Uit De Kast

Uit De Kast: “De LEGO expert” Peter De Smet

De kans is groot dat je Peter De Smet kent. In de Vlaamse pers unaniem bewierookt als de LEGO-expert promoot hij het verzamelen van de kleine Zweedse blokjes waar hij kan.

[su_quote cite=”Peter De Smet”]LEGO heeft het goed door dat Star Wars een melkkoe geworden is.[/su_quote]

Maar voorheen was hij net als mij een eenvoudige blogger. Meer nog, in het begin – we begonnen quasi op hetzelfde moment bij Geekster – klikten we totaal niet. Misschien verschilde onze persoonlijke manier van profilen te veel. Maar dat kwam uiteindelijk goed. Ik durf zeggen dat het wederzijds respect groeide. Van mijn kant toch. Ik was vooral onder de indruk van zijn eigenzinnige manier van schrijven. Met Ja, Ik ben 38 jaar en ik verzamel LEGO, een stuk waar ik nog steeds gemeend jaloers op ben, schreef hij zich vervolgens de eeuwigheid in.

“Het zijn Deense blokjes”.

Weet ik. Maar LEGO doet me steeds aan Ikea bouwpakketten denken, en die zijn Zweeds.

“Ah ja, op het einde heb je altijd nog ’n paar elementjes op overschot.”

Het is een schande. Je betaalt meer om dan nog zelf je speelgoed in elkaar te stoppen. 

LEGO Selfie Peter De Smet

Peter Loves LEGO

Jij steekt niet onder stoelen of banken dat je LEGO Star Wars je voornaamste dada is. We zijn quasi generatiegenoten, dus ik neem aan dat je als kind ook een Star Wars fan was.

“Als kind was ik eigenlijk vooral bezig met de LEGO ridderdozen en ook Playmobil. Ik was toen nog niet echt bezig met Star Wars. Ik had de films ook nog nooit gezien. Ik ben van 1976, ik was toen nog te klein om Star Wars bewust mee te maken toen die in 1977 uitkwam. Bij Return Of The Jedi was ik 7. Te jong om zo’n films te mogen zien. En daarbij, ik kwam uit een klein dorp, we gingen 1 keer per jaar naar de bioscoop, en enkel wanneer er een Disney film speelde. Toen in 1997 George Lucas zijn Star Wars Special Edition uitbracht, kon ik voor het eerst Star Wars zien. Eigenlijk ben ik blij dat ik zolang gewacht heb, want zo kon ik het voor het eerst zien in de bioscoop! Wat een belevenis.”

Star Wars hoor je op groot scherm te zien. Ik mis die eerste periode vol toys en merchandise.

“In de jaren ’80 zag ik wel het KENNER speelgoed in de winkels liggen. Vooral die AT-AT prikkelde mijn fantasie. En die grote baardaap (Chewbacca). Op televisie volgde ik wel Battlestar Galactica. Dat was mijn eerste kennismaking met Sci-Fi.”

LEGO AT-ATNooit de herhalingen van Star Trek gezien?

“Star Trek bestond toen ook al lang, maar dat zei me ab-so-luut niets. Nu nog steeds niet.”

Peter, je stijgt in mijn achting.

“Terug naar Battlestar Galactica. Met mijn ridder LEGO probeerde ik dan BG-sets na te bouwen. Eerst een Viper, dan die lanceerbuizen, en als ik op den duur genoeg blokjes had, zelfs een heel ruimteschip. Die AT-AT van Star Wars nabouwen ging niet. Die poten waren technisch onmogelijk na te bouwen met gewone blokjes. En LEGO Technic vond ik te saai, daar had ik niets van. In mijn tienerjaren is de LEGO liefde wat op de achtergrond geraakt. Ze was niet volledig weg, ik kocht soms nog wel iets, maar de computer kwam toen op, en ben me daar dan mee beginnen amuseren.

Wat wakkerde de vlam terug aan?

“Toen ik mijn eerste lief – die later mijn vrouw werd – leerde kennen, had die nog een klein broertje die ook wat LEGO had. Daar is de LEGO microbe weer helemaal opgeflakkerd als die me telkens vroeg om weer iets voor hem te bouwen. Mijn lief zag dat LEGO iets was waarmee ze me plezier kon doen, en toen kreeg ik van haar, voor het eerst als volwassen man, mijn eerste LEGO ruimteschip! De LEGO 6939 Saucer Centurion. Dat heb ik nog steeds! Met doos en al!”

