Hits Of The 80s

Hits Of The 80s – Carly Simon’s Hymne (1988)

Working Girl

Let The River Run geeft me instant kippenvel. Carly Simon zingend als een nachtegaal, terwijl het oude New York – de Twin Towers staan er nog – langzaam achter haar verschijnt, brengt me in een roes.

Alles ademt jaren 80 uit. In welk decennium kan een gek met zijn gitaar wild in het ronde zwieren of een drummer ongegeneerd in een hoekje musiceren zonder door de NYPD (New York Police Department, red.) op een knuppeltaart getrakteerd te worden? Nu, de muzikale avonturen van de zangeres en haar horde muzikanten in beeld brengen vormt niet het doel van deze clip.

Neen, Let The River Run is een onvervalste video music trailer. Voor de komst van internet, de volwaardige trailer, de hypetrain en het eindeloos gespam, kon een studio zijn nieuwste film het best aan het groot publiek introduceren via een music video. Die werd toen gedoseerd op radio en MTV geprogrammeerd. Het werkte perfect, en goed gemaakt leverde het pareltjes op. Zoals hier.

Tussen de kantoorbediendes en andere arbeiders die de ferry naar de grote stad brengt, herkennen we actrice Melanie Griffith, in haar rol als hoofdpersonage Tess McGill. Terwijl het nummer zijn tempo verhoogt zien we ook Harrison Ford en Sigourney Weaver in korte scènes. Je krijgt vage hints over het plot, maar je wil het zien. En dus rep je je naar de bioscoop.

Working Girl, gedragen door deze sterrencast, haalde in 1988 de top van de box office, en werd genomineerd voor de belangrijkste filmprijzen.

Carly Simon Let The River Run

De prijzenkast van Carly Simon

Hoewel je Carly Simon hoogstwaarschijnlijk enkel kent van haar klassieker You’re So Vain (1972), scoort ze ook hits met het (beste) Bond-nummer Nobody Does It Better (1977) en Coming Round Again (1987). In de jaren 70 verkopen haar albums aanvankelijk ook sterk.

Maar in 1988 wacht haar met Let The River Run een absolute triomf. Het nummer haalt een Oscar voor Best Original Song, een Grammy Best Song Written Specifically for a Motion Picture or Television, een  Golden Globe Award for Best Original Song. Dat doen niet veel artiesten haar na.

working-girl-harrison-ford-sigourney-weaver

Nood aan meer achtergrondinformatie?

My Name Is Bond: Mijn 5 Favoriete James Bond-nummers

Hits Of The 80s 14 De ogen van Sheena Easton (1981)

De volledige playlist van Hits Of The 80s is trouwens te beluisteren via YouTube.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.