Het leven zoals het is

Vragen aan 80sGeek – To vlog or not to vlog

Het is een tijdje geleden dat ik nog een vraag van een lezer heb beantwoord. Mijn excuses daarvoor. Gemeend. 

Uit de digitale postzak trek ik deze willekeurige vraag. 

Waarom vlog je niet? – LM uit H

Beste LM uit H, 

Mag ik je vooreerst feliciteren op het stellen van een belangrijke vraag. Ik probeer een gefundeerd antwoord te formuleren.

Eén reden is van esthetisch aard. In het Westvlaams zeggen we “hij heeft gene kop voor teevee”. Ongeacht dat ik het tegendeel beweer, lijk ik volgens mijn echtgenote totaal niet op George Clooney. Meer nog, lezers van de blog, die me in levende lijve hebben ontmoet, wijzen me er graag op dat ik een totaal gebrek aan charisma en persoonlijkheid heb.

Maar er is een nog belangrijkere reden. Vloggen lijkt me moeilijk, en vooral veel werk. Twee elementen die me afschrikken. Ik ben van nature liever lui dan moe.

Juist daarom heb ik een eindeloos respect voor vloggers die hun ding doen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan Bert Quaghebeur aka Ed’s Retro Geekout. Die jongen stopt werk in het maken, editen en verspreiden van zijn werk. Vloggers die het scoren van hits verkiezen boven het uiten van creativiteit kunnen op minder bijval rekenen.

A modern Shakespeare

Ik schrijf. That’s what I do. Dat is het enige wat ik een beetje kan. Ik besef echter zeer goed dat het lezen van goed geschreven en inhoudelijk onderbouwde artikelen zijn hoogtepunt voorbij is, en dat de huidige generatie zijn informatie visueel verteert. Het zij zo.

Nu, goed schrijven is ook niet alles. Ondanks te zijn gezegend met de gift der genialiteit, werk ik zeer traag. Het is soms heel lang wachten op golven vol creativiteit. Ik kan het niet oproepen. Komt de flow (noem het mojo, vibe, …) niet, dan verschijnt er geen letter op het scherm.

Dat viel enorm op tijdens mijn interview met Focus. Ik merkte dat ik iets te lang moest nadenken over wat ik wou zeggen. Die ervaring, hoe plezant het ook was, leerde me genoeg. Geen screentime voor mij.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

2 reacties

  • Nostra

    Het is inderdaad zo dat blogs steeds minder worden gelezen, zie dat zelf ook terug (zelfs voordat ik tijdelijk stopte). Maar als ik video’s maak (het kleine aantal dat ik heb gemaakt) dan hoef ik daar zelf niet in beeld. Ik hou het voornamelijk ook bij bloggen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.