Televisie

David Hasselhoff Voor Dummies

Belangrijke boodschap van algemeen nut: David Hasselhoff is het grootste entertainment icoon ter wereld. U stelt geen vragen, maar wij geven toch antwoorden.

david-hasselhoff-202239518_tjrt.640

Don’t Mess With The Hoff

Wie is David Hasselhoff?

Prachtig, de perfecte vraag om mee te starten. David Hasselhoff is een Amerikaans acteur, producer, zanger en all-round televisie fenomeen.

Hoe ken ik hem nog?

Hij is ook bekend onder aliassen als The Hoff, Hoffmeister of dienen van Knight Rider.

Waarom moet ik mij dit aantrekken?

Omdat het aanbrengen van cultuur één van de kernboodschappen van Geekster is, en David Hasselhoff is cultuur met de grote C.

Hasselhoff Knight RiderVertel me dan hoe hij bekend is geworden.

Het grote publiek leerde de jonge acteur als Michael Knight in de cultreeks Knight Rider, één van de populairste televisieprogramma’s in de jaren 80, kennen.

De pratende auto…

Yes, die pratende auto heet KITT, en samen met zijn chauffeur verblijden ze 4 seizoenen lang menig kijker.

Maar is de auto niet de hoofdreden van deze serie’s succes?

Daar lopen de meningen uiteen. Critici geven je gelijk, maar volgens David Hasselhoff ligt het succes aan zijn vertolking. The Hoff is alwetend, dus volgen we zijn visie. Hij was bovendien zeer slim om dit succes te verzilveren.

Hoe bedoel je?

Naar het einde van de reeks bracht hij de single Looking For Freedom, begeleid door een videoclip vol beelden uit Knight Rider, uit. Ka-ching, want het werd een dikke nummer 1.

Is hij een getalenteerd zanger?

Laat ons zeggen dat hij een fantastisch entertainer is. Zijn zangtalent is op zijn minst uniek en fascinerend te noemen.Maar hij wist op dat moment niet dat zijn debuutsingle hem in een cultureel icoon zou transformeren.

Ik wist het ook niet, maar ik vrees dat je het me zal vertellen.

31 december 1989. Noteer het als een feestdag in The Hoff Calender.  De Val van de Muur blijft één van de belangrijkste historische gebeurtenissen, en niettemin omdat held er in zijn zondags beste kostuum zijn lied zingt. Geniet maar van deze oude nieuwsbeelden.

Tot op heden kan hij in Duitsland niets verkeerd doen. Hij bracht er het leeuwendeel van zijn platen en cd’s uit, en werd een graag geziene gast op televisie.

Daarna stopte hij wellicht met acteren om zich volop op zijn zangcarrière te gooien?

Neen, nog groter succes stond om de hoek te wachten.

Forever and always I’m always here!

Hasselhoff Baywatch

Dat ken ik. Baywatch! Met alle babes!

Wederom gelijk, in Baywatch geeft onze held maar liefst 10 seizoenen lang gestalte aan de strak gespierde Mitch Buchannon, het hoofd van de plaatselijke lifeguard afdeling. Als dit hem niet valideert als succesvol televisiester…

Strak gespierde?

…oké, hij hield de buik in tijdens de opnames.

Neen, maar net als bij Knight Rider keken mensen toch niet voor hem?

Details. Toen men de reeks niet voor een tweede seizoen wou vernieuwen, werd het geannuleerd. Maar… zo bleek dat Baywatch in de herhalingen heel wat kijkers  kon bekoren, en nam The Hoff het roer in handen.  De serie werd geherlanceerd en hij werd de executieve producer van de reeks. Samen met zijn collega’s begreep hij dat de reeks niet meer nodig had dan zon, zee en strand. En babes die in rood badpak tijdens muzikale montages rondjoggen.

Baywatch werd een succes.

Een immens succes. Op het hoogtepunt van haar roem was ze het meest bekeken programma ter wereld, en maakte van hem een multimiljonair. Baywatch introduceerde de wereld trouwens ook aan heel wat vrouwelijk schoon.

Baywatch-Cast-297x300Vertel, vertel.

Yasmine Bleeth, Erika Eleniak, Carmen Electra, Geena Lee Nolin, Nicole Eggert, Alexandra Paul zijn maar enkele voorbeelden. Maar de grootste roem was voorPamela Anderson weggelegd. Die werd een megaster.

En internationaal sexsymbool.

Allemaal dankzij David Hasselhoff.

Er kwam geen einde aan zijn succes?

Helaas, met Baywatch Nights grepen ze te ver. Dat flopte qua kijkcijfers. Ook de kernserie hield er daarna mee op.

Nick Fury HasselhoffHoe verging het David na de Baywatchjaren?

Wisselvallig. Een remake van Knight Rider werd na een pilootaflevering ondanks de hoge kijkcijfers jammer genoeg afgevoerd. Maar het is zijn rol als Nick Fury in Nick Fury: Agent of S.H.I.E.L.D. (1998) dat zijn veelzijdigheid als acteur illustreert.

Wacht. De Nick Fury van de Marvel Cinematic Universe?

Diezelfde. Samuel L. Jackson probeert het wel, en hij bedoelt het goed, maar hij is geen Hoffmeister. Daarvoor mist hij charisma en coolness. Daarna werd even wat stil. Hij daagde op als jurylid in verschillende talentenjachtshows en lanceerde zijn eigen online gamesite.  Als product kent hij zijn waarde verdraaid goed.

Die is…

Hoe meer hij zichzelf te zeik zet, hoe liever zijn fans dat hebben en hoe legendarischer hij wordt. Hij brengt alles, van acteren tot zingen, zo heerlijk over the top dat het aanstekelijk werkt. Denk maar aan zijn cameo’s in Spongebob Squarepants, Click of Dodgeball: A True Underdog Story.

Of denk maar aan de videoclip van Hooked On A Feeling. Zo fout dat het fantastisch wordt. De minder getalenteerde Nicolas Cage zie ik het hem niet nadoen.

Kopen mensen dit?

Vergis je niet. In 2006 werd een heuse webcampagne in het leven geroepen om The Hoff terug op nummer 1 te krijgen. Kort daarna bracht hij het heerlijke Jump In My Car uit.

Het werd een nummer 1 hit?

Neen, het strandde in de Britse hitlijsten op nummer 2. C’est la vie.

Family Man

Ooit zag ik een clip op …

Stop, ik onderbreek je hier even. Je alludeert wellicht op zijn befaamde “dronken” uitspatting.

Ja…

Luister. Alles is compleet uit zijn context gehaald. Hij had wat verkeerd gegeten, en het beviel hem duidelijk niet. Zijn dochter, een verwend nest dat haar vader onder druk wou zetten, filmde het allemaal en plaatste het op het internet. Schandalig, ja, maar ook in de beste gezinnen gaat het eens minder. De pers sprong er op en hij werd ten onrechte aan de schandpaal genageld.

Ik had zo nooit bekeken. Bedankt om me de waarheid te vertellen.

Graag gedaan.

Waar vind ik meer informatie rond mijn nieuwe idool?

Als je meer wil weten over onze megaster surf je best naar de officiële fansite.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Geekster (19/01/2015).

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.