Maerlant Boekhandel visitdamme.be
Geeks op Stap

Op (be)zoek in Boekhandel Maerlant te Damme

Je moet daar eens passeren. Maerlant boekhandel in Damme heeft heel wat oude tijdschriften die je voor je boek kan gebruiken. Zeg em dat ik je gestuurd heb.” Met deze profetische woorden maakt 80sGeek superfan Koen de Brabander me warm voor een bezoek aan de winkel.

Niet dat het warm maken moeilijk is. Op zondag 9 juli 2020 genieten we nog steeds van de hittegolf die ons teistert. Als ik de informatie online raadpleeg blijkt de winkel nog 2 weken open te zijn om daarna definitief te sluiten.

Doordat de zon mijn schedel verhit en het achter een mondmasker ongemakkelijk puffen is, ben ik er niet toe geraakt om foto’s van en in Maerlant Boekhandel te nemen. Uit plichtsbesef naar mijn talrijke lezers en uit pure armoede heb ik enkele foto’s online geplukt.

Sandra Kim J'aime La Vie Paul Hardcastle 19
De debuutelpee van Sandra Kim en een maxi-single van Paul Hardcastles 19.

Symmetrical book stacking. Just like the Philadelphia mass turbulence of 1947. (dr Ray Stanz, Ghostbusters)

Hoe beschrijf ik de winkel het best? Charmant, maar rommelig. Georganiseerd, maar chaotisch. Vergelijk het met Bonte Tweedehands, maar dan zonder de strakke orde en alfanumerieke rangschikking. Maar dat betekent wel dat het hier een leuke speurtocht kan worden. Tweedehands winkels verbergen soms, maar niet altijd, enkele nostalgische schatten als je de tijd neemt. Bovendien geniet ik van de geur van oud papier.

Mijn hoofddoel is het vinden van tijdschriften en diverse literatuur gepubliceerd in de jaren 80. Vooral tijdschriften zijn een rijke bron voor informatie rond reclame en wat toen populair was. Ik hoop op Joepie, Rijk der Vrouw, Humo of Kwik. Helaas behoren deze niet tot het huidig aanbod. Betekent dit dat ik helemaal niets heb gekocht?

Weekblad Kuifje met filmposters Tron, Dark Crystal, Bruce Lee, Dune
Tron en Dune? Me happy.

Verlaat Maerlant Boekhandel niet met lege handen

Ik besef heel goed dat ik mits serieus doorpluizen van zijn voorraad veel meer kan kopen, maar de warmte speelt parten. Het zweet parelt in druppels van mijn voorhoofd. Niettemin ben ik blij dat ik in zijn dozen vol oude Kuifje en Robbedoes Stripweekbladen heb gegraven. Daar pluk ik een 30-tal exemplaren uit. Enkele van de covers kunnen perfect ingekaderd worden. Verder koop ik een paar platen, enkele nummers van Vlaamse Filmpjes, wat boeken rond voetbal en een scheurkalender van Lectrr uit 2014.

Koen heeft niet gelogen. Eenmaal ik zijn naam vermeld word ik als eregast behandeld. Hij geeft me een faire prijs voor mijn gerief, en ik krijg bij het buitengaan wat gratis lectuur mee.

Meer informatie over Maerlant Boekhandel vind je op de site van Damme: https://www.visitdamme.be/en/aanbod/detail/239/boekhandel-maerlant# . De foto bovenaan komt van hun website.

gratis boekjes Maerlant boekhandel

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.