Uit De Kast

Uit De Kast: “Cowabunga” Michael M

We genieten allemaal wel van Comic Book Men of Toy Hunter, waar we een nostalgische glimp van oud speelgoed of verzamelingen te zien krijgen. We vinden het wel leuk om in iemands mancave te gluren. Only in America? In Uit De Kast ga ik op zoek naar de verzamelaar in onze buurt en laat ik hem aan het woord.

[su_quote cite=”Michael M”]Het verzamelen zelf ben ik volgens mij mee geboren. Ik doe het al van kleins af aan. Op jonge leeftijd vond ik het geweldig om stickerboeken & Flippo’s te verzamelen. Ik was er intensief mee bezig en ging er volledig in op. En gedurende mijn leven heeft dat zich ook wel aangehouden.[/su_quote]

Toen onze volgende gast me aansprak om Uit De Kast te komen had ik geen idee waar het heen ging. Teenage Mutant Ninja Turtles? Daar had de ontembare Koen Baleine ons al mee verwend. Games? William Boeva en Hanneke Lovink. Muziek? Dat was nieuw. Tot ik de foto’s van zijn mancave te zien kreeg. Oh boy, Michael M verzamelt niet alleen veel, hij verzamelt veel van veel. Maar dat legt hij ons beter zelf uit. De eerste vraag blijft uiteraard altijd dezelfde.

Wat verzamel je?

Mijn verzameling bestaat voornamelijk uit Teenage Mutant Ninja Turtles, CD‘s, games, DVDs en board encardgames.

Okay. Dat is op zijn minst gezegd gevarieerd.

Het vertelt veel over mijn persoonlijkheid. Ik verveel me namelijk nooit – echt nooit – ik heb altijd wel wat doen. Altijd ben ik wel iets aan het ondernemen, uitzoeken of ordenen. Ik heb vaak het gevoel dat ik tijd te kort kom. Er zijn gewoon te veel dingen die ik leuk vind en waar ik mijn tijd mee kan verdoen. Muziek is een grote passie. Ik kijk graag films. De rest heeft grotendeels te maken met jeugdsentiment. En dat zie je dan ook wel terug in mijn verzameling. Elk onderdeel heeft zijn eigen verhaal.

cowabunga-michael-m-uit-de-kast-1

Waar is het verzamelen begonnen?

Het verzamelen zelf ben ik volgens mij mee geboren. Ik doe het al van kleins af aan. Op jonge leeftijd vond ik het geweldig om stickerboeken & Flippo’s te verzamelen. Ik was er intensief mee bezig en ging er volledig in op. En gedurende mijn leven heeft dat zich ook wel aangehouden.

Hoe bedoel je?

Alles wat ik verzamel orden ik goed. CD’s, DVD’s en games staan alfabetisch gerangschikt. Als ik iets terug wil vinden is dat gewoon nodig, anders zie ik door de bomen het bos niet meer.

Na de kindertijd volgt meestal een periode van kalmte. Wanneer ben je intensief als collectorgestart?

Het intensief verzamelen is begonnen toen ik fulltime ben gaan werken. Mijn budget verhoogde en dat gaf me de kans mijn verzamelingen met grotere stappen uit te breiden. Neem daarbij nog mijn handel inPokèmonkaarten.

Gotta Catch ‘Em All

cowabunga-michael-m-uit-de-kast-8

Je verzamelt en verhandelt Pokémon?

Eigenlijk allerlei trading cards zoals Pokèmon, Dragon Ball Z en Magic. Maar Pokèmon springt er uit.

Persoonlijk zie ik het niet, maar ik ben dan ook van een andere generatie. Wat maakt het zo speciaal?

Vanaf jongs af aan ben ik al gek op bord- en kaartspellen. Pokèmon bracht, bij zijn komst in 1999, een hoop nieuwe uitdagingen. Bij Monopoly is het altijd hetzelfde. Iedereen aast op een snel faillissement van zijn tegenstanders. Pokèmon TCG daarentegen was voor mij vernieuwend omdat je met zoveel verschillende kaarten zoveel verschillende opties hebt, die je kan combineren op zoek naar het ultieme speeldeck. En iedere keer verrassend te zijn bij je tegenstanders.

Wat ik nooit begreep was de klemtoon op het sparen in plaats van het spelen.

