Uit De Kast

Uit De Kast: “Sibbel29 Toys” Sebastien Pex – deel 1

[su_quote cite=”Sebastien Pex”]Het verzamelen, bewaren en preserveren van toys zat er toen al in. Dit ging eigenlijk heel ver bij mij. Zo ver dat, als er vriendjes kwamen spelen, zij met apart speelgoed speelden. Niet met mijn Transformers of LEGO. Daar mochten ze niet eens naar kijken.[/su_quote]

Eindelijk heb ik hem te strikken. Binnen het verzamelmilieu staat de naam Sebastien Pex als een huis. Eén van de grootste high end collectors van de Benelux vertelt over zijn immens grote verzameling en wat hem zo passioneert. Een verhaal zo groots dat we het over twee afleveringen spreiden. De eerste vraag is steeds dezelfde.

Wat verzamel je?

Ik verzamel vintage G1 Transformers Autobots (waaronder een G1 Bumblebee fetish), Transformers Masterpieces, Star Wars, LEGO Star Wars, Batman/Batgirl, Black Widow en enkele Hot Toys/Sideshow Collectibles.

Verder ben ik een enorme comic fan en verzamel ik HC’s, TPB’s en zeldzame covers van Transformers, Batman universe, Black Widow, Danger Girl en en het All new X-men universe.

Dat is niet weinig.

Aangezien ik fan ben van zoveel verschillende toylines en ik teveel in mijn mancave had, heb ik de afgelopen jaren bewust keuzes gemaakt. Hierbij zijn mijn Teenage Mutant Ninja Turtles, He-Man and the Masters Of The Universe, Masters Of The Universe Classics, Jayce and the Wheeled Warriors en M.A.S.K. helaas gesneuveld.

Waar is de passie ontstaan?

Ik ben in 1978 geboren en bijgevolg een kind van de jaren 80. Van jongsaf aan heb ik een passie voor Transformers en LEGO. Al mijn originele 29 Transformers en al mijn LEGO Knights van vroeger heb ik nog steeds boxed in mijn bezit.

Boxed? De meeste kinderen sleurden die doos open om het speelgoed eruit te halen.

Het verzamelen, bewaren en preserveren van toys zat er toen al in. Dit ging eigenlijk heel ver bij mij. Zo ver dat, als er vriendjes kwamen spelen, zij met apart speelgoed speelden. Niet met mijn Transformers of LEGO. Daar mochten ze niet eens naar kijken.

Sebastien Pex LEGO Castle

Je vertelt dat je naast LEGO en Transformers ook een zwak voor Star Wars en Batman hebt.

Star Wars heeft altijd een plekje in mijn hart gehad. Je combineert daar een prachtig verhaal met een nog mooiere vintage toyline. Batman is een ander verhaal. De detective die, tenmidden van een donkere en duistere wereld, op het randje van wat wel en niet mag leeft, en die onvoorwaardelijk zijn Family bij elkaar wil houden.  Ook hij haalt emotie bij mij naar boven. Je kunt niet perfect zijn, maar er wel naar streven. Aim high!

Batman ligt je duidelijk nauw aan het hart.

Oh ja, ik vertel je meer. Onlangs won ik een prijs via een prijsvraag rond de 75-jarige verjaardag van Batmanbij een Nederlands tv-station. Ik word getekend in de nieuwe Batman serie Arkham Night.

Vertel.

Ja, ik kreeg enkele dagen geleden de mail en werd er echt helemaal stil van. Toen het echt inzonk ging ik helemaal uit mijn dak. Zo geweldig! Dit is het ultieme cadeau.

Sebastien Pex Batman
Ondertussen werd de comic gepubliceerd.

Hoe verloopt het nu verder?

Eerst moet ik een contract met Warner Bros ondertekenen omdat ze mijn naam en character willen gebruiken, daarna ga ik foto’s van mijzelf doorsturen zodat ze me kunnen gaan tekenen. De serie moet nog getekend worden en ik weet nog niet in welk deel ik verschijn, maar het feit dat ik in een DC Batman comic kom is echt vet! 100 comics wil ik er van. Verder krijg ik nog een dvd-box en de ingekaderde artwork. Die gaat onmiddellijk aan de muur.

Terug naar nostalgie. Je bent duidelijk een kind van de jaren 80. Deze periode staat bekend om zijn iconischeanimated series.

Transformers, Jayce and the Wheeled Warriors, M.A.S.K. enMasters of the Universe vind ik geweldig. Ik kijk er zelfs nu nog graag naar. Je hoeft ook niet eens een hele serie te bingen, 1 of 2 afleveringen en je bent weer back to the 80’s !

Sebastien Pex Batman

Vormen de animated series een reden waarom je gaan verzamelen bent?

Ze zijn mij allemaal wel bijgebleven, maar alle toys heb ik er vroeger niet van gehad. Door het nastreven van mijn passie en de emotie van vroeger, ben ik me er in gaan verdiepen en heb ik mijn verzameling opgebouwd.

Wanneer is het vullen van die emotionele behoefte overgegaan in het perfectionistisch verzamelen?

