Televisie

Mijn 10 mooiste ruimteschepen uit de popcultuur

Als het succes van Star Wars Episode VII: The Force Awakens ons iets leert, is het wel dat iedereen momenteel van sciencefiction houdt. Gezamenlijk tellen we nu de dagen, en sommige hardcore jedi’s de minuten, af voor onze nieuwe portie Galaxy far far away. Ideaal dus om ook op de golven van de hype te springen en een persoonlijke (jullie favorieten zitten er wellicht niet in) top van ruimteschepen op jullie los te laten. Pfew pfew, blam blam, boom

10. Gunstar

ruimteschepen gunstar

Je kent het van: The Last Starfighter (Nick Castle, 1984)

Ahoy kapitein: Alex Rogan (Lance Guest)

Quote:Greetings, Starfighter. You have been recruited by the Star League to defend the Frontier against Xur and the Ko-dan armada.

Achtergrond: Uitgebracht in het kielzog van George Lucas’ trilogie, is de film vandaag in een vergeethoekje gesukkeld. Je hoort me niet zeggen dat de film een artistieke hoogvlieger is, maar je kunt slechtere keuzes –hum, hum, Star Trek –  op een druilerige zondagnamiddag maken. Een voorspelbaar verhaal, maar visueel ziet het er behoorlijk uit. Ook al werden alle ruimtegevechten in een vroeg stadium van CGI gemaakt, je kunt niet ontkennen dat de Gunstar er dodelijk efficiënt uitziet.

9. USS Discovery

Ruimteschip Uss Discovery (2001)

Je kent het van: 2001 A Space Odyssey (Stanley Kubrick, 1968)

Ahoy kapitein: HAL (Heuristic ALgorithmic computer) 9000

Quote: “Just what do you think you’re doing, Dave?

Achtergrond: Na de euforie van de vroege jaren 60 en het succes van het Amerikaanse ruimteprogramma, stelde een eigenzinnige regisseur dat het diepe en onbekende heelal ook wel eens het antwoord op al onze existentiële vragen kan beantwoorden. Dat is toch wat ik eruit haalde. Te midden van sfeervolle klassieke muziek geeft hij ons een realistisch toekomstbeeld van de ruimtevaart en bijhorende hyperrealistische voertuigen. Mijn keuze voor de USS Discovery en zijn onvriendelijke GPS HAL 9000 is strikt esthetisch.

8. Slave 1

5. Slave1

Je kent het van: The Empire Strikes Back (George Lucas, 1980), Star Wars Episode II: Attack Of The Clones (George Lucas, 2002)

Ahoy Kapitein: Jango FettBoba Fett 

Quote: “He’s no good to me dead

Achtergrond: Het ultieme ruimtetuig voor iedereens favoriete, en ten tijde van de originele release behoorlijk mysterieuze, premiejager Boba Fett. Dankzij de prequels en de veel betere Clone Wars animated series kennen we nu jammer genoeg ook veel meer van diens achtergrond en verloor het personage heel wat van zijn luster. Jango Fett, Mandalorians, klonen…ah, opium voor de fanboys.

7. Mothership

ruimteschip close encounters

Je kent het van: Close Encounters of the Third Kind (Steven Spielberg, 1977)

Ahoy kapitein: Aliens, van de goede slag

Quote: Du-du-du-du-duu (Re-Mi-Do-Do-Sol)

Achtergrond: Hoewel je doorheen de film telkens een glimp van deze vliegende zonnebank krijgt, is het wachten tot de dramatische finale voor je het in al zijn psychedelische en kleurrijke pracht ziet. Er was ook geen reden tot paniek, deze buitenaardse hippies brachten een boodschap van liefde en samenwerking. Het jarenlang ontvoeren van mensen bestempelen we als een fait-divers.

6. Space Battleship Yamoto

ruimteschip Battleship Yamoto

Je kent het van: Space Battleship Yamoto (Yomiuri TV, 1974-1975, en vervolgreeksen) en de gelijknamige film (2010)

Ahoy kapitein: Captain Okita

Quote: We’re all that’s left to defend the Earth. A true man bears the humiliation of today for the sake of tomorrow.

