Uit De Kast

Uit De Kast: “80’s” Alex Rens

Niets werkt zo potent en verslavend als de kracht van nostalgie. Het stimuleert verzamelaars ontbrekende of verloren stukken uit hun kindertijd te zoeken. In deze aflevering van Uit De Kast praten we met Alex Rens, verzamelaar van jeugdherinneringen uit zijn jaren 80, en bewaarder van één van de meest indrukwekkende en diverse verzamelingen die we in onze reeks hebben gezien.

[su_quote cite=”Alex Rens”]Wat ik verzamelaars mee wil geven is dat het er niet om draait, hoe groot je verzameling is, maar hoe je ze hebt bekomen.[/su_quote]

Alles begint met A Galaxy Far, Far Away

Alex, wat mag ik als je voornaamste verzamelfocus beschouwen?

Star Wars en Amerikaanse filmsAlles wat daarmee te maken heeft kan in mijn collectie voorkomen. Dat gaat van figuren, strips, posters, boeken, games, zakken chips, hamburgerdozen, film pellicule, projectoren, filmcamera’s, enzovoort.”

Waar is het voor jou allemaal begonnen?

“Van jongs af aan ben ik fan. Het verzamelen begon in het 1ste middelbaar. Eigenlijk was ik al onbewust aan het verzamelen, zoals mijn Suske en Wiskes dat ik samen met mijn oma spaarde. Maar in het latere middelbaar is het pas echt een andere richting opgegaan. Dit kwam door een medeleerling die een Star Wars comic mee naar school had gebracht. Hij vroeg of ik het wilde lezen. Na het lezen mocht ik het houden en vertelde hij mij dat het gebaseerd was op films. Ik dacht dat hij me voor de gek aan het houden was tot ik een paar weken later op de toenmalige BRT (nu Eén, red.) Star Wars Episode IV A New Hope zag spelen.”

Alex Rens 80 Star Wars

Voor onze generatie begint het meestal altijd met Star Wars. Het is een constante binnen deze reeks.

“Nu, ik was op slag verkocht en op school kon ik er met mijn vrienden niet meer mee stoppen erover te praten. Via andere kinderen op school kwam ik er dan achter dat zij spullen hadden, waar ik een popje of strip die ik kreeg voor ruilde.”

Maar je jeugd bestond wellicht uit meer dan enkel de Holy Trilogy?

“Samen met mijn beste vriend keken we He-ManTransformers  en andere tekenfilms op – ik denk Veronica – televisie. Daardoor vind je ook Masters Of The Universe, Transformers G1, Zoids, M.A.S.K. en Dinoriders in mijn verzameling terug.”

Alex, sorry, maar ik zie veel meer in je cave staan.

“Ook verschillende spelconsoles bijvoorbeeld. Simpelweg omdat op bijna elke console wel een Star Wars game is uitgebracht. Dan kocht ik eerst de game op een rommelmarkt of beurs om in mijn verzameling uit te stallen. Later ging ik me dan afvragen of het spel nog werkt en hoe het speelt. Dus kocht ik ook de consoles.”

En een nieuwe passie was geboren.

“Wacht, daarna besefte ik dat er vaak van films, mijn andere passie, games bestonden. Dus als de prijs niet te overdreven was, bracht ik die ook mee. Nu ik 3 zonen heb koop ik voor hen ook andere games waardoor deze verzameling natuurlijk ook fel uitbreid.”

[supsystic-slider id=2 ]

We Love The 80ies

Waarom centreert je verzameling zich voornamelijk rond de jaren 80.

“Ik ben opgegroeid in die jaren 80 en ik vermoed dat dat de jaren zijn die qua evolutie van het beeld en geluid het menselijke brein voor verstomming hebben doen staan! Onze generatie heeft de overgang naar CD, DVD en mp3 meegemaakt. Wat sommigen onder ons zich misschien niet meer herinneren is de Laserdisc, een van de voorlopers van digitale media. Een DVD ter grote van een elpee! Die je zelfs moest omdraaien om aan de andere kant verder te kijken en meestal over meerdere discs verspreid was. Wat ik eigenlijk wil zeggen, wij zijn de mensen die pas echt beginnen verzamelen zijn, en wat nu nog wereldwijd in verzamelingen terug te vinden is.”

Ik kan je geen ongelijk geven.

