Favoriete artikels,  Uit De Kast

Uit De Kast: “Star Wars” Tom Wintmolders

Iedereen heeft wel iets van Star Wars in huis. Een poster, een figuurtje, een stripverhaal, DVD of sleutelhanger, Star Wars is alom tegenwoordig. Daarom ben ik op zoek gegaan naar niet alleen een grote verzamelaar, maar tevens een kenner en enthousiasteling. Lid van Belgiës belangrijkste fanclub Teekay-421Tom Wintmolders geeft met veel plezier tekst en uitleg bij zijn imposante verzameling. De eerste vraag is ook hier dezelfde.

Wat verzamel je?

“Het grootste deel van mijn verzameling bestaat uit Star Wars, voornamelijk dan de figuren, voertuigen, een paar statues en Sideshow figuren, maar ook comics en boeken. Naast Star Wars verzamel ik ook Marvel, DC,NECA, Mighty Morphin’ Power Rangers (ook vaak figuren van al deze series) en ten laatste ook DVD’s.”

Je bent natuurlijk het best gekend om je Star Wars verzameling. De liefde voor de franchise zit diep bij je.

“Het is mijn passie en het zit in mijn bloed. Mijn oom verzamelde het vroeger als kind en het is hij die de verzamelmicrobe heeft doorgegeven.”

Je bent met andere woorden een 2nd generation collector. Hoe heeft je oom je ingewijd?

“Rond mijn 2-2,5 jaar spendeerde ik veel tijd bij mijn opa. Daar liet mijn oom, die daar ook woonde, mij veel dingen zien. Hij was destijds ook als geek opgegroeid met Star Wars en wou dit aan mij doorgeven.”

Star-Wars-Tommy-14

Wat hield dat ritueel in?

“Ik was dus nog maar 2 jaar oud toen hij me Star Wars via een oud Super 8 filmrolletje toonde. Hij installeerde zijn filmprojector, zette het filmrolletje erop en projecteerde het korte stukje star wars op een witte muur. Vanaf dat moment was ik helemaal weg van Star Wars. Doordat hij zag dat ik het echt de max vond, keken we daarna samen naar de originele Trilogy op VHS. Later heeft hij me een oude VS box cadeau gedaan, zodat ik de films thuis nog zeer vaak kon herbekijken. Ook zijn verzameling aan originele figuren en voertuigen liet hij gewillig zien en daar hebben we dan samen mee gespeeld. Daar is de passie ontstaan.”

En de verzamelmicrobe?

“Ik denk ook rond die leeftijd. Iets na het zien van de films gaf hij me een paar van zijn dubbele figuren. Toen is de bal aan het rollen gegaan.”

Dat is wel heel jong. Stimuleerde de rest van de familie je?

“Ja, eigenlijk wel. Omdat mijn familie van mijn nieuwe obsessie afwist, kreeg ik op mijn 3e verjaardag veel Star Wars merchandise. Vooral hoofdfiguren als Luke, Han en Chewbacca en enkele voertuigen uit de toen populaire Power of The Force 2 reeks (1995-1997, ed.) vonden hun weg naar mij.”

Star Wars Tommy-25

Mogen we die jonge leeftijd als startpunt van je intensief verzamelen beschouwen?

“Als 3 jarige kun je niet echt spreken over ‘verzamelen’ zoals we het nu kennen. Je gaat er natuurlijk niet actief naar op zoek. Je krijgt speelgoed van ouders en familieleden waardoor je verzameling groeit. Gelukkig heb ik ook veel van mijn bespeelde figuren van vroeger, en de dozen, goed bewaard. Ik ben zelfs blij dat ik nog steeds kapotte figuren in mijn verzameling heb. Voor andere mensen lijken ze waardeloos, maar voor mij is dit waar het allemaal begon en zijn ze meer waard dan alle andere figuren. Het echt verzamelen en intensief zoeken startte op mijn twaalfde.”

Star Wars Tom Wintmolders

Je hebt ten volle van de digitale vooruitgang die rond deze periode doorbrak gebruik kunnen maken.