Volgens mij heb je de beginperiode van LEGO Star Wars meegemaakt.

“Absoluut. LEGO had ook munt geroken als in 1999 The Prequel Trilogy uitwam. Met Episode I: The Phantom Menace lagen de allereerste LEGO Star Wars sets snel in de winkel. Ik weet nog goed wat dat toen met me deed: Darth Vader, Luke Skywalker, … in LEGO vorm. Dat kon ik niet laten passeren. Ik dacht toen dat die hype niet lang ging duren, ik zou het zonde vinden als dat ooit terug in de vergetelheid ging raken.”

Het is niet in de vergetelheid geraakt. 

“Als ik dan mijn eerste sets in handen kreeg, waaronder ook van mijn vrouw verschillende cadeau gekregen, kon niemand toen al denken dat dit voor de rest van ons leven verstrekkende gevolgen ging hebben. Bij verjaardagen, feestdagen wist al vlug iedereen waarmee ze mij het meeste plezier konden doen. Er werd niet meer gevraagd wat er op mijn verlanglijstje stond, er stond toch altijd maar één ding op: Star Wars LEGO. En kreeg ik al iets dubbel, dan was dat niet erg, dan had ik meer van hetzelfde!”

Maar waar het in de beginperiode met mondjesmaat werd geproduceerd, lijkt het alsof er dagelijks nieuwe sets uitkomen.

“In het begin viel dat nog onder controle te houden. De Millennium Falcon mocht toen nog op de kast in de living staan, op de schoenkast in de hal stond ook een LEGO set. Maar op den duur had ik zoveel, dat er enkel op zolder nog plaats was voor mijn collectie. Daar had ik een grote tafel waar alles op tentoongesteld stond. Als we een paar jaar later verhuisden kreeg ik al bijna een halve kamer. Een grote wandkast die ik van mijn schoonouders had gekregen kon als vitrine dienen, en ik had een paar schapjes opgehangen.”

Heb je nu, wat wij verzamelaars eerbiedig noemen, een mancave?

“Door mijn professionele werkzaamheden heb ik een aparte werkkamer in ons huis, en die is natuurlijk mooi versierd met een paar van mijn mooiste stukken. Ik stal niet altijd alles uit. Sommige sets zitten netjes weggeborgen, weg van licht, weg van stof. Want veel van de Star Wars sets hebben een nogal grijs en wit palet en die kleuren worden makkelijk geel als die veel in het licht staan. Maar ik wissel regelmatig af. Mijn dierbaarste sets staan achter glas. Die zijn altijd te bezichtigen.”

Ben je stiekem jaloers op andere verzamelingen?

“Op Facebook zie ik dikwijls foto’s passeren van sommige hun maandaankopen, en dan denk ik wel had ik ook maar zoveel geld. maar jaloers? Neen. Ik ben blij met wat ik heb, en als ik af en toe nog iets kan kopen ben ik al content.”

My Precious

Welke zijn jouw favoriete stukken?

“Mijn AT-AT. Ook wel omdat ik die als kind nooit kon nabouwen, maar omdat ik dat het meest tot te verbeelding sprekende creatie vind uit de films. The Empire Strikes Back is mijn lievelingsfilm en dan vooral die scène op Hoth. Kun je je het voorstellen? Je zit daar op een triestige eeuwig ondergesneeuwde planeet en plots duiken er een paar van die mastodonten op! LEGO heeft die sfeer perfect kunnen nabootsen. Ik heb de allereerste versie staan. LEGO heeft al verschillende versies uitgebracht, maar ik vind de eerste nog steeds de mooiste.”

LEGO Jabba The Hutt

Verder?

