Uit De Kast

Uit De Kast “Turtles Power” Koen Baleine

Mijn interview met collega-verzamelaar en Turtles-fanaat Koen Baleine werd eerder op Geekster (05/05/2015) gepubliceerd.

[su_quote cite=”Koen Baleine”]Je merkt het ook aan mijn verzameling. Alles heeft te maken met die kindertijd.[/su_quote]

Teenage Mutant Ninja Turtles. De franchise staat als een huis. Comics, animated series, films, toys en merchandise, deze gemuteerde schildpadden blijven steeds populair. Ontmoet de wereldberoemde Koen Baleine, levenslange fan die er met plezier over praat.

Waar is het allemaal begonnen?

“Ik ben opgegroeid bij mijn grootouders. Die hebben me echt rotverwend! Ik kreeg enorm veel speelgoed, en had enorm veel fantasie. Je merkt het ook aan mijn verzameling. Alles heeft te maken met die kindertijd. Maar de main focus zijn de Teenage Mutant Ninja Turtles!”

Hoe lang doe je dit al?

“Ik ben nu een kleine 10 jaar bezig met intensief verzamelen van nostalgische herinneringen.”

Teenage-Mutant-Ninja-Turtles-1

Waarom de liefde voor de Teenage Mutant Ninja Turtles?

“Opnieuw, het is voor mij pure nostalgie. Elke keer ik er eentje zie of vasthoud, doet het me aan mijn kindertijd denken.”

Mijn jongste is er ook verzot op, en loopt zelf rond in een Turtle-pak.

“Fantastisch dat de volgende generatie wordt klaargestoomd. Ik had er ook één als kind. Ik ging er zelfs mee slapen. Good times.”

Wat verzamel je precies van deze reeks?

“Ik verzamel zowat alles van Playmates van de jaren 80 tot nu. Daarvan is 50% MOC (Mint On Card, ed.) en 50% loose.”

Spaar je echt alles?

“Eigenlijk wel. Maar waar ik wel mee gestopt ben, is het kopen van heruitgebrachte versies. Net zoals ze in films remakes maken, doen ze dat ook met toys. Persoonlijk heb ik daar een probleem mee, want het neemt het originele uit de vintage toys. Stop milking the product! De NECA versies gebaseerd op de comicskocht ik dan wel. Apart en in 4-pack.”

Undercover-Don-e1430584674553

Welke zijn je favoriete figuren?

“Undercover Don. De juiste mix van fun en afwerking.”

Nog een Holy Grail binnen deze verzameling?

“Scratch en Hotspot. Zeer moeilijk te vinden op dit moment.”

Wat verzamel je naast de Turtles?

“Alles waar ik in mijn jeugd naar gekeken of mee gespeeld heb. Jurassic Park, Street Sharks,Biker Mice,James Bond Jr, Darkwing Duck, Bucky O’ Hare, Batman,Spider-Man en X- men, Real Ghostbusters, Mighty Morphin’ Power Rangers, Captain Planet, noem maar op.”

Gezien je leeftijd stond je als jongere op het kantelmoment tussen het einde van de goede toyreeksen en de serieuze opkomst van de consoles.

“Juist. Als ik games vind voor Super Nintendo, Nintendo, Mega Drive of PS 1 dan neem ik ze mee. Wij zijn echt verwend geweest.”

[su_quote cite=”Koen Baleine”]Net als in mijn vorig huurhuis stond ik erop om stenen behangpapier te gebruiken die het rioolgevoelvergroten.[/su_quote]

Heb je enkele gouden tips voor beginnende verzamelaars?

“Als je van plan bent een verzameling te beginnen, probeer je te focussen op één reeks en zie hoe het evolueert. Kijk hoe je er mee omgaat. Dan kan je snel uitmaken of het je ding is of niet. Ook bij Turtles hangt alles van jezelf af.”

Teenage-Mutant-Ninja-Turtles-3

Hoe bedoel je?

“Wat vind jij belangrijk? Verkies je complete figuren, val je over lakschade,… Gezien ik een ruim assortiment heb en ik zie een figuur dat ik nog mis, neem ik het ongeacht de staat wel mee.”

