Het leven zoals het is

Facts 2017 – een nuchtere benadering

Facts Fall Edition 2017 zit er weer op. Na alles even te hebben laten bezinken is het tijd voor een kritische blik.

Goh, schrap kritisch. Ik wil gewoon wat ventileren over wat me dwars zat. Puur complaining. Ouderwets neuten kan opluchten.

Facts 2017 – Same Old Story?

Ik kan verkeerd zijn, maar er leek zeer weinig animo rond deze editie te zijn. Online lieten heel wat kennissen hun ongerustheid blijken over het gebrek aan nieuwigheden en de hoge inkomprijs. Ook was de organisatie zeer traag in het aankondigen van hun gasten. Atypisch traag.

Soit, voor mij voelt elke editie nu onderhand wel hetzelfde. Als verzamelaar is facts niet langer voor mij. Dan ben ik bij de volkse beurzen van Quinte Ridz beter gediend.

Ik zak naar de Expo af omdat het voor mijn kinderen een onmisbaar event is geworden. Als dank dat ik hen die geekwereld leerde waarderen bombardeert het gezin me jaarlijks tot muilezel. Maar, ik passeer ook enkele vaste standen omdat ik er veel vrienden ontmoet die ik anders zelden zie.

Facts 2017 Spring edition
Samen met de wereldberoemde Star Wars fan en ubergeek Tom Wintmolders.

Tickets

Maar, het was de eerste keer sedert 2004 – vermoed ik – dat ik slechts één dag kwam. Ik ben niet langer gek genoeg om 2 keer die hoge toegangsprijs te betalen, en een Priority Ticket -het vroegere early bird – heeft geen enkel nut meer.

Waarom dan geen weekendbiljet kopen? Nou, daar vertel ik een leuke anekdote rond. Een medeverzamelaar dat bij me logeerde was gedwongen twee dagtickets te kopen, want – houd je vast –  het weekendbiljet was uitverkocht. Sold out. Als geek kon je dus nog een 2 dagen komen, maar je betaalde wel de volle pot. De malaise eindigde daar niet. Bezoekers die de dag zelf beslisten te komen, mochten een stevige meerprijs betalen. Tot zo’n 25% meer.

Zeer goede service naar die “greatest fans in the world” waar Artexis Easyfair graag mee uitpakt.

Faux serieux

Wat me nu jaarlijks behoorlijk tegen de borst stoot, is die valse vreugde die de organisatie met ons deelt. Ach, je kent wel die termen waar ze ons mee om de oren slaat.

With 28 successful editions behind us, we are even more keen on making the 29th edition of FACTS, on October 21st and 22nd 2017, a true fandom festival.

Absoluut. Ik krijg er tranen van in de ogen.

You FACTS fans are really something. Yes, we provided the awesome activities, the stars, the international artists, the cool workshops, the many movie scenes, animatronics and other cool elements…

But for us, YOU are the rocket fuel in our FACTS engine, the holy grail in our quest. The magical vibe you bring every edition, is something nobody else can even try to imitate. And for that, we thank you!

Ik heb geen boodschap aan organisaties die niet menen wat ze zeggen, en enkel op ons geld uit zijn. Daar dienen politici en verkiezingen voor.

Ghostbusters merchandise facts 2017

Cosplay Is Not Carnaval

Voor cosplayers heb ik groot respect. Momentje, ik nuanceer deze uitspraak. Cosplayers die zich in hun mooiste creaties aan een groot publiek tonen draag ik een warm hart toe. Voor Geekster interviewde ik ooit Melissa Cosplay en het viel me telkens op met hoeveel liefde zij over haar passie sprak. Al jaren zorgen deze creatievelingen voor de echte sfeer op facts. Ook dit weekend zag ik fantastische costumes.

beauty & The Beast facts 2017
Hier was ik aangenaam gecharmeerd door Belle en Het Beest. Stijlvol en gracieus.

Daarom is het jammer dat de laatste jaren er zich ook een tendens naar Cosplay van den Aldi aftekent. Laken over het hoofd, groene spandex, goedkope pruiken of een onesie. Jongens en meisjes, cosplay is geen veredeld carnaval. Ik begrijp dat Gent een rijke traditie aan cantussen heeft, maar een geekbeurs is geen verlengde van een studentenfuif.

