Uit De Kast

Uit De Kast “Hot Toys” Gerbrand Gerritsen

[su_quote cite=”Gerbrand Gerritsen”]Die dag op de beurs twee jaar terug heeft het vuur ontstoken en nu zijn we total loss.[/su_quote]

Hot Toys. Als er over hoog kwalitatieve figuren wordt gepraat, valt steeds de naam Hot Toys. Gerbrand Gerritsen, beheerder van facebookgroep Collectible Freakz Benelux, praat er graag over. Gelukkig voor ons is hij ook bereid uit de kast te komen en zijn verhaal rond verzamelen met ons te delen. En eerlijk gezegd mogen we spreken van “hen”, want de verzameling is een gezamenlijke hobby met zijn vriendin Natalie van Ommen. Een educatieve aflevering van Uit De Kast, en we starten met onze bekende openingsvraag.

Wat verzamelen jullie?

“Wij verzamelen 1/6 high end collectible action figures en soms een mooie statue.”

Gerbrand Uit de Kast Hot Toys BatmanHoe lang doen jullie dit al?

“Het echte verzamelen is pas twee jaar aan de gang.”

Wat behoorlijk recent is.

“Ik werd door een maat van mij over een beurs genaamd F.A.C.T.S. getipt en hij dacht dat wij dat wel leuk zouden vinden. Nu, het was ook geweldig. We hadden nog nooit zoiets meegemaakt en het voelde als een soort thuiskomen. Dat klinkt misschien zweverig, maar het is in feite wel zo, want je voelt je er zo op je gemak. Het is iets wat altijd in mij heeft gesluimerd, maar niet echt begrepen werd door de omgeving. Je zit je al snel met een schaamtegevoel en komt er niet uit. Die dag op de beurs twee jaar terug heeft het vuur ontstoken en nu zijn we total loss.”

Iets gekocht die dag?

“We zijn de dag geëindigd met een kofferbak vol goodies. Zoals ik zei verzamelen we nog niet zo lang, maar we zijn wel erg fanatiek met onze hobby bezig.”

Als ik de verzameling zie, en alle aanwezige details, durf ik van een obsessie praten.

“Misschien is het dat inmiddels wel. Voor mij gaat het vooral om het stukje jeugdherinnering. Die figuren zijn zo mooi en gedetailleerd, en soms lijken de personages uit je jeugd rechtstreeks uit de film je woonkamer binnen gestapt. Die gedetailleerdheid spreekt mij persoonlijk enorm aan.”

Gerbrand Uit de Kast Hot Toys Terminator

Welke zijn je favoriete figuren?

“De liefde gaat vooral uit naar Terminator, Alien en Predator, maar ook de filmgerelateerde figures en/of statues uit de jaren ’80 en ’90. Dat is echt naar de kinderjaren terugkeren. Dan herinner ik me nog goed hoe ik met m’n pa op de bank met een zakje chips naar de actiehelden van toen keek.”

Welke figure springt er voor jou persoonlijk echt uit?

“De Terminator DX 13. Dit is de heel kleine versie van mijn jeugdheld uit mijn favoriete film of all timeTerminator 2. Deze versie is voor mij de meest iconische uitvoering die er van hem tot nu toe is. Ik kan hier uren naar staren. Omdat ze gemakkelijk te poseren zijn, kijk ik vaak of ik hem dan weer in een andere iconische pose kan plaatsen.”

[su_quote cite=”Gerbrand Gerritsen”]Dat is echt naar de kinderjaren terugkeren. Dan herinner ik me nog goed hoe ik met m’n pa op de bank met een zakje chips naar de actiehelden van toen keek.[/su_quote]

Waar verschilt een Hot Toys van alle andere figuren in dat formaat?

“Bij Hot Toys ben je eigenlijk altijd verzekerd van kwaliteit en detail. Soms zitten er figures tussen die wat minder zijn, maar persoonlijk zie ik dat wij Hot Toys verzamelaars zo ontzettend verwend zijn, dat we niks anders dan het beste verwachten. Ze zijn vaak diegene die figures maken die de massa aanspreken. Marvel en momenteel Star Wars zijn erg hot. Wil je wat anders, dan moet je vaak wel uitwijken naar een ander merk.”

Gerbrand Uit de Kast Hot Toys

Komen andere merken ook in hun buurt?

“Vaak is het hit or miss. Maar er zijn er enkele die je best in de gaten houdt. Star Ace Toys met hun Harry Potter of ThreeA met hun nieuwe TMNT enTransformers. Threezero is dan een topper met hun aankomende Walter White figure uit Breaking Bad.”

Om naar de Hot Toys terug te keren. Je hoort soms verhalen van mindere kwaliteit in plasticproducten. Hoe loopt het bij Hot Toys?

“Dit is goed gebleven. Natuurlijk zitten er qua likeness verschillen in, of krijgt een character een andere hoeveelheid accessoires. Dat valt het meeste op momenteel. De prijs wordt duurder en duurder, maar de hoeveelheid extra’s per figure vermindert. Kijk, de meeste verzamelaars poseren graag hun Hot Toys, maar als de accessoires wegblijven dan valt er vrij weinig te poseren.”

Heb je tips voor beginnende verzamelaars van Hot Toys? Waar ze op moeten letten, welke reeksen interessant zijn, …

“Het eerste wat me te binnen schiet: laat je niet gek maken en houd je hoofd cool. Er is zoveel te krijgen en de markt is overvol met figures. Ze zijn allemaal erg gaaf en gedetailleerd. Maak voor jezelf dus de keuze wat je het meest aanspreekt en waar je hart ligt. Dit doe ik ook nog.”