“Maar het stuk waar ik het allergrootste op ben is mijn Sail Barge van Jabba. Voor mijn 30ste verjaardag kreeg ik namelijk van mijn vrouw een weekendje Legoland Duitsland cadeau. 2 dagen puur LEGO plezier. En een budget om ter plekke te spenderen in de LEGO store. Daar heb ik die Jabba’s Sail Barge gekocht. Die heeft een ere-plaats gekregen. Zowel in mijn kast als in mijn hart. Niet dat ik zo’n fan ben van Jabba, maar daar hangen zoveel herinneringen aan. Zoveel emoties. Dat stuk is hierdoor onvervangbaar geworden. ’t Is ook een groot stuk.”

Je dweept ook steeds met Boba Fett.

“Die zijn voor mij het bewijs dat Star Wars geen sci-fi is. Voor mij is dat een cowboy in een ruimtepak. Loner, gunman, bountyhunter, desperado, driftkikker. Een beetje zoals mij dus.”

LEGO Boba Fett Slave-1

Als loner ben je dan ook geen lid van een LEGO-club.

“Ik heb daar nooit de behoefte voor gehad. Ook omdat ik de indruk heb dat vanuit veel clubs bepaalde verwachtingen zijn van bovenaf. Regeltjes, afspraken, verplichtingen,… Ik wil gewoon mijn eigen ding kunnen doen, op mijn tempo, met mijn visies. En als ik zielsverwanten wil leren kennen of ontmoeten zal ik zelf de stap wel zetten.

[su_quote cite=”Peter De Smet”]Ik heb geen kerk nodig om mijn geloof te kunnen beleven.[/su_quote]”

LEGO Ewok Forest

Fortune & Glory

De hamvraag: heb je een Holy Grail?

“Ja. Maar €200 voor een set waarvan ik al een paar andere versies heb?”

Wat wil je echt?

“Tot voor kort was mijn ultieme Holy Grail, waarvan ik dacht dat ik die nooit meer zal kunnen bemachtigen: een op schaal nagemaakte Millennium Falcon. 5000 blokjes. De op één na grootste set ooit uitgebracht. Laatst is er zo ééntje verkocht op Catawiki voor €5.000. Gelukkig heeft LEGO nu een update uitgebracht. Met circa 7500 elementjes is het nu de allergrootste LEGO set ooit. Met een heerlijke kostprijs rond de € 850. Nu heb ik weer iets om naar uit te kijken. Hoewel dat niet eenvoudig zal worden: want ook die nieuwe versie viel enorm in de smaak bij liefhebbers, de eerste oplage is al volledig uitverkocht. Nu ja, liefhebbers, er zijn ook veel kapers op de kust die LEGO als belegging zien, want veel van die LEGO Star wars sets gaan – in ongeopende dozen – voor aardig wat geld over de toonbank. Er is ooit eens een artikel verschenen waarin stond dat LEGO tegenwoordig de beste vorm van beleggen is. Geopend verliest het nooit zijn waarde, ongeopend haalt het ongeziene winstmarges. Daarom dat ik tegenwoordig mijn dozen iets langer dichthoud. Vroeger kon ik dat niet. ik moest en zou bouwen wat ik gekocht had. Het is LEGO. ’t Dient daarvoor. Maar tegenwoordig helpt plaatsgebrek in het dichthouden.”

Vind je dat persoonlijk niet jammer? Soit, ik ben zelf schuldig als het op figurines komt. Ik heb het nu moeilijk met die Dimensions 80s.

“Doodjammer. Langs de ene kant wil ik bouwen. Het plezier hebben in al die verschillende zakjes open te scheuren en stapje per stapje iets in elkaar te knutselen. Het heeft zelfs iets therapeutisch. Maar langs de andere kant vind ik het zonde, een doos die al een hele tijd gesloten is te moeten beschadigen. Ook in de wetenschap dat een doos flink van haar waarde verliest vanaf het moment dat ik de zegels verbreek.”

LEGO Dimensions

Ik merk dit hier thuis. Mijn zoon bouwt de sets, en dan rusten ze op de kast. Is de fun van LEGO het bouwen of het er mee spelen?

“Beide. Bij het bouwen fascineert het mij enorm hoe al die elementen in elkaar passen om op het einde van het proces een fantastisch object over te houden. En om al die verschillende objecten samen te brengen en bepaalde verhaallijnen na te spelen. Nu ja, dat spelen moet je op mijn leeftijd niet als zodanig beschouwen, ik zet gewoon een paar sets die bij elkaar horen bij elkaar en voeg er nog wat eigen inbreng aan. Een diorama heet dat dan in vakjargon. Maar kinderen kunnen hun fantasie prikkelen door zelf iets na te spelen, of de ultieme bouwkick ervaren door alles terug af te breken en daarmee zelf iets in elkaar te knutselen.”