Veel van mijn leeftijdsgenoten, waaronder ikzelf, in mijn omgeving gingen de kaarten sparen. Toen de hype wat was gaan zakken begon ik het dan wel met een maat van me te spelen. Daar heb ik een paar jaar veel plezier aan gehad. Helaas heb ik nooit aan een toernooi deelgenomen.

Hoe groot is je verzameling nu?

Door het verhandelen op marktplaats is die terug gaan groeien. Nooit gedacht dat er zoveel animo voor was. In de loop der jaren heb ik ook veel complete sets achter de hand gehouden, wat is uitgegroeid tot een verzameling die mogelijks wel weg gaat in de toekomst.

cowabunga-michael-m-uit-de-kast-6

Pixels United

Ook een voorliefde voor games?

Op 5 jarige leeftijd kreeg ik de NES (Nintendo Entertaiment System) 8bit met het spel Felix the Cat voor mijn verjaardag. Er ging een wereld voor me open. De volledige 3-zit had ik nodig om het spel te spelen. Stil zitten op dezelfde plek met een glas limonade voor mijn neus zat er gewoon niet in. Daarna volgden nog andere Nintendo consoles. Maar het is vanaf Playstation 2 dat het verzamelen van games echt begon. Mijn focus ligt wel bij Nintendo en zijn oudere consoles. Mijn doel is alle Mario, Donkey Kong, Turtles en andere spellen compleet met doosje en boekje te krijgen. Maar ik kom toch meestal met Playstation, Xboxen WII games van de rommelmarkt thuis.

Music was my first love.

Vanaf kleins af aan was ik al gek op muziek. Zo kreeg ik “My First Sony” met mijn allereerste cassette …But Seriously van Phil Collins op zeer jonge leeftijd.

Ook dat is in hardcore collecting overgegaan?

Het begon met Rock & Metal en hier en daar wat afwijkende genres. Tot op vandaag heb ik van ongeveer 100 favoriete bands en artiesten alle albums weten te bemachtigen. Zowel de normale releases, Special Editions, Digipack’s en meer.

Naar verluidt is het ook een venijnige verzamelmarkt.

Ja, altijd leuk dat artiesten na het lanceren van een album ook een special edition met een extra track ofBonus DVD uitbrengen. Vroeger stoorde ik me er aan, maar nu kan ik er wel om lachen. Je wilt tenslotte beide uitgebrachte versies van een album hebben.

Gaat de markt niet kapot aan het downloaden?

Downloaden doe ik al jaren niet meer. Een download is niet tastbaar. Bij een cd heb je wel echt iets zoals bijvoorbeeld een boekje in handen. Je steunt er de artiest ook mee. Omdat grote labels en winkels met de meeste winst gaan lopen, probeer ik vaak nieuwe albums bij hun live shows te kopen.

cowabunga-michael-m-uit-de-kast-9

Op de foto zie ik een aardige verzameling aan drumsticks en plectrums.

Iedere plectrum of drumstok heeft zo wel zijn herinneringen. Op jongere leeftijd stond ik altijd wel ergens vooraan bij concerten. Intenser kan je een concert niet beleven. Van Ill Nino, Slipknot, Staind, Killswitch Engage, In Flames, Lamb of God, Stonesour, All That remains, Hatebreed, Unearth, Chimaira, Bloodhound Gang,Trivium en meer heb ik al aardig wat gevangen. Een voordeel van groot te zijn.

Cowabunga

Daar zijn de vrolijke schildpadden weer. Ze keren steeds terug. Waar begon dit verhaal?

Van alle speelgoed dat ik als strontverwend kind kreeg, spraken de Turtles mij altijd het meeste aan. Dan spreek ik van TMNT behang in mijn kamer, pantoffels, veel toys, videobanden en meer.

cowabunga-michael-m-uit-de-kast-5

Maar als kind had je die immense mancave niet.

Dat is begonnen toen ik een eigen woning kocht en de oude kelder uit ging mesten. Dan kies je wat je mee en niet mee wil nemen. Eenmaal ik mijn Turtles na 15 jaar weer in handen kreeg kwamen een hoop herinneringen naar boven. Van diverse items wist ik zelfs nog wanneer en waarvoor ik ze had gekregen of gekocht.

Nog een geluk dat ze niet verloren zijn gegaan.

Daar waakte mijn moeder over. “Bewaar het voor later, tot je zelf kinderen hebt”. Ik ben haar tot de dag van vandaag daar zeer dankbaar voor.

cowabunga-michael-m-uit-de-kast-2

Maar die gevoelens toen je je toys terugzag wakkerden het vuur tot complementeren aan?

