Uit De Kast

Uit De Kast: “Darth Vader” Davy Segers

Je hoeft de mancave van Davy Segers, Events- en PR medewerker van Teekay-421, maar één keer te aanschouwen om onder de indruk te zijn. Strak, georganiseerd en overzichtelijk. Deze ruimte is af. Bangelijk af eigenlijk.

In deze Uit de Kast praat Davy gepassioneerd en overtuigd over wat verzamelen voor hem betekent, hoe hij verzamelt en hoe hij alles uitstalt. Want daar heeft hij een zeer onwrikbare mening over. Maar zijn betoog klinkt zo logisch dat ik na ons gesprek mijn eigen cave op een andere manier ben gaan bekijken.

[su_quote cite=”Davy Segers”]Ik heb alles van Star Wars, zonder alles te moeten verzamelen.[/su_quote]

Davy, je verzamelt Star Wars. Maar waarop spits je je toe?

“Ik spits mij vooral toe op Action Fleet van Galloob (collecties 1997 tem 2002), Clone Wars Animated (collectie 2003), The 30th Anniversary Collection (collectie 2007 tem 2008, enkel de McQuarrie Concept figuren), The Clone Wars (collectie 2008 tem 2013), The Black Series 6” (2013 tem heden) en Gentle Giant The Clone Wars Animated beelden.

Davy Segers Star Wars Black

Wat me opvalt is dat je de Kenner Vintage reeks niet vermeld. Voor veel Star Wars verzamelaars vormt dat een basis.

“De reden is heel simpel. Toen ik, in 1997, begon met verzamelen vond je de Kenner Vintage reeks niet meer in de speelgoedwinkels, ik ging nog niet naar beurzen, gespecialiseerde winkels waren er amper in mijn regio en van het internet was zelfs nog geen sprake. Toen waren, voor mij, die figuren gewoon onvindbaar. En de reden dat ik ze nu ook niet verzamel is dat ik al mijn collectibles enkel wil kopen in een ongeopende verpakking.”

Dat lijkt niet evident.

“Ik weet dat ik het mezelf moeilijk maak maar voor mij bestaat er niets leukers dan een figuur, waar ik lang heb moeten achter zoeken, uit de verpakking te halen en een plaats te geven in mijn mancave. Het moment wanneer ik een figuur uit de verpakking haal is als een geest bevrijden uit zijn lamp, een magisch gevoel en een wens dat uitkomt! Een gevoel dat ik bij het kopen van loose figures nooit ga hebben, de magie is er daar al af”

[su_quote cite=”Davy Segers”]Het moment wanneer ik een figuur uit de verpakking haal is als een geest bevrijden uit zijn lamp, een magisch gevoel en een wens die uitkomt![/su_quote]

Hoe maak jij dan een keuze wat je wel en niet verzamelt?

“Dat is de bekende vraag waarmee elke verzamelaar op een gegeven moment mee wordt geconfronteerd. Ik geef eerlijk toe dat ik daar een aantal jaar geleden ook heb mee geworsteld. Toen ik, in 1997, Star Wars begon te verzamelen kocht ik alles wat maar met Star Wars te maken had. Alles wou ik hebben, ook al waren het repacks. Maar op een gegeven moment begon mijn collectie zo groot te worden dat ik niet alles meer kon uitstallen.”

Davy Segers Star Wars Corner

Dat klinkt heel bekend.

“Ik had in die tijd nog niet de luxe om een Star Wars mancave te hebben, waardoor er meer in dozen zat dan was uitgestald. Uiteindelijk heb ik van mijn verzamelhart een steen gemaakt. Mijn hele collectie heb ik op de vloer uitgestald, ben er voor gaan zitten en heb me de vraag gesteld: “Welke figuren zijn de leukste, de mooiste, de origineelste en hebben misschien wel een emotionele waarde voor mij?”

Kwam het moment van Zen?