Dat is eigenlijk vanzelf gegaan. Je start met het uitstallen van je oorspronkelijke 29 Transformers, vervolgens koop je wat losse incomplete figuren. Die wil je compleet maken en voor je het weet heb je ze compleet in box met de originele inserts, bubbles en paperwork. Daar stopt het niet bij, want je wil eigenlijk ook items diesealed in hun originele en mooie verpakking zitten.

En dan ben je vertrokken…

Het is een proces van jaren, waarbij ik misschien wel 6 of 7 upgrades voor sommige items heb gekocht. Het eerste neerzetten van mijn oude Transformers was ergens in 2005, het actief verzamelen begon in ditzelfde jaar, of misschien begin 2006. De overstap van losse figuren naar boxed begon in 2007. Dus ben ik absoluut niet de oudste rot in het collectors wereldje. Er zijn jongens die al veel langer verzamelen. Het mooie is natuurlijk dat we allemaal, of je nu lang of kort bezig bent, met dezelfde passie onze hobby uitoefenen.

Sebastien Pex Transformers

Akkoord, maar niet iedereen heeft jouw drive om echt de beste exemplaren in te slaan.

Ik leg de lat inderdaad zeer hoog, maar kan me perfect inbeelden dat andere collectors met minder genoegen nemen. Het is een keuze die je moet maken naargelang budget en tijd. Iedereen verzamelt op zijn eigen manier, wat en hoe hij wil.

Waar haal jij je stash? Ruil je nog veel?

Ruilen doe ik af en toe met bekende medeverzamelaars of sommige dealers. Maar voor mij is dit alleen interessant als ik items kan ruilen die ik nog zoek voor mijn verzameling. Anders is het 1 item uit een doos ruilen voor een ander item dat in diezelfde doos gaat.

Voor boxed items ga je dan eerder kopen, vermoed ik.

Inderdaad, daar heb ik veel opties. Van bekende online en fysieke winkels zoals Old School Toys, Cheap Comics, Metropolis Collectibles en Kapow Toys tot mijn bestaand en groeiend netwerk van kennissen en vrienden over de hele wereld. Online koop ik tegenwoordig wat minder, zeker gezien de kosten van eBay en de onbetrouwbaarheid van Marktplaats.nl.

Wat gaat momenteel mis op Marktplaats.nl?

Het is te laagdrempelig en mensen gaan geen overeenkomst volgens de wet aan. Kopers binden zich gewoon nergens aan en verkopers kunnen ze ook niet binden. Daardoor kunnen ze er te pas en onpas van af zien, en dat draagt bij aan het wantrouwen en de chaos die er momenteel heerst. Dat is ook niet alles, het niveau van handelen, communiceren en het wangedrag per mail van veel mensen kunnen echt niet door de beugel. Blijf elkaar met respect behandelen, ook al komen jullie er niet uit. Op naar de volgende dan maar, toch? Hetzelfde geldt voor de “geintjes” van zogenoemde spookaccounts en funbieders. Ik ga er nooit de lol van inzien. Het is maar een hobby.

Het zit je hoog.

Overigens wil ik benadrukken dat het op eBay niet altijd beter is. De funbieders, dubbele accounts van verkopers om op te bieden, verkopers die winst maken op verzendkosten of verkopers die wat anders sturen dan het gekochte item, maken het er allemaal niet leuker op.

Sebastien Pex Star Wars LEGO

Houd je nu een pleidooi tegen online kopen?

Niet echt. Helaas worden gewilde stukken via deze kanalen aangeboden. Indien het goed voelt, probeer ik dan toch mijn slag te slaan.

Dan heb je er wellicht al teleurstellende aankopen gedaan?

Een aantal. Van items die op de foto’s van de advertentie heel anders zijn dan diegene die uiteindelijk op je deurmat belanden, tot items die aan elkaar gelijmd zijn of, nog erger, volgepropt zijn met papiersnippers om zo de joints stugger te maken. Het probleem is tegenwoordig dat je niet alles en iedereen blind meer kan vertrouwen. Gelukkig word je in de loop van de jaren wel wijzer, zodat je jezelf kan behoeden voor dit soort miskopen.

Sebastien Pex Transformers

Ik zag vorig jaar je foto’s van de toyhauls uit je New York. Hoever ga je op reis om artikelen te scoren?

Overal waar ik privé of werkgerelateerd kom met reizen, kijk ik of ik shops kan vinden die leuke items verkopen. Meestal lukt dit, maar deze items zijn niet altijd van goede kwaliteit, of ze zijn te prijzig of niet interessant genoeg. Maar op mijn trips naar de Verenigde Staten heb ik enorm goed kunnen scoren, vooral comics en aanvullingen voor mijn Batman verzameling. In Duitsland en Oostenrijk ken ik dan goede adressen om LEGO Star Wars te scoren.

Dat is wat ver.

Als het een zeldzaam item is, en ik moet naar Duitsland of België rijden, dan doe ik dat. Maar de ultieme toy-reis moet ik nog maken. Japan, Hong Kong of misschien Zuid- en Midden Amerika. Geen prioriteit, maar wel iets om over te dromen.

