Uit De Kast

Uit De Kast: “Colossus” Franko Berk

Dit artikel rond Colossus – verzamelaar Franko Berk werd oorspronkelijk gepubliceerd op Geekster (04/08/2015) en vind je hier

We genieten allemaal wel van Comic Book Men of Toy Hunter, waar we een nostalgische glimp van oud speelgoed of verzamelingen te zien krijgen. We vinden het wel leuk om in iemands mancave te gluren. Only in America? In Uit De Kast ga ik op zoek naar de verzamelaar in onze buurt en laat ik hem aan het woord.

Franko Berk Colossus

Verzamelen kun je op verschillende manieren. Focus op een bepaalde speelgoedreeks, tijdsvak, fabrikant of personages, iedereen doet het op zijn eigen manier. Zo ook bij Franko Berk. Gepassioneerd door één welbepaald Marvel personage verzamelt hij alles onder de zon.

Wat verzamel je?

Colossus!

Dan heb je het over Piotr Rasputin, lid van de legendarische X-Men. Van waar de fascinatie voor toch ook één van mijn favoriete personages?

Als 15-jarige kwam ik in contact met comics van de X-Mannen (Juniorpress, red.) en die spraken mij onmiddellijk aan. Vooral Colossus met zijn ruwe bolster en blanke pit karakter kreeg mijn voorkeur.

Waarom precies?

Het feit dat Colossus alles deed om zijn vrienden te beschermen en daarbij zijn overtuigingen in acht nam, was iets waar ik mezelf in kon herkennen. Toen hij bijvoorbeeld de Marauder Riptide vermoordde, veranderde zijn karakter en dat was onmiddellijk voelbaar in de comics.

usa-4-min

Wanneer kreeg je de eerste figure in handen?

Ik kocht de Powerlift Colossus in de jaren ’90 in Bart Smit.

Betekende dat het begin van de grote verzamelwoede?

Niet echt, daarna volgden nog enkele t-shirts, een beeldje van Gambit en kocht ik sporadisch dingetjes die ik tegenkwam. Daarna bleef het eigenlijk een hele tijd stil. Het was pas in 2006 toen ik de Marvel Legends figures ontdekte, dat ik verder ben gaan kijken. Dit trouwens ook bij Bart Smit, waar ik de Series 8 figuren in aanbieding zag. Mohawk Storm, Iceman en Doc Ock. Ik was volledig verkocht.

Wat volgens mij het begin van je echte verzamelwoede betekende.

Ik ging zo ver dat ik alle series compleet probeerde te krijgen. Dat lukte aardig en ik had veel zeldzamefigures.

Franko Berk Colossus 4

Omdat ik de oude Toybiz Legends zelf verzamel, weet ik ook hoe duur de zoektocht kan zijn.

Ja, op een gegeven moment ging ik eens goed nadenken over wat ik nu precies aan het doen was. Voornamelijk ook omdat ik in die tijd het geld erg hard nodig had. Daarom besloot ik alles, op de X-Mengerelateerde figures na, te verkopen.

Wat op zich ook al een behoorlijke verzameling is.

Van die X-Men figures had ik op een gegeven moment alles. Dit van zowel de X-Men Classics, alsook Bobby Drake, Marvel Select, Marvel Icons en Marvel Universe. De twee Legends 2-packs van Wolverine versus Sabretooth vond ik uiteindelijk ook.

[su_quote]Doordat ik uiteindelijk allerlei figuren en andere spulletjes van Colossus ben gaan aanschaffen, resulteerde het in een verzameling van ongeveer 300 tot 400 items van mijn geliefkoosde personage.[/su_quote]

Ik durf het bijna niet vragen, maar heb je deze allemaal nog?

Helaas, omstandigheden dwongen me om ook hier flink in af te slanken, wat ik met pijn in het hart ook deed. Maar ik behield al mijn Colossus figuren. Kijk, vandaag de dag heb ik er totaal geen spijt van, want mijn verzameling van mijn favoriet blijft groeien.

Hoe ziet de verzameling er nu uit?

Doordat ik uiteindelijk allerlei figuren en andere spulletjes vanColossus ben gaan aanschaffen, resulteerde het in een verzameling van ongeveer 300 tot 400 items van mijn geliefkoosde personage.

Franko Berk Colossus 2

Als je daaruit moet kiezen, welke zijn dan je favoriete items?

