Het leven zoals het is

Kunnen we onze kinderen smaak in muziek doorgeven?

Bestaat er zoiets als good parenting? Een leidraad waar je je aan kan houden, een handboek om nauwgezet te volgen. Waarom ik mij dit afvraag? Ben ik goed bezig als ik mijn kinderen goede smaak in muziek wil doorgeven? Want uiteindelijk is die goede smaak louter mijn smaak.

Ik ga ervan uit dat het inlepelen van klassiekers als een boemerang in mijn gezicht terug komt.

Muziek is opvoeding

Mijn zonen krijgen, soms dik tegen hun zin, het meest gevarieerde aanbod te horen. Van de harde maatschappijkritiek van N.W.A. tot de rustige jazzy sound van Steely Dan tot de genialiteit van de vroege Coldplay. Momenteel ligt Toys In The Attic (1975) van Aerosmith in de auto. Sweet Emotion kunnen ze meeneuriën. Daar ben ik best trots op. Het blijft een goed nummer.

Tegen dat u dit leest kan het wat anders zijn. Omdat ik iets te veel nieuwe cd’s aanschaf wijzigt de playlist veel. Al blijven de favorieten hangen.
Mijn jongste legt regelmatig Michael Jackson op. Soms iets te veel. Karma, want mijn moeder werd hoorndol toen ik als tiener Bad (1987) dagelijks op de platendraaier gooide.

Instant Karma

Ik ga ervan uit dat het inlepelen van klassiekers als een boemerang in mijn gezicht terug komt. Eenmaal ze gaan puberen verandert veel, en geven ze waarschijnlijk een grote middenvinger aan mijn muzikale voorkeur. Dan luisteren ze naar alles waar ik een hekel aan heb. Om mij op stang te jagen. Bestaan Thunderdome en Car Tuning nog? Maar daar reken ik dan wel mee af als het moment er is.

Een tijdje geleden schreef ik een blog over de muziek waarmee ik ben opgegroeid. Die muziek was meestal niet mijn keuze, want mijn ouders bepaalden naar wat werd geluisterd. Toch ben ik blij dat ik het destijds heb leren kennen. Tom Jones, The Beatles, James Last, Dean Martin, … Ben ik dan verkeerd als ik hen ook in de juiste richting wil sturen?

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

4 reacties

 • Dennis

  Moeilijk te zeggen. Het hangt af van de kinderen. Het belang van muziek neemt langzaam maar zeker af in de cultuur van alledag. Zelfs als ze jouw muziek keuze niets vinden dan zullen ze het over vele jaren toch spelen.

  Als is het maar om nog eens aan de autoritjes met jou terug te denken.

  • Axel

   Je hebt gelijk. Muziek neemt af in de cultuur van alledag. Maar is dat dan net niet de opvoedingsplicht als ouder om die kunstvorm door te geven?

   “Als is het maar om nog eens aan de autoritjes met jou terug te denken.” – Dennis, dat klinkt even morbide…

   • Dennis

    😀
    Ik zie het nu ook…

    Jouw stukje haakte in op het sentiment wat ik voelde tijdens de voorbije kerst. Toen had ik een oude favoriet van mijn vader op replay staan . De Merry Christmas Polka van Jim Reeves. Vroeger haatte ik dat nummer en ineens had het iets.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.