Uit De Kast

Uit De Kast: “May The Force Be With” Gerry Derboven

Uit de Kast blijft zich regelmatig in a galaxy far, far away vertoeven. Vandaag maken we kennis met Gerry Derboven, fan van a galaxy far, far away.

[su_quote cite=”Gerry Derboven”]Ik heb niets tegen verzamelaars die alles in de oorspronkelijke dozen willen houden, maar ik ben een uitpakker. De waarde daalt misschien dan wel een beetje maar het is mijn verzameling, geen investeringsfonds.[/su_quote]

The Force Is Strong In This One

Gerry, je verzamelt Star Wars. Gelukkig biedt de franchise een enorme variatie aan verzamelstukken. Wat is jouw ding?

“In hoofdzaak volg ik vier hoofdlijnen. De belangrijkste zijn de Star Wars vintage 3’75” figuren en voertuigen. Het is m’n doel om mijn oude vintage verzameling, die door m’n moeder is weggegeven wanneer ik het huis uit was (keihard trauma), terug op te bouwen.”

Dat is een verhaal dat steeds terugkeert.

“Ik zoek geen MIB (Mint In Box, red.) spullen; gewoon die dingen die ik vroeger had en waar ik mee speelde.”

gerry-derboven-star-wars-uit-de-kast-7

Waar liggen de drie andere interesses?

“Verder heb ik ook veel 6” figuren uit de Hasbro Black Series en SH Figuarts/Bandai. 6″ blijft een zeer leuk formaat om te verzamelen, niet te groot en niet te duur en het presenteert mooi. Vooral SH Figuarts brengt soms echte juweeltjes uit! Daarnaast houd ik me ook bezig met Bandai modelbouwkits. Die zijn prachtig gedetailleerd en makkelijk om te bouwen. Met wat optische trucjes maak je daar studiokwaliteit modellen van. Tenslotte heb ik ook enkele 1/6 figuren van Hot Toys en Sideshow. Had ik meer geld, dan zou ik daar veel verder mee staan. Maar tegenwoordig is 300,00 EUR al niet vreemd voor een mooie figuur en daar heb ik meer 6″ voor.”

Vind jij die hoge prijs voor een Hot Toys het waard?

“Waarde is iets heel subjectief. Wanneer je een hele mooie figuur uit je favoriete film met de hoogwaardige sculpt van Hot Toys bekijkt, dan ja begrijp ik dat mensen daar 300,00 EUR of meer voor neertellen.

Er is veel te zeggen over de stijgende prijs van collectibles. Veel verzamelaars zien het als een perfecte investering.

“De laatste jaren zijn ze wel enorm in prijs gestegen. Het zijn nog steeds zeer gewilde figuren, maar nu blijkt dat ze die prijs op de secundaire markt niet meer houden. Ze zijn dus geen goede investering zoals vroeger. Het klopt ook niet dat de oplage evenredig met de prijs stijgt. Zo verdwijnt de exclusiviteit een beetje. Wellicht schaf ik me in de toekomst nog wel een aantal Hot Toys aan, maar voorlopig bouw ik nog even verder aan m’n andere verzamelingen.”

gerry-derboven-star-wars-uit-de-kast-27

Verzamel je naast Star Wars nog iets?

“Eerst begon ik met het verzamelen van movie collectibles. Als ik gek was van een bepaalde film dan wou ik daar een collectible van. Maar gezien ik er al van m’n 7e absoluut gek op ben, is die focus sinds een jaar of drie naar Star Wars verlegd. Dus nu is het ongeveer 97% Star Wars en verder replica’s van filmzwaarden en wat andere kleinere dingen van Aliens, Robocop en dergelijke.”

Wanneer is het verzamelen pas echt goed begonnen?

“Toen ik in m’n vorig huis een hele zolder kreeg om als tv-kamer en mancave in te richten is het echte verzamelen in een hogere versnelling geschoten. Eén of meer jaarlijkse bezoeken aan FACTS en andere Cons helpen daar natuurlijk ook bij. ”

Je vertelde me dat je vroeger lid was van een online groep?

“Ja, bij de Collectible Freakz Facebook groep is het eigenlijk uit de hand gelopen, en gaat zowat mijn volledige budget aan collectibles op.”

Heb je daar warempel nog plaats voor?

“Momenteel heb ik een nog grotere mancave met Home Cinema waar ik me volledig kan uitleven.”

gerry-derboven-star-wars-uit-de-kast-24

The Cave. In you must Go.

Je foto’s van de cave liegen er niet om. Het is strak, georganiseerd en vooral ruim. 

“In de keuze van ons huis heb ik als voorwaarde gesteld dat ik een deftige ruimte voor mezelf wou. Nu, mijn vrouwtje heeft ook een eigen kamer voor haar knutselhobby, dus blijft het democratisch verdeeld. De cave is ook onze Home Cinema dus er moest genoeg plaats zijn om het scherm te kunnen zien. Mijn gezin en ik brengen daar veel tijd samen door. ”

We mogen spreken dus van een familycave?