Los van Star Wars, wat vind je de mooiere sets die zijn uitgebracht?

“De vorige reeks van Ninjago had een sterk Steampunk gehalte. Ook de sets die uitgebracht worden in het teken van de Ninjago Movie zijn om vingers en duimen mee af te likken! Die details! Sinds dit jaar is onze 16-jarige zoon Nexo Knights beginnen verzamelen, en dat zijn echte kunstwerkjes! Het is een soort van Game Of Thrones in de ruimte met mechanische paarden en robotachtige lava-spuwende draken. Maar zo verfijnd uitgewerkt!”

[su_quote cite=”Peter De Smet”]Zo heb ik eens een 8097 Slave I kunnen kopen aan bijna de helft van de prijs. Fier dat ik was![/su_quote]

De wondere wereld van het Internet

Waar vindt de LEGO-expert zijn artikelen?

“Ik koop zowat overal Star Wars LEGO. Dat is het grote voordeel van zo’n groot merk met zo’n grote franchise. Je vindt het ook overal. Kruidvat, Delhaize… Alleen: de prijs durft soms serieus verschillen! En Dreamland/Collishop zijn daar het strafst in! Als er iets in de rode prijs staat, kan ik me moeilijk beheersen.”

Ze houden hun concurrenten nauwlettend in het oog.

“Soms doen ze zelfs laatste stukken weg aan een handvol euro. Zo heb ik geleerd te wachten vooraleer iets te kopen. Vooral de sinterklaasperiode is daar ideaal voor! Al die grote speelgoedketens proberen elkaar dan de loef af te steken met extra kortingen op hun al verlaagde prijzen. Dan is het toeslaan op de juiste moment! Zo heb ik eens een 8097 Slave I kunnen kopen aan bijna de helft van de prijs. Fier dat ik was!”

LEGO Slave-1

May The Fourth (Star Wars Day) is ook zo’n koopjesdag. LEGO brengt dan speciaal voor die dag een exclusief figuurtje uit dat je gratis krijgt bij elke aankoop boven een bepaald bedrag. En dat bedrag haal ik snel, hoor. Dreamland gaf dit jaar 30% korting op “Star Wars Day”, ook een mooie slag kunnen slaan.”

En de officiële stores?

“Een officiële LEGO Store had je ook lang niet in België. Nu is er eentje in Wijnegem. Maar je vindt er niet alles. Interessanter is dan de Brickshop in Wetteren. Die uitbater is zelf een grote LEGO verzamelaar die regelmatig zelf stukken verkocht om zijn collectie uit te breiden. Nu is hij zelfstandig LEGO verkoper, en verkoopt hij wat hij zelf wil. Daar vind je makkelijk nog reeksen of dozen, die LEGO allang niet meer verkoopt, aan betaalbare prijzen! En meestal krijg je zelfs nog iets extra! Ik ben daar eigenlijk zelf nog nooit geweest, ik koop daar altijd online.”

Blijf je bij de online winkels of waag je je kans met medeverzamelaars?

“Tegenwoordig durf ik wel eens ruilen met mensen die ik ken uit bepaalde LEGO Facebookgroepen. Daar vind je mensen die alle soorten LEGO verzamelen. Zo kan ik items waar ik niets mee doe ruilen voor Star Wars LEGO waar zij niet in geïnteresseerd zijn. Iedereen blij.”

Vind je je gading op beurzen?

“Te weinig. Ik vind die meestal té chaotisch. Je vindt er alle merken van alle tijden samen onder één dak, en meestal zijn dat verkopers die weten waarmee ze bezig zijn en kan je moeilijk nog koopjes doen. Ik vind persoonlijk dat een F.A.C.T.S. bijvoorbeeld het LEGO Star Wars gebeuren in België veel te lang genegeerd heeft. Het heeft jaren geduurd vooraleer je daar een LEGO doos kon treffen. En eens ze de mensen van BeLUG (Belgian LEGO User Group) ook een standje gunden op hun beurs, waren de verkopers daar ook met hun véél te dure vraagprijzen. Dan ga ik alleen om te kijken, niet meer om te kopen.”

