Reviews

Action Force Palitoy Collectors’ Guide – Sweet Nostalgia (Review)

[su_quote]Voor mij is de Action Force Palitoy Collector’s Guide nagenoeg perfect.[/su_quote]

Action Force

Misschien meer dan Star Wars beschouw ik Action Force als HET speelgoed uit mijn kindertijd. Ik zie de rood-gele verpakking nog in de speelgoedwinkel liggen. Tegenstrijdig met die felle kleuren, was het realistisch karakter van de soldaten. Green Berets, RAF piloten en Commando‘s, het trok me onmiddellijk aan.

Het grote voordeel van deze soldaten was hun compatibiliteit met de figuren van Kenner. Beide waren even groot en bewogen op dezelfde manier (5POA). Zo kon de SAS geheime missies uitvoeren om een AT-AT te bemachtigen. Baron Ironblood en Darth Vader werkten samen om Han Solo en de rebellen te verslaan.

Palitoy Action Force Headquarters interior

Kickstarter

Een kickstarter backen of steunen is meestal een gok. Je doet dat op basis van een vage beschrijving en enkele voorlopige screenshots. Maar omdat deze Action Force Palitoy Collector’s Guide niet alleen het eerste gebundelde overzicht van het speelgoed was, maar bovendien werd samengesteld door de man achter de BFTB site, was het voor mij een no-brainer. Dit kon niet misgaan.

Helaas, in realiteit verliep het anders. De informatie werd schaars gedeeld, en je kreeg soms het gevoel dit project nooit het daglicht zou zien. Begin 2018 belandde het eindelijk in de brievenbus. De originele prognose van publicatie stond op mei 2016 gepland. Dat geeft je een idee van hoe lang de backers hierop hebben mogen wachten.

Uiterlijk

Het boek is dikker en steviger dan verwacht, en net als de verpakking van het originele speelgoed is het geel en rood prominent aanwezig. Het staat prachtig in de vitrinekast tussen de originele stukken.

Op de cover prijken onder het iconische logo Baron Ironblood en Baroness in een innige omhelzing. Let ook op de verschillende versies van Destro. Een leuke knipoog naar de grote en drastische wijziging in de figuren.

Palitoy Collector's Guide

Inhoud

Iedereen heeft een eigen beeld van hoe een toyboek er uit moet zien. Voor mij is de Action Force Palitoy Collector’s Guide nagenoeg perfect. Dit is naast Totally Tubelar van Mark Bellomo het beste naslagwerk in mijn bezit.

Chronologisch opgebouwd biedt het boek een overzicht van alle uitgebrachte figuren, voertuigen en andere sets. Naast duidelijke en glanzende foto’s van de originele verpakking, alle bijhorende figuren en losse (lees: makkelijk kwijt te spelen) items krijg je informatie over de verschillende varianten. Zo werden de inventieve Red Shadows in Duitsland in een andere vorm uitgebracht. Oorlogstrauma liet in de jaren 80 nog sporen na.

screenshot Palitoy Collector's Guide

Misschien verschil ik hierin met andere verzamelaars, maar de reeks verloor zijn luster toen de invloed van het Amerikaanse G.I. Joe begon door te sijpelen. Cobra verving Red Shadows, en weg was de Europese vibe. In het boek wordt deze wijziging pijnlijk zichtbaar als je die vervloekte figuren met hun extra beweegpunten ziet opduiken.

Achteraan vind je ook informatie over andere merchandise. Omdat het leeuwendeel enkel in Groot-Brittannië werd verkocht ontdek je veel dingen dat je nooit eerder zag. Binnensmonds vloek je als het Action Force Membership Pack je naar je kindertijd teleporteert. Dat had ik ook.

Action Force Membership pack

Extra’s

Hier heeft de auteur zijn ongeduldige backers verwend. Drie posters (zie foto’s onderaan), een herdruk van een Free Mini Comic en – mijn persoonlijke favoriet – de kleine Black Major Code Book.

Uiteraard is die laatste een repro, maar probeer eens een origineel aan goede prijs op te sporen.

Black Major Codebook reprint Palitoy

Verdict

De Action Force Palitoy Collector’s Guide biedt alles wat een Action Force fan wil. Het is bovendien ideaal voor de G.I. Joe verzamelaar, omdat Action Force het instappunt voor hun favoriete speelgoed was.

Mijn welgemeende excuses als ik lezers hier laat kwijlen, maar deze gids is niet in de winkel of online verkrijgbaar. Misschien duikt het ooit wel op eBay op.

Palitoy Mini Comic Action Force

Palitoy Action Force

Action Force Palitoy poster

Palitoy Battle Action

Baron Ironblood poster


Action Force Palitoy

Roboskull Action Force

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.