Favoriete artikels,  Film

Herinneringen aan Carrie Fisher (1956 – 2016)

Carrie Fisher (1956 – 2016)

Het venijn zit steeds in de staart. 2016 was nog niet klaar met zijn macabere dodendans.

Hoewel ze haar best deed aan te tonen dat ze meer was dan een personage uit een fictieve filmcyclus, bleef iedereen haar steeds in haar meest iconische rol zien. Carrie Fisher was Princess Leia. Princess Leia was Carrie Fisher. Meer nog dan Harrison Ford en Mark Hamill werd ze op handen gedragen door een loyale fanbase.

Dat is bij mij niet anders. Je kunt de impact dat de actrice op een jonge geek had niet onderschatten. Natuurlijk denk ik ook met enige weemoed terug aan Erin Gray (Wilma Deering in Buck Rogers In The 25th Century) of Maren Jensen (Athena in de originele Battlestar Galactica), maar Carrie Fisher, dat was hors categorie.

[su_quote]De gedoemde relatie tussen een prinses en een smokkelaar is het kloppend hart van de hele franchise.[/su_quote]

Net zoals haar bijdrage aan The Empire Strikes Back hors categorie is. Vergeet even de originele Star Wars (1977) waar ze te eenzijdig acteerde, of Return Of The Jedi (1983), waar ze amper dialoog heeft en tot spreekwoordelijke dame in nood was herleid. In het vervolg uit 1980 toonde ze de filmwereld dat ze kon acteren. Ze toverde, onder de regie van Irvin Kershner, haar tweedimensionaal Leia Organa in een passionele vrouw van vlees en bloed om. Samen met haar tegenspeler Harrison Ford creëerde ze echte magie. Zonder special effects.

Vergeet de opgeklopte neuroses van de lichtzwaardzwaaiende Skywalker mannen. Vergeet de mythologie rond een eeuwig gevecht tussen Jedi’s en Sith. De gedoemde relatie tussen een prinses en een smokkelaar blijft het kloppend hart van de hele franchise.

Die ruzie op Hoth waar ze niet over de lippen krijgt dat ze hem niet kwijt wil. De angst in haar ogen als de planeet de ijskoude nacht ingaat. Hun kat-en-muis spel van voortdurend plagen en titsen. De onderbroken kus in de Milllenium Falcon. Haar zeldzame compliment, als even blijkt dat ze de Imperial Star Destroyers hebben misleid, waar Han gaat blozen.

En natuurlijk…

I love You…

I know.

Dat is de Carrie Fisher die ik me ga herinneren.

Carrie Fisher

Hoth Leia Han Solo

Princess Leia on Hoth

Carrie Fisher Leia & Han

The Empire Strikes Back The Kiss

Leia & Han fear Lord Vader

(Foto’s eigendom van Disney)

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.