Uit De Kast

Uit De Kast: “Orko, The Wizard” Gert Driesen

“Hij heeft voor de verzamelaar zeer toffe filmpjes gemaakt van zijn collectie en jij hebt daar media voor om dat te delen. Ik denk dat jullie zeer goed geholpen zijn met elkaar.” Met dit eenvoudig Messenger bericht bracht Starcom-organisator Quinte Ridz me in contact met Gert Driesen. Een link naar de filmpjes op YouTube en een gesprek later had ik een nieuwe gast voor Uit De Kast.

Het is zonder meer een boeiend gesprek gebleken, want naast verzamelaar is Gert alias Orko The Wizard ook personal seller op beurzen. Een ideale gelegenheid om ook eens achter de schermen te piepen.

[su_quote cite=”Gert Driesen”]Als ik alles weg zou moeten doen en maar een paar dingen kunnen houden, dan zouden het mijn items met sentimentele waarde zijn.[/su_quote]

Gert, waarom gebruik je de naam Orko, The Wizard?

“Zo’n 10 jaar geleden zocht ik een naam om op het forum van heman.org te gebruiken. Orko was iemand mij al voor geweest, dus werd het orkothewizard. Geen toeval, want Orko was mijn favoriete personage en toy. Ik heb het altijd al voor sidekicks, zoals T-Bob, R2D2, Snarf en Robin, gehad.”

orko-the-wizard-gert-uit-de-kast-4Ik ga ervan uit dat je hoofdzakelijk Masters Of the Universe (MOTU, red.) verzamelt? 

“Klopt, maar ook LEGO, Funko POPS, Nintendo, Batman en andere action figures van films en series.”

Welke waren de televisieseries dat je toen volgde?

Masters Of The Universe natuurlijk. Maar ook Ghostbusters, M.A.S.K., Dinoriders, Teenage Mutant Ninja Turtles, G.I. Joe, Gummi Bears, Ducktales, Thundercats, Teddy Ruxpin en Dungeons & Dragons behoren tot mijn favorieten. Eigenlijk volgde ik zowat alles wat er te zien was.”

Wat maakte de jaren 80 zo speciaal voor ons?

“Voor mij behoren 80’s kids tot een gouden generatie. Wij hadden, in tegenstelling tot kinderen vandaag, niet veel keuze uit televisiezenders en keken dus naar alles wat er op tv was. Ook al moesten we om 6 uur opstaan om op de Franse televisie naar Club Dorothee te kijken.”

We werden er ook in gestimuleerd.

“Onze ouders waren de kinderen van de jaren 50 en 60. Die hadden de bagage van popcultuur, en brachten dit mee naar de jaren 80. Zo kregen wij niet enkel de cartoons van Disney, Warner Bros of Hanna Barbera maar ook de klassiekers zoals Flintstones, Popeye en Tom & Jerry.”

Fortune & Glory

orko-the-wizard-gert-uit-de-kast-9Hoe lang verzamel je al?

“Ik ben zo’n 15 jaar geleden opnieuw toys gaan verzamelen. Ik herinner me dat goed omdat de NECA Hellraiser serie de eerste figuren waren dat ik kocht”

Het is een klassieke vraag, Gert, maar wat vind je zo leuk aan verzamelen?

“Jeugdsentiment. Als van kindsaf ben ik verslaafd aan televisie en toys. Ik ging wekelijks, dankzij mijn 4 prachtige grootouders, naar de speelgoedwinkel.”

Welke zijn je favoriete stukken?

“Daar ben ik heel sentimenteel in. Mijn Corgi Batmobile is een familiestuk, gekocht eind jaren 60 door mijn bomma, en waar mijn vader, nonkel, neef, zus en ik allemaal mee hebben gespeeld. Dan denk ik ook aan mijn originele Game Boy, mijn Panini plakboek van Masters Of The Universe en mijn oude LEGO Castle sets.”

Vind je de waarde van een item belangrijk om ervan te genieten?

“De geldwaarde absoluut niet. Als ik alles zou moeten wegdoen en maar een paar dingen kunnen houden dan zouden het deze items met sentimentele waarde zijn.”

Maar binnen je verzameling pronkt ook veel waardevols. Wil je daar iets over kwijt?

“Ik heb een graded Dragon Blast Skeletor met Belgische promo cassette, een Masters Of The Universe Classics King Grayskull gesigneerd door de ontwerpers 4HM (The Four Horsemen, red.) en de Police Officer Joker van Hot Toys.”

Wat maakt die Joker zo hoog in waarde?

