Uit De Kast

Uit de Kast: “Lord Of The Rings” Dimitri Tanghe

We genieten allemaal wel van Comic Book Men of Toy Hunter, waar we een nostalgische glimp van oud speelgoed of verzamelingen te zien krijgen. We vinden het best leuk om in iemands mancave te gluren. Only in America? In Uit De Kast ga ik op zoek naar de verzamelaar in onze buurt en laat ik hem aan het woord.

Zowel de boeken als de films zijn prachtexemplaren, je kan alleen maar bewondering hebben voor wat Tolkien heeft gemaakt.

Dimitri Tanghe werd me door een collega hoog aangeschreven. “Die man heeft een enorm grote verzameling en wil deelnemen aan je reeks.”. Nadat ik eerste mail met enkele foto’s terugkreeg, kon ik hem enkel gelijk geven. Deze verzameling dient gedeeld te worden. Wat hij verzamelt, laat ik hem zelf vertellen. De eerste vraag blijft immers eeuwig dezelfde.”

Wat verzamel je?

“Ik verzamel miniaturen van The Lord of the Rings SBG (Strategy Battle Game, red.) en The Hobbit SBG, en in het bijzonder de miniaturen van Games Workshop. Daarnaast verzamel ik ook alle boeken rond The Lord of the Rings en The Hobbit, met af en toe wat side stuff.”

Uit De Kast Dimitri Tanghe

Wat trekt je aan in de verhalen van Tolkien?

“Het is een fascinerende fantasiewereld met uitzonderlijke figuren en een mooie verhaallijn. Zowel de boeken als de films zijn prachtexemplaren, je kan alleen maar bewondering hebben voor wat Tolkien heeft gemaakt.”

Je doet meer dan enkel verzamelen.

“Ik kan met mijn verzameling alle kanten uit. Verzamelen, battle games spelen, scenery maken of mini’s schilderen. Heb ik eens geen zin in het ene, dan ga ik voor het andere. Het is vanaf de eerste miniatuur een obsessie geworden.”

Uit De Kast Dimitri Tanghe

Waar is het allemaal mee begonnen?

“Met het online zoeken naar LOTR-pc games. Ik kwam per toeval op een site met miniaturen van Games Workshop terecht. Ik was direct verkocht en ben de dag zelf nog op zoek gegaan naar een shop in de buurt die deze miniaturen verkocht. Zo ben ik uiteindelijk bij The Fair Play in Sint-Michiels terechtgekomen. Die winkel bestaat helaas niet meer. Daar heb  ik mijn eerste set miniaturen gekocht.”

Herinner je je nog de eerste aankoop?

“De ‘Mines of Moria’-set. Er is ook een grappig verhaal aan verbonden. Toen ik voor het eerst in The Fair Play binnen liep, kwam ik er een vriend tegen die net ophield met zijn miniaturen (Warhammer) en alles in de winkel had verkocht. “Het is een leuke hobby, maar een dure, je zal het wel merken!”, zei hij me. Wel, hij had gelijk. Ik heb er al massaal veel aan uitgegeven, maar het plezier is er niet op verminderd.”

Je spreekt over een dure hobby, maar wat kan ik me daarbij voorstellen? Hoeveel zou ik nodig hebben om op te starten? Waar kruipt het meeste geld in?

“Om met de hobby te starten, kies je het best 1 fractie van Tolkiens wereld uit de 9 verschillende. Ik ben 6 jaar terug met Minas Thirith begonnen. Dat is één van de meest bekende legers. Als je een leuk leger bij elkaar wil krijgen, reken dan op ongeveer 45 figuren, 24 common warriors on foot, 6 warriors mounted, 2heroes, 6 special warriors, 6 commands en 1 war machine,  nog enkele, zeg maar 15 potjes verf, verfborstels en een base spray. In 2009 betaalde ik daar 238 EUR voor, nu mag je op 337 EUR rekenen. Die prijzen zijn in 6 jaar tijd met maar liefst met 42% gestegen. Daar heb je dan nog niets bij van crafttools, scenery en/of een gameboard. Zoals ik al zei, het is een dure hobby!”

Niet evident voor een beginner…

“Als ik een tip mag meegeven aan de beginnende gamer, richt je in het begin op 1 of 2 legers, good en evil, en probeer je figuren 2e hands te kopen. Alles wat niet met figuren en verf te maken heeft koop je in een gewone winkel. Daar kan je veel geld mee uitsparen dat je dan opnieuw spendeert om nieuwe figuren te kopen. Het zijn voornamelijk de figuren die veel geld kosten, vooral als je zo’n grote verzameling wilt aanleggen.”

