Film

30 Jaar Top Gun voor Dummies

Op 30 juni 2016 vieren we met zijn allen 30 jaar Top Gun, één van de meest herkenbare en iconische films van de jaren 80. Het meesterwerk van regisseur Tony Scott betekende de definitieve doorbraak van acteur Tom Cruise en stuurde duizenden jonge Amerikanen richting het leger. In de belangrijkste bijrollen vinden we Kelly McGillis, Val Kilmer, Tom Skerritt en Meg Ryan terug.

Reden genoeg om samen deze heugelijke gebeurtenis te vieren. Maar dan denk ik aan de jongeren die de film nog nooit hebben gezien. Daarom breng ik vandaag een nostalgische terugblik op de capriolen van de vrolijkste piloten aan de tofste school van Amerika. Met veel foto’s zodat iedereen het begrijpt.

Er was eens…Top Gun

Top Gun Maverick Tom Cruise

Dit is Luitenant Pete Mitchell, maar wij mogen hem Maverick noemen, want in het leger gebruiken ze graag codenamen. Zijn eeuwige glimlach verraadt zelfzekerheid, maar stiekem sleurt hij een trauma met hem mee. Zijn vader, ook een piloot, overleed onder twijfelachtige omstandigheden.

Top Gun Goose

Zijn beste vriend en co-piloot Nick Bradshaw gaat door het leven als Goose. Hij is een goedluimse echtgenoot en vader, en wordt door zijn collega’s gerespecteerd. Hij heeft alles om voor te leven.

Top Gun F14

Samen vliegen ze in een F-14 Tomcat. De piloot vooraan is verantwoordelijk voor de co-piloot achterin. Dit vliegtuig was 30 jaar geleden absolute hightech, nam een flinke hap uit het defensiebudget en kostte de Amerikaanse belastingbetaler bijgevolg een aardige duit. Gelukkig springen deze piloten er verantwoordelijk mee om.

top gun_flips_the_bird

De leiding van het vliegdekschip waar beide gestationeerd zijn besluit hen na wijs beraad naar de eliteschool Top Gun, waar ze verder opleiding tussen andere toppiloten krijgen, te sturen. Dat hun eerste keuze enkele uren daarvoor uit de running valt, helpt natuurlijk.

Top Gun Val Kilmer

De beste piloot in de school is luitenant Tom “Iceman” Kazanski. Hij kreeg de naam Iceman omdat hij stoer en koel is, en nooit fouten maakt. Net als Batman. Jammer genoeg botst hij voortdurend met Maverick. Dat kun je hem niet kwalijk nemen.

Top Gun Skerrit

Het hoofd van de school is de strenge, maar rechtvaardige Commandant Mike “Viper” Metcalf. Een viper is een slangensoort, wat verklaart waarom hij zelden een glimlach onder zijn mooie snor tovert. Hij vloog samen met de vader van Maverick.

Top Gun Kelly Charlie

Op een avondje uit met alle piloten laat Maverick zijn oog vallen op een knappe blondine. Zal het hem lukken een afspraak met haar te versieren?

Top Gun bar loving feeling

Omdat de man met de Colgate glimlach zich onaantastbaar acht, waagt hij zijn kans. Hij brengt in zijn mooie witte pak een gevoelige serenade maar slaagt er niet in haar binnen te doen. Hij begrijpt niet waarom.

Top Gun school

Misschien omdat Charlie zijn lerares blijkt te zijn. Een relatie met het academisch personeel wordt op deze school niet aangeraden. Maverick mag enkel met een vliegtuig van de grond gaan.

Jester Top Gun

Natuurlijk wordt er naast het les volgen ook nog gevlogen. Tijdens een training moeten de helden het opnemen tegen luitenant commandant Rick “Jester” Heatherly. Om hem te verslaan gaat Maverick tegen het protocol in en breekt hij enkele regels. Het doel heiligt alle middelen.

Top Gun Cruise Goose Ironside Skerrit

Waarvoor ze uitgebreid op hun donder krijgen. Zelfs Goose, al is hij maar co-piloot. In de luchtmacht heerst discipline. Zo hoort het.

Top Gun Kilmer Cruise bromance

Maar ook Iceman vindt zijn streken niet leuk. Ze maken er ruzie over. Er hangt te veel testosteron in de lucht. Goose zwijgt. Goose is slim.

Top Gun Volleybal scene

Niettemin ze veel ruzie maken, spelen ze ook samen op het strand. Een willekeurige volleybal wedstrijd geeft kijkers de kans de hoofdrolspelers halfnaakt, gespierd en bezweet te bewonderen. Maverick verlaat het spel vroeg “om boodschappen te doen”.

Top Gun Charlie Cruise motorcycle

Heeft hij dan toch zijn lerares het hof gemaakt? Omdat veiligheid van levensbelang is bij de US Air Force, en er zwaar in de piloten wordt geïnvesteerd, mogen ze op de basis probleemloos zonder helm op de motor rijden.

Top Gun make out scene

Handen in de lucht wie dit had kunnen voorspellen. Op het ritme van een populair nummer bedrijven ze de liefde. Zou ze dat met elke leerling doen?

Top Gun Wingman any time

Wat baten kaars en bril als de uil niet zienen wil? Bij de eerstvolgende training kan Maverick het alweer niet laten en veegt opnieuw de regels aan zijn laars. De snoodaard.

Top Gun Goose is cooked

Het loopt deze keer echter niet goed af. De gans zal nooit meer vliegen. Goose had een vrouw en kind. Hij was bij iedereen geliefd en had alles om voor te leven. C’est la vie.

Top Gun Meg Ryan grieving widow

Maverick slaagt er in zijn weduwe te troosten, maar kan zijn eigen verlies niet aan. Hij begint te twijfelen aan zijn talent en wil niet langer in een vliegtuig stappen.

Top Gun Cruise brooding

Gelukkig lukt nadenken en piekeren over hoe het verder moet altijd beter tegen een prachtige zonsondergang met wat sfeervolle muziek op de achtergrond.

Top Gun Cruise cocktail

Lang rijdt hij echter niet als een zielig klein kind rond. Hij verlaat een tijdje het leger om zich op een nieuwe carrière te gooien. Polyvalent zijn is belangrijk in het leven.

Top Gun Migs

Maar het lot heeft altijd een troefkaart achter de hand. Russische gevechtsvliegtuigen dreigen de grens over te vliegen, en het is aan de piloten van Top Gun om het gevaar te bestrijden. Maverick wordt terug opgeroepen.

top-gun

Omdat hij nog steeds niet durft te vliegen, vertelt Viper hem eindelijk het ware verhaal van wat met zijn vader is gebeurd. Kon hij dat niet wat vroeger doen? De waarheid verlost de piloot van alle zorgen. Tijdens de mooie actiescènes zien we de Amerikanen winnen van de Russen. In de jaren 80 kon dat nog.

Top Gun Maverick Ice Graduation

In een roes van overwinning en vreugde worden Iceman en Maverick toch nog vrienden. Dat heten we een happy ending. Behalve voor Goose.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.