Muziek

Live Aid 1985: De 5 beste optredens

Live Aid. Vraag me welk evenement een generatie definieert, en ik geef je telkens hetzelfde antwoord.

Nadat Bob Geldof en Midge Ure met hun Do They Know It’s Christmas Time van Band Aid het startsignaal geven, en USA For Africa ook zijn duit in het zakje doet, kan het grote liefdadigheidsproject landen met een groots muziekevenement.

De optredens vanuit Wembley Stadium in London, JFK Stadium in Philadelphia en enkele kleinere zalen worden wereldwijd op televisie vertoond. Het blijft een uniek moment in de geschiedenis.

Live Aid 80sgeek

Nu, het 16-uur durende live concert is niet perfect, verre van zelfs. Daarvoor halen niet alle artiesten hetzelfde niveau, Madonna en Duran Duran vallen live grandioos door de mand, en is het soms wachten op de echte uitschieters.

Over smaak valt altijd te twisten, maar dit onderstaand lijstje beschouw ik als de 5 hoogtepunten. En natuurlijk weten we allemaal wie op nummer 1 gaat staan.

5. David Bowie

Natuurlijk staat David Bowie in deze lijst. TVC-15, Rebel Rebel, Modern Love en eindigen met het iconische Heroes. De zelfverzekerde gentleman heeft ongetwijfeld al veel betere concerten gegeven, zo herinner ik me zijn grandioze doortocht op het Oostendse Beach Festival, maar de grootmeester vergeef je alles.

4. U2

Dit blijft een eeuwig twijfelgeval. Beleeft U2 zijn grote internationale doorbraak door een geïmproviseerd concert waar Bono zich in het moment laat gaan, of krijgen we het typisch Bonosiaans ingestudeerd nummertje waarbij de leadzanger zichzelf in de kijker plaatst? Welke versie meer waarheid bevat kan me weinig schelen. De drie resterende leden van de Ierse groep mogen Bad de ganse dag instrumentaal spelen. Het blijft een dijk van een nummer.

3. Status Quo

Hoe geef je een concert een energieke start? Nadat God Save The Queen het publiek even stil krijgt, zet Status Quo iedereen aan het springen met – toepasselijk – Rockin’ all Over The World.

2. Mick Jagger & Tina Turner

In een periode waarin de bandleden van The Rolling Stones elkaar even het daglicht niet gunnen, en het festival dus van één van de grootst mogelijke headliners beroven, besluit Mick Jagger het dan maar met Tante Tina te doen. Hun versie van State Of Shock geeft Philadelphia eindelijk het hoogtepunt waarop het zit te wachten. Zijn mede-Stones brengen het er even, al is het dan voor de verkeerde redenen, memorabel van af. Keith Richards en Ron Wood krijgen de eer een beschonken en brabbelende Bob Dylan te begeleiden.

1. Queen

Was er ooit enige twijfel? Zo’n 20 minuten spelen Freddy Mercury en de zijnen alle andere artiesten naar huis met een jukebox vol hits luid meegebruld door een uitzinnig publiek. Hun concert is zo sterk dat het tot op vandaag nog steeds als één van de beste ooit wordt gerekend, en deze blogger tot een zeldzaam moment van waardering voor de groep brengt.

Het gehele concert is verkrijgbaar op een essentiële DVD-box. Maar natuurlijk vind je alles wel op YouTube terug.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.