“Na al deze dingen op een rij gezet te hebben was mijn keuze sneller gemaakt dan ik ooit had durven denken en kwam ik uit bij de reeksen die ik eerder al vermelde. Uitzondering is The Black Series want die zijn pas veel later uitgekomen, maar ook hier heb ik lang moeten nadenken of ik de lijn zou volgen of niet trouwens.”

Waarom is dat?

“De keuze om ze te verzamelen is een moeilijke geweest want het was weer een volledige reeks die ging uitkomen en waar ik plaats moest voor maken. Aangezien ik vooral voor animated style ga heb ik niets van ‘realistische’ figuren, wat de doorslag heeft gegeven om de lijn te volgen. Tenslotte is die reeks knap afgewerkt, beschikken de figuren over veel poa (points of articulation – red.) en leukste van al is dat ik, op een logische wijze, alles nu van Star Wars heb zonder alles te hebben moeten verzamelen.”

Deze mag je mij eens uitleggen.

“In mijn collectie vind je Star Wars art (McQuarrie Concept figuren), Star Wars voertuigen (Action Fleet), Star Wars Animated series (The Clone Wars figuren) en realistische figuren (The Black Series 6”) terug. Alles dus.”

Wat is een Collectible?

Davy Segers is heel vocaal als het over zogenoemde collectibles of verzamelstukken gaat. Hij zegt waar het op staat en neemt geen blad voor de mond. 

Davy Segers Star Wars 12The floor is yours. Wat maakt een collectible een collectible?

“Hier gaat het voor mij om keuzes maken en gezond boerenverstand te gebruiken. Het is niet omdat er Star Wars op iets gedrukt staat dat dit ook direct een collectible is. Voor mij is een echte collectible iets dat ook letterlijk deel is van een groter geheel, een waarde heeft en geen eendagsvlieg is.”

Dat kun je tegenwoordig niet meer wegdenken. Alles vliegt van de productieband.

“Grootste probleem, volgens mij althans, is de hype die telkens volgt op een nieuwe film of serie van Star Wars.. Het is geen geheim dat Star Wars spullen veel geld kunnen opbrengen. Bedrijven spelen hier op in en laten de marketingmolen draaien door op alles Star Wars te vermelden. Ik koop ook wel eens een keukenrol, zakdoekjes of glazen van Star Wars maar dit zijn voor mij gewoon leuke hebbedingen. Het zijn gebruiksvoorwerpen en ze geven een weerspiegeling van mijn interesse, maar ik ga die dingen niet aanschouwen als een collectible en een plaats geven in mijn mancave zoals sommigen wel doen. Ik heb echt compassie met mensen die in de Aldi, Kruidvat, Action of Carrefour een stickerboek, zakdoekjes, keukenrollen of koekjes van Star Wars kopen, en hiervan fier foto’s online posten omdat ze een collectible hebben.”

Is dat dan zo erg, Davy?

“Zonder het te beseffen maken ze zich belachelijk tegenover verzamelaars met jaren ervaring. Ze hebben totaal niet nagedacht waaraan ze beginnen, hebben geen benul hebben van de term collectible of wat echt verzamelen is. Hoogst waarschijnlijk laten ze zich nog door verkopers in het zak zetten. Dit zijn dezelfde mensen die op zolder achter Star Wars items zoeken om deze dan te verkopen met het gedacht “het is Star Wars dus het is geld waard”.”

Wat raad je die mensen aan?

“Ga eens luisteren bij verschillende mensen die al jaren verzamelen!”

Davy Segers Star Wars 10

Davy’s mancave

Eén van de hoofdredenen waarom ik Davy contacteerde was omdat ik zo onder de indruk van zijn mancave was.

Je mancave is fantastisch opgebouwd. Je blijft er naar staren.

“Leuk om te horen maar het is een heel puzzelwerk geweest om ze te krijgen zoals ze nu is. Ik ben letterlijk van uit een plan begonnen en ik raad dan ook iedereen aan die een soortgelijk project wil beginnen om dit ook te doen.”

