Uit De Kast

Uit De Kast: “Masters Of The Universe” Bart Hermans

He-Man and the masters of the universe“. Een slagzin dat een decennium definieerde en voor eeuwig in het collectief geheugen van ‘80ies kinderen geprent werd. We kennen allemaal wel iemand die MOTU (standaardafkorting voor Masters Of The Universe – red.) in huis heeft. Maar Uit De Kast stelt jullie vandaag DE verzamelaar voor. Bart Hermans leeft en beademt He-Man. Is onze standaard openingsvraag überhaupt nodig?

Bart, waar is het allemaal mee begonnen?

“In de jaren ’80 waren de He-Man figuren zeer populair en Masters Of The Universe van Mattel was ook mijn favoriete speelgoed. Als kind speelde ik er enorm graag mee. Na 1987 en de release van de film leek het voorgoed gedaan.”

Masters Of The Universe

Heb je al je figuurtjes bewaard?

“De meeste waren gesneuveld door het spelen.”

Super stevig zijn ze dan ook niet. Wanneer ben je er terug ingevlogen?

“Het verzamelen is begonnen toen ik een figuurtje op een rommelmarkt zag liggen. Van één kwamen er meer en uiteindelijk had ik ze allemaal in doos.”

[su_quote cite=”Bart Hermans”]Om diezelfde reden mag je ook Tytus en Megator bij mijn favorieten plaatsen. Die kom je weinig in België tegen.[/su_quote]

Je laat “allemaal in doos” normaal klinken, maar elke MOTU-fan weet dat het zo evident niet is. Hoe heb jij deze impressionante verzameling opgebouwd?

“Via het internet heb ik gezocht tot ik alle ontbrekende stukken terug in mijn bezit had. Het meeste kwam uit Duitsland en de Verenigde Staten.”

Hoe lang doe je dit al?

“Meer dan 10 jaar, denk ik.”

Er bestaan heel wat moderne reeksen van Masters Of The Universe, zoals New Adventures, het verdelende 200x en de Classics. Verzamel je die ook?

“Neen, enkel de jaren ’80. Geen Classics, zoals stripverzamelaars draait het bij mij rond de zogenoemde eerste drukken. Die zijn trouwens ook de mooiste.”

Bart HermansOp welke stukken ben je het meest trots?

“Laser Power He-Man en Laser Light Skeletor,  omdat je ze enkel in Italië kon krijgen. Om diezelfde reden mag je ook Tytus en Megator bij mijn favorieten plaatsen. Die kom je weinig tegen in België.”

Heb je die grote jongens ook “in de doos”?

“Natuurlijk niet. Deze heb ik los gekocht op internet. Boxed zijn die veel te duur.”

Tytus en Megator heten terecht Holy Grails. Maar dan dan heb je waarschijnlijk ook de dino’s en Wonderbread He-Man?

“De Tyrantisaurus Rex, Bionatops en Turbodactyl heb ik in de doos. Dat zijn echt de zeldzamere. Wonderbread He-Man heb ik gelukkig ook in originele plastic zakje.”

Ligt er ergens op deze wereld nog een ontbrekend stuk voor je verzameling?

“Ik ontbreek nog enkele stukken van Eternia, zoals wapens. Voornamelijk kleine, maar zeldzame stukken zoals de Windschield.”

[su_quote cite=”Bart Hermans”]Zo’n 10 jaar geleden vond je makkelijk een figure boxed aan 20 EUR of minder. Nu betaal je makkelijk 150 tot 200 EUR.[/su_quote]

Buiten die stukken koopt een completist als jezelf waarschijnlijk weinig nieuws meer.

“Gezien ik ze bijna allemaal heb, koop ik zelden. Daarbij zijn ze ook veel te duur geworden. Op beurzen en op het internet vind je heel wat, maar de prijzen zijn te hoog.”

shelfporn Masters of the universe

Je nam reeds enkele malen de woorden duur en hoge prijzen in de mond. Wanneer is volgens jou de explosie van Vintage toys er gekomen?

“Volgens mij door eBay. Zo’n 10 jaar geleden vond je makkelijk een figure boxed aan 20 EUR of minder. Nu betaal je makkelijk 150 tot 200 EUR.”

Online lopen verkopers elkaar voor de voeten. Maar ook op grootschalige bijeenkomsten is het prijs. Doe je zelf nog beurzen of rommelmarkten aan?

F.A.C.T.S. en Antwerp Convention wel. Rommelmarkten minder, want doordat opkopers alles nemen vind je er toch niets meer.”

Ergens miskopen gedaan of met teleurstellingen te maken gehad?

“Ik kocht ooit enkele items op het internet die ik uiteindelijk niet kreeg. Online vind je veel oplichters.”

He-Man

Hoe staat je gezin tegenover je hobby?

“In het begin was het moeilijk om de kinderen er vanaf te houden. Vooral als je 3 zonen hebt. Maar nu ze weten dat het waardevolle items zijn, kunnen ze kijken zonder aan te komen.”

Het is een bron van discussie bij verzamelaars, maar hier lijkt de vraag toepasselijk. Heb je de verzameling laten verzekeren?

“Niet allemaal. Ik zou het eigenlijk moeten doen, maar ja, dan blijf je bezig.”

Masters Of The Universe

Heb jij tips voor de beginnende verzamelaar?

  • Ga naar veel beurzen, en wees er heel vroeg bij. Anders is al het mooiste en beste al weg.
  • Koop je figuren compleet.
  • Grote valkuilen zijn de custom figures zoals Wonderbread He-Man.
  • Let op voor oplichters.

Het is misschien een overbodige vraag, maar verzamel je ook andere toys buiten Masters Of The Universe?

“Ja, je vindt ook figuren van Rambo (and the Forces Of Freedom – red.), The Karate Kid, Bravestarr, She-Ra, Galaxy Warriors en The A – Team. Maar hoe je het ook draait of keert, He-Man blijft voor mij de nummer 1.”

Dit artikel verscheen eerst op Geekster.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.