Reviews

De onovertroffen 80sGeek Kerst Lijst

Jaarlijks moet je even meespelen met de grote jongens. Een lijst met tips voor de feestdagen hoort daar steevast bij. Als je wil scoren tenminste.

Maar, en dit zal zeer verfrissend zijn, deze gids is volledig onafhankelijk opgesteld. Omdat ik geen enkele broodheer moet dienen, of externe sponsors promoot, kan ik enkel de items die ik zelf heb gekocht en leuk vind oplijsten.

Volgens mij horen de feestdagen leuk te blijven. Het plezier van een geschenk geven mag niet ondergeschikt zijn aan de waarde ervan. Daarom jaag ik jullie niet op kosten. Ik geef jullie zelfs geen aankooptips. Online, groothandel of brick-and-mortar? Ik hoef je werk niet te doen. Zoek het zelf maar uit. 

Maar, omdat ik een groot hart heb, heb ik het gemakshalve wel netjes onderverdeeld.

Voor wie van muziek houdt

Soft Cell – Non-Stop Erotic Cabaret (1981)

Het besef dat ik nog niet al de beste muziek uit het begin van de jaren 80 heb gehoord komt na het beluisteren. Trek de neus niet op voor Soft Cell omdat je Tainted Love al iets te veel hebt gehoord. Non-Stop Erotic Cabaret is vunzige New Wave met al even bevreemdende teksten. Ideaal voor de kerstperiode. 

Tears For Fears – Songs From the Big Chair (1984)

Tears For Fears behoorde nooit tot mijn favoriete groepen. Ik walgde van ondingen als Shout en Woman In Chains. Maar, wat blijkt, 35 jaar later ben ik eindelijk bekeerd. Songs From the Big Chair is een verzameling sfeervolle en melancholische nummers. Nu, ik beluister het enkel via de koptelefoon, zodat ik elk detail en nuance in hun muziek kan horen. 

Voor wie van boeken over muziek houdt

Adam Ant – Stand & Deliver The Autobiography

Dit jaar heb ik enkele fantastische boeken rond muziek gelezen. De autobiografie van Adam Ant is er één van. Misschien verheerlijkt hij zijn muziek iets te veel, maar dat compenseert hij door zichzelf daarna de grond in te boren. Muzikaal valt er trouwens best wat bij te leren. Zo schetst Mister Ant een goed beeld van de teloorgang van de Punk en de opkomst van de New Romantics in London

Adam Ant Stand and Deliver The Autobiography

Mad World – An Oral History Of New Wave Artists And Songs That Defined The 1980s

Neem de belangrijkste nummers uit de vroege jaren 80. Plaats het in de juiste historische context en voeg er relevante interviews met de uitvoerders aan toe. Leer hoe het nummer is ontstaan en wat zijn invloed is geweest. Zonder twijfel het beste boek dat ik over New Wave heb gelezen. Een absolute aanrader.

Voor wie van Manga houdt

Captain Harlock Space Pirate – Dimensional Voyage (Leiji Matsumoto)

Mijn keuze voor Captain Harlock kan geen verrassing zijn. In een vorig artikel, dat je hier kan lezen, betuigde ik mijn liefde voor het personage. Ik hoop dat ik je daar genoeg mee kan overtuigen.

Voor wie van Manga van de oude stempel houdt

Queen Emeraldas -Volume 1 & 2 (Leiji Matsumoto)

Alle lof voor de luxueuze heruitgave (Kodansha Comics) van de avonturen van de enigmatische ruimtekoningin. Lees het uitgebreide verslag hier nog maar eens na. Daarna mag je het aanschaffen. En me achteraf bedanken.

Voor wie graag Manga van de oude stempel leest dat volledig f****d up is

Devilman – The Classic Collection 1 & 2 (Go Nagai)

Dit jaar bracht ook Seven Seas Entertainment enkele luxe uitgaves van klassieke Manga op de markt. Naast Captain Harlock en Cutie Honey kocht ik Devilman. Het compleet geflipte verhaal over een eeuwenoude strijd tussen demonen en de mensheid is – naar hedendaagse normen althans – volledig politiek incorrect. Maar gek genoeg, tussen alle onthoofdingen, rituele verkrachtingen en massamoorden in wordt het menselijk gedrag verrassend accuraat neergezet.

Voor wie graag over superhelden leest

Walt Disney’s The Life and Times of Scrooge McDuck (Don Rosa)

Een trade dat al lang in mijn stripkast schuilt. Benieuwd hoe Dagobert Duck zo rijk en zo gierig is geworden? En als hij ooit liefde heeft gekend? De legendarische Don Rosa tekende zich de eeuwigheid in met de lotgevallen van Scrooge McDuck. Een opus dat probleemloos aantoont dat Disney strips ook voor volwassenen zijn. Ik neem je bedenkelijke blik er met plezier bij. Ik weet immers beter.

Voor wie van Art-of-movie boeken houdt

The Official Making Of Big trouble In Little China – BOOM! Studios

Een nobele cartoonist bekeerde me in een interview tot de wondere wereld van Art-of-movie boeken. Ik kan hem vervloeken, en ik kan hem dankbaar zijn. Ondertussen heb ik toch maar een verzameling van deze boeken aangelegd. De beste dat ik dit jaar in handen kreeg, was deze rond Big Trouble In Little China, de filmklassieker van John Carpenter met Kurt Russell en Kim Catrall

Voor wie graag boeken over klassieke tekenfilms leest

Totally Awesome, The Greatest Cartoons Of The Eighties (Insight Editions)

Zoals de titel zegt. Het boek geeft een uitgebreide achtergrond bij enkele van de bekendste tekenfilms uit de jaren 80. Een beetje vreemd om Inspector Gadget samen met G.I. Joe te zien, maar binnen de context is het niet uitzonderlijk. De mooie reproducties van de animation cells zijn een leuke bonus.

Voor wie graag speelt

LEGO Jurassic World (Playstation 3)

I know, niemand praat nog over de Playstation 3. Ik ben oud, ik reis aan een tragere snelheid. Dit terzijde. Ik ben verslaafd aan LEGO games. De vele puzzels oplossen en missies uitvoeren ontspannen me. LEGO maakt gretig gebruik van zijn vele licenties om elke game zo trouw mogelijk aan de film te maken. Star Wars, Indiana Jones, Marvel Superheroes, Batman of Pirates Of The Carribean, ik speel ze met plezier. Dit jaar is mijn grote favoriet, tot mijn verrassing eigenlijk, Jurassic World. Het spel focust niet alleen op de film uit 2015, maar sleurt er de originele trilogie bij. Het maakt het geheel een reusachtige speelbare wereld. Bovendien kun je als T-Rex spelen. Ik ben er nog niet, maar ik stop niet voor de 100% behaald is. 

Voor wie graag boeken leest over spelen

The Art of Point-And-Click Adventure Games (Bitmap Books)

Ik verwijs je graag naar het gastartikel van Dennis. Hij verwoordt de merites beter dan ik ooit zou kunnen.

Wie graag lacht

De Dikke Kakhiel (Borgerhoff & Lamberigts)

303 extreem domme grappen voor op de wc of in bad of zo. Geen leugen. De Dikke Kakhiel is droog. Kurkdroog. Maar oh zo grappig. En behoorlijk grof. Wie niet goed weet wat hij zich hierbij moet voorstellen, kan best eens hun officiële site raadplegen. 

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.