Inderdaad, Facts draait al jaren niet meer rond koopjes.

“Dit jaar ben ik er aan de praat geraakt met een Hollander die een polybag verkocht met een Chrome Darth Vader figuurtje aan € 125. Ik heb er ook zo eentje liggen en vroeg hem of hij dat kwijtraakte aan die prijs. “Nou, makkelijk” in zo’n sappig NL taaltje “ik heb er vandaag zo 5 verkocht”. Terwijl ik dat indertijd gekocht had voor een 5de van zijn prijs.”

[su_quote cite=”Peter De Smet”]Wat me niet interesseert koop ik niet. Want ik koop niet alles van Star Wars LEGO. Ik ben ook geen veelkoper. Je hebt van die mensen die alles 4 of 5 keer kopen. Gekkenwerk vind ik dat. Ik kijk uit naar wat er gaat uitkomen, dikwijls is dat al het jaar ervoor, en ik – probeer – te wachten tot de sinterklaasperiode van het jaar daarna. Als me dan nog iets interesseert koop ik het.[/su_quote]

Nooit spijt gehad van een aankoop?

“Ik heb geen miskopen. Wat me niet interesseert koop ik niet. Want ik koop niet alles van Star Wars LEGO. Ik ben ook geen veelkoper. Je hebt van die mensen die alles 4 of 5 keer kopen. Gekkenwerk vind ik dat. Ik kijk uit naar wat er gaat uitkomen, dikwijls is dat al het jaar ervoor, en ik – probeer – te wachten tot de sinterklaasperiode van het jaar daarna. Als me dan nog iets interesseert koop ik het. Want dikwijls heb ik tegen dan al te weten gekomen wat er het jaar daarna gaat uitkomen dat ik misschien wel interessanter vind.”

Je durft dus sommige items aan je voorbij laten gaan?

“Ik koop bijvoorbeeld geen UCS (Ultimate Collectors Series, red.) -sets. Die op een grotere schaal uitgewerkte klassieke voertuigen uit de films bevatten geen figuurtjes, want die passen toch niet. Ik vond die te groot. Te lomp. TE DUUR. LEGO heeft het goed door dat Star Wars een melkkoe geworden is.”

Denk je?

“In 2003 stonden ze zelf op het randje van het faillissement, maar tegenwoordig zijn ze het coolste merk ter wereld. Veel hebben ze te danken aan het goed beheren van hun franchises. Star Wars, Harry Potter, Indiana Jones, Marvel,… maar ook aan het uitbuiten van die namen. En de geldbeugels van hun fans. De UCS is daar een deel van. Handig he? Je noemt een reeks Ultimate Collector’s Serie en je weet dat iedereen die zichzelf verzamelaar noemt verplicht wordt hier in mee te gaan. Wel: daar doe ik niet aan mee.”

LEGO probeert je natuurlijk wel te overtuigen met steeds mooier wordende modellen.

“Ik geef toe, het wordt wel moeilijker. Dat begon 7 jaar geleden met die Death Star. €400 euro, en met 25 figuurtjes. Nu, die figuurtjes heb ik intussen ook uit andere sets geplukt. Bullet dodged. Dan die Sandcrawler, Super Star Destroyer, Ewok Village, klassieke tuigen uit de film, nu wel op minifig-scale en telkens met knap uitgewerkte speciale figuurtjes. Die figuurtjes gaan ook hoog op de tweedehandsmarkt. Dat maakt het de kieskeurige verzamelaar al iets moeilijker. En nu LEGO een UCS Slave I uit heeft, spelen ze helemaal op mijn gevoel. Ze doen het er precies om. Ik moet precies ooit eens een UCS kopen.”

LEGO Clone Troopers

De waarheid en niets anders dan de waarheid

Wordt LEGO overgewaardeerd? De prijzen op de secundaire markt zijn niet van de poes, en het lokt veel scalpers. Wat op zijn beurt de nieuwe generatie ontmoedigt.