“Ook al hadden we thuis nog niet zo lang internet, 2dehands.be en Kapaza leerde ik snel kennen. Door vaak op deze sites rond te snuffelen, kwam ik vaak merch tegen dat ik graag aan mijn verzameling wou toevoegen.”

Wat was je eerste grote aankoop?

“Bij iemand uit mijn buurt kocht ik een behoorlijk grote vintage verzameling. Zo’n 40-tal figuren, 10-tal voertuigen en een paarplaysets voor 40 EUR. Beschouw dat het echte startschot.”

Koop je of ruil je merch? Waar vind je die het best?

“Ik doe beide. Kopen doe ik op beurzen en online via sites als2dehands.be, Kapaza en Marktplaats.”

Welke beurzen genieten je voorkeur?

“Antwerp Convention, F.A.C.T.S. en binnenkort Star Wars Celebration Europe. Maar reken rommelmarkten hier ook bij. Ik kom vaak thuis van een rommelmarkt met wat leuke spullen.”

Naast kopen ruil je ook.

“Vooral met vrienden uit de VK of VS. Die heb ik via YouTube leren kennen.”

Juist, je hebt je eigen You Tube-kanaal.

“Opgericht in 2012 onder de naam Starwarsfantommy.”

Wat kunnen lezers daar zien?

“Star Wars figure reviews, vehicle reviews, haul video’s, collection video’s, … Hierdoor heb ik veel andere verzamelaars leren kennen. Die hebben, net zoals ik, een wanted list en dit geeft ons de kans elkaar te helpen. Op die manier ruilen we figuren die we samen al een tijdje zoeken. Nu, het ruilen is ondertussen wat verminderd. Ik heb niet zo veel dubbele figuren meer en de enige die ik nu nog echt zoek zijn de hard-to-gets.”

Op welke stukken ben je het meest trots?

“Meestal op de items waarbij ik een goeie deal heb kunnen sluiten. Neem nu de 1977 carded R2-D2 die ik ooit op de rommelmarkt vond. Daar ben ik bijzonder trots op. Het is een waanzinnig item om op een rommelmarkt te vinden voor een superlage prijs. Veel medeverzamelaars waren jaloers toen ik de foto postte, want voor mij leek het op het eerste zicht een doodgewone R2. Niets bleek minder waar, het was een Benelux Exclusive, de zogeheten Clipper versie. Ik kreeg meteen ook aanbiedingen om dit figuur te verkopen. Ik heb nooit toegezegd en ben nog altijd zeer blij dat ik het in mijn verzameling heb.”

Star Wars Tom Wintmolders

Awesome!

“Een ander stuk waar ik trots op ben is mijn Sideshow Premium Format Cyborg Darth Maul Statue. Ook zeer goedkoop kunnen scoren. Maar ik ben evenzeer trots op mijn allereerste figuur. Mijn C-3PO, die ik van mijn oom kreeg, is helemaal versleten en kan niet meer op zijn benen staan; maar hij stalt mooi naast de andere vintage figuren in mijn vitrinekast. Omwille van de persoonlijke waarde vertrekt hij daar nooit.”

Darth Vader Star Wars

Ga je doordacht tot aankopen over?

“Voor ik overga tot de aankoop van een bepaald item zoek ik reviews online op, zodat ik zeker weet wat ik koop.”

Nooit geen teleurstellingen gehad?

“Alles wat nu in mijn verzameling zit heb ik even graag. Maar als ik dan toch iets MOET kiezen ga ik voor de Sideshow Darth Malgus 1/6th Scale Figure. Vorig jaar op vakantie in Duitsland gekocht. De promo foto’s op Sideshow.com zagen er geweldig uit en de figuur oogt nog steeds super, maar na een paar maanden was ik er een beetje op uitgekeken. Dus als ik nu terug zou keren naar het moment waarop ik Malgusheb gekocht, zou ik wachten en sparen om uiteindelijk de Darth Vader te kopen. Ik vermoed dat ik daar meer plezier aan zou hebben.”