Je kan makkelijk iets links laten liggen?

“Neem nu de nieuwe Hulk Hogan figure van Storm Collectibles. Erg gaaf, maar past totaal niet in de huidige verzameling, dus ik ga die overslaan. Dus als je iets leuks ziet of een aankomende pre-order leest, stel jezelf altijd die vraag. Heb ik hem echt nodig? Past ie in mijn huidige verzameling? Anders is het hek snel van de dam.”

Gerbrand Uit de Kast Hot ToysWat is het voordeel van pre-orders?

“Zo weet ik zeker dat ik het niet misloop en op de secundaire markt de hoofdprijs niet hoef te betalen.”

Het heeft bij mij even gekieteld om hun Albator aan te schaffen, maar de realiteit van de prijs won het van jeugdsentiment. Bestaat er een minder prijzige instap voor Hot Toys of hebben alle figuren standaardprijs?

“Dat is een lastige vraag, want wat is een minder prijzige instap? De huidige prijs voor een gloednieuwe figure ligt eigenlijk nu op 250 EUR en hoger. Ga je de secundaire markt op, dan zijn er echt wel leuke figures te krijgen voor minder. Wacht gewoon je kansen af. Ik herhaal nogmaals, er zijn andere fabrikanten die qua kwaliteit niet veel onder doen en ook erg het proberen waard zijn. Dus staar je niet blind op dat ene merk.”

Je bent de gedroomde gast om het te vragen. Waarom melken ze het personage Iron Man uit? Ik kan het aantal verschillende figuren niet langer bijhouden.

“Ja, dat is een leuke vraag en ook altijd een hot topic binnen de community. Uitmelken? Eigenlijk wel. Maar vergeet niet dat Hong Kong de hot spot voor deze markt is en Iron Mans daar immens populair zijn. Mensen staan bij wijze van spreken in de rij om de volgende te pre-orderen. Vanuit business standpunt snap ik het volkomen, want het verkoopt als een malle. Het uitmelken zit hem volgens mij in de repaints. Leuke nieuwe armors vind ik best tof en is dus ook echt ”anders”, maar het telkens een ander kleurtje geven of opnieuw een “die cast versie” te maken van iets bestaand, betreur ik wel erg.”Gerbrand Uit de Kast Hot Toys

Volgens de laatste googlesearch zijn er momenteel 51.

“Dan zie ik liever dat een andere franchise wat meer liefde krijgt. Gelukkig komen die er ook wel, maar in mindere mate. Neem nu de onlangs gereleasde Marty McFly (Back To The Future, red.), John matrix en de nieuwe Predator.”

Ik vermoed dat er binnen jullie segment minder geruild wordt.

“Eigenlijk alleen kopen en heel soms verkopen. In deze wereld wordt niet veel geruild, want vaak gaat het om grote bedragen. Dan krijg je een beetje het gevoel van vroeger op het schoolplein van het tegelijk oversteken met ruilen, en veel mensen durven die gok niet snel te wagen.”

Maar de Facebookgroep helpt verzamelaars wel om met elkaar in contact te komen.

“We hebben die pas anderhalf jaar terug opgericht en die is inmiddels dusdanig groot, dat er ook een verkoop afdeling is. Daar zijn we redelijk actief. Verder struinen we eBay en Marktplaats af op zoek naar leuke goodies en figures.”

Doe je veel beurzen aan?

“Als ik enigszins kan, ga ik zeker naar alle beurzen. Maar dit is uiteraard afhankelijk van mijn werkrooster en budget. Ik ken mezelf. Als ik op een beurs rondloop, dan voel ik me als een kind in een snoepwinkel en moet en zal ik met iets naar huis gaan. Dus als ik weinig of niks te besteden heb, dan blijf ik liever thuis. Op beurzen is het ook altijd leuker om met medeverzamelaars af te spreken. Binnen Collectible Freakz heb ik trouwens veel mensen leren kennen, waarvan ik velen ook vrienden kan noemen.”

Wat beschouw je als grote miskopen of teleurstellingen?

“Eigenlijk is er nog nooit een figuur echt tegengevallen. Teleurstellend was wel mijn poging tot customising. Doordat van bepaalde characters geen figures bestaan, had ik ooit de ingeving om aan custom figures te beginnen.”

Gerbrand Uit de Kast Hot ToysIs niet zo evident. Or so I’m told.

“Het leek op het eerste zicht erg makkelijk, maar viel in de praktijk zwaar tegen. Of bepaalde vereiste items zijn niet te krijgen, of ze zijn te duur. Mijn uiteindelijk resultaat was niet goed. Bij Hot Toys draait alles om detail en display. Dus ben ik dan ook maar even gestopt.”

Laat ons afsluiten met je Holy Grail.”

“Een Custom Bust van The Frozen Cop uit Terminator 2. Destijds gespeeld door Robert Patrick en gemaakt door de inmiddels overleden Masterpiece Maker Sam McCain. Gezien die dus niet meer gemaakt wordt, zal de waarde alleen maar toenemen.”

Daar hangt wellicht een mooi prijskaartje aan vast.

“Destijds 800 EUR alleen al om te maken. Dat is los van douane en shipping. Je wilt de huidige prijs niet eens weten, haha.”

Wil je zelf eens in de kijker staan, en je verzameling met de wereld delen? Geef een seintje op info@80sgeek.be. De wereld is je oester.

Nood aan meer High End?

Uit De Kast: “May The Force Be With” Gerry Derboven

Uit De Kast: “Sideshow” Jakou Maes

Uit De Kast” Darth Vader” Davy Segers

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.