Film

The Final Countdown (1980): Science fiction of propaganda?

Je denkt dat Top Gun de ultieme propagandafilm voor het Amerikaanse leger is? Dan heb je The Final Countdown nog niet gezien.

Een lange tijd ben ik op zoek naar deze film dat ik als kind in de bioscoop heb gezien. Een film waar, als ik het me goed herinner, mijn vader met een grote glimlach uit de zaal stapt. Een film die ik sinds de release in 1980 niet meer heb kunnen bekijken. 39 jaar later krijg ik opnieuw de kans.

It’s The Final Countdown

Jaar: 1980, United Artists

Regisseur: Don Taylor

Cast: Kirk Douglas, Katherine Ross, James Farentino, Martin Sheen, Charles Durning

Plot: Tijdens een routine reis reist het vliegdekschip USS Nimitz door de tijd en belandt het op een cruciaal moment in de Amerikaanse geschiedenis. Ze krijgen de kans om de aanval op Pearl Harbor (7 december 1941) te voorkomen en het leven van duizenden soldaten te redden. Maar mag je zomaar het verloop van de geschiedenis wijzigen?

Cast The Final Countdown Kirk Douglas Martin Sheen
Martin Sheen, James Farentino en Kirk Douglas (@United Artists)

40 jaar na de feiten

Dat ik de film ongeveer 40 jaar later zie is best een leuk detail. Want het vliegdekschip reist ook 40 jaar terug in de tijd. Meer meta kan het niet worden.

The Final Countdown is een film waarvan je hoopt dat ze dezelfde verwondering brengt als toen je kind was. Een uur binnen de film hoop je dat het verhaal losbreekt en dat er wat actie volgt, maar het blijft allemaal op de vlakte. Enkel de scene waar de Japanse Zero (Mitsubishi A6M Zero) vliegtuigen uit de jaren 40 het opnemen tegen de (in de jaren 80) hypermoderne F-14 Tomcats laat het bloed even pompen.

De film balanceert onevenwichtig tussen een droge documentaire, compleet met archiefbeelden, over het leven op een vliegdekschip, een pulpverhaal over tijdsreizen en een hevige dosis propaganda voor het plichtsbewustzijn van het Amerikaanse leger. Tijdens het kijken zit ik te fantaseren over hoe Michael Bay (Transformers-franchise) een remake zou aanpakken, want hier kan hij iets mee.

The Final Countdown 1980 movie
@United Artists

We’re leaving together, but still it’s farewell

Is The Final Countdown een must-see? Wellicht niet. Maar als je van Top Gun hebt genoten omwille van de vliegtuigen en dogfights, en nam je het verhaal er noodgedwongen bij, dan is de kans reëel dat je hier ook van geniet.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.