Uit De Kast

Uit de Kast: “Playmobil” Ricardo Ramos

[su_quote cite=”Ricardo Ramos”]Wat Playmobil betreft ben ik een gelukkig man, omdat ik praktisch alles heb, wat ik hebben wil.[/su_quote]

Op 20 en 21 mei 2017 vindt de Playmobil Beurs te Oosterhout plaats. In deze Uit De Kast praat ik met organisator Ricardo Ramos over niet alleen het organiseren van de beurs, maar ook zijn verzamelen, en waar het allemaal mee begon. De eerste vraag is steeds dezelfde.

#ShareTheSmile

Wat verzamel je?

“Ik verzamel eigenlijk veel verschillende items van Playmobil dat ik leuk vind. Al ben ik daar vrij kieskeurig in. Ik neem niet zomaar alles en kan veel sets zonder blikken of blozen zomaar aan mij voorbij laten gaan.”

Blijf je bij specifieke thema’s?

“Best wel. Ik mik voornamelijk op Western, Victoriaans en onderdelen van andere thema’s die daarbij passen. Maar ook piraten en vakwerkhuizen schuw ik niet. Modern is daar nu bij gekomen. Dit alles gewoon omdat ik het gewoon leuk vind afgewerkt en ook leuk vind om diverse kleine diorama’s vol detail mee te maken.”

Piraten Playmobil Ricardo Ramos

Piraten lijken elk jaar terug te keren. Geef je de voorkeur aan de oude sets of de nieuwe?

“Eigenlijk een beetje aan de sets die tussentijds zijn uitgebracht. Interessant zijn wel de nieuwe bijbehorende soldaten-sets welke je terugvoeren naar de Renaissance.”

I blame it on my youth

Hoe lang verzamel je al? 

“Vanaf mijn 5 jaar, vermoed ik.”

Ricardo Ramos
Ricardo Ramos (rechts)

Waar is het allemaal mee begonnen?

“Met onder andere het blauwe circus, welke ik al lang weer van de hand heb gedaan. Daar hangt een verhaal aan vast. Op een dag kwam ik ver over de afgesproken tijd pas thuis. Mijn vader was woedend, en haalde de broeksriem boven. Hij had namelijk al gezien dat iemand een leuke partij Playmobil voor me had achter gelaten die middag. Zijn woede was terecht, maar de straf was zeer snel vergeten na de grote partij Playmobil te hebben gezien, diezelfde avond.”

Ondankbaar kind.

“Maar daar begon tevens het verzamelen van de piraten die ook in de partij zaten. Uiteindelijk had ik wel 100 poppetjes, maar geen schip of fort. Het piratenschip was nog veel te duur. Dat is pas later gekomen, toen ik echt zelf kon gaan sparen en uiteindelijk zelf het “gevaarlijke-kopen”.

Is er nooit geen periode geweest, en dan denk ik aan je pubertijd, dat je je op andere zaken gooide?

“Jazeker wel, dan denk ik aan de spelcomputerperiode van de Commodore 64 en Amiga en de destijds nieuwe console periode van Nintendo, Sega en Playstation, maar desondanks heb ik mijn interesse in de PM-figuurtjes nooit verloren en was me destijds al ervan bewust dat bepaalde items heel bijzonder waren.”

Playmobil diorama Ricardo Ramos
Diorama Ricardo Ramos

Playmobil is over de jaren heen enorm veranderd. In positieve zin?

“Vind ik moeilijk in te schatten, maar het her-uitbrengen van figuren, zoals nu met de blind bags, is toch wel een teleurstelling en een gemiste kans. Ik gebruik wel wat nieuwe kleinere items en zie deze soms wel zitten om te gebruiken in dio‘s. Waar Playmobil echt op achteruit is gegaan, is op de gebouwen. Behalve de heruitvoering van bepaalde Western en vakwerkhuizen, zijn deze al lang niet meer zo robuust en interessant als vroeger.”

Op welke stukken ben je het meest trots?

“Ik heb een groot leger aan Noordelingen en Zuiderlingen welke ik mooi gecostumised en gecustomised heb. En verder mijn hele western collectie en victoriaanse collectie uiteraard. Ook ben ik bijzonder trots op enkele leuke kleine diorama’s die ik heb gemaakt.”

Wat springt er uit?

“Ho,.. er schiet mij natuurlijk nog iets te binnen waar ik heel fier op ben. Set 3431, het rode Wells Fargo huis, en 3581, de rode cowboy met sheriff welke ik nog dicht in doos heb.”

Ricardo Ramos Playmobil
Set 3431

Heb je überhaupt nog een Holy Grail?

