Uit De Kast

Uit De Kast: “Sideshow Collectibles” Jakou Maas

[su_quote cite=”Jakou Maas”]Ik ben eigenlijk trots op al mijn stukken, zowel de statues, de action figures en andere spullen die in mijn cave staan.[/su_quote]

Jakou Maas verzamelt geen vintage of jaren 80 spullen. Geen Care Bears, My Little Pony’s, Mighty Morphin’ Power Rangers of Teenage Mutant Ninja Turtles. Neen, Jakou Maas is een echte vent, en echte venten verzamelen beesten van beelden. Ontmoet één van de beheerders van de Collectible Freakz Benelux Facebook Group en ontdek samen met mij waar zijn focus ligt. De eerste vraag blijft steeds dezelfde.

jakou-maas-sideshow-6

Waarom Sideshow?

Wat verzamel je?

“Momenteel verzamel ik vooral Sideshow 1:4 statues van Marvel en DC.”

Waar is het allemaal mee begonnen?

“Way back, toen ik nog erg klein was, kreeg ik van mijn broer mijn eerste Spider-man Toybiz action figure. Ik was hooked.”

Hoelang heb je je op die kleinere figuren toegespitst?

“Vanaf mijn negende. De klemtoon lag voornamelijk op Marvel Legends en Marvel Select.”

Maar er kwam een kentering…

“Dus voorheen verzamelde ik enkel action figures, maar na mijn eerste Sideshow Premium Format maakte ik onmiddellijk de klik. Dat is ondertussen zo’n anderhalf jaar geleden.”

jakou-maas-sideshow-3

Welk beeld was dat?

“De Joker Premium Format.”

Wat maakt een Sideshow statue zo speciaal?

“Voor mij zijn ze gewoon het mooiste wat je op dit moment kunt kopen. And best of all, je hoeft er niks mee te doen. Je zet het neer en je geniet ervan.”

Zijn het geen dure beestjes?

“De prijs kwaliteit verhouding is oké. Al moet ik zeggen dat de prijs tegenwoordig erg aan het stijgen is, terwijl de kwaliteit aan minderen is. Maar Sideshow belooft dat dit helemaal goed gaat komen. Dus ik ben erg benieuwd naar de beelden die er nu aan zitten te komen.”

Hoe ga je te werk om je statues te scoren?

“Ik koop ze voornamelijk bij de shop. Wil ik een oudere versie, dan ga ik het net op en zoek ik op Marktplaats of Facebook voor goede prijzen.”

jakou-maas-sideshow-4

Beesten van beelden

Op geekbeurzen zie je ze in alle groottes en variaties, de ene al wat duurder dan de andere. Voor jou waarschijnlijk leuk om zo’n grote selectie bij elkaar te zien.

“Ik probeer naar elke beurs te gaan. De sfeer is daar altijd super tof, je onderhoudt je contacten met je Facebookvrienden en je houdt een oogje open voor de hebbedingen van de wantlist.”

Nooit geen grote miskoop gedaan of teleurstelling gehad?

“Eigenlijk niet, ik ben met alles wel tevreden. Ik doe dan ook mijn huiswerk voor ik wat koop en bestudeer de YouTube filmpjes en foto’s op het net. Wel 2 keer een beeld gehad waar iets mee aan de hand was, maar dan krijg je gewoon netjes een nieuwe van Sideshow.”

[su_quote cite=”Jakou Maas”]Zo ben ik zelf een keer een avond op en neer naar Groningen gereden voor een beeld. 7 uur onderweg met een stel vrienden, dus het was nog gezellig ook.[/su_quote]

Heb je nog enkele tips voor beginnende verzamelaars?

“Zeker! Wil niet alles hebben, hahahaha. Weet je, ik heb zelf de keuze gemaakt om Marvel en DC van Sideshow te verzamelen. En dan vooral de 1/4 en de 1/5 schaal, en alleen maar de comic versies. Kijk, er zijn andere fabrikanten zat die prachtige beelden maken, maar dan is het einde gewoon zoek.”

Valt de verzendingskost mee voor zo’n beeld? Ik kan aannemen dat ze stevig ingepakt worden.

“Probeer het beeld persoonlijk op te halen, want zo kan je het zelf helemaal checken en het vervoer ervan met zorg doen. Zo ben ik zelf een keer een avond op en neer naar Groningen gereden voor een beeld. 7 uur onderweg met een stel vrienden, dus het was nog gezellig ook.”

Sommige verzamelaars kopen tegenwoordig merchandise als investering. Het lijkt een nieuwe hype. Is dat iets wat je zelf aanraadt?

“De meeste stijgen wel in de waarden zodra het uitverkocht is. Maar dat heb je meestal met de oudere statues.”

Heb je daar een verklaring voor?

“Die oudere hadden een oplage van 1000, de huidige 6500. Vraag en aanbod. Maar ik koop ze niet als investering. Dan kun je beter in aandelen doen.”

Op welke stukken ben je het meest trots?

“Ik geniet het meeste van mijn Spider-man Comiquette van Sideshow. Daar zit zoveel detail in. Samen met Batman is de webslinger mijn favoriete character.”

jakou-maas-sideshow-5

Beschrijf je statue eens. Stel ze aan ons voor.

“Tja, ik ben opgegroeid met Spider-man, dus dat speelt in zijn voordeel. Je hoeft maar naar het beeld te kijken om het te waarderen. De pose is super. Zijn klassieke pak en die grote witte ogen zijn spot on. Neem dan de base, waar het detail super is. De voorkant vormt de buitenkant van een gebouw en aan de binnenkant zie je een appartement in New York. Er zit zelfs een stopcontact in en scheuren in het stucwerk, je ziet de houten vloer en zelfs de draagbalken van die vloer. Er zijn weinig beelden die zoveel detail hebben in de base als deze Comiquette.”

Hoe groot je liefde voor je statues ook is, je spaart ook nog steeds je oude kleinere action figures.

“Hoewel ik ze niet meer koop, houd ik ze wel. Ze blijven gaaf. Ik ben eigenlijk trots op al mijn stukken, zowel de statues, de action figures en andere spullen die in mijn cave staan.”

En wat voor een mancave. Zo hoort het eruit te zien. Strak en de verzamelstukken duidelijk zichtbaar. Durf je er stukken uit verkopen?

“Bijna nooit, want ik krijg daar uiteindelijk toch weer spijt van.”

Voor wie zelf zijn statues op een stijlvolle manier wenst te presenteren, verwijzen we jullie graag naar Jakou’s website door. Daar helpt hij je je eigen showcase te maken.

jakou-maas-sideshow-hulk

Wil je zelf eens in de kijker staan, en je verzameling met de wereld delen? Geef een seintje op info@80sgeek.be. De wereld is je oester.

Nood aan meer beesten van beelden?

Uit De Kast: “May The Force Be With” Gerry Derboven

Uit De Kast: “Assassin’s Creed” Vincent Heyman

Uit De Kast: “Lord Of The Rings” Dimitri Tanghe

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.