“Het is een leuke hobby, maar een dure, je zal het wel merken!”, zei hij me. Wel, hij had gelijk.

Sinds wanneer pleeg je deze aanslagen op je portefeuille?

“Ik verzamel nu sinds begin 2009. Dus nog niet zo heel lang, maar wel heel intens. Mijn verzameling is in 6 jaar tijd wel vertienvoudigd. In mijn jeugd verzamelde ik al heel graag, maar ik verloor telkens weer na een jaartje mijn interesse, door het gebrek aan creativiteit in die verzamelingen. Nu heb ik eindelijk iets waar ik echt geïnteresseerd in ben, en zal blijven, en waar ik mijn creativiteit ten volle kan ontplooien.”

Met wie speel je de Battle Games? Ben je lid van een club?

“Ik heb geprobeerd een club te vinden in de buurt, maar jammer genoeg vind je in België niets of ze zijn niet bekend. In Nederland zijn er enkele gameclubs voor LOTR, maar die zijn me persoonlijk iets te ver om regelmatig langs te gaan. Voor het spelen van de game ben ik afhankelijk van vrienden en familie waarmee ik dan af en toe afspreek om een battle te spelen.”

Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest waar deze mini figuren van worden gemaakt.

“Vroeger uit tin. Het is mijn favoriete materiaal. Als je zo’n mini in je handen houdt, voel je de duurzaamheid en sterkte. Het is moeilijker te bewerken voor beginners, maar op lange termijn is tin het meest duurzame materiaal. Bovendien is tin het enige materiaal dat kan gestript worden om te herschilderen. Mijn grootste teleurstelling is dan ook de beslissing van Games Workshop om enkel nog in resin en plastiek mini’s uit te brengen.”

Geen fan van resin?

“Resin is te licht, en kun je moeilijk bewerken of in vorm plooien. Het geeft veel luchtbelletjes, die de stevigheid beïnvloeden, en je kunt het niet vanaf nul herschilderen.”

Uit De Kast Dimitri Tanghe

Welke producten heb je naast verf nodig om te schilderen?  

“De producten die je nodig hebt naast verf zijn: crafting tools, lijm, base spray, enkel soorten fijne penselen en natuurlijk veel tijd!”

Welk type verf werkt het best?

“Voor de verf blijf ik trouw aan de verf van Citadel. In het begin heb ik me de grootste paintset van Games Workshop gekocht en ik ben er nog steeds tevreden van. Natuurlijk moet ik veel gebruikte kleuren regelmatig bijhalen, maar op zich valt dat allemaal nog mee. De rest van het materiaal koop ik in de lokale doe-het-zelf zaak, die stukken goedkoper zijn in plaats van de Games Workshop.”

Kun je ons doorheen de stappen leiden om tot een finaal product te komen?

“Voor ik met schilderen begin, zorg ik ervoor dat de mini volledig netjes in vorm staat. Dat betekent dat ik alle braampjes en stukjes die er niet horen op te zitten wegsnij of afvijl. Daarna spuit ik de volledige mini met een witte of zwarte base spray. Die basiskleur hangt af van de kleuren die er bovenop komen. Ik heb nog niets gelijmd of vastgezet, zodat alle aparte delen van de mini geschilderd kunnen worden. Eenmaal de spray gedroogd is, controleer ik of de spuitbus alles heeft kunnen bedekken. De onbereikte delen krijgen een basislaag met de penseel.”

Uit De Kast Dimitri Tanghe

Klinkt als een monnikenwerk.

“Daarna begin ik met de delen die ik met een drybrush techniek schilder, zodat er eens mag naast gezeten worden. Na deze drybrush ga ik verder met de onderliggende lagen van kleding, face of armour. Dan komen de bovenste delen in kleur en als afwerking volgt de versiering op armour, shield en kleding. Voor ik alles vernis met gloss varnish controleer ik nog ieder minuscuul deeltje op kleur en inkleuring, zodat niets buiten de lijntjes is geschilderd. Als allerlaatste schilder ik dan de base van de mini in een basiskleur en lijm ik nu pas alle delen aaneen.”

Hoe lang doe je daar over?

“De gemiddelde duur per mini, van in de doos tot een afgewerkt resultaat, komt neer op 1,5 uur tot 2 uur. Dat is maar om een idee te geven. Dan spreken we nog niet over speciale monsters of war machines.”