“Kijk om je heen waar de jeugd nu mee opgroeit. Spelconsoles in overvloed, Tv’s in alle vormen en maten, muziek uit een USB stick dat ze downloaden; wat is daar dan nog de meerwaarde van? Vroeger kocht je een elpee omdat die een prachtige kaft had! Men hecht er geen emotionele waarde meer aan zoals in de jaren 80. Ik probeer die waarde nog mee te geven aan mijn kinderen. Alle drie mijn zonen verzamelen ondertussen. Ieder op zijn manier. Respect leren hebben voor wat ze gekregen hebben of wat ze kopen leer ik hen aan.  Zo hechten ze daar emotionele waarde aan en die is onbetaalbaar. Emotionele waarde kan ook een toffe herinnering zijn.”

In tegenstelling tot veel verzamelaars die kopen om te kopen?

“Ja, waar ik moeilijk mee om kan zijn de mensen, en ik zie er genoeg online, die op een korte tijd een massa geld uitgeven om zo snel mogelijk een verzameling op te bouwen. Bedragen uitgeven om toch maar te kunnen zeggen “kijk eens wat ik heb”. Ze zijn onverzadigbaar. Ze hebben hun ding en stappen over naar het volgende.”

DSC_0108

Je hebt je eigen homecinema, compleet met bioscoopstoelen. 

“De bioscoopstoelen komen uit de oude Cinema Rex en heb ik ooit tweedehands op de kop getikt.”

De filmwand is een fascinerende puzzel van oude filmposters.

“Dat zijn mijn posters die ik van kinds af aan al bijhield of op mijn kamer heb opgehangen. Ik wilde er iets mee doen. Tot ik de prachtige posterwand van de Lommelse Utopolis zag. Ik moest er wel mijn posters voor scheuren maar het resultaat mag toch gezien worden, vind ik.”

DSC_0106

Wat zijn je favoriete films?

“Te veel om op  te noemen. De films van Bud Spencer en Terence Hill die op tv speelden. Heb ik samen met mijn vrienden zot mee gelachen. Hun films heb ik dan ook tussen mijn verzameling zitten. Ik heb er zelfs een super 8 filmrol van.”

Bud Spencer en Terrence Hill rule. Nog andere?

“Films als The Neverending Story vind ik een prachtige film. Fantasia dat door het gebrek aan fantasie afbrokkelt en Bastian – mijn zoon heet Sebastian trouwens – kan dat met één zandkorrel en zijn fantasierijk geloof terug opbouwen. Daar droomt toch ieder kind van? Die Princes mocht er trouwens wel wezen. Ik ben ook een grote fan van Braveheart en A Knight’s Tale. Daar hebben we onze zoon William naar genoemd. Als ik terugdenk aan de sfeer in de bioscoopzaal toen de vrouw aan de schandpaal werd vermoord. Muisstil. Je voelde de temperatuur in de zaal zakken. Voorlopig heb ik dat enkel met deze film meegemaakt.”

Weet je nog welke film je voor het eerst zag?

Ghostbusters in de plaatselijke bioscoop van Bree. Wat een prachtige effecten en welke jongen droomde er niet van om de held te zijn en spoken te kunnen vangen.”

Alex Rens 80

Back to the FutureRambo, Terminator, Star Wars, The Empire strikes Back en Return of the Jedi, Beverly Hills Cop, The Evil Dead, Blade Runner, The Breakfast Club, E.T., de Indiana Jones films, The Blues Brothers, Ferris Bueller’s Day Off, The Karate Kid, Footloose, Predator, Batman, Jaws, de Police Academys, Rocky, de Star Trek films, The Thing, Aliens, Airplane, Revenge of the Nerds, Conan the Barbarian, 48 hours, The Abyss, 9 ½ weeks, The Goonies, Michael Jackson’s Moonwalker, Masters of the Universe, Bloodsport

Bloodsport?

“Ja, Ik ben een groot bewonderaar van Jean Claude van Damme. In mijn jonge jaren deed ik aan gevechtssport, en daardoor heb ik al zijn films gezien, ook die die rechtstreeks op video of DVD zijn uitgekomen.”

Het is duidelijk dat je een grote filmfanaat bent.

Ik droomde, en eigenlijk nog steeds, ervan om regisseur te worden. Dat verklaart mijn grote bewondering voor George Lucas – waar mijn tweede zoon Lucas naar vernoemd is. Wat hij voor onze generatie en die die daar op volgde heeft betekent kan nooit onderschat worden. Als Cinefiel geniet ik enorm van de extra’s en docu’s dat ze op de video, Laserdisc, dvd’s en nu Blu-Ray uitbrengen. Ik wil weten hoe films gemaakt worden en wat er allemaal bij komt kijken. Daarom heb ik een enorm respect voor iedereen die daar een steentje bijdraagt.”