“Mijn zoon is bijna twaalf en houdt ook van al die mooie dingen, dus ik kan hem daar in vertrouwen. Plus, de PS4 staat daar. Hij kan zijn nieuwste games in het beste HD beeld en met Dolby Atmos geluid spelen. Dat is een win-win situatie. Allemaal dankzij een lieve, begrijpende vrouw en een zoon die helemaal in mijn obsessie meegaat.”

Heb je de kans gehad de ruimte zelf in te richten?

“Ik ben met een kale ruimte zonder isolatie of afwerking begonnen. Dan heb je een leeg canvas om je zin te doen. Onze buurman is een aannemer dus die heeft de kamer van gyproc en plafond voorzien. Ikzelf heb ze afgewerkt met vloer en schilderwerk.”

gerry-derboven-star-wars-uit-de-kast-25

Het geeft vooral geen indruk vol te staan. 

“Daar let ik enorm op. Het moet een displayruimte blijven, geen stockagehok vol dozen.”

Veel medeverzamelaars, mezelf incluis, verschillen daarin van mening. De doos is naast een stukje nostalgie best waardevol.

“Ik heb niets tegen verzamelaars die alles in de oorspronkelijke dozen willen houden, maar ik ben een uitpakker. De waarde daalt misschien dan wel een beetje maar het is mijn verzameling, geen investeringsfonds. Ik wil alles aanraken, ruiken en positioneren om scènes uit de films na te bootsen. M’n favoriete  herinneringen van vroeger waren het kopen van een nieuw Star Wars popje en dat daarna uit de verpakking scheuren.”

gerry-derboven-star-wars-uit-de-kast-26Velen hebben daar nu een gemengd gevoel bij.

“Als ik toen wist dat een carded Sandpeople figuur nu 300 euro waard zou zijn, had ik er misschien telkens twee gekocht. Maar de verpakkingen hou ik wel zo veel mogelijk bij, ter frustratie van mijn echtgenote die de garage voller en voller ziet staan met lege verpakkingen. Heel soms verkoop ik iets om iets anders te bekostigen, en dan moet je de originele doos wel hebben of je gooit veel geld weg.”

You not find a better deal anywhere, I think.

Hoe scoor jij je items?

“Ik koop meestal mijn collectibles via verschillende kanalen. Soms is dat via een medeverzamelaar of via The InterWebz bij shops in Japan. Mijn modelkits koop ik dan via Amazon.co.uk.”

Doe je naast Starcom en FACTS ook rommelmarkten?

“Niet meer. Je vindt er weinig en veel verkopers gaan er van uit dat speelgoed van Star Wars hun gewicht in goud waard is.”

Ik wil op FACTS terugkeren. Ik stel elke verzamelaar de vraag. Hoe is de beurs volgens jou veranderd?

“Daar is al veel over gezegd, sommige dingen zijn terecht en andere dan weer niet. Volgens mij gaat het er op vooruit. Natuurlijk verandert FACTS, en gelukkig maar want ze moeten het fris houden. Het blijft de grootste beurs van de Benelux, ze trekken steeds meer en betere gasten aan en als je er op tijd bij bent kun je voor 10,00 EUR binnen als je een beetje cosplayed.”

Het aanbod wordt wel eentonig.

“Het is jammer dat de handelaars steeds meer per lopende meter moeten betalen. Zo houden ze de kleinere en originelere handelaars weg, waardoor de diversiteit lijdt. Als het zo doorgaat worden het in de toekomst 50% FUNKO POPS en 50% Star Wars.”

gerry-derboven-star-wars-uit-de-kast-11Zo herinner ik me FACTS Spring Edition.

“Ik hoop dat het stabiliseert, want een goede beurs hangt ook af van het koopaanbod. Nu, er blijft een speciale, leuke sfeer hangen. Je loopt er tussen gelijkgestemden, je ziet echt mooie cosplayers of mensen die helemaal niet met hun uiterlijk inzitten, en zonder complexen of angst voor uitgelachen te worden, rondlopen. Ligt het aan de vriendelijke subcultuur?”

Kan die subcultuur meer beurzen aan?

“Het overaanbod aan cons is geen goed idee. Onze regio is te klein om elke 2 maanden een convention te houden. Maar dat zet zichzelf in de toekomst terug in balans.”

An elegant weapon… for a more civilized age.

Op welke stukken ben je het meest trots?

“Ik ben ontzettend blij met m’n United Cutlery Kurgan zwaard uit Highlander.”

Geen Star Wars favoriet?

“Van m’n beste maat heb ik m’n eerste Master Replica’s Force FX Lightsaber gekregen en alhoewel die niet in mint conditie is betekent die toch veel voor me. Lightsabers zijn zonder twijfel mijn favoriete Star Wars collectible.”

Dan volgt de vraag waarom.