[su_quote cite=”Tom Wintmolders”]Ha, er zijn door de jaren heen zo’n 2000 figuren uitgebracht, waardoor beginnende verzamelaars vaak niet weten wat ze nu moeten verzamelen. [/su_quote]

Binnen Star Wars is niet alles gemakkelijk te vinden. Zelfs een verzamelaar als jij heeft wellicht een Holy Grail.

“Eén artikel, het comic pack van Exar Kun en Ulic Qel-Droma. Echt waanzinnig en super cool, maar jammer genoeg zijn er niet genoeg geproduceerd en naar retailers verzonden geweest. Daardoor zijn de prijzen super hoog. Ik hoop ze nog altijd voor een goed prijsje te kunnen vinden. De laatste keer dat ik ze op een beurs tegen kwam, werden ze aan 75 en 80 EUR per stuk, loose, verkocht.”

Jij bent de juiste persoon om dit te vragen. Een kat vindt haar jongen niet in alle aanwezige merchandise en reeksen. Heb je tips om het beginnende verzamelaars gemakkelijker te maken?

“Ha, er zijn door de jaren heen zo’n 2000 figuren uitgebracht, waardoor beginnende verzamelaars vaak niet weten wat ze nu moeten verzamelen. Mijn advies: koop wat je zelf graag wil hebben. De eerste vraag die een verzamelaar zich moet stellen is: “wat wil ik nu verzamelen?” Wordt het LEGO? Hasbro? Sideshow?Comics? Eenmaal de keuze is gemaakt, ga je verder.”

Star Wars Tom Wintmolders

Oké, wat als de verzamelaar de keuze heeft gemaakt?

“Dan verwijs ik ze naar de gespecialiseerde collector’s websites zoals Rebelscum.com en Jedibusiness.com door. Die laatste site biedt van elk personage een aparte pagina, waarop je kan zien welke figuren allemaal zijn uitgekomen.”

Surfen dus…

“Of koop gewoon een boek. “Star Wars: The Ultimate Action Figure Collection” van Stephen J. Sansweet, de bekendste Star Wars verzamelaar ter wereld, toont alle figuren die ooit tussen 1977 en 2012 zijn uitgekomen. Alles is zeer goed in hoofdstukken en personages opgedeeld. Een beginnende verzamelaar ziet onmiddellijk welke versie van een bepaald personage hij kan kopen. Het is een must-have boek voor iedere verzamelaar.”

Star Wars: The Ultimate Action Figure Collection

“Het is moeilijk tips te geven. Zelf ben ik er ingerold, maar met deze websites en het boek kom je een heel eind.”

En eenmaal ze de keuze hebben gemaakt? Do’s en don’ts?

“Do’s:

  • Vraag raad bij andere verzamelaars
  • Check de gespecialiseerde websites
  • Raadpleeg het boek dat ik zonet vermelde
  • Koop wat je zelf het liefst zou hebben
  • Afwachten …. ooit kom je het figuur dat je al zo lang wil tegen aan een superprijs

Don’t’s:

  • Ongeïnformeerd in het verzamelen duiken
  • Je niet laten beïnvloeden door de hoge prijs die scalpers voor bepaalde figuren op eBay vragen.”

Hoe is de vraag, prijs en waarde over de jaren heen geëvolueerd? Persoonlijk zag ik het telkens op F.A.C.T.S. duurder worden.

“Star Wars zit zeker in de lift. Vooral bij Vintage (1977-1985) zie je meteen dat de prijzen van de figuren, en vaak ook losse wapens, enorm zijn gestegen. Afhankelijk van het figuur, kon je vroeger kon nog gemakkelijk losse tussen 3 en 5 EUR vinden. Vroeger vond je ze op een rommelmarkt of aan dumpingprijzen op de online websites. Die tijd is helaas gedaan. Als je nu kijkt op sites zoals 2dehands.be of marktplaats.nl, zie je dat veel mensen op de vintage merchandise springen. Verzamelaars zijn er dus gretig naar op zoek. Vandaag kosten de courante figuren je zelfs 10€ en dan zijn ze soms nog niet eens compleet.”

Volgen de Moderne reeksen ook?

