Hits Of The 80s

Hits Of the 80s – Ian Curtis en de liefde (1980)

New Wave Top 100

Ken je ze ook, die Top 100s of top 50s van de New Wave waar menig radiozender mee uitpakt? Waar luisteraars de lijst mee helpen bepalen door hun weinig geïnspireerde keuzes in te zenden? Waar The Cure met het afgezaagde en overroepen The Forest telkens die #1 positie inneemt?

Bah. Er is maar één nummer dat die toppositie verdient. Love Will Tear Us Apart van Joy Division. De logica zelve. Die blazen die gemaquilleerde posers van Robert Smith gewoon weg.

Met zijn aanstekelijke intro gevolgd door dat eeuwig herhalend ritme, de bevreemdende echo’s en de half hypnotiserende stem van Ian Curtis blijft het nummer tegelijk uniek en typerend voor de tijdsgeest. Het duurde ook een tijdje voor ik goed begreep waar de zanger het over had. Zijn lied over desolatie na een mislukte relatie krijgt meer impact als je weet hoe het uiteindelijk met hem verging.

Daarom raad ik je Control sterk aan. De gelauwerde film, gemaakt door fotograaf van de rocksterren Anton Corbijn en gebaseerd op het boek van Curtis’ weduwe, schetst een intrigerend beeld van de groep en diens leadzanger.

How does it feel, to treat me like you do

Na het overlijden van Ian Curtis onthief de groep zichzelf. De resterende bandleden richtten daarna quasi onmiddellijk New Order op, een nieuwe groep dat een onuitwisbare stempel op de moderne dance en techno sound zou drukken. Met Blue Monday hebben ze ons – en dit ga ik nu heel pompeus neerschrijven – een klassieker voor de eeuwigheid geschonken.

New Wave Anton Corbijn Joy Division Ian Curtis

Volgende week? Totaal geen idee. Ik vermoed dat het wellicht nog te vroeg is voor een kerstsingle.

Ben je die toevallige nieuwe lezer, dan raad ik je onderstaand artikel aan.

De Uitdaging: Hits Of The 80s

De volledige playlist van Hits Of The 80s is trouwens te beluisteren via YouTube.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.