[su_quote cite=”Davy Segers”]Ikzelf ben een freak om mijn mancave en collectibles. Er komt niemand in tenzij ik erbij ben, de deur is altijd dicht en elke maand wordt alles afgestoft, figuur per figuur, om dan met een lat alle figuren terug op zijn plaats te zetten.[/su_quote]

Praat me eens door de genomen stappen?

“Nadat onze architect de plannen van ons huis had afgeleverd, kreeg ik direct zicht op de afmetingen van de kamer waar ik mijn mancave wou hebben. Dit gebruikte ik dan ook als basis voor het verdere ontwerp. Dat begint met schetsen maken van hoe mijn mancave er moest uitzien, wat waar zou komen en wat makkelijk was voor het plaatsen van elektriciteit. Eenmaal dat gedaan was kon ik aan de inrichting beginnen. Daarvoor maakte ik gebruik van een donkerblauwe pastelkleur voor de muur waar de televisie moest komen, een lichter blauwe pastelkleur voor de andere muren en als laatste gebroken wit voor het plafond.”

Je hebt heel bewust voor die pastelkleuren gekozen?

“De reden dat ik één muur in donkerblauw heb gedaan was omdat ik van plan was aan die muur met LED verlichting te werken en omdat ook de televisie daar zou komen. Dit geeft een leuk effect omdat zowel de LED verlichting als de televisie er uitspringen maar toch in het geheel opgaan.”

Davy Segers Star Wars The Force Unleashed Television Corner

“Na het schilderen van de muren begon het zoek- en meetwerk voor de meubels. Dit was de moeilijkste klus want ik wou zoveel mogelijk collectibles plaatsen zonder de kamer overvol te laten lijken. Uiteindelijk na veel meet -en rekenwerk heb ik al mijn meubels en wandplanken bij IKEA gevonden, en heb ik ze geplaatst zoals ik het voor ogen had.”

Het lijkt inderdaad niet overvol.

“Elke mm in mijn mancave is zodanig gebruikt dat mijn volledige verzameling van Star Wars uitgestald staat zonder dat dit een rommelig of overvol effect heeft. Ik moet toegeven dat ik de smaak te pakken heb voor het inrichten van een mancave. Ik maak al stilletjes plannen om de kamer van mijn dochter, die nog groter is, in te pakken en voor haar een studio te maken op onze zolder.”

Je hanteert wel een ijzeren discipline.

“Ikzelf ben een freak om mijn mancave en collectibles. Er komt niemand in tenzij ik erbij ben, de deur is altijd dicht en elke maand wordt alles afgestoft, figuur per figuur, om dan met een lat alle figuren terug op zijn plaats te zetten.”

Met de lat….

“Elke figuur staat op 4,5 cm van de rand en tussen elke figuur is er een plaats voorzien van 2 cm, rekeninghoudend met de items van het figuur. Elke collectie staat ook in een bepaalde volgorde: mijn McQuarrie concepts en The Clone Wars 2008 tot en met 2013 staan in volgorde van nummering zoals ze zijn verschenen. Mijn Action Fleet, Clone Wars 2003 en Black Series 6” figuren staan in volgorde van verschijnen in de films. Het grote voordeel van dit alles is dat ik perfect weet welke figuren ik heb, welke ik nog zoek en ik niet het risico loop dat mijn collectibles door stof worden beschadigd (bv ingevreten).”

Davy Segers Star Wars The Force Unleashed

Vergeef me. De vraag stellen is een discussie starten. Wat stoort je aan andere caves?

“Stof en geen structuur! Ik herhaal, ik ben een freak op dat gebied, maar als ik andere verzamelaars hun foto’s bekijk kriebelt het bij mij om hun collectie onder handen te nemen. Alle figuren staan door elkaar, er liggen overal dozen en lagen stof. In mijn ogen geeft dat een beeld van een verzamelaar zonder respect voor zijn verzameling. Ik begrijp dat er mensen zijn met een zodanig grote verzameling dat ze de moed niet meer hebben om een werkwijze zoals de mijne toe te passen. Maar door een schema toe te passen om wekelijks één deel van de verzameling af te stoffen en op orde te zetten kom je ook al een heel eind verder dan er gewoon niets aan te doen. Vandaar ook dat ik dikwijls de term luie verzamelaar, iemand die zijn verzameling niet onderhoud, en actieve verzamelaar, iemand die zijn verzameling wel onderhoud, gebruik.”