Ja, de figuren die ik vroeger niet had maar in de winkel of bij vrienden had gezien flitsten in gedachten voorbij. Na een sessie Google en Marktplaats besloot ik de eerste series van mijn geliefde Turtles compleet te maken.

Daar bleef het niet bij?

Na het bekijken van een site met het complete archief van TMNT toys, zag ik wat er allemaal op de markt was gebracht. Dan is bij mij de verzamelwoede volledig losgebarsten. Momenteel ben ik zowel oude als nieuwe figuren aan het verzamelen. Loose, MOC, MISB en MIB.

Trek je ergens de grens of is het all-out?

De focus blijft bij de vintage line. Mijn hoofddoel is dan ook om al die figuren compleet aan te schaffen. Ik ben aardig op weg. Het is nog lang niet compleet en ik merk ook dat naarmate ze zeldzamer worden ze een pak duurder worden. Neem nu Scratch.

Yep, daar wijdde de Toy Hunter een item aan. Een beetje de Holy Grail van de verzameling.

1000 EUR voor een figure is misschien een brug te ver. Het moet vooral leuk blijven. Mocht ik de Lotto winnen, ja, maar dan moet ik eerst een lot kopen.

Welke waren de moeilijkste stukken om te scoren?

Er zijn wel meerdere items waarnaar ik een tijdje naar op zoek ben geweest. Maar tegenwoordig vind je bijna alles op eBay. Luister, voor sommige items ben ik bereid om direct de hoofdprijs te betalen, andere wacht ik er liever mee tot ik ze een keer goedkoper tegenkom. Maar als ik dan toch iets moeilijk moet aanduiden, neem ik de 4 Dino Turtles uit 1997 wel. Die vind je bijna niet meer los, zelfs niet op eBay. Maar met heel veel geluk heb ik ze alle 4 tegelijkertijd kunnen kopen.

cowabunga-michael-m-uit-de-kast-3

Je mancave is een streling voor het oog. Net als bij de ondertussen wereldberoemde TMNT-verzamelaars Koen Baleine en Rutger Gret ligt alles netjes geordend en geplaatst. Had je een plan in gedachten voor je begon?

Bedankt voor het compliment. Maar ik had inderdaad wel een plattegrond in gedachten toen ik begon. Ik kocht mijn meubels zelfs op maat. Nu, in werkelijkheid is het toch altijd net iets anders. Mijn mancave heeft ook veel veranderingen ondergaan in de afgelopen jaren. Regelmatig verander en verplaats ik items. Het is altijd zoeken naar de perfecte opstelling.

Het mag gezien worden. De kleine foto’s doen het geheel niet eens genoeg eer aan.

Momenteel plan ik een nog grotere verandering, een nog betere opstelling. De meeste mensen zouden wel zeggen dat het zo goed is, maar ik zie toch altijd weer nieuwe mogelijkheden en verbeteringen. En het is ook leuk om te doen.

Heb je al andere mancaves gezien waar je droevig van wordt?

Neen, dat valt wel mee. Iedereen verzamelt op zijn eigen manier. Soms zie ik wel eens verzamelingen waar ik bij mezelf denk dat het anders of netter kan en daar bedoel ik zowel de uitstalling, maar ook de kwaliteit van de items mee. De ene wil alleen maar items in een goede, complete en onbeschadigde conditie en is bereid daar de hoofdprijs voor te betalen, terwijl de ander liever beschadigde, en bijgevolg goedkopere items koopt. Doe waar je zelf gelukkig van wordt. Niet iedereen heeft hetzelfde inzicht over hoe je het allemaal “moet” ordenen en inrichten.

cowabunga-michael-m-uit-de-kast-4

Welke tips heb je voor beginnende TMNT verzamelaars? Waar moeten ze beginnen?

  • Probeer ze per serie compleet te maken. Met kleine doelstellingen houd je gemakkelijk een overzicht en kan je gemakkelijk uitbreiden. Zo geraak je er ook niet op uitgekeken na een jaar. Zelf had ik alles van vroeger gespaard. Had ik dat niet gedaan, startte ik met de figuren die ik ooit had om vervolgens uit te breiden naar diegene die ik graag had willen hebben.
  • Je kunt er ook voor kiezen om gewoon alleen de figuren te verzamelen die je leuk vindt.
  • Of je maakt een keuze tussen enkel MOC of loose met of zonder accessoires.
  • Ga vooraf zoeken naar wat er op de markt beschikbaar is. Zoek contact met mensen die deze hobby met je delen. Je kan elkaar helpen door informatie en eventueel ook items te delen.
  • Belangrijk: laat je niet gek maken door andermans verzameling. Verzamel naar je eigen budget en ruimte die je hebt. Grote verzamelaars hebben daar over het algemeen veel tijd en energie in gestoken. Dat bouw je niet in een week op.