De gemiddelde duur per mini, van in de doos tot afgewerkt resultaat, komt neer op 1,5 uur tot 2 uur. Dat is maar om een idee te geven. Dan spreken we nog niet over speciale monsters of war machines.

Je koopt wellicht alles in nieuwe staat?

“Ik koop bijna altijd mijn mini’s nieuw. Zo ben ik zeker van de kwaliteit en kan ik alles vinden. Je vindt weinig tweedehands omdat ze zo weinig verkocht worden. In het begin vond ik er soms nog wel, maar nu mijn verzameling zo uitgebreid is, is het al zeer moeilijk geworden om de ontbrekende stukken te vinden. Ik vond ze vroeger het best op Marktplaats. Het is ongelooflijk wat je allemaal bij onze noorderburen vindt. Voor de nieuwe mini’s ga ik het liefst naar Engeland, waar de home base van Games Workshop gevestigd is. Als de pond goed staat, kan je er echt koopjes doen. Ik zei het je al, anders is het een dure hobby.”

Doe je regelmatig beurzen aan?

“Ik zou die heel graag doen, maar ze worden allemaal in Nottingham georganiseerd en dat is net iets te ver voor mij en mijn portefeuille.”

Vind je dan niets dichter bij de deur?

“Enkele jaren geleden werd er door Fair Play een beurs in het Belfort van Brugge georganiseerd. Daar ben ik naartoe geweest, maar jammer genoeg was er maar een heel klein deeltje aan The Lord of The Rings besteed. Grote broer Warhammer is in België heel wat populairder.”

Uit de Kast Dimitri Tanghe

Op welke stukken ben je het meest trots?

“Mijn miniaturen van The Bad-side van The Lord of the Rings. Die slechte kant heeft me altijd aangetrokken. Zijn variatie in karakters en duistere krachten maken het interessant. Als ik er dan enkele moet uitpikken, zijn alle Isengard minis (Uruk-Hai, Ballistas, trolls, wargs, …), alle Fallen Realms (camelriders, war mumakschariot, corsairs, …) en alle dragons mijn favorieten.”

Uit De Kast Dimitri Tanghe

De draken staan mooi in je kast. Wat een prachtstukken.

“Inderdaad, Smaug, de draak uit de Tolkienwereld! Ik heb er eentje van Games Workshop en eentje door een kunstenaar gemaakt.”

Die zullen we als je pronkstukken beschouwen.

“Mijn twee draken zijn mijn Holy Grails. Het waren dure aankopen, maar ik ben er zo trots op. Het zijn tevens ook mijn grootste mini’s. Ik ben er zo trots op dat het moeilijk wordt om ze ooit uit de kast te halen om er een SBG game mee te spelen.”

Iets naast je mini’s dat je wil delen?

“In mijn verzameling van mijn boeken ben ik het meest trots op deze van Weta-workshop. Prachtige graphics en veel informatie. Als je die boeken leest, is het alsof je op de set van de films loopt en je in een documentaire waant.”

Heb je nooit een grote miskoop gedaan?

“Ja, enkele Corsair Of Umbar mini’s. Ik bestelde ze via de website Ali-Express. Het duurde enkele maanden voor ik ze kreeg en bij nadere inspectie bleken het Chinese namaak mini’s te zijn. Nooit mijn geld terug gezien. Nu koop ik enkel nog bij officiële handelaars of mini’s die ik zelf in handen heb.”

Nooit gedacht om als fan van Lord Of The Rings andere items, zoals statues of LEGO, in huis te halen?

“Al meerdere keren. Ik zie die LEGO graag. Ik ben trouwens als LEGO – kind opgegroeid, maar dat laat ik aan één van mijn beste vrienden over om die te verzamelen. Eigenlijk wil ik dolgraag de costumes van de evil side aanschaffen, maar dan zou er geen plaats in mijn LOTR-kamer zijn en zou mijn portefeuille er bleekjes uitzien.”

Ben je stiekem jaloers op andere verzamelingen?

“Op verzamelingen van Star Wars mini’s, want het is zo’n fantastische wereld. Maar om daar ook een verzameling mee te beginnen zou gewoon te gek zijn. Noch mijn vrouw, noch mijn portefeuille zouden ermee lachen. Je weet echter nooit. Eenmaal Euromillions winnen en Nieuw Zeeland here I come!”

Dank je Dimitri om je verzameling met ons te delen.

Je vindt meer van zijn indrukwekkende verzameling terug als je surft naar deze link.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.