Interviews

Wie zijn Geekers Op Je Speakers?

Geekers Op Je Speakers. Het rolt best makkelijk van je tong. Geef me 5 minuten van je kostbare tijd en ik vertel je meer over één van de leukste podcast voor geeks.

[su_quote cite=”Gert-Jan Van Oosten”]De opzet van de podcast is om mensen een podium te bieden en om te laten horen/zien wat er allemaal te doen is in de Geek wereld. Waarbij we zelf bepalen wat we Geek vinden en wat niet.[/su_quote]

Een podcast over geeks? Niet bijster origineel, hoor ik je mompelen. Akkoord, maar denk er eens over na, hoeveel goeie ken je er? Eerlijk.

Geekers Op Je Speakers is volgens mij een geslaagde mix van informatie en amusement. Het beledigt je intelligentie niet, en belangrijk, het entertaint ons, het publiek, niet henzelf.

Hoog tijd om ze aan je voor te stellen.

Geekers Op Je Speakers

Wie zijn Geekers Op Je Speekers?

Kenny Rubenis werkt al jaren in de stripwereld, maar hij blijft ongetwijfeld gekend als auteur en tekenaar van Dating for Geeks.  Je kunt zijn cartoons dagelijks lezen in de (Nederlandse) Metro krant. Op beurzen waar hij als tekenaar signeert, vind je lange lange rijen fans.

Houdt vanSpareribs. Oh, en popcultuur in het algemeen.

RaadpleegtNerdist, Aintitcoolnews, Empire. Zoekt niet echt want het komt vanzelf voorbij.

Opgegroeid metGhostbusters, Disney Festival, veel stripboeken, jaren 80 films en een minderwaardigheidscomplex.

Leuke trivia: Kenny is de Back to the Future kenner van de Benelux.

datingforgeeks

Roderick Leeuwenhart heeft ervaring als schrijver. Hij schrijft nog steeds voor AniWay. Hij is ook vaak nog op beurzen en oogst veel succes met zijn young adult boekenreeks Pindakaas en Sushi, die gaat over de groeiende groep Nederlandse geeks die verzot zijn op Japan, beurzen bezoeken en graag cosplayen.

Raadpleegt: Aniway.

Opgegroeid met: Jeugddingen zoals Batman, Ghostbusters, Mighty Max, Pokémon, Bassie & Adriaan, Jayce & The Wheeled Warriors, Thundercats, Transformers, Paul van Loon, Redwall, M.A.S.K., …

Leuke trivia: Roderick droomt bijna wekelijks dat hij ergens tegen een LEGO doos aan loopt dat erg goedkoop is.

pindakaasensushi

Gert-Jan Van Oosten richtte samen met vrienden Drop Comics op, en was één van de drie hosts van de Geekstijl Insider Podcast (samen met John Lopez en Arrie Ten Wolde).

Houdt van: “Ik ben een echte comic geek.”

RaadpleegtNewsaramaComicbookresources, Brainfreeze, Brokenfrontier, Nerdist en Bleeding Cool. Maar ook de podcasts van Brainfreeze, Wordballoon en Nerdist.

Opgegroeid metJuniorpress. Iedere woensdag holde jonge Gert-Jan naar de Bruna om de nieuwste X-Mannen, Spider-man,…op te halen. Daarna langzaam overgestapt naar de Engelse comics en tegenwoordig vrijwel alles digitaal.

Geekstijl Insider

Gerrit Willemse is art director bij Coolgames. Hij beheert,  samen met Gert-Jan, de Facebookpagina en is de man achter Gerrit’s Verzoek-Hoek.

Houdt van: Tekenen, films, gamen, tekenen, series, tekenen, gezinnetje, tekenen en tekenen.

Raadpleegt: Op dit moment geekologie.com, kotaku.com, YouTube (Jake Parker en Stephen Silver) en heel veel Pinterest.

Opgegroeid met: Saturday morning cartoons als Masters Of the Universe, G.I. Joe, Jayce and the Wheeled Warriors, Transformers, M.A.S.K. en Thundercats, oude anime’s – niet die nieuwe rommel maar classics –  als Fist of the North Star, Akira, Ninja Scroll, Battle Angel Alita, comics  als X-men, Spider-Man en video games voor zijn Sega Megadrive, PlayStation en PC.

Leuke trivia: Of hij in zijn vrije tijd probeert om de dinosauriërs weer tot leven te wekken blijft een groot raadsel.

Cool Games

Salu Digby heeft veel ervaring met het opzetten van een eigen communictie en fora. Zij is een ontzettende comic fan, gamer en trotse geek. Beheert samen met Gert-Jan en Gerrit de Facebookpagina.

Houdt vanMarvel, Manga, Image en positieve comics. Terry Moore, Mutts, Calvin & Hobbes behoren tot zijn favorieten. Gaming. De betere geek TV-serie.

Raadpleegt: Comicbookresources voor het mainstreamwerk en alle DC en Marvel nieuws.
io9, voor geekculture met een wat populaire science inslag, Den of Geek en A.V. Club voor televisie en film, Entertainment Weekly en Variety voor het  betere entertainmentnieuws.
Maar ook heel veel Japanse (pop)cultuur blogs en sites.

Opgegroeid met: Heel veel strips en veel Duitse tv waar Amerikaanse series in het Duits werden gedubbed. Wist niet beter dat elke grote pop culture icoon uit de jaren 70 en 80 – en zelf 90 – Deutsch sprak!

Leuke Trivia: Ze is een grote Marvel Zombie!

Live Podcast 'Geekers op je speakers'.
Live in het Nederlands Stripmuseum ter ere van Comic Sonic. V.l.n.r.: Gert-Jan van Oosten, Dimitri Jansma, Kenny Rubenis en Roderick Leeuwenhart.

