Hits Of The 80s

Hits Of The 80s – De stem van Kate Bush (1980)

Het Enigma Kate Bush

Geniaal, uniek, miskend, potsierlijk, raadselachtig, overroepen, zo zot als een achterdeur. Allemaal termen waarmee Kate Bush omschreven wordt. De meningen zijn verdeeld. Kate Bush polariseert. Kate Bush intrigeert.

Maar één feit staat vast. Als je ze eenmaal hebt gezien en gehoord, vergeet je ze nooit. Ze is een oerkracht van de natuur. Een sirene wiens lokzang kapiteins en hun schepen naar de rotskliffen jaagt.

Laat haar stem mij nu niet onberoerd laten. Er is wellicht een naam voor deze medische aandoening want haar zang geeft me vreemde tintelingen in de onderbuik. Kate Bush’s stem belichaamt sensualiteit.Kate Bush

Geen enkele vrouwelijke stem benadert ook maar haar sound. Vertel me welke andere zangeres songs als Wuthering Heights, The Man With The Child In Her Eyes of Army Dreamers van zowel bevreemdende als lyrische ziel kon voorzien. Nummers waarvan ik de clip hier ook met plezier kon plaatsen.

Maar Babooshka, dat is visueel genot. In een amper bedekkend harnas gegoten, alsof ze uit de pagina’s van Heavy Metal lijkt gesprongen, danst ze haar verleidingsdans. Kate Bush is één grote brok sexuele spanning.

Kate Bush

Kierewiet?

Hoewel ik haar eigenzinnige koers enorm waardeer, kan ze me niet altijd boeien. Het befaamde duet Don’t Give Up met Peter Gabriel is tenenkrommend en enkele van haar latere conceptalbums – hum Aerial hum – blijven voor mij oninteressant en ontoegankelijk.

Als ik de geschreven pers mag geloven kan ze ook live niet overtuigen, waar pijnlijk duidelijk wordt dat haar performance art zich moeilijk naar een optreden vertaalt.

Net als de allergrootste artiesten verdeelt ze publiek en critici. Maar zeker blijft dat Kate Bush uniek is, en haar plaats binnen de muziekgeschiedenis verzekerd is.


Kate Bush

Volgende week vier ik de 10e aflevering, en heb ik op moment van schrijven totaal geen idee wat ik ga brengen.

Hits Of The 80s #8 De Macho’s van Modern Talking (1985)

Hits Of The 80s #7 Berlin zonder Bowie (1986)

Hits Of the 80s #6 Feesten met de Beastie Boys (1986)

Hits Of The 80s #5 Wild Thing (1989)

Hits Of The 80s #4 Het beest in Def Leppard (1987)

De Uitdaging: Hits Of The 80s

De playlist met alle nummers vind je ook op Youtube.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.