Interviews

SID Waves: Terug naar de Commodore 64 met Amicom Records (Kickstarter)

De eerste Commodore 64 – de 64 –  ziet het levenslicht in 1982. Het lijkt een eeuwigheid geleden, maar die herinnering van abstracte graphics en de rudimentaire geluidjes vol tuuts en beeps blijft levendig. High tech. Uren spenderen we aan deze spelcomputer.

Dus wanneer Bruggeling Koen de Brabander me een mailtje stuurt om Amicom Records, Chaos Generator en hun Kickstarter SID Waves – A Vinyl Tribute to the Commodore 64 SID Chip te delen, ben ik meteen verkocht.

Een project dat old school gaming in de kijker brengt en de jaren 80 verheerlijkt? Natuurlijk geef ik dat een podium.

[su_quote cite=”Koen de Brabander”]De Commodore 64 en de jaren ’80 staan voor mij symbool voor ongecompliceerd kind zijn, en genieten van de vriendschap en de weinige zorgen die je op zo’n leeftijd hebt.[/su_quote]

Amicom Records

Wie zijn de mensen achter dit project? 

“Chaos Generator is een projectgroep ontstaan uit samenwerking tussen GeertCheskoVandekerkhof van de Oostendse band Der Klinke, Philippe Lefief van de Brugse band Northern Sadness, en mezelf.”

Chaos Generator Commodore 64

Waar komt het idee vandaan?

“De Commodore 64 en de jaren ’80 staan voor mij symbool voor ongecompliceerd kind zijn, en genieten van de vriendschap en de weinige zorgen die je op zo’n leeftijd hebt. Als muzikant wou ik al langer eens een project uitvoeren waarin enkel maar analoge synthesizers van de jaren ’80 gebruikt worden. Na een avondje brainstormen met twee vrienden, die ook muzikant zijn, beslisten we er gewoon voor te gaan.”

Wat mogen mensen er van verwachten.

“Een schitterende plaat met steengoede muziek! Een eerste track is te beluisteren via www.sidpop64.com (of hieronder – red.). Mooi artwork van Trevor Storey, echt uniek met B.A. van The A-Team en Michael Knight van Knight Rider in de hoofdrol. En voor wie intekent op de Kickstarter-campagne, krijgt gratis extra’s zoals een art print, extra tracks, etc…”

De Jaren 80 waren prachtig

Koen, hoe herinner jij je de jaren 80?

Chernobyl, Reagan, Thatcher, MTVFlodder. Het leven leek zo kleurrijk. Ik herinner me ook nog dat reclame toen erg opkwam. Het was voor het eerst zo nadrukkelijk aanwezig.”

Welke zijn jouw favorieten uit dat decennium?

“Uiteraard de Commodore 64, en de tijdloze stijl van Knight Rider, The A-Team, films zoals E.T., Labyrinth… Allemaal zo iconisch. Het was ook het decennium waarin zoveel razendsnel veranderde. De walkman, de cd, … Het leven veranderde van analoog naar digitaal.”

Commodore 64 Amicom Records

Waarom blijven de jaren 80 zo populair?

“Alles in de jaren 80 had zo’n sterke identiteit. Alles leek zo cool. Denk maar aan Rambo, Mr. T, allemaal coole jongens. Alles straalde zo’n zelfzekerheid uit. Je kon je ook makkelijk identificeren want er was massaal veel branded speelgoed en merchandise.”

De huidige generatie heeft volgens mij echter vaak een vertekend beeld. 

“Geen idee… Maar ik weet zeker dat als hun kids later naar dit decennium zullen kijken het er voor hen ook vreemd zal uitzien. Ik denk als je er niet bij was, je het niet helemaal kunt vatten. Persoonlijke herinneringen doen ook veel, natuurlijk.”

Die herinneringen houden ons levend, Koen. Je dweept met het gamen in je jeugd. Game je nu nog? 

“Jazeker, op C64, (mini-)NES, XBOX360 en PS4. Niet dat ik een hardcore gamer ben, eerder recreatief. ”

Is gaming nu beter?

“De kwaliteit van een game hangt volgens mij volledig af van de kwaliteit van de gameplay. Ik kan me evenzeer amuseren met een 8-BIT classic, dan met het laatste grafische pareltje op de PS4, op voorwaarde dat de gameplay goed zit. Voor mij is dat het enige wat telt. En je ziet de mix vaak opduiken tegenwoordig. Kijk maar naar Thimbleweed Park, de nieuwe game van Ron Gilbert, maker van classics zoals Maniac Mansion en Secret of Monkety Island. Een vette aanrader!”

Amicom records Commodore

 

Alle informatie over de kickstarter van Chaos Generator vind je hier terug. 

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.