Uit De Kast

Uit de Kast: “Padawan” Koen Mathyssen

[su_quote cite=”Koen Mathyssen”]Maar toen ik voor het eerst Return Of The Jedi zag was ik onmiddellijk verkocht. Die passie heeft me nooit meer losgelaten.[/su_quote]

Nog een dikke 5 maand en Rogue One: A Star Wars Story wordt op een hoopvol en vol onrealistisch hoge verwachtingen fandom losgelaten. De kans is reëel dat we tussen nu en dan heel wat uit die Galaxy far, far away zullen zien. Zo ook in Uit De Kast. In deze aflevering maken we kennis met Koen Mathyssen, een jonge Star Wars enthousiasteling met een klare en nuchtere kijk op verzamelen. De eerste vraag is steeds dezelfde.

Wat verzamel je?

“Ik verzamel voornamelijk Star Wars action figures. Zowel de allernieuwste, als de vintage. Vroeger verzamelde ik Star Wars LEGO, maar daar ben ik een paar jaar geleden van afgestapt.”

Hoe lang verzamel je al?

“Goh, LEGO kreeg en verzamelde ik al van jongs af aan. In 2008 kwamen de action figures er bij, en in 2012 stopte ik definitief met LEGO, en startte ik ook met het verzamelen van vintage.”

Koen Mathyssen Padawan Star Wars (5)

Een collega blogger en LEGO-fanaat zal nu raar opkijken. Heb je alle bouwsets bewaard?

“Ja, ze liggen uit elkaar in de verschillende dozen. Zelfs mijn Ultimate Collector’s Death Star rust nu in stukjes.”

Geen zin meer om met LEGO terug te starten?

“Neen, niet echt, het is toch een beetje een afgesloten hoofdstuk. Soms loop ik wel nog eens door de LEGOsectie van een winkel om eens te kijken, maar de drang om iets te kopen is er niet echt meer. Zeker nu het verzamelen van vintage een grotere hap uit mijn portefeuille neemt.”

Waarom de overstap van het vertrouwde LEGO naar de onzekere wateren van het Star Wars toys verzamelen?

“Ik hou van de jacht op de dingen die ik echt wil en (voor mij) ”onvindbaar” zijn. Action figures zijn voor mij persoonlijk de volgende en laatste stap. Ik doe mijn best de vintage lijn compleet te krijgen en zo veel mogelijk variaties te zoeken. Ze zien er geweldig goed uit, er bestaan veel variaties en je hebt heel wat mogelijkheden met bijvoorbeeld Diorama’s.”

[su_quote cite=”Koen Mathyssen”]Vintage is inderdaad duur en zeer beperkt, maar dat maakt het allemaal interessanter en leuker.[/su_quote]

Het jagen op vintage Star Wars is tegenwoordig een stuk duurder geworden.

“Inderdaad, de prijs stijgt letterlijk elke dag. Dat is jammer, maar ergens ook begrijpelijk. Hoe meer vintage er wordt gekocht en in privéverzamelingen verdwijnt, hoe kleiner de kans wordt dat je er zelf vindt. Met de prijsstijging als gevolg.”

Koen Mathyssen Padawan Star Wars (1)

Dat kan niet evident zijn voor een jonge, startende verzamelaar als jezelf.

“Ik heb het er eerlijk gezegd voor over. Mijn droom is de verzameling zo volledig mogelijk te krijgen. Dus ook de varianten van de loose figures en de cardbacks. Vintage is inderdaad duur en zeer beperkt, maar dat maakt het allemaal interessanter en leuker.”

Hoe ga jij te werk om je toys te bemachtigen?

“Vroeger kocht ik wel is eens iets op eBay, maar daar ben ik mee gestopt. Ruilen doe ik niet echt. Ik koop meestal in gespecialiseerde winkels, op conventies of van vrienden.”

Welke beurzen doe je dan aan?

“Ik ga elk jaar naar Antwerp Convention en F.A.C.T.S.. Het nieuwe Starcom in Gent was dan niet zo groot, maar wel ontzettend gezellig.”

Hoe sta je tegenover de explosie van het aantal beurzen en de hoge inkomtickets die ze vragen?

“Beurzen zijn ontzettend leuk, maar de groei ervan valt wat tegen. Je vindt regelmatig wat je zoekt en er valt altijd wat te beleven, maar dat de inkom, het eten en drinken duurder is dan de merchandise moet je er helaas bij nemen. Bovendien is het altijd leuk als je samengeperst wordt in één van de vele gangen.”

