Uit De Kast

Uit De Kast: “International Collector In Disguise” Ow Ac

Elk kasteel heeft zijn hofnar, elke regering zijn Bert Anciaux en elke groep verzamelaars zijn grappenjas. Binnen de Nederlandstalige vintage verzamelaars springt Ow Ac, vermoedelijk niet zijn echte naam, er altijd uit. Maar niet alles wat hij te vertellen heeft grenst aan het absurde. Hij beschikt over een uitgebreide kennis van populair en obscuur speelgoed uit de jaren 70 en 80. Natuurlijk probeer ik een serieus gesprek aan te knopen.

Met een vast lijstje vragen zou je denken dat dit makkelijk is…

“Hahaha, vast wel. Zeg, met deze introductie zet je me wel meteen neer als clown, al hou ik wel van een beetje absurdisme en niet altijd politiek correcte humor. Maar barst los met de vragen, dan heb ik misschien kans om het serieuze kantje te laten doorschijnen.”

80s Collection Ow Ac

Wat verzamel je?

“Poe poe, van alles en nog wat.”

Dat is redelijk vaag…

“Hmmmmm, ja. Laten ons zeggen actiespeelgoed uit de jaren 70, 80 en een beetje 90, comics, oude tijdschriften (pin-up magazines), platen (muziek, vinyl) en diverse jeugd en popcultuur items en iconen van de afgelopen 40 a 50 jaar. Denk dan maar aan merchandise rond televisie en film zoals Star Wars, E.T., Planet of the Apes, Evel Knievel, NintendoALF, Garbage Pail Kids Cards enzoverder.”

Waarom?

“Ai, dat is een lastige vraag. Waarom doet iemand iets? Ik denk omdat ik me er goed bij voel, het leuk vind en een stukje nostalgie wat betreft het actiespeelgoed is. Maar vooral omdat het ook interessant en fantasierijk is.”

Waar is het verzamelen begonnen?

“Het begon als kind.Ik was gek op LEGO, Playmobil en strips van Suske en Wiske en de Roze Panter. Ik verzamelde toen niet echt bewust, ik wilde gewoon veel hebben van de dingen die ik leuk vond. Later kwamen daar onder meer het speelgoed van Transformers, Masters of the Universe en al de tekenfilms en tv series uit die jaren 80, en Spider-Man en X-Men comics bij . Daar heb ik als kind altijd ontzettend veel plezier aan beleefd. Het helpt ook als je daarbij geholpen wordt door je ouders: zij stimuleerden me en verwenden me vreselijk met alles wat ik maar wilde. Later toen ik ouder en volwassen werd, ben ik langzaam die items opnieuw gaan opzoeken en verzamelen.”

Oké, dat is duidelijk…

“En er zijn genoeg periodes geweest dat ik er niet zo heel erg mee bezig was. Ah, just go with the flow…”

Hoe ga je te werk om je collectables te vinden?

“Over het algemeen ben ik vrij lui om echt in het wild naar items te zoeken en het ontbreekt me vaak aan tijd. Dan is het toch meestal de laptop open klappen en op veilingsites rondsnuffelen.”

Geen grote speurtochten in de gezonde buitenlucht?

“Eh, nee niet zo vaak. Ik heb een vaste Kringloopwinkel waar ik wel langs ga vaak voor platen, en verder ben ik met actiespeelgoed vrij kritisch wat conditie en compleetheid betreft. Het moet echt in goede staat en compleet zijn, anders mag het niet in de vitrine.”

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]“…de repro attribuutjes en wapentjes zijn gewoon een plaag geworden. Om treurig van te worden!  Ik kan me dan ook niet voorstellen dat iemand dat accepteert in zijn verzameling. Ik bedoel, waar heb je dan de lat liggen?”[/perfectpullquote]

Nou nou, geen makkelijke verzamelaar?

“Klopt, ik ben daar vrij strikt in. Het irriteert me vrij snel als iets niet compleet of in slechte staat is. Dan gaat het meestal weer snel de deur uit.  Daarnaast ben ik fel tegen repro of reissue items en namaak. Je ziet het bijvoorbeeld met vintage Star wars, de repro attribuutjes en wapentjes zijn gewoon een plaag geworden. Om treurig van te worden!  Ik kan me dan ook niet voorstellen dat iemand dat accepteert in zijn verzameling. Ik bedoel, waar heb je dan de lat liggen?”

