Het leven zoals het is

De compleet overbodige eindejaarslijst – editie 2020

Het einde van het jaar is het ideale moment een eindejaarslijst online te zwieren. Niet alleen voor de grote spelers is dat een verplicht nummertje. De kleine zelfstandige, niet gesponsorde, niet gesubsidieerde en niet aantrekkelijke blogger durft ook vissen in die grote clickvijver. Ik zeg zelfs meer; ergens toont iemand gemeend interesse in mijn mijmeringen over het voorbije culturele jaar.

We starten best met een belangrijke mededeling voor we lijsten. Met de uitdrukking Beste, als in bijvoorbeeld Beste Film, wordt mooiste of favoriete bedoeld. Dat lijkt misschien evident, maar sommige online concullegae menen dat echt. Persoonlijk vind ik het altijd vreemd en arrogant om elk jaar een beste film te kiezen. Alle beste films zijn immers in de jaren 80 gemaakt.

Met deze wijsheid laten we de inleiding voor wat ze is. Geniet bijgevolg van deze compleet overbodige eindejaarslijst van een compleet overbodig kalenderjaar.

Beste 80s film dat na herbekijken nog steeds even goed blijkt

The Fly
@20th Century Fox

The Fly (1986, David Cronenberg)

Nostalgie neemt vreemde kronkels. Films die je vroeger heel goed vond, wiegen je nu in slaap. Films waar je weinig binding mee had, blijken klassiekers. The Fly behoort tot die laatste. Misschien zag ik de film vroeger op een verkeerd moment? Hoe dan ook, nu pas zie ik in dat The Fly een meesterwerk is. Geniaal en (vals) traag in opbouw volg je het verhaal van geniale uitvinder (een weergaloze Jeff Goldblum) dat – kort en simplistisch uitgelegd – een DIY teleporteertoestel test. Als een onschuldige huisvlieg ongevraagd aan het experiment deelneemt zijn de resultaten minder bevredigend.

Beste Blu-Ray

Running Man Blu Ray

The Running Man (1987, Paul Michael Glazer)

Een Steelbox compleet met filmfragmenten op harde kaart, een verzamelpin en een handig leesboekje, meer heb je in het leven niet nodig.

Beste Serie

The Queen’s Gambit (Netflix). Geloof de hype. De serie neemt je onverwacht bij het nekvel en laat niet meer los.

Teleurstellende serie: Truthseekers (Amazon Prime). “Wie in slaap valt voor het einde, kijkt geen volgende van hetzelfde” (Bond Zonder Naam)

Beste 80s CD

Pet Shop Boys Introspective

Introspective (1988, Pet Shop Boys)

Een essentiële aankoop bij De Plaatboef in Rotterdam. Op vinyl ziet de cover er imposant uit, maar op cd klinkt het beter. Introspective bevat 6 remixen van oud en nieuw werk. Niet alles is even sterk. Zo blijft Domino Dancing een afgrijselijk nummer. Het zijn Left to My Own Devices en vooral Always on My Mind / In My House die de genialiteit van Pet Shop Boys laten horen.

Grootste Miskoop

E.T. @ Rotterdam Comics

E.T., the Extra Terrestrial Collector Cards

Lees het beklijvende verhaal om de volledige achtergrond te kennen.

Beste Merchandise

Tron Disney Select

Tron Action Figures (Disney Select)

Tot mijn grote schande moet ik bekennen dat ik ze nog steeds niet uit de verpakking heb gehaald. Kijk hoe mooi en veilig ze zijn opgeborgen binnen hun blister. Wie ben ik om ze wakker te maken?

Disney Select brengt jeugdherinneringen tot leven in plastic vorm. Nu rest me alleen die The Black Hole sets aan een klantvriendelijke prijs te kopen.

Beste Merchandise van een kleine zelfstandige

Sho'Nuff Jevaho Customs

Sho’Nuff (Jevaho Creations)

Dat deze Sho’ Nuff figuur een prachtig gemaakte figuur is staat buiten kijf. Handgemaakt met een stoffen jasje en vaste riem, met verwisselbaar hoofd en verwisselbare handen. Sho’ Nuff van Jevaho Creations is een trotse ode aan de iconische slechterik uit The Last Dragon (lees hier de review, red.).

Beste 80s boek

BSG Shipyards

Battlestar Galactica Shipyards – The Encyclopedia of Battlestar Galactica Ships (IDW Publishing)

Een bijna compleet overzicht van alle ruimteschepen uit het Battlestar Galactica universum. Ik benadruk bijna, want er is geen verwijzing naar Galactica 1980, de minder gewaardeerde televisiereeks. Het grote voordeel van dit soort boeken is de laagdrempeligheid. Je hoeft je niet slecht te voelen als je er amper naar de foto’s kijkt.

Beste Strip

The Rise and Fall of the Trigan Empire Volume I - Mike Butterworth & Don Lawrence

The Rise and Fall of the Trigan Empire Volume I – Mike Butterworth & Don Lawrence

Met zijn moraallessen en zijn pro-Republikeins karakter zijn de verhalen van Trigië onmiskenbaar een product van de jaren 60. Het tekenwerk van Don Lawrence echter is zijn tijd ver vooruit, en de hoofdreden om dit aan te schaffen. De bundels zijn in het Nederlands verschenen, maar lezen vlotter in de originele taal.

Favoriete Lezersbrief

Ik wens iedereen een superfan als LM uit H toe. Hij durft kritische vragen stellen, en is tevreden met eender wat hij als antwoord krijgt.

Beste Podcast

Cult of Cornette Podcast

The Jim Cornette Experience

Niemand slaagt er binnen het worstelen beter in zowel heilige huisjes in te trappen, collega’s te beledigen en de staat van het moderne worstelen tot op het bot af te breken, en op hetzelfde moment als één van de slimste en meest professionele historici te worden herkend. Jim Cornette, een vat vol venijn, blijft overtuigd van zijn gelijk en drukt fans met de neus op de feiten. Zoals vroeger wordt het nooit meer. Naast de ellenlange, aan 100 km/uur razende, rants krijg je een deskundige portie geschiedenis door de strot geduwd. Te beluisteren via YouTube.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.