Hits Of The 80s

Hits Of the 80s – Deborah Harry, meer dan Blondie (1980)

Blondie en de ultieme frontvrouw

Vergeet Chrissy Hynde (The Pretenders) en Joan Jett (Joan Jett & The Blackhearts), en vergeet latere vergankelijke afkooksels als Wendy James (Transvision Vamp) en Gwen Stefanie (No Doubt). De blonde zangeres van Blondiewhat’s in a name – blijft voor mij de belangrijkste frontvrouw van tel. Qua looks en uitstraling heeft ze nooit echt concurrentie gehad.

Vergeef me als je het al eens hebt gehoord. Maar net als Kate Bush en Siobhan Fahey maakt Deborah Harry warme gevoelens in me wakker. Bij elk mannelijk kind van de jaren 80 vermoed ik. Met haar sensuele, en tegelijk afstandelijke blik, blijf je op haar gefocust. En dat is niet onbelangrijk, want haar stem is niet haar belangrijkste troef. De meningen over haar zangkwaliteiten zijn nu eenmaal behoorlijk uiteenlopend.

Ondanks dat soms dubieus stemgeluid scoorde de groep een waslijst hits. En ik beklemtoon de term groep.We vergeten het soms wel, maar Blondie was niet enkel Deborah Harry. Kijk nog maar eens naar de videoclip, op de achtergrond staan mannen met instrumenten.

Het leuke aan Blondie is hun divers palmares. Na hun eerste soft-punk fase, speelden ze met verschillende stijlen als disco (Heart Of Glass), rap (Rapture), rock’n roll (Denis) en reggea (The Tide Is High). De sound blijft herkenbaar, maar geen 2 nummers klinken dezelfde.

blondie

Deborah Harry, meer dan Blondie

In 1982 ging de groep, om verschillende redenen, uiteen. Doordat de groep stopte op hun hoogtepunt bleef de aanbidding levend. Deborah Harry werkte daarna aan enkele soloprojecten en acteerde in enkele kleine films. Schitteren deed ze helaas niet meer. De late en onverwachte comeback in 1998 was kortstondig. Muzikaal knetterde de single Maria wel, en het vulde een nostalgische leegte, maar de magie was verdwenen.

blondie-now

Volgende week, om de Vlaamse Neil Young te citeren, laten we de zon in ons hart.

U heeft geen flauw idee waar ik het over heb? Lees dan best even de handleiding.

De Uitdaging: Hits Of The 80s

De volledige playlist van Hits Of The 80s is trouwens te beluisteren via YouTube.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.