“En wat mij nog het meeste de kast opjaagt is dat wanneer LEGO een nieuwe set aankondigt er eerst geklaagd wordt over de prijs, maar wanneer de set effectief in de winkel ligt er rijen staan aan te schuiven om ze in meervoud te kopen in de hoop er zelf later munt uit te slaan. Belachelijk gewoon: want waarom zou iemand pakweg 10 jaar later het 10-voudige betalen voor een set waarvan er menig zolder 10-tallen stuks stof liggen te vergaren? Die sets zijn dan meestal in no-time ook uitverkocht en LEGO brengt er gewoon later nieuwe uit. De fabrieken draaien op volle toeren. Veelal zijn die sets ook jaren aan een stuk verkrijgbaar bij de retailers.”

Niet omdat het limited als titel krijgt maakt iets zeldzaam.

“Want wat is het dat iets maakt tot een exclusief verzamelstuk waarvoor je bereid bent veel geld neer te tellen? Omdat het zeldzaam is, moeilijk te vinden, toch? Veel zolders van zo’n LEGO opkopers liggen vol met veelvouden van stukken, hoe kan zoiets ooit zeldzaam en exclusief worden?”

[su_quote cite=”Peter De Smet”] Belachelijk gewoon: want waarom zou iemand pakweg 10 jaar later het 10-voudige betalen voor een set waarvan er menig zolder 10-tallen stuks stof liggen te vergaren? [/su_quote]

LEGO maakt die items dan wel prijziger.

“Waarom zouden ze dat niet doen? Zolang er gekken zijn die ze en masse in huis halen. Eigenlijk schieten die mensen in hun eigen voet. En het is jammer voor de liefhebbers. Die arme sukkels die LEGO kopen uit liefhebberij en hun verzamelstukken niet verkopen. Want die moeten nu ook steeds dieper in de buidel tasten.”

Waarom is LEGO  (in verhouding tot ander speelgoed) duur?

“Om verschillende redenen. LEGO is een eerlijk product. Het wordt niet in lage-loonlanden geproduceerd, het heeft geen Made in Taiwan label. De mensen die in de LEGO fabrieken werken worden niet uitgebuit of tewerkgesteld in erbarmelijke omstandigheden. Meer nog: LEGO probeert echt haar best te doen voor haar werknemers: er wordt met de toeleveranciers overlegt over veilige en gezonde werkomstandigheden.”

LEGO Podracers Star Wars

Mij klinkt het altijd vaag als een bedrijf pronkt met correcte werkomstandigheden.

“Om een voorbeeld te geven: in 2015 heeft LEGO ooit eens 129.000 dozen moeten terugroepen omdat er het verkeerde grijs werd gebruikt. De dozen stonden nog in de fabriek, maar na onderzoek bleek dat het om een menselijke fout ging. Eén van de arbeiders had per ongeluk een etiket met de verkeerde kleur op een verftube gekleefd. Kostprijs 1,3 miljoen euro. Maar in plaats van die mens op straat te zetten hebben ze onderzocht hoe zoiets is kunnen gebeuren: resultaat een investering van bijna 54.000 euro in nieuwe verlichting.”

Mooie anekdote.

“Het feit dat ze die fout al snel hebben kunnen opsporen ligt ook aan een tweede puntje waarom LEGO duurder is dan het meeste speelgoed: quality control. Kan je nagaan: elk blokje is identiek, er zijn geen fabricagesporen te vinden, er is geen kleurverschil, elk blokje van dezelfde soort is nagenoeg identiek.”

LEGO BatmanEr is nog een reden?

“En nog belangrijker, LEGO huurt veel franchises van andere merken: Disney (Marvel, Star Wars, Disney zelf,…), Warner Bros (LEGO Dimensions, Batman,…) Maar niet alleen de naam wordt gehuurd, ook afbeeldingen, verpakkingen, wordt door die merken vastgelegd. Dat wordt uiteraard doorgerekend naar de consument.”

Zoals je eerder zei, de consument betaalt deze met de glimlach.

“Als een set honderden euro’s kost en die gaat al vlot over de toonbank, zal een andere set even goed verkopen als die nog iets meer zou kosten.”

Peter, wordt de LEGO bubble ooit doorprikt? Gaan speculanten en scalpers met de overschot blijven zitten?

