packs van de Green en White Ranger in 5” en 8”. Maar die figuren vind je ook apart, de ‘two-pack’ maakt het wel zeer collectible.”

Heb je een leuke anekdote die je met ons wilt delen?

“Ik heb ooit eens een Tigerzord in originele verpakking ontvangen die zogezegd niet helemaal compleet was. Het miste enkel naast de kristallen, de coin – die meestal ontbreekt – en zijn zwaard. Maar toen ik het piepschuim uit de doos haalde bleek dat het zwaard aan de achterkant vast zat en de verkoper dit niet had gezien. Een meevaller, want anders had die wel enkele euros meer gevraagd.”

Die Pink Ranger

Amy Jo Johnson Pink RangerWe gaan eindigen. Rutger, net als elke gezonde jonge gast keek je in die periode ook wel om Pink Ranger, Amy Jo Johnson, te bewonderen.

“Ja, dat moet zeker zo geweest zijn. Eigenlijk val ik wel op haar type. Ze had toen en ik vermoed nu nog steeds een lieve lach. Echt zo’n meisje dat je hart sneller doet slaan. De meisjes die ik toen op school kende leken – ook al hadden sommige blond haar in plaats van bruin – een beetje op haar. Kimberly was ook de sportieve meid in de reeks, die haar mannetje stond en dat trok me wel aan.”

Ze is nog steeds knap.

“Zou ze nog single zijn?”

Dat laat ik je nu in alle rust en sereniteit opzoeken.

“Wie meer informatie over de Mighty Morphin’ Power Rangers wil, verwijzen we graag naar volgende sites.”

http://www.rangercrewmedia.com/media/

https://www.grnrngr.com/toys/

http://www.powerrangers.com/

http://powerrangers.wikia.com/wiki/Power_Rangers_(series)

Dit artikel werd eerder op Geekster gepubliceerd.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.