Uit De Kast

Uit De Kast: “Marvel Legend” Shabuj Rammeloo

Momenteel is het allemaal Marvel wat de klok slaat. Met Avengers: Age Of Ultron op komst worden we om de oren geslagen met merchandise en toys. In deze aflevering van Uit De Kast lijkt het dan ook interessant om eens met een echte Marvel-verzamelaar te praten. Shabuj Rammeloo is zo iemand en hij vertelt ons er graag over.

Voor alle duidelijkheid, jij bent een Marvel Zombie?

Absoluut, ik ben zeker een grote Marvel fan te noemen.

[su_quote]Om heel eerlijk te zijn begon het eigenlijk met DC Comics. Superman is al van jongs af aan mijn all-time favoriet.[/su_quote]

Marvel is natuurlijk meer dan enkel de films. Hoe kwam je voor de eerste keer in contact met The House Of Ideas?

Om heel eerlijk te zijn begon het eigenlijk met DC Comics. Superman is al van jongs af aan mijn all-timefavoriet. Maar al snel volgden Spider-Man en de X-Men. Het begon dus met comics. Ik groeide op in Zeelanden daar is het aantal comicshops op één hand te tellen, en dan vond je amper iets van Marvel.

Shabuj Uit De Kast Marvel Legend 2

De meeste lezers startten vroeger met Juniorpress.

Nu, ik ook. Ik kocht de vertalingen van Juniorpress gewoon in de supermarkt. Na mijn verhuis naar Breda kwam ik pas echt in aanraking met een fatsoenlijke comicshop. Daar werd de liefde al snel groter.  Ik vulde mijn verzameling ook aan met de toenmalige Toybiz figuren. Die toys had ik leren kennen tijdens een vakantie in de Verenigde Staten.

Dat betekende de echte start?

Ja, uiteindelijk trok ik regelmatig naar Amsterdam, Utrecht en Den Haag om daar in grotere winkels meer Marvel merchandise aan te schaffen. Mijn verzameling werd groter en groter. Maar om op je vraag te antwoorden, de volgorde is eerst comics, dan figuren en daarna de films. In de jaren 90 keek ik overigens wel altijd naar de animatieseries van Spider-Man, Iron Man, Fantastic Four, X-Men, Hulk en Silver Surfer.

Hoe lang doe je dit al?

De Marvel verzameling begon eind jaren 80, begin jaren 90, met de eerste actiefiguren in 1997. Vanaf dat moment mag je het echt verzamelen gaan noemen.

Welke is je favoriete periode binnen Marvel?

Een favoriete periode heb ik niet echt. Enkel de vroege jaren 2000 (2000 – 2007) vond ik niet speciaal.

Shabuj Uit De Kast Marvel Legend 4

Favoriete personages…

Hulk en Thor. Maar ook Spidey, Wolvie en Thing.

Waaruit bestaat je verzameling dan?

Op dit moment verzamel ik voornamelijk Marvel Legends,Marvel Classics (oude afsplitsing van de Legends reeks – ed.) en Marvel Select. Dus reken zo’n 25 Selects, 35 film figuren, 45 Classics en 250 Marvel Legends. Dan slingert er nog wat los spul rond. Af en toe koop ik ook figuren uit een andere reeks zoals Marvel Universe, DC Universe Classics en Teenage Mutant Ninja Turtles Classicsals ze goed binnen mijn verzameling passen. Die Marvel Universe Galactus was geen kleintje, en staat perfect naast mijn Legends. Die haal ik, net als al mijn andere figuren trouwens, uit verpakking, want ik geniet van het poseren en displayen. Ik maak trouwens mijn eigen displays.

Binnen die collectie spaar ik dan vooral veel van Hulk en Thor.

Die vormen een verzameling op zichzelf, neem ik aan?

Ja, naast figuren vind je er ook beeldjes en andere curiosa met hun gelijkenis in terug.

En naast je figuren?

Ha, zo’n 4000 comics, en 2500 dvd of blu-rays waaronder 400 met tekenfilms, films of series gerelateerd aan comics.

Dit neemt veel plaats in. Beschik je over de befaamde mancave?

Ja, ik heb een aparte kamer. Wel een kleintje, haha, maar daar staan alle comics, action figures en dvd’s.

Ik merk op dat je ook zelf Marvel art maakt.

Heb ik geleerd via comics. Ik heb altijd al veel getekend, en daarna zelf mijn stijl ontwikkeld. Het begon met het tekenen van He-Man, pas later DC en Marvel. Je vindt een overzicht van mijn werk op shabujrammeloo.nl

Shabuj-Rammeloo-2

Hoe staat het gezin tegenover je kleurrijke passie?

Zeer open! Mijn oudste zoontje (3,5 jaar) leert de Marvel figuren nu ook kennen. Hij heeft al heel wat shirts met verschillende helden op en als hij in de “papa poppetjes kamer”, zoals hij het hnoemt, is, weet hij van veel figuren reeds de naam. Maar…hij weet ook dat het alleen kijken en niet aankomen is.