Massahysterie

Het lijkt een cliché op elke beurs. Als een stand iets gratis weggeeft zijn bezoekers er als de kippen bij. Met andere woorden, na het trotseren van een lange file met de auto op zoek naar een parkeerplaats, en daarna zo’n klein half uur aan te schuiven om binnen te komen, zijn mensen bereid om nog wat extra tijd te besteden aan wachten op een voor hen totaal onduidelijke gift. Zolang het maar gratis is. Een mooie draagtas van Game Mania met een poster en een bon van 10% op een used game maken je dag natuurlijk goed.

Het meest ontnuchterende tafereel zag ik bij de stand van Nintendo. Een super enthousiaste presentator gooide gratis sleutelhangers in het rond. “Wie wil een gratis sleutelhanger?”, riep hij door de microfoon. Een uitzinnige menigte zwaaide met de armen, kinderen in hun waanzin omver duwend en klaar voor de strijd. Ja, ook dit is facts.

Jan Verheyen dus

Enkele jaren geleden, toen Artexis Easyfair net de beurs had overgenomen, schreef ik een hoopvolle column. Waar het allemaal heen zou gaan wist ik toen nog niet. Bij wijze van grap voorspelde ik de komst van Jan Verheyen. Over de regisseur geen kwaad woord trouwens. Ik ben fan. Maar in dat stukje probeerde ik de teloorgang van de beurs te voorspellen. Zou de geek verwend blijven of tot ordinaire cashcow worden omgetoverd? Alles neigt naar het laatste.

Ben ik dan een hypocriet als ik zeg dat ik er in de volgende Spring Edition terug bij ben?

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

9 reacties

 • Hilde Heyvaert

  Fantastische review! Ik heb met momenten echt hartelijk gelachen, net omdat het zo ongelooflijk herkenbaar is. En eigenlijk somde je alle redenen op waarom ik al jaren niet meer naar FACTS ga.
  Ik ga nog wel naar andere conventies, en daar is het ook zeker niet perfect, maar ik vind het persoonlijk aangenamer in minder BS dan bij FACTS. (Dat en het hele Antwerp Con gebeuren kan ik ze gewoon NIET vergeven).

   • Hilde Heyvaert

    Goh, ik denk dat de eerste keer dat ik naar FACTS ging 2003 of 2004 was. Ik herinner het me niet precies, maar ze zaten alleszins nog in hun vorige zaal. De laatste keer dat ik ging is ondertussen toch ook al van 2012 of 2013 geleden, en dat sloeg toen zo tegen dat ze mij niet meer gezien hebben.

     • Hilde Heyvaert

      Daar ben ik het mee eens.
      Dan zal het toch later geweest zijn, ik denk mss de 25th anniversary edition. Ik stel me toch nog voor dat ik die gedaan heb.
      Zo zie je maar, FACTS is voor mij zelfs niet memorabel genoeg om fatsoenlijk te blijven hangen 🙂
      ’t Is te zeggen, ik herinner me nog leuke dingen die ik op FACTS deed met vrienden, maar ik kan er geen editie meer op plakken.

 • Michael Minneboo

  Scherp en vlot, Axel. Dat van die kaartjes is natuurlijk ruk. Hoezo zijn weekendpassen uitverkocht. Dat noem ik slechte service.

  Hier moest ik erg om lachen: “Jongens en meisjes, cosplay is geen veredeld carnaval. Ik begrijp dat Gent een rijke traditie aan cantussen heeft, maar een geekbeurs is geen verlengde van een studentenfuif.”

  • Axel

   @Michael Dank je voor het compliment, en het verheugt me dat het je aan het lachen heeft gezet. Dat van de weekendpassen is helaas waarheid. De persoon die het vertelde logeerde dat weekend bij me. Slechte service en simpelweg onlogisch.

 • Randy Kerkhofs

  Het was voor ons de eerste keer als bezoekers, maar zeker voor herhaling vatbaar. Ik heb dus weinig vergelijkingsmateriaal en alles is nog nieuw en leuk. Vooral om mezelf terug te zien hier op deze site 😉

  Groetjes, de Belle van jouw foto.

  • Axel

   Ha, Belle. Jullie cosplay was charmerend en indirect de reden waarom ik het zo verwoordde. Mogen mensen jullie voorbeeld nemen.
   Voor mij was het her 16e jaar. De evolutie bevalt me niet.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.