Geeks op Stap

Op bezoek in Tweedehands Bonte Brugge

Tweedehands Bonte, of Bontes bij de kenners, behoort tot mijn favoriete winkels. Het wordt uitgebaat door de wereldberoemde, doch immer vals bescheiden Peter Bonte. Die naam zal je niet vreemd in de oren klinken want hij kwam al eens aan bod in een diepgravend interview (je kunt het hier lezen, hulpvaardige 80sGeek). Ook in afleveringen van Mijn 80’s Haul toon ik regelmatig aankopen uit de winkel.

Plan je bezoek

In Bontes neem je best je tijd. Wil je alle rekken doorsnuffelen, dan breng je een lunchpakket mee. Als er een structuur of organisatie in zijn koopwaren schuilt, hoor ik het graag. Ik passeer er quasi wekelijks en ik heb ze nog niet gevonden. In Bontes heerst chaos. Complete anarchie! Maar dat maakt ook deel uit van de charme van de winkel.

Tweedehands Bonte

Ik vermoed dat ik nog niet alles heb gezien, want bij elk bezoek ontdek ik iets nieuws. Ook al ligt het er volgens Peter al een tijdje. Zo heb ik er al enkele toffe boeken gekocht dat ik anders nooit naar zou omkijken. Neem nu het recente voorbeeld “Ik hou van jou – Het verhaal van de Vlaamse showbizz” (Manu Adriaens). Een grandioos boek over 60 jaar Nederlandstalige muziek boordevol nutteloze, maar grappige weetjes. Zo weet ik nu dat Vlaamse charmezanger Paul Severs ooit de leadzanger was van de toepasselijke genaamde The Criminals.

Wil je alle rekken doorsnuffelen, dan breng je best een lunchpakket mee.

Verder is het zeer moeilijk op te sommen wat Bontes allemaal verkoopt. Er liggen boeken. Veel boeken. Cd’s, Dvd’s en Blu Rays ook. Vooral tussen de cd’s schuilen de pareltjes. Ben je fan van de betere foute muziek, genre Mike Steve, Petra of Queen, dan vind je er zeker je gading.

Op de eerste verdieping is een hele kamer aan strips gewijd, maar in die bakken vindt een kat haar jongen niet. Soit, als strips maar 1 EUR kosten, mag je er een inspanning voor doen.Bontes is goedkoop. Ik durf het woord spotgoedkoop niet in de mond nemen, want misschien verhoogt hij dan zijn prijzen.

Tweedehands Bonte
Strips, strips en nog eens strips

Ik neem een groot risico door de winkel te promoten. Ik kijk niet uit naar lezers van deze blog die mijn schatten uit de winkel plunderen. Maar als fan van Peter Bonte gun ik hem de publiciteit wel. Laten we gewoon afspreken dat je de stapels MAD Magazine en 80’s items mooi laten liggen.

Tweedehands Bonte: Heidelbergstraat 5, 8200 Brugge

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

12 reacties

 • Peter Bonte

  Geniepigaard, zo foto’s nemen undercover.
  Bedankt voor de leuke bespreking van de winkel, het is voor jullie dat ik de winkel nog met plezier open hou. 🙂

 • Michel de stickere

  Dat is dan ook de enigste tweedehands boekenwinkel waar je naartoe wilt en waar je altijd iets vind aan een goedkoope prijs,ik ga daar ook al van de éérste dag dat het open ging.
  En peter heeft een gouden hart .

 • Pier Prostaat

  Een beetje een speelgoedwinkeld dus, voor kinderen van 7 tot 77. Pas nadien mezelf herinnerd dat ik vroeger soms uren aan de vitrine van de boekenwinkel stond of achteraan op de binnenflap van die strips zat te gluren, met het gedacht van ik wil die allemaal.
  Bon; ik wou ook wel thuis een pretpark of een kermis. Ben ooit aan de bouw begonnen met een hoop bakstenen, het concept is echter nooit afgeraakt. Dat heb je wel eens met concepten, op plan zijn die wel eens eenvoudiger dan de uitvoering. Dat laatste kan je opvangen door een abo op die dingen te nemen, maar eigenlijk minder behoefte aan.
  Ook continu ambras met lichtjes bemoeizieke wijven – ze bestaan dus echt- die strips en cd’s een onverantwoorde uitgave vinden. Welnu, mijn collectie van 800 cd’s recupereer ik al door geen telefoon te nemen, geen tv en het internet met een gedeelde router te besurfen. Los van de schoenwinkel, ben ik zeker dat ik hier al meer recupereer dan mijn uitgaven aan de overige bullshit;

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.