[su_quote cite=”Alex Rens”]Wat (George Lucas) voor onze generatie en die die daar op volgde heeft betekent kan nooit onderschat worden. [/su_quote]

Organiseer je regelmatig filmavonden?

“Met vrienden en mijn 3 zonen kijk ik geregeld films in mijn bioscoop,  omringd door Star Wars waar het voor mij allemaal mee begon. Als er een verjaardagsfeestje was van mijn zonen dan keken hun vriendjes er enorm naar uit omdat ze dan in de verboden zone mochten komen om een film te kijken of een game te spelen. Maar ze kennen hier allemaal de regel KIJKEN MAG MAAR AANKOMEN NIET. Gelukkig hebben hun vrienden daar altijd rekening mee gehouden.”

Fortune & Glory

Alex Rens 80 Bluesmobile

Ik ben serieus jaloers op je Bluesmobile.

The Bluesbrothers is een prachtige film. Ik krijg altijd hartzeer als je ziet hoeveel auto’s daar in crashen! Als je dan weet dat ze er toen nog geen CGI voor gebruikten.”

Wat zijn je favoriete stukken?

“Dat is moeilijk te zeggen als je zoveel verzamelt. Als filmliefhebber ben ik trots op mijn Avatar beeld van Neytiri. Nooit heb ik zoveel centjes gegeven voor een item, maar ik wilde het prachtige beeld in mijn verzameling en heb er nog steeds geen spijt van. Ik heb al aanbiedingen gehad van andere mensen die het zagen staan.”

Alex Rens 80 Avatar

“Bij mijn games ben ik trots op mijn Commodore 64 game van Masters of the Universe The Movie dat ik op een rommelmarkt vond.”

Als ik je op de man af vraag wat je absolute pronkstuk in je ruimte is.

“De Millennium Falcon en enkele andere schepen met een 25 tal figuren. Daar zit trouwens een leuk verhaal achter.”

Shoot.

“Toen ik 17 was, kende ik iemand van het stappen. Op een dag toonde hij me bij hem thuis zijn oud speelgoed. Ik kon mijn ogen niet geloven, want er stond niet alleen een Millennium Falcon in mooie staat binnen handbereik, maar ook een Snow Speeder, Speederbikes en een resem figuren. Toen ik hem vroeg wat hij er voor wilde zei hij doodleuk “Ik ben gek op rode wijn. Dus als ge mij een fles bezorgt, mag je alles meepakken“.”

Serieus? Buitenkans.

“Ik ben als een bezetene op mijn fiets gesprongen, naar huis gefietst, een fles rode wijn uit mijn pa zijn voorraad gepakt en terug gefietst. Ik stelde mezelf zelfs niet de vraag of ik dat van mijn pa wel mocht. Na de ruil reed ik met een ongelooflijke grote plastic zak over mijn schouder met alles erin naar huis terug. Dat moet nogal een zicht geweest zijn voor de mensen die mij moeten hebben zien rijden.”

Alex Rens 80 Millenium Falcon

Ik vermoed dat je andere stukken op een andere manier zijn bekomen? 

“Ik krijg ook veel schenkingen van mensen die mij kennen als verzamelaar. Een beetje te vergelijken met Rancho Obi-Wan. Zo breidt mijn verzameling uit, ook al doe ik er geen moeite voor. Maar ze kunnen het daarna nog bewonderen, zodat het voor hen minder pijnlijk is om iets weg te doen. Dat is de reden waarom je ook Aliens, Predator, Avatar, Buffy, Matrix en nog vele andere spullen vindt.”

Doe je nog steeds veel rommelmarkten of beurzen aan?

“Vroeger, deed ik tijdens de zomer geregeld rommelmarkten in Genk en plaatselijke aan. En dan is er F.A.C.T.S.. Ik was er bij de eerste beurzen bij en heb het zien groeien tot wat het nu is.”

Of dat een goede zaak is voor ons als bezoeker laat ik in het midden.

“Maar ik zag ook de prijzen en het overaanbod aan Star Wars spullen groeien, waardoor ik er soms een degout van kreeg.”

Dan blijft ruilen of kopen over, vermoed ik.

“Ik koop meestal mijn artikelen. Als er iets is wat ik heel moeilijk kan als collector dan is dat iets weg doen. Zelfs al heb ik het dubbel dan zie ik vaak nog een afwijking waardoor ik me zelf wijs maak dat het toch anders is en ik het dus niet weg hoef te doen uit mijn verzameling.”