Wat zijn je favoriete stukken?

“Altijd een moeilijke vraag. Elk stuk is een favoriet anders zou ik ze niet in mijn verzameling hebben. Maar om toch een antwoord te geven op uw vraag ga ik niet mijn favoriete stukken opsommen maar wel mijn favoriete collectie en dat is zonder twijfel mijn Action Fleets.”

Davy Segers Star Wars Galoob

Waarom?

“Met Action Fleet is het allemaal begonnen. Mijn eerste collectible dat ik ooit kocht was Battle Pack #03 Aliens & Creatures. Ik vond dit een fantastische set omdat je ook alles – voertuigen, figuren, creatures – had. Tot op vandaag vind ik het nog altijd heel spijtig dat ze met deze lijn gestopt zijn. Ik blijf elke dag hopen dat ze bekend maken dat Action Fleets terug in productie gaat.”

Aan welke aankoop heb je de mooiste herinnering?

“Niet noodzakelijk aan een aankoop. Maar ik heb wel een speciale en heel mooie herinnering aan mijn dochter en Star Wars. Toen in 2012 bekend gemaakt werd dat George Lucas Star Wars aan Disney had verkocht was er op VTM een uitzending over de films. Op een bepaald moment word er een foto getoond van Darth Vader. Mijn dochter, die toen 3 was, zag het ook op de televisie verschijnen, liep er naar toe, wees naar de afbeelding en zei “Papa!”. Een onvergetelijk moment!”

Davy Segers Carbonite Han SoloHeb je nog een Holy Grail?

“In principe is elk figuur dat in mijn collectie ontbreekt een Holy Grail maar om het over één specifiek item te hebben kan ik wel zeggen dat ik mijn Holy Grail, na jaren zoeken, een paar maanden geleden van mijn goeie vriend Jan heb gekregen: de op schaal gemaakte Han Solo in Carbonite Rug. Mijn geluk en blijdschap konden niet op toen hij hier mee aankwam. Ik ben hem eeuwig dankbaar!”

A Galaxy Far, Far Away

De vraag is nog niet gesteld. Wat is je favoriete film uit de cyclus?

“Ik heb niet één maar drie favoriete films. Revenge Of The Sith, The Empire Strikes Back en Return Of The Jedi. Deze films zijn behoorlijk zwaar qua verhaal en onthullingen waardoor de volledige saga echt aan elkaar hangt. Maar ik moet wel zeggen dat mijn passie voor Star Wars niet is begonnen met deze films.”

Vertel. 

“Het begon met de The Ewok Adventure films Caravan of Courage en Battle for Endor.”

Zegt hij zonder blozen.

Ik was op dat moment 4 jaar. De Kenner Vintage figuren van Return of the Jedi waren nog steeds te koop in de plaatselijke speelgoedwinkel en ik heb toen de Ewok Chief Chirpa cadeau gekregen. Ook al wist ik nog niet wat Star Wars was, laat staan verzamelen heeft dit figuur altijd iets speciaal betekent voor mij. Het was men lievelingsspeeltje dat ik overal mee naartoe nam. Het is best grappig om er aan terug te denken, maar in zekere zin was dit figuurtje mijn ticket naar een toekomst in de verzamelwereld van Star Wars, zonder dat ik het toen besefte.”


Davy Segers Star Wars shelfporn
Davy Segers Star Wars 11
Davy Segers Star Wars Tie Fighter Black Series

Alle foto’s zijn eigendom van Davy Segers en mogen niet zonder toestemming worden verspreid.

Meer Star Wars in Uit de Kast vind je hier:

Uit de Kast: “Star Wars” Tom Wintmolders

Uit De Kast: “Padawan” Koen Mathyssen

Uit De Kast: “BeLUG” Kris Geysen

Uit De Kast: “80s” Alex Rens

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.