Daar zit muziek in

Daar zit 80’s muziek in – de Soundtrack

CD’s aanschaffen verloopt meestal in fases. Ligt Progrock me die week, dan schuim ik Amazon af en verdwijnen pakweg The Alan Parsons Project of Supertramp in mijn winkelmandje. Daarna stap ik een week later over op blues, om me nog een week later tot soul richten. Het hangt allemaal af waar ik op dat moment naar luister. Maar fases is de beste term om hier te gebruiken.

Tijdens het schrijven van mijn boek probeer ik zoveel mogelijk naar filmmuziek te luisteren. Dat wekt op zijn beurt dan een nostalgisch gevoel op waarmee ik opnieuw de online winkel bezoek. Even later ontvang ik een mail die bevestigd dat de 3 soundtracks die ik in een roes heb besteld voor verzending worden klaargemaakt (als Bpost ze tenminste wil leveren). Die bespreek ik hier, samen met een tweedehands cd die ik bij Bonte heb gekocht.

Wie klaar staat om bagger over me heen te gooien omdat ik bij Amazon in plaats van bij de plaatselijke winkelier koop, staat er best even bij stil dat de kleine platenboer een uitstervend ras is en het aanbod bij Media Markt niet bijster groot is. Et alors? Geniet van deze erudiet geschreven blogpost.

And they call it a Soundtrack

Dirty Dancing soundtrack

Dirty Dancing The Collector’s Edition (1999)

Laat de mooie titel je niet afleiden van het feit dat de Collector’s Edition niets meer bevat dan de originele Dirty Dancing Soundtrack en het vervolg More Dirty Dancing. Er zijn geen extra nummers. Maar het doosje oogt mooi door de foto’s over het maken van de film binnenin.

Favoriete nummer: (I’ve had) the Time of my Life van Jennifer Warnes en Bill Medley blijft één van de meest aanstekelijke filmsongs uit de jaren 80.

Rocky III Soundtrack

Rocky III Original Motion Picture Score (1982)

Goede film, povere soundtrack. Neem Eye of the Tiger (Survivor) en de begingeneriek weg, en het geheel valt als een kaartenhuisje in elkaar. Neen, de 3 nummers van Frank Stallone zijn geen meerwaarde.

Favoriete nummer: Wie krijgt geen kippenvel van Gonna Fly Now, het iconische instrumentale thema van Bill Conti?

Rocky IV Soundtrack

Rocky IV Original Motion Picture Soundtrack (1985)

De betere soundtrack herbergt James Brown (Living In America), de soundtrackkoning Kenny Loggins (Double or Nothing) en Survivor (Eye of the Tiger, Burning Heart). Rocky IV is geen diepgaande film, maar mede dankzij de muziek is het een ultieme 80s pulpfilm gebleven.

Favoriete nummer: Heart’s on Fire (John Cafferty) brul je uit volle borst mee.

Over the Top Soundtrack

Over the Top Original Motion Picture Soundtrack (1987)

Soms is het vreemde tintelende gevoel in je onderbuik waarvan je denkt dat het nostalgie is, gewoon een ordinaire buikkramp. Dat gevoel blijft hangen na het beluisteren van deze Over the Top. Het is een schoolvoorbeeld van een snel bij elkaar geraapte verzameling nummers zonder meerwaarde. Al probeert Kenny Loggins de meubels te redden.

Favoriete nummer: The Fight, de instrumentale bijdrage van Giorgio Moroder. Niet zijn beste werk, maar het is een parel tussen de zwijnen.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

4 reacties

 • Vicky Van Hee

  uhm, Compact Center – Ostensche Ploate! Ideaal om je door je fases te begeleiden.
  De muziek winkel in Oostende! Is nog niet uitgestorven.
  Verkoopt laatste nieuwe muziek van alle genres, als 2de hands lp’s en cd’s. Altijd iets te vinden. En je kan bestellen tijdens de corona tijden en afspreken voor ophaling. Yves helpt iedereen met top smaak of bizarre smaak.

  By the way. The lp covers voor film zijn toch beter uitgewerkt dan de cd’s doosjes. The lp’s voor films geven toch iets meer waarde aan de film nostalgie al trekt de muziek soms op niks.

  Als vervent verzamelaar van film muziek op vinyl is het meer te doen om de artistieke covers en dat ene liedje die bij bleef bij het voor de eerste kijken naar de film.

  • Axel

   Normaliter sta ik geen sluikreclame op mijn blog toe. Maar omdat jij het bent passeert het één keer.
   Sorry, maar vinyl enkel bij uitzonderlijke gelegenheid. De muziek is wat telt, en daar is elk medium goed voor. Een nummer wordt niet beter door het bekijken van de cover.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.