Batmobile Hot Winners (10)
Voor U Getest

Voor U Getest: de Hot Winners Batmobile Collection

Vaak zie ik iets online waarvan ik op voorhand weet dat het te mooi is om waar te zijn. Speelgoed, een game, een boek. Soms is de verleiding dan te groot om er aan te weerstaan. Hoe slecht kan het zijn? Wat heb ik te verliezen? Ik ben ook maar een mens.

Dat is mijn eerste impuls als ik de Hot Winners Batmobile Collection op Aliexpress onder ogen krijg. Neen, Hot Winners is geen gereputeerd merk uit het verre China. Maar het is niet onverdienstig, want het moederbedrijf levert goedkope reproducties van bestaand speelgoed.

Batmobile Hot Winners (5)

Het is geen geheim. Als je iets koopt bij deze Chinese groothandel dan mag je er gemakshalve van uitgaan dat het artikel ofwel van bedenkelijke kwaliteit, ofwel volledig namaak is. Alleen, heel soms valt het goed mee. Vergelijk het met lotto spelen. Maar de kans op de hoofdprijs is zo goed als onbestaande.

Die allerbelangrijke eerste indruk

Na 4 lange weken belandt het uiteindelijk in Casa 80sGeek. Het valt me meteen op hoe licht het pakket weegt. Hang er een ballon aan en het zweeft de lucht in. Ik hoef het pakje niet te openen om te weten dat deze Batmobiles weinig stevig materiaal zullen bevatten.

De eigenlijke doos bevestigt wat ik heb geanticipeerd. Met de verpakking doet de producent een amper legale knipoog naar Hotwheels van Mattel. Zelfde logo, zelfde kleuren, zelfde lay-out. Er is één belangrijk verschil. Mattel opteert steevast voor een doos met 5 voertuigen, de zogenaamde 5-pack. Hot Winners gooit er – misschien letterlijk – 6 in de set. Waarom alles naar de Justice League verwijst is me een raadsel? Werd het uitgebracht tijdens de release van de gelijknamige film?

Batmobile Hot Winners (5)

Maar ik kocht het niet voor de verpakking. Twee auto’s uit deze set wil ik in handen. De Kilmer en de Clooney. Batmobiles worden meestal genaamd naar de acteur die in de film de rol van Batman op zich neemt. In dit geval staat de Kilmer voor de Batmobile uit Batman Forever (1995, Joel Schumacher) met acteur Val Kilmer, en de Clooney voor deze uit Batman & Robin (1997, Joel Schumacher) met – hoe raad je het – George Clooney. Deze twee auto’s ontbraken in mijn verzameling Batmobiles. Mijn liefde voor filmauto’s (lees de achtergrond hier, red.) verklaart waarom ik de gok waag om deze duidelijk inferieure miniaturen te kopen.

De vergelijking met Hotwheels

Het kartonnen omhulsel en de blister zijn niet stevig. Het is onfair ze te vergelijken met de originelen van Hotwheels, maar eenmaal uit de verpakking kun je niet anders dan ze naast elkaar te leggen. Ontgoocheld zijn over je aankoop maakt deel uit van het plezier van het geekzijn.

Het is vloeken in de kerk, maar van ver zien ze er best goed uit. De Kilmer, de Clooney, de ’66 (zie foto onder) en de Keaton tonen zelfs wat details. De Affleck (naar Ben Affleck uit Batman versus Superman: Dawn of Justice) haalt net de grens van het toelaatbare. De Bale of Tumbler is een flop. Tot zover het goede nieuws.

Batmobile Hot Winners (3)

Waar beginnen we? De banden zijn hol, en aan een zeer fijne metalen staafje vastgemaakt. De onderkant van de voertuigen is niet meer dan een plaatje plastic. Je ziet het niet in deze verpakking omdat de auto’s in de verpakking schuin zijn geschrankt. Het is vergelijkbaar met die goedkope autootjes die je in sets van 50 in de Action kan kopen.

Wat schort er nog? Omdat er gekozen wordt om goedkope verf te gebruiken, bladert het bij uithalen een beetje af (zie foto Keaton mobile onderaan). Wie deze set voor zijn kinderen koopt let er best op dat ze de auto’s niet teveel in hun mond nemen. Chinese verf staat niet gekend om zijn vitaminerijke inhoud.

Conclusie

De Hot Winners Batmobile Collection is geen winnaar. Ik ga niet zover om het brol te noemen, maar meer dan goedkope namaak is het niet. Niettemin kan het best in je verzameling worden geplaatst. Het heeft zijn charme. Zolang je er niet in een nostalgische bui mee gaat spelen kan er niets verkeerd gaan.

In een vreemd toeval kun je deze unieke verzameling bij Amazon kopen. Nog vreemder is dat je er meer voor betaalt dan voor een legitieme Hotwheels set. 16,99 EUR voor namaak. 9,95 EUR voor the real deal.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

5 reacties

 • Familie De Brabander

  ‘Gierigheid bedriegt de wijsheid’ blijkt nog maar eens te kloppen. Als de originele set amper €9.95 kost, waarom dan niet meteen op safe spelen? Of betten die de Kilmer of de Clooney niet?

  • Axel

   Beste heer Familie, deze set is niet in Hotwheels verkrijgbaar. Dat zou u weten na het lezen van dit uitmuntend artikel. De 9.95 EUR slaat op de gebruikelijke officiële 5-packs.Niettemin, ondanks de nutteloosheid van uw berichtje dank ik u voor de bijdrage.

 • Peter Bonte

  Bedankt om dit te kopen zodat wij het niet moeten doen. 🙂
  Veel zaken van Aliexpress zijn best goed, maar het is zoeken en de reviews nakijken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.