80's collectables Alien Ow Ac

Wat betreft actiespeelgoed noemde je al Transformers en He-man. Maar er zijn er vast nog meer?

“Ah ja, Transformers en Masters of the Universe zijn wel de bekendste 80’s actie speelgoed series. Vooral MOTU is echt de “van dik hout zaagt men planken” speelgoedlijn van de jaren 80. Op een paar figuren na is het loose allemaal nog goed en betaalbaar te vinden. Een aantal toylines die ik verder enorm kan waarderen zijn Big Jim, Starcom, Kenner Super Powers, Micronauts, Batman Animated uit begin jaren 90, LEGO ruimtevaart en ridder sets uit begin en midden jaren 80, Mego poppen,Worlds Greatest Super-Heroes, uit de jaren 70 en of course het oude Star Wars speelgoed. Ik verzamel geen nieuw speelgoed of toys. Het houdt echt wel op bij 1994, dus strikt vintage.”

Na ’94 is het niet meer leuk?

“Het is nog wel leuk maar ik heb er niet zo veel meer mee. Je ziet ook dat veel speelgoedlijnen veranderen of een beetje een herhaling zijn van wat er al eerder is geweest. Ook de verpakkingen, wat overigens mede de sfeer bepaalt en kenmerkend is, ogen minder. Als je kijkt naar de box art van de eerste(G1) Transformers en MOTU; dat is nog helemaal met de hand geschilderd en ontworpen. Daar kan geen computer tegen op…”

80's Ow Ac

Heb je warempel nog een Holy Grail?

“Eh, niet echt in de zin van het ultieme item. Er is altijd wel iets wat ik op mijn verlanglijstje heb staan en graag zou willen bezitten, maar meestal heb ik het al en als ik het kan betalen dan komt het vanzelf wel. Het zijn vaak juist ook de makkelijke items of figuren die heel iconisch of typerend kunnen zijn voor een speelgoed line en die mij heel erg aantrekken. Bij MOTU denk ik meteen aan He-man op zijn Battle Cat, Skeletor en Castle Greyskull. Bij Transformers zijn dat de originele Optimus Prime en Soundwave. Dat zijn echt klassiekers wat betreft jaren 80 speelgoed en bovendien allemaal figuren die vrij makkelijk te vinden zijn. En dat zijn meestal ook de items die de meeste mensen als eerste nog kunnen herinneren.”

Toch wel nieuwsgierig naar je laatste toy aankopen?

“De laatste noemenswaardige was een G1 Jetfire in perfecte conditie. Mooi wit en met alle stickers er netjes op; dus die kan zo de vitrine in. Een paar maanden geleden kocht ik overigens een MIB Kenner Super Powers Darkseid Destroyer uit 1985. Ik had er in eerste instantie eigenlijk weinig verwachtingen bij, maar het is echt een verrassend mooi groot stuk speelgoed wat er gevaarlijk spannend uit ziet. Het maakt geluid, het kan bewegen, er zit een lampje in met batterijen, het kan uit elkaar gehaald worden en weer op een andere manier in elkaar gezet worden. What’s not to like?”

Verzamel je alles in originele verpakkingen?

“Nee, zeker niet alles. Er zijn genoeg items waar ik met een mooi los exemplaar al helemaal tevreden mee ben. Mocht ik iets MISB hebben, dan wil ik er toch meestal wel weer een los exemplaar bij om fijn mee te spelen.”

Ow Ac Vintage 80s toys

Een wijze Jedi als jij heeft vast wel een paar wijze tips voor beginnende toy collectors?

“Voor beginnende toy collectors? Hmmmm, probeer onmiddellijk te stoppen voordat het te laat is? Of neen, koop gewoon wat je leuk vind.”

Masters Of the Universe Battle Cat He-Man Optimus PrimeDat is flauw. Ik verwachtte wel wat goede tips…

“Oke, nou je vraagt erom. Gaan we toch maar weer die absurde kant op.”