“Vooral bij de Expanded Universe figuren is het merkbaar. Deze werden door Hasbro tussen 2008 – 2012 in de beroemde Comic Packs uitgebracht. Zo kreeg je steeds 1 comic en 2 relevante figuren. Doordat veel verzamelaars deze reeks niet hebben gekocht is de vraag momenteel hoog. Koppel dat aan een onbestaand aanbod nihil en je krijgt waardevolle figuren. Ga maar eens op ebay op zoek naar Exar Kun of Darth Revan en je weet genoeg. De prijzen zullen ook blijven stijgen omdat Hasbro heeft beslist geen verdere figuren, buiten enkele heruitvoeringen, binnen deze reeks te maken en omdat er telkens verzamelaars bij komen.”

Star Wars Tom Wintmolders

Verwacht je een nieuwe rush op toys eind 2015? De hype voor Episode VII: the Force Awakenstrekt langzaam op gang.

“Die rush komt er zeker. Dat zie je echt overal. Vooral op internet praten ze over de nieuwe star wars film. Ook bij de club TeeKay-421, waarvan ik lid ben, zien we zeer veel nieuwe mensen zich aanmelden voor lidmaatschap. Star Wars leeft weer echt bij het grote publiek. Wat de merchandise betreft, heeft Hasbro het de laatste jaren een beetje laten afweten bij de figuren, er was wel de nieuwe 6″ line, maar voor de 4″ figureverzamelaars was het armoede troef. Het bedrijf heeft in een paar vorige Q & A’s gezegd dat het eind dit jaar heel veel figuren, voertuigen en andere gaat introduceren. Ik ben alvast zeer benieuwd!”

Waarom blijft het 38 jaar na de eerste film immens populair? Wat is de grote aantrekkingskracht van de franchise?

“Ik denk dat de meeste mensen allemaal wel Star Wars op een jonge leeftijd hebben gezien. Hierdoor blijft het ook zeer goed in je geheugen gegrift. Zo zijn er tegenwoordig veel “oudere” star wars fans die opgegroeid zijn met de films, ze waarschijnlijk in de bioscoop hebben gezien en het doorgeven aan hun kinderen.”

Daar heb je deze interviewer mee beschreven.

“Het is niet alleen nostalgie; doordat er nieuwe films worden gemaakt zullen ook nieuwe fans aan de franchise worden blootgesteld. Die groep die nu warm gemaakt is door de trailer, zullen geprikkeld worden om de oudere films op te zoeken. Zo zal Star Wars volgens mij altijd bij de mensen blijven leven. Het is een tijdloos en klassiek verhaal, waar goed en kwaad het tegen elkaar opnemen. Je hebt een groep helden, en iedereen heeft zijn favorieten, waar je bij meeleeft.”

Maar niet enkel het verhaal is belangrijk.

“Star Wars is ook een milestone in de filmgeschiedenis. Je vindt talrijke artikels online die je vertellen hoe Star Wars de kunst van het filmmaken heeft veranderd. Er zijn tal van artikelen te lezen op het internet waarom star wars de manier waarop films gemaakt worden veranderd heeft. Als je echt de culturele impact van de franchise wil zien, raad ik de documentaire “Star Wars Empire of Dreams: The story of the Star Wars Trilogy” aan.”

Star Wars Tom Wintmolders

Ik wil afsluiten met je rol binnen TeeKay-421, DE Belgische Star Wars fanclub.

“Zelf werd ik in 2012 lid en heb er nog geen moment spijt van gehad. Het is een fantastische club, waar nieuwe en oude leden elkaar ontmoeten om samen hun passie voor Star Wars te delen. Doordat de club evenementen zoals de jaarlijkse quizmeeting organiseert, blijven de leden elkaar jaarlijks zien. Ik sta ook al een paar jaar achter onze stand op Antwerp Convention en F.A.C.T.S..”

Ikzelf ben lid. Maar hoe kunnen lezers tot de fanclub toetreden?

“Je vindt alle informatie op onze website. Voor een jaarlijks lidmaatschap betaal je 15 EUR. In ruil daarvoor krijg je niet alleen 4 magazines vol artikels, interviews en reviews, maar ook lidmaatschapskorting bij verschillende webshops waar je je merch kan kopen.”

Doen!

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.