[su_quote cite=”Sebastien Pex”]Als het een zeldzaam item is, en ik moet naar Duitsland of België rijden, dan doe ik dat.[/su_quote]

Terug naar je items. Je draagt er enorm goed zorg voor, wat niet altijd evident is.

De sealed items die ik aanschaf wil ik graag zoveel mogelijk beschermen tegen invloeden van licht en stof. Daarom laat ik deze items casen en graden bij UK Graders (UKG), zodat ze beschermd zijn en ik ze mooi kandisplayen, zonder dat ik me zorgen hoef te maken dat de card, bubbel, box en flap beschadigd raken.

Hoe gaat het graden eigenlijk in zijn werk? Stuur jij dat op of ga je langs?

Items die je graag wilt laten graden, kan je naar UKG opsturen. Akkoord, ze bevinden zich in het Verenigd Koninkrijk, maar ze graden items voor alle Europese verzamelaars. Het verzenden gebeurt natuurlijk op je eigen verantwoordelijkheid, dus goed verpakken en aangetekend versturen is het devies. Bij ontvangst van het item krijg je een bericht ter bevestiging, dat het in goede staat is ontvangen. Het controleren van de authenticatie van het item, de controles van de seals, blisters, bubbles of de schade aan de verpakking, is een proces dat achter gesloten deuren in een aparte stofvrije ruimte plaatsvindt. Die controle wordt door een team van experts, met meer dan 75 jaar aan collectors ervaring, uitgevoerd.

Daarna gaan ze in een case?

Ja, deze worden van de hoogste kwaliteit acryl en de hoogste standaard gemaakt.

Is het one size fits all?

Het item wordt goed nagemeten en indien nodig kan de case iets aangepast worden. Als je een standaardcase gebruikt, zou deze of iets te groot of iets te klein zijn. Wat in beide gevallen een zonde is, gezien dit de kans op beschadigingen verhoogt. Na het waarderen en het casen, wordt ze na 24 uur nogmaals op meerdere kwaliteitspunten gecontroleerd, om daarna goed verpakt en per koerier naar de verzamelaar te worden verstuurd .

Je bent er een grote fan van.

Ik ben de officiële tussenpersoon van UK Graders. Maar ik heb in totaal al zeker 30 tot 35 items laten gradenen casen. Er is nog nooit iets met mijn items die ik heb verstuurd gebeurd.

Sebastien Pex White Boba Fett

Hoe is de kwaliteit van toys geëvolueerd sinds de jaren 80?

Volgens mij is de kwaliteit achteruit gegaan. Ze gaan tegenwoordig minder lang mee en zijn erg gevoelig voor breuk. Ook assemblagefouten zijn regelmatig aan de orde. Grote uitzonderingen zijn wel de meesteTransformers Masterpieces, Hot Toys en Sideshow Collectibles. Dat zijn echt ware kunststukjes qua design en fabricage. Vergeet niet dat de technieken erop vooruit zijn gegaan. Als je kijkt naar de toys die gereleasedworden; dat detail en poseabillity, dat was in de 80’s gewoon niet mogelijk.

Naast verzamelen ben je ook fandealer met je eigen Sibbel29 Toys. Vertel er iets meer over.

Sibbel29 Toys is een uit de hand gelopen hobby die ik alleen run. Het uitgangspunt is, dat ik als fandealer op beurzen en evenementen, met leuke collectibles sta. Het aanbod gaat van Transformers, Star Wars, Teenage Mutant Ninja Turtles, Masters Of The Universe, M.A.S.K. tot Batman figuren. Zo nu en dan heb ik er ook wat exclusievere toylines, zoals Voltron en Jayce and the Wheeled Warriors, tussen zitten. Het verkopen doe ik al een aantal jaren en vind het fantastisch om met mijn klanten de emoties te delen. Belangrijker ook dat het betaalbaar moet blijven en dat items, bij verzending, goed verpakt worden. Ik verpak pakketten zoals ik ze ook zou willen ontvangen.

Je doet me een beetje denken aan Toyhunter Jordan Hembrough.

Haha. Prachtig programma waar ik erg van geniet. Veel toys die ik herken of heb gehad, en ik ga altijd helemaal op in het enthousiasme van Jordan en de verzamelaars. Neem nu die factory case met 12-backs Star Wars  waarin 2 complete sets zitten; bij wie slaat het hart dan niet op hol??

Jordan Hembrough kan wel op minder sympathie dan jou rekenen.

Ach, Jordan doet de show erg leuk en hij heeft de mooiste baan ter wereld. Mensen die op hem en zijn show afgeven, mogen niet vergeten dat alles, om een beetje normale opnamen te krijgen, in scene MOET worden gezet. Hij doet dit al tientallen jaren, dus zo’n ervaren kennisbron moet je in de verzamelwereld als vraagbaak gebruiken. Bovendien, we willen toch stiekem allemaal zijn baan, of niet?

Nood aan meer Uit De Kast?

“80s” Alex Rens

“BeLUG” Kris Geysen

“King Hiss” Dominiek Hoet

Wie zelf eens in the picture wil staan, geeft een seintje via info@80sgeek.be.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.