Uit De Kast

Uit De Kast: “Jurassic Park” Kristof Thijs

In deze Uit De Kast maken we kennis met Kristof Thijs. Niet alleen verzamelt hij zo goed als alles wat hij kan vinden van Jurassic Park, hij deelt zijn passie ook langs sociale media.

Op zijn blog vind je naast de indrukwekkende foto’s van zijn persoonlijke verzameling ook heel wat informatie over het uitgebrachte speelgoed en merchandise.

[su_quote cite=”Kristof Thijs” url=”http://www.jurassictoys.net/”]Als 11 jarige was ik helemaal gek van dinosaurussen.[/su_quote]

Hoe lang blog je al?

“Mijn eerste website over Jurassic Park opende ik in 1997 op Geocities. Daar kreeg je vroeger gratis webruimte. Een paar jaar later opende ik Jurassic Toys, een database waarvan de focus volledig op Jurassic Park speelgoed en merchandising lag. Uiteindelijk is dit een aantal jaren geleden in een blog geëvolueerd waar ik op regelmatige basis bepaalde items highlight en dieper op in ga.  Ik probeer ook hoge kwaliteitsfoto’s te gebruiken met goede achtergrond en belichting, maar daar heb ik niet altijd tijd genoeg voor.”

Jurassic Park 80sGeek Mancave Blog

Vinden verzamelaars en fans hun weg naar je blog?

“Via mijn Twitter en Instagram post ik regelmatig foto’s van Jurassic Park items. Vooral de unieke uit 1993 krijgen vaak aandacht van over de hele wereld. Ook mijn live videos op Instagram waarin ik mijn kamer van boven tot beneden laat zien worden goed gesmaakt.”

Collecting finds a way

Waar is het voor jou allemaal mee begonnen?

“Als 11-jarige was ik helemaal gek van dinosaurussen. Ik had een aantal dinosaurus figuren en wat boekjes, tot ik plots in een lokale speelgoedwinkel actiefiguren van Jurassic Park zag. Ik wist eerst helemaal niet dat dit op een film gebaseerd was. Maar hoe vaker ik het speelgoed tegenkwam, des te meer ik geïnteresseerd werd. Kenner was toen een kei in het maken van aantrekkelijke verpakkingen met mooie kleuren en prachtige tekeningen. Toen ik de film eindelijk in de bioscoop van Tongeren kon gaan bekijken, was ik helemaal verkocht.”

Jurassic Park mancave shelfpornDie eerste film blijft verbluffend. Vooral op groot scherm komt het volledig tot zijn recht. Voor een 11-jarige dino – verzamelaar moet het een openbaring zijn geweest.

“Langzaam aan begon ik meer en meer Jurassic Park speelgoed te krijgen voor mijn verjaardag, Sinterklaas, Kerstmis, … Zo groeide mijn verzameling langzaam maar zeker.”

Er kwam heel wat uit. Had je de nodige plaats om alles mooi te plaatsen?

“Thuis hadden mijn zus en ik een kleine kamer waar ons speelgoed opgeborgen stond. Maar al snel palmde ik deze helemaal in en doopte die tot het TJK Museum (TJK = Trias-Jura-Krijt) om. Ik kreeg oude rekken en kastjes van familieleden die ik opvulde met niet enkel Jurassic Park, maar ook met modellen op schaal van dinosaurus, fossielen en mineralen. Uiteindelijk werd dit kamertje te klein en switchte ik mijn slaapkamer met die van het museum zodat ik veel meer plaats had.”

Uit nieuwsgierigheid, welke is je favoriete film uit de reeks?

“Jurassic Park is mijn ultieme favoriete film. Op Jurassic Park III na vind ik ook de sequels goed. Jurassic World heeft me kunnen plezieren omdat ze op een hele slimme manier de nostalgie van de eerste film in het verhaal hebben kunnen verweven.”

We spared no expense.

Eenmaal je op de blog belandt wil je steeds meer zien. Ik kon me nooit voorstellen dat ze zoveel afzonderlijke merchandise bestaat. Waar haal jij het allemaal vandaan?

“Sinds 1993 is mijn aankooppatroon natuurlijk veranderd. Vroeger kocht ik steevast in de speelgoedwinkels en op rommelmarkten, maar de laatste 10 jaar is dit vooral online op eBay, 2dehands.be en Amazon. Als er een nieuwe film uitkomt koop ik bijna alles dat in de lokale winkels beschikbaar is.”

[su_quote cite=”Kristof Thijs” url=”http://www.jurassictoys.net/”]Tweedehands verkopers associëren nostalgie vaak met hoge prijzen en jammer genoeg trappen daar veel mensen in.[/su_quote]

Het is niet allemaal het allernieuwste wat ik op  je blog terugvindt. Ik zie items dat ik nooit eerder heb gezien.

“Ik vind het altijd wel een leuke uitdaging om dingen te zoeken en te vinden die niet vaak voorkomen. Als ik mijn vrienden in Florida ga bezoeken, dan gebeurt het wel eens dat ik met een reiskoffer gevuld met spullen die niet in Europa zijn uitgebracht terugkeer.”

De kwaliteit van het speelgoed is ook enorm veranderd. Merk jij als verzamelaar het verschil tussen tussen het oude Kenner en het moderne Hasbro?