Hoe vergelijk en herken je de vintage met moderne reeksen?

“Moderne figuren zijn meestal simpeler geverfd en afgewerkt. Elk figuur is herkenbaar door het jaartal dat er op staat.”

Welke merchandise ga je als hunter moeilijk en makkelijk vinden?

“De figuren die naar het einde toe van de vintage series zijn uitgekomen, blijven het zeldzaamste gezien ze een kleinere oplage hebben. Let wel, ze zijn daarvoor niet perse de meest gewilde. Het valt wel op dat figuren moeilijker te vinden zijn, en dat ik eerder andere dingen van de Turtles zoals tassen, puzzels en dominospellen vind.”

Je mancave ziet er prachtig uit. Die stenen muur straalt warmte uit.

“Net als in mijn vorige woning stond ik er op om stenen behangpapier te gebruiken die het rioolgevoelvergroten. Het behangpapier heb ik gevonden in een klein winkeltje in Kleit, nabij Aalter.”

Waar ga jij op zoek naar je verzamelstukken?

“De meeste spullen vind ik online, want de kansen dat ik nog iets vind op een rommelmarkt of in een kringwinkel is vrij klein geworden.”

Nooit een miskoop gedaan?

“Niet echt, gezien ik meestal wel dingen koop die ik echt wil.”

Teenage-Mutant-Ninja-Turtles-6

“Biedt online kopen veel zekerheid?

Online kopen is heel uitnodigend, gezien er een nieuwe en vooral gemakkelijke wereld open gaat, maar daar hangen meestal veel onvoorziene kosten aan vast. Je kunt soms heel mooie deals kunnen doen via eBay, maar tegen dat het pakket er is moeten er teveel kosten op betaald worden en is die mooie deal om zeep. Dure verzendkosten, onverwachte importkosten, eventuele beschadigingen,…  Zo heb ik toch wel paar jaar terug twee maal voorgehad dat mijn pakket niet toekwam. En dat net met stukken die nu bijna niet te vinden of te duur geworden zijn. Daarom dat er op Facebook wel leuke groepen bestaan, met verzamelaars die elkaar helpen om elkaars verzameling te vervolledigen.”

Vind je warempel nog iets op beurzen?

“Persoonlijk zak ik graag naar F.A.C.T.S. of ACon (Antwerp Convention, ed.), maar bij mijn laatste bezoek merkte ik wel op dat het te mainstream is geworden. Niet alleen diehard verzamelaars trekken er naartoe, maar ook gezinnen die eens een dagje uit willen zijn. Als resultaat dat het overdreven druk, te druk, werd! De funis een beetje weg, en je moet al specifiek weten wat je wilt voor je verzameling want op het gemak rondkijken word moeilijker. Of zo heb ik toch persoonlijk ondervonden.”

Je hebt op Antwerp Convention Toyhunter Jordan Hembrough ontmoet. Hoe viel die ontmoeting mee?

“Ik heb hem kort gesproken over mijn verzameling, en toonde hem wat foto’s.

Hij was onder de indruk en vroeg me hoe men vriendin daar mee omging.”

Hoe gaat je vriendin er trouwens mee om?

“Ze steunt me volledig. Heb één kamer in het huis dat volledig voor mij is.”

Teenage-Mutant-Ninja-Turtles-8

Heb je nog een leuke anekdote?

“Eén van mijn dromen is in 2012 uitgekomen. Op de London Comic Con heb ik Kevin Eastman, co-creator van de Teenage Mutant Ninja Turtles ontmoet. Supervriendelijke kerel! Heeft enorm veel handtekeningen gezet, gaf me een originele Raphael sketch en mocht dan nog eens met hem op de foto.”

Een laatste. Heb je echte schildpadden thuis?

“Haha, neen.”

Nood aan meer 80s in Uit De Kast?

“80s” Alex Rens

“Collector In Disguise” Sebastien Pex

“King Hiss” Dominiek Hoet

“Star Wars” Tom Wintmolders

“Collecting Is Half The Battle” Ronald Hof

Wie zelf eens in the picture wil staan, geeft een seintje via info@80sgeek.be.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.