“Waarom ik lightsabers het coolst vind? Het is alleen maar het meest iconische wapen uit de filmgeschiedenis. Het fascineerde me al toen in in 1979 de film voor de eerste keer zag. Jammer genoeg bestond toen nog geen lightsaber speelgoed. Maar wanneer Return Of the Jedi uitkwam was er een wedstrijd in de plaatselijke speelgoedwinkel waar je een plastieken exemplaar kon winnen. Het had geen elektronica maar was groot, groen en als je er mee zwaaide dan ging de lucht er zoemend door.”

De zoete geur van jeugdsentiment…

“Dus natuurlijk deed ik mee en…ik won die saber. Voor mij was dat het gaafste, coolste ding in de hele wereld. Ik heb het letterlijk kapot gespeeld. Gelukkig heb ik het zeer recent opnieuw op de kop kunnen tikken.”

Processed with Snapseed.

Je kunt je saber ook zelf maken?

“Mijn grootvader, die schrijnwerker was geweest, heeft eens een houten lightsaber gemaakt met een handvat, een knopje en alles. Dat was toen mijn mooiste bezit.”

[su_quote cite=”Gerry Derboven”]Lightsabers zijn zonder twijfel mijn favoriete Star Wars collectible.[/su_quote]

Net als je grootvader maak je ook zelf items.

“Die modelkits waar ik vele uren in steek transporteren me helemaal terug naar vroeger. Ik was dan geen begenadigd modelbouwer, maar desondanks bleef ik ze in elkaar boksen.”

gerry-derboven-star-wars-uit-de-kast-9

Heb je ooit een grote miskoop gedaan?

“Er staat niets in m’n cave dat ik niet wil hebben. In het verleden heb ik al wel eens dingen gekocht waar ik geen moeite had om er afstand van te doen. Zo kocht ik in een opwelling een portal gun van Neca.”

Heb je nog een Holy Grail?

“Pfff, één te noemen is niet makkelijk, maar een door Mark Hamill gesigneerde Elite Series Master Replica’s Luke Skywalker Lightsaber hilt komt zo in me op. Of misschien een 1:1 Han Solo in Carbonite, nu dat we toch aan het dromen zijn.”

Bestaat er echt een levensgrote op schaal gemaakte Carbonite?

Oh yes, van Sideshow. Een coole 7000 dollar, en de verzending is helemaal onbetaalbaar.”

Gerry, kunnen we afsluiten met een anekdote uit de verzamelwereld?

“In de verzamelaarsgemeenschap vind je soms een spirit. Dingen die totaal onbekenden voor elkaar doen gewoon omdat je de liefde voor het verzamelen deelt. Ik geef je een concreet voorbeeld. Ik had een vrij goedkope 6″ figuur, die normaal voor veel meer gaat, op de kop kunnen tikken; maar daar ontbrak een helm van. Ik wist dat die er niet bijzat en dat het daarom goedkoper was. Wanneer ik die haul op het Engelse forum postte bood er spontaan iemand aan om het ontbrekende stuk, gratis, op te sturen. Ik had nog nooit van die man gehoord en vanuit Engeland stuurde hij me dat op. Het was maar een kleinigheid maar een groots gebaar. Ik heb het principe van ‘pay it forward‘ willen eren en wanneer ik kan zal ik een medeverzamelaar ook op die manier helpen. Er zijn zoveel gangsters in deze wereld dat je voor elkaar moet opkomen.”

gerry-derboven-star-wars-uit-de-kast-5

gerry-derboven-star-wars-uit-de-kast-6

gerry-derboven-star-wars-uit-de-kast-8

gerry-derboven-star-wars-uit-de-kast-3

gerry-derboven-star-wars-uit-de-kast-2
gerry-derboven-star-wars-uit-de-kast-4
gerry-derboven-star-wars-uit-de-kast-10

gerry-derboven-star-wars-uit-de-kast-13

gerry-derboven-star-wars-uit-de-kast

gerry-derboven-star-wars-uit-de-kast-14

gerry-derboven-star-wars-uit-de-kast-15

gerry-derboven-star-wars-uit-de-kast-17

gerry-derboven-star-wars-uit-de-kast-18

gerry-derboven-star-wars-uit-de-kast-19

gerry-derboven-star-wars-uit-de-kast-20

gerry-derboven-star-wars-uit-de-kast-21

gerry-derboven-star-wars-uit-de-kast-22

gerry-derboven-star-wars-uit-de-kast-23
gerry-derboven-star-wars-uit-de-kast-28

gerry-derboven-star-wars-uit-de-kast-29

Meer Star Wars in Uit de Kast vind je hier:

Uit de Kast: “Star Wars” Tom Wintmolders

Uit De Kast: “Padawan” Koen Mathyssen

Uit De Kast: “BeLUG” Kris Geysen

Uit De Kast: “80s” Alex Rens

Wil je zelf eens in de kijker staan, en je verzameling met de wereld delen? Geef een seintje op info@80sgeek.be. De wereld is je oester.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.