Het interview

Toeval wil nu dat ik Gert-Jan Van Oosten ken, en hij vol enthousiasme over de podcast wou praten.

Hoe is Geekers Op Je Speakers ontstaan?

“De podcast is ontstaan doordat Geekstijl Insider, een populaire Geek podcast, ermee ophield. Op dat moment namen we wekelijks een aflevering op. Mijn collega’s John en Arrie hebben een eigen bedrijf en toen ze met de ontwikkeling van een eigen game begonnen, hadden ze niet zoveel tijd meer om te podcasten. Ikzelf wilde wel graag door met het medium en ik had tijd om dat te doen.”

Neem me even terug naar het prille begin.

“Een tijdje terug was er in Nederland een initiatief van een stripkrant, Strips2Go. Tijdens een van de beurzen, waar iedereen die in die krant stond mee deed met de verkoop ervan, stond ik samen met Roderick ze te verkopen. We merkten dat het klikte en we best veel verkochten. Het heeft helaas niet mogen baten, want de stripkrant heeft het niet gehaald.”

Maar Roderick werd lid van de podcast?

“Ik vroeg of hij mee wou doen. We wilden eigenlijk een derde persoon erbij, maar op dat moment hadden we die nog niet gevonden. We besloten toch met de podcast te beginnen. Zoals je weet heb je even wat tijd nodig om goed in de flow te komen.”

Wanneer had je het gevoel dat alles op zijn pootjes belandde? 

“Op een gegeven moment hadden we Kenny Rubbenis in de podcast en toen deze aflevering online ging explodeerde de podcast. Onze host liet ons zelfs extra betalen omdat we te veel bandbreedte hadden gebruikt. Na die geslaagde aflevering hebben we Kenny gevraagd of hij vaste host wilde worden. De rest is geschiedenis.”

Kenny & Roderick Geekers Op Je Speakers
Kenny & Roderick

Hoe vaak nemen jullie een aflevering op?

“Meestal nemen we een maal per maand op.”

Zitten jullie samen?

“Helaas, we zitten allemaal achter onze eigen PC en via Skype nemen we de podcast op. Elke week, zoals we met Geekstijl Insider deden, is best intensief. Maar een keer in de maand een avond is goed te doen. We nemen dan gelijk twee afleveringen op. De eerste die we opnemen draait om de gast en het onderwerp, en in de tweede gaan we helemaal los met Geeken. De gast doet dan vaak ook nog mee.”

Maar jullie hebben al live vanop locatie opnames gedaan?

“De laatste was in het Nederlands Stripmuseum ter ere van Comic Sonic.”

Het gaat duidelijk hard.

“Momenteel blijft Geekers op je Speakers onze podcast en Facebookpagina. Maar we merken dat we groeien. Niet alleen als groep die met Geekers bezig is, maar ook ons publiek.”

Wat is de opzet van Geekers Op Je Speakers?

“Onze insteek is altijd geweest om een plek te zijn waar Geeks zich kunnen verenigen. De Geek scene is zo verdeeld. Je hebt fans van anime, comics, strips, film, Larp (Live Action Role-Playing, red.), games en veel meer. We willen een plek zijn waar voor iedereen wat te vinden is. En we willen ook laten zien wat er is. Dat is ook een van de redenen waarom Gerrit’s Verzoek-Hoek is ontstaan.”

Aha, Gerrit’s Verzoek-Hoek was mijn eerste contact met Geekers Op je Speakers. Ik ben en blijf fan. Maar ik ben zeer benieuwd hoe dat idee is ontstaan.

“We posten veel art van jonge Vlaamse en Nederlandse tekenaars. En Gerrit vond het een leuk idee om de Geeks eens te vragen wat hij zou moeten tekenen.”

Gerrit's Verzoekhoekje Geekers Op Je Speakers
Wie houdt nu niet van Sailor Moon. Ik was zo blij dat mijn idee door Gerrit werd gekozen.

Waar ik zeer dankbaar voor ben trouwens. Mijn idee werd tot nu toe al 2 keer getekend. Jullie posten dus wekelijks een oproep naar ideeën. Hoe verloopt het dan verder?

“Op maandag posten we dus de vraag wat het deze week mag zijn en iedereen kan een verzoek indienen. Dan kiest de tekenaar – tot nu toe Gerrit – de suggestie waar hij het meeste plezier aan beleeft. Want dat is de regel. De tekenaar moet er plezier aan beleven.”

Tekent hij nog op de oude manier, of is hij volledig digitaal gegaan?

“Gerrit tekent met balpen en bewaart alle art. Wellicht dat we daar op termijn nog iets mee gaan doen, maar de art is en blijft van de tekenaar. ”

Gert van Gert's Verzoekhoekje Geekers Op Je Speakers

Jullie maakten vorige week bekend dat er meerdere tekenaars komen.

“Inmiddels hebben we een aantal tekenaars gevraagd of ze ook mee zouden willen doen aan de Verzoek-Hoek en de kans is zeer groot dat je binnenkort meer tekenaars voorbij ziet komen in de Verzoek-Hoek.”

Ik kijk er naar uit. Jullie blijven duidelijk groeien. Waar komt die drive vandaan?

“Simpel. Regel een bij ons Geekers: Je moet er plezier aan beleven!”

Geekers Op Je Speakers bereik je via hun eigen stek op Podomatic of via de Facebookpagina.

Zo ken ik nog plekjes binnen de wereld van de geek:

Wat is de Società di archeologia e cimeli?

Spidey’s web: Michael Minneboo

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.