We hebben een overzicht gekregen van alles wat je bezig houdt. Op welke stukken ben je het meest trots?

Mijn gesigneerde cd’s van mijn favoriete band Ill Niño ! Deze cd’s zijn gratis backstage na een show gesigneerd. Ik passeerde regelmatig backstage voor een biertje. Soms liep dat wel eens uit tot in de vroege ochtend. Wankelend naar de trein, haha. Het zijn heel relaxte gasten, geen rockstar gedoe, gewoon met beide voeten op de grond gebleven.

Koop of ruil je je artikelen?

Bijna alles koop ik momenteel. Als ik wat dubbel heb ruil ik graag, maar dat komt niet zo vaak voor.

[su_quote cite=”Michael M”]Ik hield er echt van om naar een CD-winkel te gaan en door de bakken heen te spitten. Daar kon ik een volledige middag met koptelefoon CD’s aan de balie beluisteren om vervolgens met een tasje vol de winkel te verlaten.[/su_quote]

Welke zijn je vaste go-to plaatsen?

EBay, marktplaats & Facebook groepen voor Turtles en games. CD’s koop ik jammer genoeg online. Ik hield er echt van om naar een CD-winkel te gaan en door de bakken heen te spitten. Daar kon ik kon een volledige middag met koptelefoon CD’s aan de balie beluisteren om vervolgens met een tasje vol de winkel te verlaten.

Je zei jammer.

Helaas bestaan veel CD-winkels niet meer. Heel jammer, maar ik zag het al aankomen. Genoodzaakt om ook nu bijna alles online te bestellen. Ik vrees dat er over een X-aantal jaar geen of zeer weinig nieuwe cd’s meer zullen worden uitgebracht. Alles zal alleen nog maar digitaal worden uitgebracht. Helaas is de CD-markt is volledig ingestort door het downloaden.

cowabunga-michael-m-uit-de-kast-11

Doe je beurzen of rommelmarkten aan?

Ja, af en toe. Dit jaar ben ik naar Dutch Comic Con geweest, eind vorig jaar F.A.C.T.S. en ik probeer ook wat lokale rommelmarkten aan te doen. In de toekomst probeer ik wel naar wat meer beurzen te gaan. Buiten die typische gezelligheid en dat je er veel vindt, kijk je je ogen uit naar het rondlopende volk.

cowabunga-michael-m-uit-de-kast-10Grootste miskoop of teleurstelling?

Neen, niet echt. Een aantal items betaald en nooit ontvangen via eBay en Marktplaats zou je onder miskoop kunnen plaatsen.

Heeft een allesverzamelaar als jezelf nog een Holy Grail?

Eigenlijk heb ik nog niet zo heel lang geleden een Holy Grail op een veiling gescored.

Vertel, vertel.

De Canadese Platina plaat van het album “Iowa” van Slipknot uit 2001. Een 1/1 exemplaar, echt uniek en komt rechtstreeks uit het oude Museum van Roadrunner Records in Amsterdam. Uitgereikt aanCees Wessels, de oprichter van Roadrunner Records, het grootste Metal label wereldwijd. De platina plaat is ook de 2e platina plaat die het label in ontvangst mocht nemen. De allereerste was ook vanSlipknot.

Hoe ben je daar aan gekomen?

Via een veiling. Ik denk dat weinig mensen op de hoogte waren dat deze platina en gouden platen werden aangeboden. Roadrunner Records werd in 2010 door Warner Music overgenomen. In 2012 werden alle kantoren van Roadrunner Records in Europa gesloten. Daardoor werden er maar liefst 175 gouden en platina platen aangeboden. Een zeer unieke veiling met ook platen van andere maatschappijen. Ik hoef je niet te vertellen dat ik een gelukkig man ben.

Dat is meer dan duidelijk. Dank je, Michael voor je bijdrage.

cowabunga-michael-m-uit-de-kast-7

 

Wil je zelf eens in de kijker staan, en je verzameling met de wereld delen? Geef een seintje op info@80sgeek.be. De wereld is je oester.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.