Ik ben het trotst op mijn customs en op de Astonishing Wolverine/Colossus 2-pack van X-Men Origins: Wolverine. Die laatste is en blijft mijn nummer één, en is nu erg zeldzaam. Ik heb echt jaren naar deze set gezocht. Vaak waren ze of veel te duur of te snel weg. Gelukkig kon ik een los setje en enkele maanden later een MIB (Mint in box) bemachtigen.

Binnen je verzameling staan wel heel wat customs.

Het zijn erg mooie stukken geworden. Stevid Customs heeft voor mij een Ultimate Colossus en Unstoppable Colossus gemaakt. Nu is hij bezig met een SuperSkrull Colossus/Wolverine combinatie. Fast Freddie Customs presenteerde me dan een Outback Colossus en een repaint van Series 5 Colossus. Die heet nu Hall of Fame Colossus en momenteel werkt hij aan een human form in zijn klassieke kostuum. Als laatste maakte Wing Customs voor mij een Marvel Now X-Force Colossus, maar ik had reeds een Astonishing Colossusen 90ies Colossus gekocht. Verder heb ik nog een What if Colossus, Exiles Colossus en een AoA Colossus die massief is. Ook heb ik een Human Form X3 Colossus die gemaakt is door Isma. Die laatste toverde ook een90ies figure tot een Acolyte Colossus om.

Franko Berk Colossus
(links) “De AoA is een SOTA Sagat geheel omgetoverd.” (rechts) “Ultimate Colossus is in elkaar gezet van Wrestling figures, de ML Colossus en delen van Mr Sinister.”

Wat is de meerwaarde van een custom? Zijn ze kwalitatief even sterk als een originele?

Als ze door echte customizers zijn gemaakt, zijn ze zelfs beter dan originele figuren. Geen paintrub, stijvejoints en betere paint zoals het hoort. Nu, customs die veel kleine details en veel kleine attribuutjes hebben zijn breekbaarder.

output_WrpCSn

Deze figuren koop je overduidelijk. Wat geniet je voorkeur: ruilen of kopen?

Ruilen is altijd een sport, maar ook vaak een gok. Krijg je je figuren of niet? Jammer genoeg ben ik enkele malen opgelicht geweest en erger nog, al meerdere keren is de Post mijn pakket kwijt geraakt. Ik koop veel en regelmatig in de Verenigde Staten. Daar laat ik ze verzamelen bij een bedrijfje, die ze dan tegen korting toestuurt. Zo bespaar ik behoorlijk veel geld uit.

Een handige truc. Want shipping kan soms een killer zijn.

Vrienden en kennissen vragen vaak of ik iets voor ze in de VS kan bestellen, om ze dan vervolgens via deze service hierheen te halen. Ook koop ik regelmatig figuren om ze vervolgens weer te ruilen als een soort dienst hier in Nederland en Europa.

Doe je beurzen of rommelmarkten aan?

Beurzen doe ik omwille van de entreeprijs en reiskosten weinig aan. Rommelmarkten daarentegen bezoek ik regelmatig. Maar je komt weinig tegen dat je echt kan gebruiken of je moet dik geluk hebben.

Je preekt tegen het koor, Franko.

Het blijft wel altijd leuk om er rond te lopen en met mensen te praten.

usa-13-min

Ooit al eens een serieuze miskoop gedaan of teleurgesteld geweest?

Pre-orders. Ooit de Colossus Icons vooraf besteld en nooit gekregen. Sindsdien heb ik nooit geen pre-ordersmeer gedaan.

Wat is je Holy Grail?

In mijn verzameling heb ik veel wat als Holy Grail kan beschouwd worden eigenlijk. Neem nu het beeld uit de Dark Phoenix Saga. Verder zijn er ook enkele customs en prototypes die ik heb kunnen krijgen.

[su_quote]Verder zeg ik altijd tegen mensen om nooit te vragen of een bepaalde figuur het geld waard is. Bekijk of jij het het waard vindt. [/su_quote]

Welke tips heb jij voor medeverzamelaars?

Het leukste van verzamelen is dat je nooit te oud bent en nooit klein genoeg kan beginnen. Verder zeg ik altijd tegen mensen om nooit te vragen of een bepaalde figuur het geld waard is. Bekijk of jij het het waard vindt.

Zul je er ooit mee ophouden?

Elk jaar roep ik “ik stop ermee”, maar dan komt er weer iets dat je echt MOET hebben en dan ga je weer. Het verveelt nooit en de jacht naar de figuren die je wil is geweldig.

Dank je Franko om je verzameling met ons te delen.

Franko Berk Colossus

Meer Uit De Kast nodig? Klik hier voor het super handige overzicht.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.