Mijn vriendin is heel relaxed over mijn verzameling, want ze begrijpt de passie van verzamelen.

Klasse!

Zolang ik geen rare uitgaven doe of mezelf zwaar in de schulden steek, kan ik gewoon mijn gang gaan. Het grote voordeel van de eigen mancave, is dat ik haar niet hoef op te zadelen met mijn spullen in de woonkamer.

Shabuj Uit De Kast Marvel Legend 6

Zelf verzamel ik ook Marvel Legends, en ik weet welke helse speurtocht het is om betaalbare figuren te vinden. Hoe ga jij te werk?

Omdat het aanbod Legends en Selects binnen Europa zeer beperkt of duur is, handel ik veel online. Die doe ik voornamelijk via diverse Facebook community’s. Ook op rommelmarkten of beurzen koop ik wel eens wat, dat ik dan weer verkoop of ruil. Ik handel wereldwijd, van Hawaii tot Singapore.

Hoe sta je tegenover die beruchte Europese verkoopprijs?

Ze is vaak te hoog, waardoor het soms meer loont om via de Verenigde Staten te ruilen en te kopen. Dan is het handig om daar contacten te zoeken, want zo kun je daar heel wat gebundeld aankopen en het in één grote levering laten versturen. Nu, wat onze hoge prijzen betreft, het is ergens begrijpelijk, omwille van de importkosten en onze kleinere markt.

Hasbro verdeelt dan ook nog eens veel varianten en exclusives binnen hun reeksen?

Ik sta verdeeld wat varianten betreft. Sommigen zijn zeker de moeite waard, maar soms mag je het ordinaire geldklopperij noemen. Een figuur met een ander kleurschema als variant verkopen vind ik vreselijk. Neem nu de Abominations. Daar was enkel een minuscuul verschil in het gezicht reden genoeg. Lastiger zijn de exclusives. Die vind je bijna niet buiten de VS. Waardoor je voor speciale reeksen exclusief voor Walmart, Walgreens, TRU (ToysRUs) of een conventie tot driemaal zoveel moet betalen. Frustrerend.

Shabuj Uit De Kast Marvel Legend

De overgang van ToyBiz naar Hasbro was met groeipijnen en minder kwalitatieve figuren gepaard. Welke vond je persoonlijk de minst mooie figuren?

Die eerste vrouwelijke figuren, Emma Frost en Madame Hydra, waren niet best. Ook de Ultimatefiguren vind ik niks, maar dat is dan persoonlijke smaak. Neem daarbij dat sommige figuren jammer genoeg minder articulationhebben.

Heb je een favoriete wave?

De MODOK Wave was zeer goed. Mooie figuren en interessante varianten. Maar op dit moment springt deAllfather Wave er wel uit. Mijn passie voor everything-Thor speelt natuurlijk mee. Je krijgt de kans een Odin enKing Thor te bouwen.

[su_quote]Dus wacht je kans af, kijk of je kunt ruilen maar betaal zeker niet meteen de hoofdprijs.[/su_quote]

Wat ons naadloos bij de BAFs brengt. Waar BAF voor Build-A-Figure staat, een geslaagde verkooptechniek waar ToyBiz destijds meer figuren door verkocht.

Inderdaad, maar de Black Apocalypse, Fing Fang Foom, Giant Man en de Sentinel zijn zeer mooi. De kleinere BAF’s, zoals Jubilee of Hit-Monkey, is dan een klap in het gezicht van de verzamelaar. Ik begrijp de reden hiervoor, want productiekosten lopen nu eenmaal op, maar op dit gebied was ToyBiz echt superieur.

Shabuj Uit De Kast Marvel Legend 3

Na het zien van je verzameling kan ik me niet inbeelden dat je nog een Holy Grail hebt.

Dat is moeilijk, want dat verandert nogal eens. Mijn Holy Grails blijven altijd alle Hulk Classics, Thor figuren,BAF Fing Fang Foom, Giant-Man en de SDCC Thor en SDCC She-Hulk. Foom kocht ik zelf voor 120,00 EUR, maar je vindt ze online aan 300,00 EUR en meer.

Heb je tenslotte tips voor beginnende verzamelaars?

Ik heb één gouden tip: geduld! Vooral als je niet veel te besteden hebt. Vaak wil iedereen vliegensvlug op de nieuwste releases springen en betalen ze te veel voor de zogeheten “rare” figuren. Geen paniek, die zijn maanden later overal wel te vinden. Dus wacht je kans af, kijk of je kunt ruilen maar betaal zeker niet meteen de hoofdprijs.

Bedankt voor de bijdrage.

Shabuj Uit De Kast Marvel Legend 5

Nood aan meer Uit De Kast? Hier klikken is de boodschap.

Dit artikel verscheen eerst op Geekster (17/03/2015).

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.