“Ik vermoed van wel. Tegenwoordig is LEGO héél populair als zogenaamde belegging. Maar als iedereen dat gaat beginnen doen wordt de tweedehandsmarkt zo heel snel oververzadigd. En LEGO heeft dat ook door. Het is al enkele keren gebeurd dat een populaire set – maar intussen te duur om als liefhebber te kopen – gewoon opnieuw, mits update (nieuwe bouwtechnieken, nieuwe figuurtjes,…) wordt uitgebracht. De Death Star is daar een mooi voorbeeld van. Dat was de langstlopende set ooit: heeft 7 jaar in de winkelrekken gestaan (van 2008 tot 2015) en was enorm gezocht op de tweedehandsmarkt. Tot ze in 2016 een update kreeg en sindsdien weer gewoon in de winkel te koop staat. Het houdt tegenwoordig dus een risico in om van een bepaalde set meerdere exemplaren te kopen, want misschien brengt LEGO ze ooit opnieuw uit en dan sta je daar met je dozen.”

Sire, er zijn geen bloggers meer

Peter, eerlijk antwoord, lukt het je om de gratis items van LEGO kritisch te reviewen? Op Amerikaanse toysites merk ik dat het principe Never bite the hand that feeds you steeds geldt.

“Waarom denk je dat ik gratis spullen krijg om over te reviewen? Omdat ik een fan ben, en dat niet onder stoelen of banken steek en er veel over schrijf op de sociale media. LEGO is mijn lovebrand en ik ben daar sowieso altijd enthousiast over. Dan is het moeilijk kritisch te zijn.”

Dat is een makkelijk antwoord.

“Weet je, ik gebruikte daar vroeger (bij Geekster, red.) zelfs een trucje voor: bij mijn eerste reviews die ik schreef verplichte ik mezelf een lijstje op stellen met de pro’s en de contra’s. Op het einde van mijn recensies stelde ik een 3-tal positieve en evenveel negatieve punten op. Dat was vaak moeilijk, maar het zorgde voor een eerlijke conclusie. Ik heb dat zelfs op één van de redactievergaderingen voorgelegd om dat ook bij andere recensies toe te passen, maar het is daar ook gesneuveld. Jammer genoeg.”

LEGO Millenium Falcon

Als blogger heb ik vroeger heel mooie, gevatte en sterke stukjes van je gelezen. Maar wat je nu als bloggen brengt breekt mijn hart. Alsof Kurt Cobain bij de Backstreet Boys zou gaan zingen zijn. Mis je het harde werk niet?

“‘tuurlijk mis ik dat! Toen ik wegging bij Geekster was er nog zoveel dat ik kwijt wou, nu nog steeds trouwens, het is gebrek aan tijd waardoor ik daarmee gestopt ben. Ik kon dat niet meer aan, die jonge garde bij Geekster is héél goed bezig, ik voelde een steeds grotere druk om steeds meer goeie stukken te schrijven. Ik had ook nog mijn gezin, mijn job, mijn hobby, het werd te veel. Het was een zware knoop om door te hakken. Vergelijk het met de situatie toen Stef-Kamil Carlens indertijd wegging bij dEUS. Die groep stond op het punt internationaal door te breken, maar het groeide ook allemaal boven Stef-Kamils petje uit. Maar die mens is ook goed terecht gekomen. Want kort daarna is FUN op mijn pad gekomen – toen de LEGO Batman Movie in de zalen kwam – en heb ik ‘n paar keer voor hen mogen schrijven. Niet de serieuze columns waarin ik hart en ziel kwijt kon, maar toch leuk om te doen. Ook die stukjes worden opgepikt hoor, want ik heb voor één daarvan zelfs persoonlijke felicitaties – en cadeautjes – gekregen van mensen die voor LEGO werken.”

LEGO Telenet

Wie Peter De Smet in levende lijve wil ontmoeten kan dat op 4 en 5 november 2017 op het Brick-Event in Wetteren. Hij is steeds bereid om voor een selfie te poseren of een handtekening op je favoriete LEGO doos te plaatsen. Meer informatie vind je hier.

Zijn blog voor FUN vind je hier, maar ik raad je aan zijn vroege Geekster periode op te speuren.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.