“Er is een duidelijk verschil in kwaliteit en stijl. Alles wat vóór Jurassic Park III gemaakt werd, staat hoog bovenaan mijn lijst met favorieten. Dat was de tijd dat de dinosaurussen, voertuigen en figuren (min of meer) in verhouding waren ten opzichte van elkaar. Met de Jurassic Park III lijn – onder de Hasbro noemer – werd dit idee helemaal van de kaart geveegd en kregen we bijvoorbeeld een T-Rex en een Velociraptor dat even groot zijn.  Het speelgoed van Jurassic World gaat hier zelfs nog in verder. De kwaliteit is erg achteruit gegaan. Het verbaast me dan ook helemaal niks dat Hasbro de Jurassic Park licentie aan Mattel heeft verloren. Zij brengen volgend jaar een hele nieuwe lijn uit, en volgens geruchten zal dat naar het voorbeeld van de originele JP Kenner toys zijn. Ik denk dat ik een grotere kamer ga moeten zoeken… .”

Jurassic Park Mancave Uit De Kast 80s Geek

Heb je op de LEGO-reeksen ingepikt? Voor Jurassic World brachten ze het heerlijke Dino uit. 

“De Dino reeks heb ik nooit gekocht. Ik heb alle Jurassic Park sets, de twee LEGO Studios sets van Jurassic Park III en alle sets van de Jurassic World film. Deze zitten wel netjes in hun originele verpakking.”

[su_quote cite=”Kristof Thijs” url=”http://www.jurassictoys.net/”]Als ik mijn vrienden in Florida ga bezoeken, dan gebeurt het wel eens dat ik met een reiskoffer gevuld met spullen die niet in Europa zijn uitgebracht terugkeer.[/su_quote]

Vind jij nog wel eens iets op beurzen of rommelmarkten?

“Als ik eens op een rommelmarkt kom, dan kijk ik steevast uit naar Jurassic Park spullen. In het verleden heb ik zo heel wat leuke dingen kunnen kopen. Als kind had ik bijvoorbeeld nooit de kans gehad om een reuzegrote Brachiosaurus knuffel te kopen en daar heb ik altijd enorm spijt van gehad. Bij toeval kwam ik eentje vele jaren tegen voor een zachte prijs op de rommelmarkt van Sint-Truiden.  Daar heb ik ook een Jurassic Park bedovertrek kunnen kopen, nog iets dat ik als kind ook altijd wou. Nu, vandaag de dag is moeilijker om zo’n dingen nog te vinden.”

Is er volgens jou een overwaardering van oud speelgoed? Willen verkopers te veel vragen omdat het “misschien wat waard is”.

“Ik zie regelmatig prijzen passeren die veel te hoog zijn, zeker binnen Europa. Tweedehands verkopers associëren nostalgie vaak met hoge prijzen en jammer genoeg trappen daar veel mensen in. Ook de hoge verzendkosten, volgens mij een manier om meer winst te maken, ligt mij dwars. Het is soms goedkoper om spullen uit Amerika te laten overkomen dan vanuit de UK of Frankrijk. In de kringloopwinkels kan ik wel eens geluk hebben. Onlangs heb ik nog een leuke puzzel uit 1993 gekocht voor 0,50 cent.”

Jurassic Park Mancave Shelfporn

Op welke stukken ben je het meest trots?

“Ik ben trots op bijna elk stuk in mijn verzameling. Elk item heeft een verhaal of roept een emotie bij mij op.  Ik kan uren in mijn Jurassic Park kamer zitten en rondstaren, en leuke herinneringen ophalen.”

Jurassic Park Potato ChipsWelke stukken verwachten mensen niet tussen je JP? 

“In 1993 bracht Smiths Jurassic Park chips op de markt. Neen, ze waren niet lekker.”

Wie dergelijke verzameling aanlegt, heeft ongetwijfeld al enkele miskopen gedaan. Welke springt onmiddellijk in je hoofd?

“Een tijdje terug kocht ik een reproductie van een Jurassic Park brochure die scene met de T-Rex aanval in de modder te zien zijn. Als kind droomde ik er van om zo’n brochure te hebben.  Ik wou zelfs Steven Spielberg een brief schrijven om te vragen of ik er ene kon hebben, want ze lagen toch maar in de modder. Helaas had ik zijn adres niet. Maar om terug te keren, op Etsy vond ik dus een replica. Toen deze aankwam bleek het een goede laserjet print dat nog niet eens recht uitgeknipt was.”

Naast ontgoocheling staat verwondering. Wat is je Holy Grail?

“Ik kan geen item uitkiezen dat ik het leukste vind. Zoals ik al zei, bijna elk item heeft voor mij een betekenis, een verhaal, een emotie.”

Probeer het toch eens.

“Als ik toch ééntje moet kiezen, dan wordt het mijn Alan Grant figuurtje. Deze is niet zeldzaam natuurlijk. In tegendeel, maar het was mijn allereerste Jurassic Park item dat ik kocht. “Die zal altijd centraal plaatsje hebben in mijn verzameling.”

Jarrasic Park Mancave Shelfporn

Foto’s met toestemming geplaatst. JurassicToys.net vind je terug op diverse online fora terug.

Facebook 

Twitter

Instagram

Pintrest

Zin om zelf je verzameling te delen? Stuur me een berichtje via info@80sgeek.be.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.