“Vooreerst omdat de acteur Heath Ledger gestorven is en deze figuur zijn beste face sculpt heeft. De Joker is trouwens één van mijn favoriete personages. Ik heb er een tattoo van op mijn voorarm.”

[su_quote cite=”Gert Driesen”]Om toch mijn verkochte items dan later terug te bekijken, begon ik alles te filmen. Het geeft ook een goed beeld van de evolutie van mijn manier van verzamelen en displayen.[/su_quote]

Heb je nog een Holy Grail?

“Natuurlijk. Ik ben op zoek naar een carded He-Man met cassette. Ik heb die vroeger van mijn neef voor mijn communie gekregen. Het was enkel in Vlaanderen en Nederland te koop. Dat cassetje, met de verhalen Het Bliksemkanon en De Diamantsteen er op, heb ik grijs gedraaid.”

Je plaatst filmpjes op YouTube waar je verzameling in al zijn glorie te zien is. Wat is jouw drijfveer?

“Simpel, na 10 jaar verzamelen kwam het besef dat de ruimtes anders ingedeeld mochten worden en dat er best wat weg mocht. Om toch mijn verkochte items dan later terug te bekijken, begon ik alles te filmen. Het geeft ook een goed beeld van de evolutie van mijn manier van verzamelen en displayen. Ik schrik er van dat mijn appartement zoveel veranderd is.”

Heb je nog plaats om deze hobby uit te bouwen?

“Ik kan nog wel een paar jaar verder en dan zien we wel. Het heeft me 3 maanden geduurd om alles op zijn plaats te zetten. Een grote verzameling is mooi maar 32 Billy kasten, 8 Expedits en 16 shelves onderhouden met alles wat daar in en op staat, vraagt veel werk.”

LEGO, what else?

Tussen alle filmpjes vind ik ook sporen van zijn liefde voor LEGO. 

LEGO, altijd LEGO. Je verwacht het niet tussen al dat moois. 

“2 jaar houd ik me met moc building bezig, en daar wil ik zeker verder mee doen. Zo begin ik in augustus altijd aan mijn Christmas display. Dit jaar verwerk ik er het thema Toy Story in. Mijn eerste build, een robot van 88 cm hoog, is klaar.”

Ben je lid van een LEGO club?

“Neen, nog niet. Ik ben van plan me in 2017 lid bij BeLUG te maken.”

orko-the-wizard-gert-uit-de-kast-5Mijn LEGO go to – kenner (Tomsche Von Geekington Murrath, red.) geeft het regelmatig aan, maar ik wil het jou ook vragen. Is LEGO volgens een hype? 

“Ik denk het niet. LEGO is gewoon immens populair geworden en ik zie het niet afnemen. Het is meer dan ooit een vaste waarde in de speelgoedwereld. Voor mij persoonlijk bestaan er maar 3 franchises die alle generaties aanspreken – en dat in de toekomst zullen blijven doen – en dat zijn Batman, Nintendo en LEGO. Deze merken kan je gerust naast Coca Cola zetten. Mijn grootmoeder zei vroeger altijd ‘LEGO is voor alle leeftijden’ en ze had gelijk. Veel kinderen van de jaren ’70 en ’80 zijn nu allemaal volwassenen en bouwen of kopen LEGO voor hun kinderen. Bovendien spreekt het elke generatie aan als speelgoed, als hobby, als verzameling of als belegging”

Prijzen voor grote sets swingen de pan uit en opkopers speculeren volop.

“Het kan een goede belegging zijn, maar net zoals bij beleggingen moet je weten waar je mee bezig bent. Ook moet je over geduld en een startkapitaal beschikken. Maar als je de juiste sets koopt en 3 jaar wacht nadat ze uit de handel zijn dan kan je 300 procent winst maken. Dus bouw je sets, houd ze compleet en later krijg je er sowieso je geld op terug.”

Op de beurs

Naast verzamelaar is Gert Driesen ook personal vendor op beurzen. Noem hem echter geen reseller of opkoper, want de items dat hij verkoopt komen uit eigen verzameling.

[su_quote cite=”Gert Driesen”]Nu heb je veel gezinnen, cosplayers en jonge beginnende verzamelaars die al blij zijn dat ze de dure inkom, drank en eten kunnen betalen. Zo wordt het moeilijker voor personal vendors om er te staan zonder er verlies aan te doen. (over FACTS)[/su_quote]

Hoe maak je de stap van verzamelen naar verkopen?