“Wat dat betreft ben ik een gelukkig man, omdat ik praktisch alles heb, wat ik hebben wil. Bovendien is die vraag bijna niet te beantwoorden, al helemaal niet met geopende dozen en losse items. Ik verzamel eigenlijk van alles wat, maar ben vaak voornamelijk op zoek naar losse items welke niet zo snel te krijgen zijn. Dat heeft meer mijn voorkeur.”

De Vrije Markt

Diorama Playmobil
Diorama Ricardo Ramos

Koop of ruil je je artikelen? 

“Ik Koop, ruil en verkoop, ook voor de hobby. Veel kun je op het internet vinden, maar we helpen elkaar als verzamelaars ook veel.”

Welke plaats raad je aan om te kopen?

“Het beste is toch te vinden op een beurs, omdat je dan echt de staat ziet van de items en omdat er vele verschillende aanbieders zijn, waardoor vergelijken een groot goed wordt. Voor rommelmarkten en de diverse verkoop-sites is mijn tijd eigenlijk te kostbaar geworden. Die tijd besteed ik liever op een productievere manier.”

In de vintage speelgoedgroepen loopt het vol met opkopers (“resellers”) die kopen om te verkopen. De prijzen swingen de pan uit. Hoe verloopt het volgens jou binnen de playmo wereld?

“In de Playmo-wereld is dat niet anders en er hebben de afgelopen jaren daarom ook behoorlijke veranderingen plaatsgevonden. Bij Playmobil is men daarvan op de hoogte en daarom zie je zo nu en dan ook heruitvoeringen verschijnen van collectors – items waar de gemiddelde “reseller” totaal niet blij mee is, zeker gezien de “leuke prijzen” die er dan gehanteerd worden. Zelf juich ik dit toe, omdat op die manier ook de gewone man eens kan genieten van zijn fel begeerde items.”

Ricardo, waarom zijn die Victoriaanse sets zo duur op de secundaire markt? Je zou denken dat Playmobil zo’n succesreeks opnieuw zou uitbrengen.

“In zekere zin probeert men dat ook wel met 1 á 2 sets per jaar, maar de reeks is toch uniek in zijn soort. Victoriaans Playmobil is helaas niet enorm lang in de handel geweest.”

[su_quote cite=”Ricardo Ramos”]Een goede en leuke beurs organiseren en houden is nooit eenvoudig. Ik kan je verklappen dat de verkoop en de diorama’s slechts 20% is van wat een goede beurs dient in te houden.[/su_quote]

Je organiseert ook zelf een beurs. Hoe is de Playmobilbeurs in Oosterhout tot stand gekomen? 

“De reden hiervoor is eigenlijk puur ontstaan uit ruimte gebrek met mede-verzamelaars. Daar waar we begonnen met 4 liefhebbers en waar ik destijds nog in een klein appartementje woonde, is het nu dus uitgegroeid tot een jaarlijks terugkomend spektakel. Elk jaar kwamen er meer liefhebbers bij of die zich herkenden in de liefhebberij. De planning voor een beurs stond al heel lang op de plank, maar werd steeds uitgesteld.”

Oosterhout Playmobil Beurs

Is het evident er ene op te starten?

“Een goede en leuke beurs organiseren en houden is nooit eenvoudig. Ik kan je verklappen dat de verkoop en de diorama’s slechts 20% is van wat een goede beurs dient in te houden. Een simpele slogan die ik ooit hoorde komt van één van mijn Playmo-vrienden. “Joh Ricardo,…. al komen er maar twee !!!” Dat geeft alleen maar aan hoeveel lol en voorpret we bij de opbouw hebben en de sfeer die het geeft op zo’n beurs. Ook de reacties naderhand zijn juist erg voldoening gevend.”

Kun je als laatste nog een anekdote uit de verzamelwereld met ons delen?

“Zo’n 12 jaar geleden alweer was ik in Wolfsburg op een enorme grote Playmobilbeurs. Daar stonden diverse handelaren en verkopers. Eén van hen had een zeldzaam Victoriaanse truck te koop, die één van de diorama-bouwers van dat weekend echt heel graag wilde hebben. De Sealed (gesloten, red.) Box, zoals dat zo mooi heet, zag er echt heel erg mooi uit en de man met lange baard was er zeer trots op dat hij eindelijk een ECHTE liefhebber gevonden had die deze van hem wilde overnemen. Ik stond met verbazing te kijken, want het leek wel zijn kindje, dat hij nu zou gaan afstaan aan een betere verzorger. Vervolgens rukt de Diorama-bouwer de doos ter plekke open en haalt de truck eruit met de woorden “Deze ga ik in mijn diorama plaatsen”. Ik weet het niet zeker, maar volgens mij heeft de man met baard staan huilen.”

Ik dank Ricardo Ramos voor zijn bijdrage.

Wie ook eens in de spotlight wil komen met zijn verzameling, geef me een seintje op info@80sgeek.be.

Sharing is caring.

 

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.