Muziek

My Name is Bond : Mijn 5 favoriete James Bond Nummers

james-bond-best-ofBij Tweedehands Boekhandel Bonte ga ik nooit met lege handen buiten. Veelal koop ik iets impulsief, in de hoop dat het goed of goed fout is. Maar van de Best of Bond… James Bond [Deluxe Edition] dat ik enkele weken geleden voor een luttele 2,00 EUR kocht blijf ik genieten. Een dubbelaar voor een habbekrats = win-win.

Gezien ik alle films (graag) heb gezien, roepen alle nummers onmiddellijk herinneringen bij me op. Op de tonen van John Barry, ook bekend als de componist waar Alex Callier het leeuwendeel van zijn inspiratie haalde, waan ik me even geheim agent tijdens het rijden. De cd is ondertussen nog niet uit de cd-speler van de auto gehaald.

En dan rijst de vraag. Welk lied – theme – mag je als het allerbeste beschouwen? Het blijft een eeuwige discussie onder niet alleen doorgewinterde James Bond-fans, maar onder filmfans in het algemeen. Het openingsnummer zet de toon en schept verwachtingen.

Uiteraard bestaat er geen waterdichte steekproef om dit te bepalen, maar ik geef u toch mijn persoonlijke top 5. Zo maar, ook al heeft u er totaal niet om gevraagd.

5. Live & Let Die (Paul McCartney & The Wings

Uit: Live & Let Die (Guy Hamilton, 1973)

James Bond: Roger Moore

Waarom op 5: Omdat de gitaarriff halverwege zo sterk is. Jammer genoeg was de kracht van het nummer niet sterk genoeg om deze draak van een film overeind te houden. Neen, hoewel hij de rol serieus aanpakt, was het debuut van Roger Moore als 007 niet memorabel.

4. Tomorrow Never Dies (Sheryl Crow)

Uit: Tomorrow Never Dies (Roger Spottiswoode, 1997)

James Bond: Pierce Brosnan

Waarom op 4: Hoewel Sheryl Crow er enkele noten naast zingt, brengt dit nummer het warme John Barry – gevoel terug. Het verdere verloop van de film roept andere, en minder aangename, gevoelens op.

3. You Know My Name (Chris Cornell)

Uit: Casino Royale (Martin Campbell, 2006)

James Bond: Daniel Craig

Waarom op 3: You Know My Name was het perfecte nummer voor de toenmalige reboot van de franchise. Als men James Bond wat agressiever en realistischer wil portretteren, dan mag de muziek volgen. Iets wat de regie in het achterhoofd kan houden alvorens op de talenten van Sam Smith te rekenen.

2. Goldfinger (Shirley Bassey)

Uit: Goldfinger (Guy Hamilton, 1965)

James Bond: Sean Connery

Waarom slechts op 2: De combinatie van blazers die de intro inzetten, en Shirley Bassey die haar stem tussen het orkest als oerkracht hanteert, resulteert in een voor velen het ultieme James Bond nummer. En dat is het ook, Goldfinger blijft bij kenners eenzaam aan de top. Behalve in mijn lijst dan.

1. Nobody Does It Better (Carly Simon)

Uit: The Spy Who Loved Me (Lewis Gilbert, 1977)

James Bond: Roger Moore

Een terechte nummer 1 want: Misschien ben ik bevooroordeeld. Ik houd nu eenmaal van Carly Simon’s stem. In haar nummer, dat voor de zeldzame gelegenheid de filmtitel niet draagt, heeft ze het volgens mij niet enkel over het hoofdpersonage, maar ook over de acteur en de film. De 10e Bond-film blijft mijn favoriet.

And nobody does it better
Though sometimes I wish someone could
Nobody does it quite the way you do
Why’d you have to be so good?

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.