[su_quote cite=”Alex Rens”]Als ik iets van iemand krijg ben ik enorm dankbaar en krijgt het van mij een enorme emotionele waarde. Ik weet dan ook nu nog altijd wat ik van iedereen gekregen heb hoe klein ook.[/su_quote]

Heb je ooit een serieuze miskoop gedaan?

“Op het moment kan ik me niets voor de geest halen. Alles wat ik heb gekocht of gekregen vind ik de max en heeft voor mij een enorme waarde. Als ik iets vind en het dan ook nog voor een zacht prijsje kan aanschaffen, ben ik euforisch. Als ik iets van iemand krijg ben ik enorm dankbaar en krijgt het van mij een enorme emotionele waarde. Ik weet dan ook nu nog altijd wat ik van iedereen gekregen heb hoe klein ook.”

Nergens geen teleurstellingen?

“Ooit heb ik een Transformer Grimlock G2 op een rommelmarkt laten liggen omdat ik het bedrag belachelijk vond. Ik loop een beetje verder en ik zie een kind hem ook oppakken, bekijken en aan zijn oma vragen of hij hem krijgt. Ik hoor dan die oude vrouw vragen wat die dino moet kosten en ze kocht hem. Dan besef je als verzamelaar dat het goed mogelijk is dat die Transformer vernield of zelfs in de vuilbak kan belanden omdat ze niet doorhebben dat het een Transformer is.”

transformers (1024x680)

Wat is verzamelen?

Kan jij eigenlijk nog jaloers zijn op andere verzamelingen?

“Ja, ik kijk enorm graag naar anderen hun verzameling. Niet uit jaloersheid, maar uit bewondering voor wat ze hebben en hoe ze het soms inkleden of uitstallen. Ik wil dan de verhalen horen hoe ze aan iets zijn gekomen, hoe ze begonnen zijn en wat hun doel is. Daarom vind ik het zo tof aan mijn eigen verzameling als anderen er naar komen kijken ze steeds dingen zien waar ze de vorige keer overheen hebben gekeken. Dat vertellen ze me dan ook. Maar ik stel hen gerust dat ook ik klein ben begonnen.”

Een laatste vraag om af te sluiten. Je plaats vintage en moderne toys samen in in je verzameling. Voor veel puriteinen is dat vloeken in de kerk? Hoe sta je er tegenover? 

“Ik vind dat juist prachtig. Zo moet je meer moeite doen om te kijken wat er allemaal staat.  Mensen kijken in mijn ruimte en herkennen dingen uit hun jeugd, maar tegelijkertijd ziet de jonge generatie ook verbanden. Ik leg hen bijvoorbeeld uit dat Star Wars meer is dan enkel de Clone Wars bijvoorbeeld. Vergeet ook niet dat iets wat nu nieuw is, morgen al weer oud is. Een mooie vergelijking is de Playstation. Toen die uitkwam was het baanbrekend en revolutionair. Als je vraagt aan een PS4 games wat hij van de PS1 of zelfs al van de PS3 vind, dan hoor je meestal dat het oude rommel is en de grafische beelden nu veel mooier zijn, maar ze vergeten dat ook de PS4 ooit een oud model zal zijn. Alles wordt oud.”

DSC_0107 (1024x680)

Meer zelfs, het wordt vintage.

“Volgens mij is het grote hekelpunt dat het moeilijker wordt om vintage, een modewoord, een waarde te geven. Doordat we het zo in de kijker brengen, denken mensen dat hun oud gerief op de zolder goud is. En hoe meer gekken er aan meedoen, hoe erger het wordt.”

Wat is je gouden raad?

“Wat ik verzamelaars mee wil geven is dat het er niet om draait, hoe groot je verzameling is, maar hoe je ze hebt bekomen. Heb ik een hoop geld over de boeg gegooid of heb ik dat van een vriend gekregen omdat hij mijn verzameling mooi vindt en mij wil helpen om ze te vervolledigen. Ik weet van alle stukken die ik heb staan dat er een verhaal achter schuilt. Daar denk ik vaak aan terug als ik me op een stresserende dag even terug trek tussen mijn verzameling, mijn WALHALLA.

Ik dank je voor de gepassioneerde bijdrage.

[supsystic-slider id=3 ]

Nood aan meer Uit De Kast?

“Star Wars” Tom Wintmolders

“Collecting Is Half The Battle” Ronald Hof

“Belug” Kris Geysen

“King Hiss” Dominiek Hoet

“Colossus” Franko Berk

Zin in je iegen 15 minutes of fame en een leuk artikel rond je verzameling. Geef een seintje via info@80sgeek.be.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.