Reviews

Voor U Getest: Playmobil Ghostbusters (Gastartikel)

Dit gastartikel wordt in samenwerking met 80’s fan Vicky Van Hee en Playmobil verzamelaar Stefaan Hugue.

Who You Gonna Call?

Vorige week waren de Ghostbusters sets van Playmobil eindelijk in onze Belgische winkels verkrijgbaar. De term eindelijk mag je vrij interpreteren als “nadat de sets overal ter wereld al weken te koop zijn en we jaloers naar hun foto’s tuurden”.

Als verzamelaars en fans van de film keken wij hier als gezin enorm naar uit. De grote vraag is of het aan onze verwachtingen voldoet.

Voor we alles afzonderlijk bekijken, gooien we een eerste opmerking in de groep. Met het overbekende logo, een coole prent vooraan en de inhoud op de achterkant hebben de dozen een toffe uitstraling. Maar het warning label – dat er in koeien van letters op staat – neemt de fun er een beetje af. Waarom plaatsen ze dat niet gewoon op de zijkant, zodat je de doos kan uitstallen?

Ook jammer dat er geen foldertje bij zit zoals vroeger. Daarop vond je terug welke dozen er bestonden en hoe je ze samen kan opstellen. Misschien is dat de oude Playmobil speler in ons?

9220 Ghostbusters Ecto-1

Playmobil ghostbusters ECTO 1Ecto-1 komt vergezeld met Winston Zeddemore en Janine Melnitz.

Pro: Je hebt wat tijd nodig om het in elkaar te stoppen, maar het eindresultaat is fantastisch. De Ecto-1 is mooi afgewerkt, valt niet uit elkaar, en moet zeker niet onderdoen voor de LEGO versie. Het geluid en de lichten maken het af.

Con: De deuren gaan niet open. Alles moet via het dak gebeuren, wat best een goed alternatief is om de Proton Packs in en uit te krijgen.

Set 9221 Stay Puft Marshmellow Man

Stay Puft Ghostbusters PlaymobilStay Puft reist niet alleen. Ray Stantz met zijn kenmerkende nachtkijkers complimenteert de set.

Pro: Stay Puft Marshmellow Man oogt machtig. Het is prefect om in je woonkamer als decoratie of knipoog naar de jaren 80 te plaatsen.

Con: De rode sjaal is er, in plaats van in reliëf opgenomen, op geschilderd. Niet onoverkomelijk, maar het irriteert.

 

Set 9222 Slimer en Hotdogkraam

Slimer Ghostbusters Playmobil

Pro: Het hotdogkraam herbergt enorm veel extra’s en kleine voorwerpjes.

Het afzonderlijke slijm dat erbij hoort is uit silicone vervaardigd, en kun je overal aan vastkleven. Spontaan denken we aan een scène met Raptors (Jurassic Park) en Slimer.

Con: Een stand voor Slimer is er niet zodat je geen vliegeffect kunt creëren. De groene geest kan nu hoogstens met de vinger gelanceerd worden.

Set 9223 Venkman en Terror Dogs

Peter Venkman, Dana Barrett and Terror Dogs PlaymobilHerkennen we daar Dana Barrett in de set?

Pro: Geen discussie mogelijk. De Terror Dogs zijn zoals ze moeten zijn. Perfect afgewerkt.

Con: In tegenstelling tot Peter Venkman oogt de aanwezige Dana Barrett compleet fout. Waarom draagt ze naast haar paarse oogschaduw een oranje kleed? In de film lijkt het rood. Als je een hele reeks in detail produceert, moet alles getrouw zijn.

Wellicht merken kinderen – ja, want volwassenen kopen uiteraard geen Playmobil –  die er mee spelen nooit het verschil.

Set 9224 Spengler en Geest

Playmobil Ghostbusters Egon SpenglerPro: Hier valt de magie van Playmobil Ghostbusters pas echt goed op.

Let op het Ghostbusters logo op de arm van Egon Spengler. Of de coole accessoires zoals de trap (de val, red.), de PKE – meter en zijn Proton Pack. Dat is met aandacht voor detail gemaakt.

Bijgevoegd zijn twee spoken, waarvan één oplicht in het duister. Spooky.

Dit is de ideale doos om als geschenk te geven en iemand de reeks te laten ontdekken.

Verdict

Dit zijn mooie – en in tegenstelling tot die Deense blokjes – betaalbare sets. Elke fan van zowel de Ghostbusters franchise of de jaren 80 kan hier van genieten.

Kijk echter goed uit waar je ze aankoopt. In de speelgoedwinkels en online kunnen de prijzen enorm verschillen.

ECTO-1 Ghostbusters Hotwheels Playmobil LEGO Kenner

6 reacties

 • RutgerVO

  Volledig akkoord met de pro’s dit is een must voor elke fan. Naar de prijs moet je niet kijken of je nu 160 of 190eur betaald voor alle sets maakt niet uit sws elke euro waard + in een echte toy store dit in de rekken zien staan en dan kopen is gewoon de max net zoals vroeger als kind enig verschil nu moet je zelf de portemonnee openen.
  Bij de cons wil ik echter opmerken waar de jurk van Dana volledig puur rood is in de film? Die is al altijd goud-oranje achtig (srry ken de exacte kleur niet) geweest maar nooit gewoon rood. Dus die con klopt niet. Wat als con dan wel zou kloppen is dat de haarkleur v Dana bruin ipv zwart moet zijn. Detail. Wat ik dan wel opvallend vind en een echte con die ook hier niet wordt vermeld is dat de Ecto-1 zijn voorgrill niet correct is wegens het missen vd merklicensie. Onderste voorlichten moeten er 4 ipv 6 zijn. Een misser v Playmobil zou je kunnen zeggen maar dan was deze set waarschijnlijk ook wat duurder wegens die rechten v cadillac. Nog zo’n onopgemerkt detail, aangezien dit artikel zeer let op de details, is dat de achterklep niet correct opent (recht omhoog ipv zijwaarts open). De deuren openen niet idd jammer maar dak maakt veel goed. Tenslotte nog een misser v Playmo vind ik het afwezig zijn van Gozer ! Die had er toch wel mogen bij zitten bij de Terror Dogs, ipv Egon ghost of in een aparte Gozer temple set. Maar de details zijn hier sws niet het belangrijkste, dit blijven in de eerste plaats toys en geen collectibles.

 • RutgerVO

  @Waxel Gozer temple met bestaand materiaal? Hoe dan met welke sets? ik ruik een uitdaging :p Maak me er eentje ! En het moet erop zijn pak v Gozer moet exact dezelfde zijn als in de film en met trappen en zuilen identiek aan het origineel ! 100% custom het zou uniek zijn. Nee vervolg sets op GB1 komen er niet daarvoor is het te laat ze zijn Gozer gewoon vergeten, mss nog GB2 sets. ps RVO collectables bestaat niet meer failliet na opdoeken Kapaza het zijn harde tijden voor de professionele verkoper 🙁

  • Axel

   @ CEO RVO Collectables. Je kunt het best de Egyptische sets gebruiken. Daar vind je zuilen en grote muren in. Alleen is die run al een tijdje uit, en wordt het 2ehands zoeken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.