Tromgeroffel!

Haha, ik hak er wel even in! Onderbreek me niet want hier komen ze:

 • Een collectie hoort netjes te zijn, geen stoffige bende dus!
 • Kwaliteit boven kwantiteit.
 • Koop geen dingen die repro, reissueof namaak zijn.
 • Investeer ook eens in een paar nette kasten of vitrines.
 • Verzamel geen dingen die gemaakt zijn na 1994.
 • Mocht je dan toch ook nieuwe dingen verzamelen zet dan bijvoorbeeld geen Star Wars figuurtjes uit 2015 op het zelfde plankje als de oude originele figuurtjes. Dat vloekt! Houd het strikt gescheiden.
 • Stop met roken, niets zo triest als een nicotine geur en aanslag- verzameling.
 • Het heeft geen zin om indruk te maken met je collectebles of collectie bij wezens van het vrouwelijke geslacht.
Spider-Man Jan Cremer
Micky Mouse gekocht uit inboedel van Jan Cremer.
 • Verzamel geen limited editions of items waarvan met opzet de oplage beperkt is gehouden. Dus geenmanufactured collectables.
 • Wees niet bang om ’s nachts je wekker te zetten om nog even een last minute bod uit te brengen op een Amerikaanse veiling site.
 • Wees niet schuw om een lening of doorlopend krediet af te sluiten bij je bank.
 • Trek je nooit iets aan van negatieve feedback over je verzamelhobby van je omgeving, partner, vriendin, vrienden of buren. Ik kan me daar trouwens echt kwaad maken om verzamelaars die een item niet willen kopen, omdat ze anders problemen krijgen thuis met moeder de vrouw. Get a life. Als je vrouw een probleem heeft met je aankopen, dan gaat ze toch maar even heel snel een meneertje zonder verzameling zoeken.
 • Ook zo jammer dat mensen stoppen met verzamelen en alles maar te koop zetten zodra ze zich gaan voortplanten, want dan moeten ze toch opeens serieus gaan doen. Al kan ik daar mijn voordeel mee doen als alles voor een gehaast prijsje de deur uit moet.
 • Mocht geld echt een probleem worden, probeer dan zoveel mogelijk op voedsel en kleding te bezuinigen.
 • You do not talk about fight club.
 • Pas op dat je collectie niet als compensatie gaat dienen voor een te kleine penis.
 • Als je op de foto gaat met een sexy cosplay dame, raak haar dan in geen geval aan. Het beste is om een soort zwevende arm om haar heen te slaan.
 • Laat geen huisdieren of dronken voetbal hooligans in de buurt van je collectie.
 • Investeer ook in een goede verzekering en vergeet geen rookmelders. Er zijn verschillende types zoals brandgasmelders, thermische melders en optische melders. Verdiep je hier in!
 • Wees niet bang voor een eenzaam en kansloos bestaan, je gaat een hoop troost vinden bij je collectables.

80s collectables collector Ow Ac

Ai! Ik voel me aangesproken. Laten we het snel over je comicverzameling hebben! Wat ik zie is dat je een behoorlijke hoeveelheid comics hebt, en alles netjes in bags met boards in kasten.

“Yes, klopt ook. Daar ben ik vrij netjes in.  De hoeveelheid schommelt een beetje rond de 8 a 9000 issues. Op zich is veel comics bezitten niet zo heel bijzonder, er lopen genoeg mensen rond die er meer hebben.”

comics bagged boarded

Welke series verzamel je?

“Ik verzamel op het moment een paar series zoals Daredevil, Astrocity, Stray Bullets, Swamp Thing en af en toe wat mini series. Veel series ben ik wel klaar mee of heb ik compleet, dus is het meer koesteren dan verzamelen. Verder volg ik voornamelijk schrijvers en tekenaars zoals David Lapham, Charles Burns,Chris Ware, Daniel Clowes, Sam Kieth,Richard Corben, Chester Brown, Frank Miller, Alan Moore, Robert Crumb, Steve Rude en Matt Wagner. Voor de rest heb ik een fetish voor romance pulp comics uit de jaren 50 tot eind 70.”

Ik mis een Ditko of Mantlo?