“Zoals ik daarnet aangaf had ik het gevoel dat ik enkele delen van mijn verzameling moest wegdoen. Gelukkig kende ik toen wat standhouders en die heb ik op Antwerpcon eens helpen opstellen. Zo kon ik zien hoe alles in zijn werk gaat. Op FACTS 2012 had ik voor de eerste keer – met een maat – een stand.”

En dat is je goed bevallen?

“Omdat ik niet graag online verkoop, krijg ik zo mijn oude verzamelingen verkocht en heb ik plaats en geld om nieuw materiaal aan te schaffen. Bovendien leer je voortdurend nieuwe mensen kennen, en kan ik op vrijdag na het opstellen al eens rond wandelen.”

Durf je daarmee stellen dat de betalende early birds niet als eerste artikelen kunnen kopen? Een andere standhouder vertrouwde me ooit toe dat de beste aankopen onderling gebeuren.

“Op vrijdag zijn ook nog niet alle stands klaar, of zijn ze bedekt. Voor de opening, op zaterdagochtend tussen 8 en 9, kan je heel beperkt rondgaan, al is het maar om de prijzen te vergelijken, maar op een uurtje tijd alles hunten is moeilijk en ik kan mijn stand ook niet te lang alleen laten.”

Hoe zijn verzamelaars, verkopers en beurzen geëvolueerd over de jaren?

“Vanuit mijn standpunt is er een grote evolutie, maar niet anders dan bij andere dingen in onze maatschappij. Elke generatie verzamelt op zijn eigen manier. Vroeger spaarde ik een heel jaar om naar FACTS te gaan en daar mijn inkopen te doen. Nu is er elke maand wel een beurs, spreid ik dat geld, of is bijna alles te vinden op het internet.”

orko-the-wizard-gert-uit-de-kast-1

Toch groeien de beurzen.

“Het aantal bezoekers op zo’n beurs is toegenomen, maar niet het aantal verzamelaars. En dat maakt het wat moeilijker als verkoper. Sinds FACTS is opgekocht, zijn de personal sellers en met hen de passie wat verdwenen. Daarom ben ik blij dat ze naar onze feedback hebben geluisterd en de prijs voor standplaatsen voor personal sellers op deze editie hebben verlaagd. Ik kan geen BTW op mijn standgeld aftrekken, noch van het materiaal dat ik allemaal bij heb. Vroeger waren groothandelaars op FACTS verboden en betaalde je 5 euro inkom, nu heb je Game Mania en Mediamarkt in de zaal staan en betaal je 20 euro. Meerwaarde? Ik denk het niet. Omdat het een massa evenement is geworden trekt het jammer genoeg ook mensen aan die niet verzamelen en dat brengt soms wat last mee.”

Heb je zelf al hinder aan je kraam ondervonden?

“Spijtig genoeg wel. Dronken mensen, mensen die items van tafel nemen en kinderen met ouders die denken dat ze op een rommelmarkt lopen. Dat is niet enkel op FACTS, op elke beurs lopen er wel mensen rond die geen respect hebben voor het materiaal van iemand anders.”

Zijn het hoge aantal beurzen op termijn nog houdbaar? Dan denk ik aan de recente lijdensweg van Hascon en het annuleren van Acon.

“Dat is moeilijk in te schatten, maar Hascon was voorspelbaar. Er zijn nu te veel beurzen en dat maakt het te duur voor handelaars. Als ik dat dan vanuit mijn bekijk moet ik 10 maal standgeld betalen en 10 weekends vrij maken om dezelfde omzet te draaien als vroeger op 1 beurs .De toename van nieuwe beursgangers compenseert maar een klein beetje. If you flood the market you are gonna drown.

orko-the-wizard-gert-uit-de-kast-2

Ik bedank Gert voor zijn bijdrage. Dit weekend vind je hem op FACTS aan stand 6122. Klik hier voor het vloerplan.

Nood aan meer vintage 80s en LEGO?

Uit De Kast: “Masters Of The Universe” Bart Hermans

Uit De Kast: “Turtles Power” Koen Baleine

Uit De Kast: “King Hiss” Dominiek Hoet

Uit De Kast: “BeLUG” Kris Geysen

Wil je zelf eens in de kijker staan, en je verzameling met de wereld delen? Geef een seintje op info@80sgeek.be. De wereld is je oester.

orko-the-wizard-gert-uit-de-kast-3
orko-the-wizard-gert-uit-de-kast-6

orko-the-wizard-gert-uit-de-kast-7

orko-the-wizard-gert-uit-de-kast-8

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.