Achtergrond: Oorspronkelijk werd het originele slagschip Yamoto (WO II) uit de zee gehaald, en ruimtevaart-waardig gemaakt, waardoor deze kick-ass-schoonheid geschiedenis en toekomst mengt. Hoewel het schip doorheen de verschillende animereeksen – die warm worden aanbevolen – wijzigt; blijft het hoofdconcept intact. En ja, het doet je denken aan de S.H.I.E.L.D. Helicarrier.

5. USS Cygnus

8. 30-Cygnus

Je kent het van: The Black Hole (Gary Nelson, 1979)

Ahoy kapitein: dr. Reinhardt (Maximillian Shell)

Quote: “In, through… and beyond.

Achtergrond: We beschreven de USS Cygnus in een vorig artikel als “een levend spookhuis in de ruimte, een plaats waar de stilte heerst, waar zijn gasten nietig zijn en ze zich er geen moment thuis voelen.”

4. A-Wing

ruimteschip A-Wing

Je kent het van: Return Of The Jedi (George Lucas, 1983)

Ahoy Kapitein: A-Wing piloot

Quote: “It’s a trap

Achtergrond: Cool design, strakke lijnen en basic kleuren, dat even aan de Thunderfighter (Buck Rogers) doet denken, sieren het mooiste ruimtetuig uit de Rebellenvloot. Wat zeg je? De X-Wing? Dat krakkemikkige ding met grote vleugels waar Luke Skywalker in vloog? Neen toch? Trouwens, een A-Wing schakelde de Super Star Destroyer Executor uit tijdens de slag om Endor.

3. Battlestar Galactica

Ruimteschip Battlestar Galactica

Je kent het van: Battlestar Galactica (ABC, 1978 -1979), Galactica 1980 (ABC, 1980), Battlestar Galactica (Sci Fi, 2004 – 2009)

Ahoy Kapitein: William Adama (Lorne GreeneEdward James Olmos)

Quote: “Fleeing from the Cylon tyranny, the last Battlestar, Galactica, leads a ragtag, fugitive fleet, on a lonely quest—for a shining planet known as Earth.

Achtergrond: Het moederschip van alle intergalactische vluchtelingen baant zich een weg naar de planeet Aarde achterna gezeten door de levensgevaarlijke Cylons. Of je nu voor de krachtige, ruwe en imposante uitstraling van de moderne versie, of de nostalgische, van een fantastische soundtrack vergezelde, charme van het origineel gaat, deze Battlestar is iconisch genoeg om in onze top 3 te landen.

2. Millennium Falcon

Ruimteschepen Falcon

Je kent het van: de originele (en beste) Star Wars Trilogie (George Lucas, 1977 – 1983)

Ahoy Kapitein: Han Solo (Harrison Ford)

Quote: “What a piece of junk

Achtergrond: Wellicht het meest herkenbare ruimteschip uit populaire media. Zelfs de grootste cynici dansten een vreugdedansje toen ze hun favoriete smokkelschip in de teaser trailer herkenden. De Falcon straalt in haar ruwe vorm en grillig karakter evenveel ziel uit als haar crew. En neen, daar rekenen we Lando Calrissian niet bij. Die verdient een lap rond zijn oren voor het beschadigen van onze runner-up.

1. Arcadia

Ruimteschepen Arcadia Captain Harlock

Je kent het van: Space Pirate Captain Harlock (TV Asahi, 1977- 1979; Toei Animation, 2013),

Ahoy Kapitein: Captain Harlock, ook bekend bij Club Dorothée-fanaten als Albator.

Quote: “I am Captain Harlock, and I command the crew of the pirate ship Arcadia. The time has come for all mankind to take a stand…

Achtergrond: Captain Harlock, een Piet Piraat met ballen, kan met zijn geliefde Arcadia niets verkeerd doen. Gemaakt in dezelfde sfeer als Space Battleship Yamoto, en ook voorzien van grote kanonnen, onderscheidt hij zich wel van zijn realistische tegenhanger door enerzijds zijn immense doodshoofd – hoe cool is dat niet -vooraan en anderzijds door de wapperende Jolly Rogers op de op een piratenschip lijkende achtersteven. Nummer 1 met stip!

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.