“Ho ho, ik was nog niet zover. Uiteraard de oude Garde met Jack Kirby, Steve Ditko, Jack Cole, Basil Wolverton en natuurlijk Russ Manning.”

Zit daar een echte favoriet bij ?

“Goh neen. Ze zijn zo verschillend qua stijlen. Je kunt een Kirby niet met een Crumb vergelijken. Al wil ik wat superhelden comics betreft Steve Rude wel even onderstrepen, omdat hij naar mijn gevoel wordt ondergewaardeerd. Zijn Nexus serie, van uitgeverij First en later door Dark Horse, is een klassieker die veel mensen jammer genoeg niet kennen. Ook de bekende Valiant comics van de begin jaren 90, het befaamdecJim Shooter Pre Unity tijdperk, is een mooi schoolvoorbeeld van hoe een comicuniversum als een kloppend geheel opgebouwd kan worden Ze zijn nog steeds machtig om te lezen! De jaren 90 waren sowieso een bijzondere periode in de comicgeschiedenis. Meestal worden ze afgeschilderd als een mindere periode vanwege de speculatieve hype en de vele slecht getekende en geschreven comics met de grote oplages.”

comics Ow ac

Situeer deze periode eens?

“Ik neem de start van image met al die Rob Liefeld imitators, Spider-Man’s Clone Saga en al die talloze chrome gimmick covers. Maar er waren ook echt fantastische dingen gaande, zoals de start van de Vertigo imprint van DC, Dark Horse die oppiekten met zowel licensies van Terminator, Aliens, Predator, Star Wars en tegelijkertijd dingen als Sin City, Concrete,Grendel en Nexus uitbrachten.”

Zo te zien verzamel je voornamelijk single issues?

“Ja, het liefst wel. Dat is ook wel de mooiste manier om comics te verzamelen, en het is ook de oorspronkelijke manier waarop de Amerikaanse stripcultuur na de krantenstrips is ontstaan. Gewoon als pulpindustrie snel gemaakte blaadjes met advertenties om te lezen.”

Guitar Ow Ac Planet Of The Apes
(van links naar rechts) originele splash uit een Romance Comic, Mego Planet of the Apes, Batman Soundtrack LP gitaar Gibson SG 1967 Robbie Krieger (The Doors), Spree en Juicy magazines

Maar naast comics verzamel je ook oude magazines en pin-up blaadjes?

“Klopt, het geeft ook een prachtig tijdsbeeld. Meer dan comics zelfs. Sla bijvoorbeeld een LIFE of een Esquire uit 1968 open en je stapt zo een tijdmachine in. Advertenties, foto’s, stukken, entertainment en onderwerpen die toen hot waren. Met het verzamelen van tijdschriften merk ik wel dat het niet te oud moet worden, want anders is het een te ver van mijn bed show. Het ligt er ook aan wat voor tijdschriften. Playboys zijn hoe ouder hoe leuker, maar tv gidsen zijn zelfs tot begin jaren 90 nog leuk om te checken.”

Hoe zit het met die oude Playboy en Pin-up magazines? Waren de dames vroeger knapper?

“Hahaha, goede vraag! Niet knapper, wel interessanter omwille van de stijl van fotograferen, de settings, de kleding en de oelala! De dames waren nog puur natuur, waarmee ik niet geretoucheerd bedoel.”

Nog even over die Stormtrooper foto’s. Welk verhaal schuilt daar achter?

“Niet veel, zo nu en dan fotografeer ik wat action figures in originele settings.”

Stormtroopers taking a shower

Wat beschouw je als mooiste verzamel stuk?

“Dat is echt moeilijk te zeggen, want dat kan iedere keer wat anders zijn. Hangt een beetje hoe mijn mood is en waar de focus ligt.”

Maar als er dan brand uit breekt wat zou je dan snel nog even meenemen?

“Ik zou het echt niet weten, misschien snel nog even wat kleding of mijn wasknijperverpulveraar.”

Mag ik je bedanken voor dit interview?

“Ah geen dank. Komt dit op internet?”

Ja.

Foto’s eigendom van “Ow Ac” en met toestemming voor de Uit De Kast gegeven.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.