Wat beschouw je als je grootste miskoop of teleurstelling.

“De enige die me nu te binnen schiet is mijn bijna-aankoop van een vintage AT-AT. Ik werkte nog niet en had niet genoeg geld. Ik bleef sparen en op de dag dat ik eindelijk genoeg geld had, stond het niet langer te koop.”

Koen Mathyssen Padawan Star Wars (4)

Op welke stukken in je bezit ben je het meest trots?

“Zonder twijfel, mijn Kenner MOC Power of The Force: Imperial Dignitary. Het was mijn eerste originele figuurMOC die ik kocht. Ook niet het goedkoopste. Eigenlijk ben ik ook trots op alles wat een beetje sentimentele waarde of herinneringen, aan bijvoorbeeld mooie momenten, vrienden of familie, heeft.”

Staat er een Holy Grail op de lijst?

“Momenteel zoek ik wat intensiever naar de Kenner Last 17 figuren. Ze zijn duur, zeg maar onbetaalbaar, maar wel zeer gewild in de collectors wereld. Sommige items zou ik graag hebben, maar die kom je maar zelden tegen. Tenzij je, net als Tom, eens geluk hebt op een rommelmarkt. (Tom Wintmolders, red.)”

Heb je zelf een leuk verhaal over een vondst?

“Ik hou enorm van foutjes in de merchandise. Het kan al eens gebeuren dat Hasbro een figuur een foutelightsaber geeft. Onlangs kocht ik Obi Wan’s lightsaber uit EP3 Revenge of the Sith, maar op de verpakking stond EP3 A New Hope.”

Koen Mathyssen Padawan Star Wars (2)

We keren terug naar het prille begin. De vraag is nog niet gesteld. Waar is het verzamelen begonnen?

“Mijn broer had vroeger Star Wars action figures en voertuigen. Als kind speelde ik er veel mee en keek ik regelmatig naar de films. Ik had het virus toen echt beet, en dat groeide met de jaren.”

Ongetwijfeld kun je je, net als quasi alle fans, het moment voor ogen houden waar je aan Star Warsverslingerde raakte.

“Ook weer door men broer. Hij vond de films wel leuk, kreeg en kocht het speelgoed, maar was niet echt een grote fan.”

Onbegrijpelijk.

“Maar toen ik voor het eerst Return of the Jedi zag, was ik onmiddellijk verkocht. Die passie heeft me nooit meer losgelaten.””

Koen Mathyssen Padawan Star Wars (3)Welke rol speelt Star Wars in je leven?

“Star Wars is heel belangrijk in mijn leven. Als het wat minder gaat, of ik voel me niet goed in mijn wel, grijp ik er naar terug om even uit de realiteit te stappen. Zo ben ik recent ook met cosplay begonnen.”

Als welk personage kunnen we je op evenementen terug vinden?

“Obi Wan Kenobi uit Revenge Of The Sith.”

Met echte baard?

“Haha, zonder baard.  Maar ik ga waarschijnlijk de inner robes vervangen door beige in plaats van donker bruin. Zo lijkt het kostuum meer op die van Episode I. Dan draag ik het bijhorende vlechtje en staartje. Maar het kan eventueel ook een Clone Wars versie worden. Maar sowieso zonder baard.”

Ik wil nog even doorgaan op de filmcyclus. Welke is jouw favoriete episode?

“The Empire Strikes Back!”

Oh yeah, ik spreek je hier niet tegen.

“De film wordt vaak aanzien als één van de beste sequels ooit. Terecht. Maar mijn favoriete scène komt dan wel uit Episode I: The Phantom Menace.”

Vertel.

“The Duel of The Fates. De lightsabergevechten werden daar ook veel sneller en intensiever gemaakt. Het was niet langer de oude man versus robot als het ware. Darth Maul vindt ik naast Darth Vader één van de beste en leukste Sith Lords. Het blijft geweldig om hem met zijn double bladed lightsaber bezig te zien. Ray ParkEwan McGregor en Liam Neeson zijn dan ook fantastische acteurs.”

Bedankt voor je verfrissende eerlijkheid, Koen.

Foto’s van Koen’s verzameling dankzij Wouter Mathyssen. Meer uitleg vind je op zijn website enFacebookpagina.

[su_slider source=”media: 2102,2101,2100,2099,2098″ limit=”86″ link=”image” target=”blank” width=”700″ height=”660″ title=”no”]

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.