Televisie

De TV-series Tag

Op Hello Geeky World, de blog van Patricia Merkelbach, stond deze week het TV-Series Tag artikel. Daarin geeft de illustere Queen Of Geek (trademark Michael Minneboo, red.) een overzicht van haar favoriete televisieseries. Net zoals de titel belooft.

Maar voor de oningewijden leg ik de term tag best even uit. Een blogger plaatst een artikel, veelal met een vragenlijst, dat nadien door een mede-blogger wordt overgenomen. Die geeft dan op zijn beurt antwoorden op de vragen.

Omdat het weinig inspiratie vraagt, ben ik steeds voor dit soort artikels gewonnen. Trouw aan mijn blog spits ik me toe op de jaren 80. Tenzij de vraag me elders leidt.

Wat was de eerste serie die je volgde?

Fleeing from the Cylon Tyranny, the last battlestar Galactica leads a ragtag fugitive fleet on a lonely quest… a shining planet known as Earth.

Een 7-jarige volgt alles wat hij voorgeschoteld krijgt. Maar ik vermoed dat de eerste serie dat me echt aansprak de originele Battlestar Galactica moet zijn geweest. Hoewel de serie oorspronkelijk in 1978 werd getoond, pikte de Nederlandse televisie er pas later op in. Colonial Vipers, Cylons, blasters en Starbuck, in 1980 was Battlestar Galactica de perfecte aansluiter na The Empire Strikes Back. Ook al is ze bijna 40 jaar oud blijft de reeks nog steeds perfect genietbaar.

Het vervolg Galactica 1980 haalde het niveau van zijn voorganger niet, en werd na legendarische laatste aflevering The Return of Starbuck vroegtijdig stopgezet. De moderne update Battlestar Galactica (2004 – 2009) gebruikte het originele concept, overgoot alles met een realistische saus en maakte er één van de sterkste langdurige series van.

Wat is je favoriete serie uit de jaren 80?

I love it when a plan comes together!

A-Team zal ongetwijfeld de grootste indruk hebben gemaakt. De serie belichaamt de jaren 80. De wekelijkse avonturen van 4 Vietnamveteranen die door de overheid worden gezocht volgde elk kind.

Natuurlijk valt iets te zeggen over het gebrek aan echt geweld, en de talrijke explosies waar mensen ongedeerd blijven. Inderdaad, elke week kreeg je zo goed als hetzelfde verhaal voorgeschoteld. Maar het werkte.

Het floppen van de remake uit 2010 toont bovendien aan dat je niet met klassiekers mag knoeien.

Wat is je favoriete comedy reeks?

Seinfeld (1989 – 1998). Zonder twijfel. Seinfeld stond haaks tegen alle kleffe, van moraallessen doorspekte, comedy reeksen zoals The Cosby Show, Different Strokes, Webster of Family Ties.

Geen moraal, geen geknuffel en geen happy end. Soms uitermate grof doch steeds brutaal eerlijk, de serie about nothing heeft alles. Hoewel de hoofdpersonages elkaar perfect aanvullen, blijven Elaine Benes (comedy godin Julia Louis-Dreyfus) en George Costanza (Jason Alexander) de uitblinkers.

Wat is je favoriete koppel uit een tv-serie?

Paul en Jaime Buchman uit Mad About You (1992 – 1999) worden meesterlijk vertolkt door Paul Reiser en Helen Hunt. De gevatte opmerkingen, de stille blikken, je gelooft dat ze een echt koppel zijn.

Mad About You Paul Reiser

Welke series zou je nog willen zien?

Soms ben ik benieuwd of oude favorieten te bekijken zijn. Met animatie lukt het, weliswaar in kleine dosissen. He-Man And The Masters Of The Universe, M.A.S.K. en Thundercats voelen zwaar verouderd aan.

Nostalgie is fantastisch, maar actieseries als Airwolf, The Fall Guy, MacGuyver en zelfs Knight Rider horen thuis in je herinneringen. Als vader probeer ik zoveel mogelijk jeugdherinneringen te delen, maar uiteindelijk groeit het besef dat de huidige generatie iets anders wil.

Airwolf Tag television

Van welke afgelopen serie mogen ze nog een vervolg maken?

Dungeons & Dragons beschouw ik als de beste animatiereeks uit de jaren 80.  Enkele jaren geleden plaatste ik ze bovenaan een Top 10 in een column voor Brainfreeze. Bedoeld voor kinderen, was het toch gewelddadig en volwassen.

Dungeons&Dragons Tag tv series

Heb je al eens een serie (of enkele afleveringen) herbekeken?

Momenteel jaagt mijn jongste zoon er alle oude A-Team afleveringen door. Met plezier kijk ik er enkele mee.

De eerste twee seizoenen vervelen geen seconde, en blijven door het charisma van de acteurs overeind. In de het derde en vierde seizoen verdwijnen de verwijzingen naar hun tijd in Vietnam, en gaat de reeks op automatische piloot. Over het vijfde seizoen zwijgen we best. Dat was er eentje teveel.

A-Team Boy George tv series Tag

Met welk personage zou je wel van plaats willen ruilen?

Als kind wou ik steevast Face zijn. Of Starbuck. Succes bij de vrouwen, zelfverzekerd, maar toch een onmisbaar deel van het team. Face is suave, Face is cool. En hij reed met een Corvette.

Toeval, of niet, maar acteur Dirk Benedict gaf zowel aan Lieutenant Starbuck en Templeton Peck gestalte. Als we geheel eerlijk zijn, lijken beide zeefdrukken van elkaar. Steeds die eeuwige glimlach en de sigaar in de mond, veel verschil was er niet.

Met welk personage wil je op date?

Ook bekend als Op welke actrice had je vroeger de hots of de Humo-klassieker Wie is je favoriete One Night stand?

Alyssa Milano? Lori Loughlin? Elisabeth Shue? De jaren 80 had geen tekort aan knappe actrices.

Na enkele uren gelukzalig online staren naar foto’s – alles voor de journalistiek – maakte ik mijn keuze. Maren Jensen speelde Lieutenant Athena in het eerder vermelde Battlestar Galactica.

Mara Jensen Battlestar Galactica tag

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.